Ik had ze eerst in rijen staan. Twee palen, draad ertussen, en een stap verder weer zo'n rij.. Maar die bonen kropen van rij naar rij, en de draad ging ombuigen doordat ze zo zwaar werden, dus uiteindelijk kwam ik er helemaal niet meer bij Nu ga ik er wigwammen van maken. Een paar hoge palen, bovenaan bij elkaar binden, en dan heb ik wel wat minder bonen, maar kom ik er wel bij hopelijk. Ze moeten nu sowieso op een ander stuk komen te staan, en daar worden rijen toch al lastig.
Wat zetten jullie altijd op het oude bonen-plekje? Vanwege de stikstof die daar dan in de grond zit.. Prei misschien?
palousa_boy
Berichten: 10586
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: Frankrijk
Geplaatst: 18-12-15 10:37
Zo hebben wij de bonen altijd staan. Dit is denk ik 2,5 meter hoog dus voor de bovenste moeten we er wel een trap bij pakken.
Er onder hadden we nu sla staan en dat ging ook goed dus dat scheelt weer ruimte
Ik ga komende kerstvakantie ook eens bedenken wat ik wil planten en hopelijk wil mn vriend een stukje afzetten zodat de honden er niet bij kunnen, en dan nog net halen want het stikt hier van de konijnen...
Het heeft even geduurd, maar maandag ga ik toch maar eens met de ploeg door de groentetuin heen. Het lijkt niet echt koud te gaan worden voorlopig dus dan maar hopen dat ik nog op tijd ben.
Dat is een mooie kalender! Ik heb vanochtend veldsla, rucula en spinazie in de warme bak gezaaid en raapstelen in de koude bak. Ik wil ook nog spinazie buiten zaaien, maar moet eerst weer de kippen tegen kunnen houden. Die vretennu al mijn boerenkool op.
Ik ben net begonnen me een beetje in te lezen in het kweken van kiemgroenten en microgroenten. Woon in een heel klein huisje met maar weinig licht maar wil kijken wat ik kan bereiken met de beperkte ruimte die ik heb.
Ben uiteraard begonnen met tuinkers en heb nu ook wat radijsjes gezaaid. Nu vroeg ik me af, weet iemand toevallig of ik op zo'n kleine schaal ook iets kan met de pompoenpitten die ik over heb na het maken van pompoensoep??
Zaden willen wel kiemen zonder licht, maar om een groeiend plantje te worden is er wel licht nodig. Die pompoenpitten kan je trouwens wel eten, maar het schillen is even werk.
Dat wil ik ook nog eens proberen Pompoenpitten schijnen enorm gezond te zijn. Ik heb gelezen dat je ze eerst moet schoonmaken en laten drogen, en daarna schillen. Geen idee of het dan makkelijker gaat.
Maar daar schijnt het vruchtvlees weer niet zo lekker van te zijn, dus dat vind ik dan ook weer zonde Ik heb wel eens gehoord van een pompoen die beide heeft, dat lijkt me wel interessant om eens te proberen!
Ik zou hier in de achtertuin ook niet snel kiezen voor naaktzadig als het vruchtvlees niet lekker is. Maar ik kan ditnjaar de pompoenen op stak kwijt. Scheelt heel veel ruimte . Hoewel ik nog steeds een rondje ga zoeken naar naaktzadig en goede smaak.
Zaaien kan zeker, maar er schijnt wel heel veel kruisbestuiving voor te komen waardoor je pompoenen heel anders kunnen worden of zelfs niet eetbaar kunnen zijn. Als je ze zelf met een kwastje hebt bestoven dan gaat dat vast wel goed.
Het mooiste is als je een bloem kunt isoleren... dus een zakje van een ademend materiaal er om heen waarna je de bloem zelf bestuifd en daarna weer opsluit in het zakje tot de vrucht zich vormt. Op die manier kan er niet per ongeluk kruisbestuiving plaatsvinden(en daarna natuurlijk de betreffende vrucht markeren )