Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Moderators: Essie73, NadjaNadja, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird, Polly

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-11-08 12:12

Bier-kazen Miss Montana.......? Wat moet ik mij daarbij voorstellen? (dan denk ik gelijk aan duitsland) Tong uitsteken
Zijn dat zachte kazen?

Vieux Pané moet ik mij dan voorstellen dat er een vieux smaak in de kaas zit? Misselijk Die lijken mij niet lekker........
Smeuige kaas of harde kaas?

Zaterdagavond heb ik gebruik gemaakt van jullie tips. Per slot van rekening heb ik daarvoor dit topic gestart Clown
Gelukkig dat heel veel mensen gek zijn op de wat vreemdere kazen!

Tete de Moine was favoriet. En ik weet nu ook wat de KAAS-LEPEL moet voorstellen: Tong uitsteken

Je hebt een rond plankje met een hoge pen erin
Daar steek je de kaas in die een gat heeft en schuif je de kaas overde pen heen heen
Aan de pen zit een mes waarmee je rondjes kan draaien (molen idee) zodat je mooie kaaskrullen krijgt. (schaven)
Zo'n ding op tafel zetten staat erg gezellig maar aan het eind van de avond is de kaas natuurlijk zacht en maakt het mes niet meer van die mooie krullen.

Berdien

Berichten: 66105
Geregistreerd: 19-09-04

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-08 12:15

Jep, lollige dingetjes zijn dat he? Hebben wij ook te koop staan Ja
Alleen lijkt die Tete de Moine me niet zo lekker Clown en hij is duur! Bloos!

Welke kazen had je nog meer op tafel staan?

ponymeid1
Berichten: 11472
Geregistreerd: 16-06-02

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-08 12:32

Die ronddraaidign vind ik ook erg lekker (naam kwijt) Clown !

VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-11-08 12:46

Tete de Moine, zoooooo lekker! Die staat meestal op tafel.

De kaas van de Biologische jersey koe. Die kende ik ook al, maar ook lekker en echt apart.

Verdere kazen, mijn excuus voor het eventueel fout schrijven…..

Blauwe kaas, weet de naam niet meer maar ik ben ook niet zo gek op blauwe kaas. Ik PROEF wel altijd. Deze vond ik ook niet lekker. Een vriendin heeft dit wel behoorlijk vaak in zijn mik geschoven. Vork
Leuk voor haar partner geweest gisterochtend.

Echt hele lekkere oude kaas die zo oud was, dat ie uit elkaar viel. Waarschijnlijk gewoon een Hollandse. Maar heel erg lekker. Ja

Een groot stuk Gris de (nog wat, ik weet niet verder de naam)
Nondejuh, die meurde boven alle kazen uit. Ik heb hem geproefd en je bent echt nog een half uur bezig om de smaak te verwerken. Dit is echt een kaas die je als laatste moet nemen, vind ik persoonlijk.

Grataron kaas. Maar die zijn verpakt in een stukje runder rookvlees. Had iemand anders meegenomen omdat niemand die kende hier. Erg lekker en behoorlijk krachtige kaas. Hij is ook stroef op je tong een beetje het effect dat je tong op slot gaat tegen je verhemelte…. Hihihi
Maar wel lekker en die waren ook zo op! Of we hadden er te weinig gemaakt, zo kan je het ook zeggen Haha!

Sedenol kaas. Die vond ik wat scherp van smaak. Het leek alsof er peper in zat maar ik weet niet of dat er ook daadwerkelijk in zat. Weet jij dat Berdien?

Echte Port Salut was er ook. Heb ik ook van gegeten maar verveelt wel als je het veel eet. Hij heeft ook een aanwezige smaak en geur.

En er stonden wat lekkere salades op tafel. Maken we altijd zelf.

Mijn zus gaat regelmatig naar Frankrijk en neemt dan altijd kaas mee. Zij is echt een franse kaas-vreter maar heeft er ook best verstand van (en kan het mooi uitspreken want ze heeft 9 jaar een relatie gehad met een fransman die het vertikte om nederlands te leren) Tong uitsteken Ondanks dat ze nu getrouwd is met een Nederlander gaat ze nog wel nar Frankrijk om te shoppen en vergeet dan nooit een paar kazen mee te nemen voor ons……..

