Ik ga vanavond even het recept uit ons wild boek halen voor de juiste verhoudingen
Anoniem
Geplaatst: 16-12-21 16:26
Met kerstavond gaan we gourmetten (geen zin, maar schoonouders weer blij dat we geweest zijn). Eerste kerstdag ga ik zelf taco's maken inclusief salsa's en tweede kerstdag mikken we een groot stuk vlees op de bbq van een plaatselijk boerderij met wat bijgerechtjes.
BloemBloem
Berichten: 17106
Geregistreerd: 21-05-03
Geplaatst: 16-12-21 16:33
Geen poespas hier, kerstavond varkenshaas, gebakken aardappelen twee soorten groenten en pepersaus.
1e kerstdag, gaan we laat luchen, de avond bestaat dan uit een goed gevulde borrelplank met allerlei lekkers
2e kerstdag gaat de pizzarette op tafel doen we de huispakken aan en gaan we lekker een film kijken
#edit en op beide dagen een uitgebreide ontbijttafel, dat vind ik stiekem nog het allerlekkerste!
Laatst bijgewerkt door BloemBloem op 16-12-21 16:36, in het totaal 1 keer bewerkt
Ik wil iets 'kerstigs' maar ook iers lekkers voor de kinderen. Heb nu bedacht: Kiprollade Gehaktballetjes in roomsaus en cranberry jam erbij Salade Appelmoes met ananas en kaneel Stoofpeertjes Zoete aardappelfriet Aardappelkroketjes
Toetje weet ik nog niet. Denk dat ik een kant en klare ijstaart haal.
Ik ben nog heel hard aan het nadenken. 1 avond bij mijn ouders, maar wil de dagen dat ik thuis ben wel wat lekkers eten. Ik denk dat ik allemaal hapjes maak, die ik van te voren kan maken. En heel veel toetjes.
Wild casserole: Ingrediënten 3 eetlepels olie ( olijf/ zonnebloem/...) 1 kilo vlees, half om half ree en zwijn in stukken van plusminus 3 cm 2 uien fijn gesneden ( ik vind rode ui het lekkerst) 2 knoflook teentjes, fijn gesneden Ongeveer 2 eetlepels bloem 350 ml runderbouillon 125 ml rode wijn ( ik kies een pittige wijn, uitgesproken smaak) of port 2 eetlepels bessen jam 6 juniper bessen of jenever bessen geplet Snufje kaneel Ruime snuf nootmuskaat ( Eventueel maar wel super lekker) 175 gram voorgekookte kastanjes Zout en peper
Te serveren met aardappel puree, stoofpeertjes, rijst of met wat je lekker vindt...
Oven voorverwarmen op 150 graden In grote pan ( ik pak gietijzeren) olie voorverwarmen een vlees aan bakken, eventueel in porties tot het buitenom bruin is. Dan vlees opzij zetten, als je casserole hebt, dan daar in. Anders straks terug in je pan. Dan in de pan waar vlees uit komt, de ui en knoflook aan bakken. Goed roeren, ongeveer 8 minuten. Dan ook dit in de casserole bij het vlees. Over dat vlees met ui en knoflook poeder je nu de bloem en dat roer je er uitgebreid doorheen. De nu lege pan laat je ondertussen op het vuur staan. Daar zitten waarschijnlijk aangebakken restjes vlees, ui en olie in. In die pan gaat de bouillon langzaam. Goed roeren zodat alles wat aan de bodem gekoekt zit los komt. Als dit kookt kan het bij het vlees of als je geen casserole hebt, gaat dat vlees nu bij de bouillon. Vlees moet net onder vloeistof staan, anders meer bouillon er bij. Dan nu de wijn/port, jam, juniper bessen, nootmuskaat en eventueel kastanjes er bij. Nog zout en peper naar smaak. Deksel er op een 2-2.5 uur in de voorverwarmde oven.
Succes
Nickeltje
Berichten: 28774
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen
Geplaatst: 16-12-21 21:03
Ik heb nog meerdere porties frambozen uit eigen tuin in de vriezer zitten... Daar wil ik deze feest dagen ook nog iets bijzonders mee maken. Weet nog niet goed wat dan.
Heeft iemand voor ons nog goede tips? Ons gezin is met 6, en mijn oom en oom/tante komen eten.
Bij ons is het vaak hetzelfde. Oom en mijn broer hebben een jachtakte dus er staat als hoofdgerecht in ieder geval twee soorten wild op tafel en de soep meestal ook. Nu mag ik de rest van het hoofdgerecht doen. Geen poespas, aardappelkroketjes erbij. Maar wat als groente? Er zit wel wat groente in de wildstoof maar we willen los ook wel (warme) groente erbij. Spruitjes en rode kool zijn we allemaal wel op uit gegeten. Wie heeft nog een simpele/lekkere tip?
Heel lekker! Die doen wij alleen vaak als toetje erbij hahaha
Nickeltje
Berichten: 28774
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen
Geplaatst: 16-12-21 22:16
Is dit na uploaden nog te lezen?
Charlottemv
Berichten: 944
Geregistreerd: 05-05-15
Geplaatst: 16-12-21 22:17
Lekkere dingen komen er alweer voorbij, bijna jammer dat ik alles op z’n Italiaans moet doen dit jaar.
Wij beginnen met antipasto, bruschettas met tomaat en caprese
Primo wordt lasagna en melanzane alla parmigiana
Secondo een stuk varkensvlees en nog iets erbij verzinnen
En als toetje nemen we panna cotta
Tweede kerstdag zitten wij in het vliegtuig naar de schoonfamilie in Italië dus dan kunnen we savonds lekker bij hen aanschuiven, al vieren ze daar maar 1 dag kerst eigenlijk.
Wij gaan voor het eerst voor een echte britse/amerikaanse kerst. Voor ontbijt en lunch allerlei lekkers waar onder kerstconserven met Terschellingse cranberries naar schots recept (lees vol met drank). S' avonds gevulde kalkoen met zelfgemaakte cranberry chutney (naar schots recept). En Britse Christmas pudding als dessert.
In de VS hebben ze ook maar 1 kerstdag, dus dan kunnen ze ook zoveel eten want ze hoeven dat maar 1 dag te doen
axel_1997
Berichten: 2142
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn
Geplaatst: 16-12-21 23:00
NEEEE je hebt het verkeerd om! Ze eten daar zo veel op eerste kerstdag dat ze geen fut meer hebben voor tweede kerstdag! Daarom zal het wel boxing day heten. Dan kruip je het liefst weg in een doos.
Edit: Ik merk trouwens net dat ik het even dringend nodig had om jou onderschrift te lezen. Dank je.
Laatst bijgewerkt door axel_1997 op 16-12-21 23:06, in het totaal 2 keer bewerkt
Nickeltje, zou het ook lekker zijn om wat groente er bij door te doen? Wortel en kastanje champignons of zo? Kastanje wordt hier niet door iedereen gewaardeerd helaas.
Kastanje champignons is erg lekker. Ik gooi er ook wel eens een hand tuinbonen ( laatste half uur), of Cherry tomaatjes ( laatste kwartier). Sperziebonen of snijbonen zou ook prima gaan denk ik.