En ja Berdien. De speciale kazen zijn inderdaad duur. Maar ik vind het wel de moeite waard als je SAMEN met vrienden of familie geniet van die lekkere luxe. Knipoog

Berdien

Berichten: 66105
Geregistreerd: 19-09-04

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-08 12:48

Klinkt goed! Ja
Een goed stuk oude kaas is inderdaad Kwijl

Geloof niet dat mijn vriendinnen zulke kaasliefhebbers zijn Nagelbijten / Gniffelen
Mijn ouders op zich wel, al haakt mijn paps toch wel af als het echt blauw begint te zien Huilen van het lachen

VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-11-08 12:49

Tete de Moine moet je echt een keer op je gemakje proeven Berdien Ja Ja Pling

Grote_Beer
Berichten: 1305
Geregistreerd: 04-11-05
Woonplaats: Breda

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-08 13:32

Op een heerlijk vers stokbroodje doe ik het liefst morbier, een halfzacht kaasje van koemelk, afkomstig uit de Franse Jura. Ooit eens ontdekt tijdens een vakantie daar.
En een absolute topper onder de kazen: Reypenaer VSOP. Zo lekker dat het zonde is om op brood of toast te doen. Gewoon een plakje uit het vuistje nemen. Vingers aflikken

Berdien

Berichten: 66105
Geregistreerd: 19-09-04

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-08 13:42

Ik zal het voorstellen Haha! *LOL*

ElCid

Berichten: 9356
Geregistreerd: 28-01-02

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-08 14:01

Volgens mij zijn mijn favorieten nog niet genoemd; nl. de Cantal, een hard Franse kaas die zowel jong als belegen en oud te krijgen is. Heerlijk, wat romig, van smaak. Komt uit de Auvergne, maar zal je alleen bij een echte kaas specialist kunnen krijgen.
http://marcdelage.unblog.fr/files/2008/05/cantal.jpg

De Fourme d'Ambert, een romige blauwe kaas met een zachte smaak: http://www.frencheese.co.uk/cheeses/pho ... ambert.jpg , is bij een goede supermarkt wel te verkrijgen

En de St. Nectaire, ook daarvoor moet je naar een specialist of naar Frankrijk Knipoog, ook een wat hardere kaas in verschillende leeftijden met een vrij hard, dikke korst. Meestal wat pittiger van smaak.
http://www.fromages-aoc-auvergne.com/IM ... ctaire.jpg

En de Bleu d'Auvergne is weer wat pittiger als de Fourme, maar minder pittig als de Roquefort.
http://www.fromages-aoc-auvergne.com/IMG/jpg/bleu.jpg

Allemaal Auvergnatse kazen; zie ook hier http://www.fromages-aoc-auvergne.com/-Picture-library-
Op de site staat bijv. ook de Salers, die lijkt op de Cantal maar is wat pittiger.

Smakelijk eten Vork

geertje3
Berichten: 1241
Geregistreerd: 22-11-05
Woonplaats: kantens, winsum, garrelsweer

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-08 14:08

ik weet ook nog een kass.
ik heb geen flauw idee hoe duur he tis, ik weet alleen dat het op dit moment in duitsland verkrijgbaar is.
de kaas heet wadden kaas, en wordt geproduceeert door frieslandfoods.
het is in september net op de martkt gekomen.
de naam waddenkaas is afgeleidty van de wadden zee, de boeren die mee werken aan deze kaas zitten niet meer dan 15 km van de wadden zee weg.
het schijnt iets scherper te zijn dan de gewone kazen doordat de wadden zze zijn werking heeft op het grasland waar de koeien op lopen, en wat er gekuild wordt.
misschien is dit ook iets voorjullie kaas proef avondje

sorry voor het lange verhaal.

VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-11-08 14:41

Is niet een lang verhaal hoor Geertje Lachen
Maar deze kaas klinkt lekker! Is ie wat ouder of is ie zacht?

Kiwipitje

Berichten: 10540
Geregistreerd: 18-02-05

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-08 14:47

Even een stipje hier. Houd ook erg van kazen!

VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-11-08 17:20

Met welke kaas moet ik beginnen Elcid?
De kaas met de sterkste smaak wil ik het liefst op het laatst Ja

ElCid

Berichten: 9356
Geregistreerd: 28-01-02

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-08 19:59

Downhill schreef:
Met welke kaas moet ik beginnen Elcid?
De kaas met de sterkste smaak wil ik het liefst op het laatst Ja


Een jonge tot belegen Cantal is vrij zacht van smaak, blauwe kazen moet je vrijwel altijd tot het laatst bewaren als is de Fourme zachter als de Bleu. De St. Nectaire kan er tussen in, maar dat hangt af van hoe oud die is, een jonge kan meteen na de Cantal maar met een echte oude zou je zelfs tot na de blauwe kunnen omdat die echt wel vrij pittig is.
Ik betwijfel of je de echte oude St. Nectaire hier kan krijgen maar als het lukt is het zeker de moeite waard.

geertje3
Berichten: 1241
Geregistreerd: 22-11-05
Woonplaats: kantens, winsum, garrelsweer

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-08 09:53

ik durf het niet te zeggen.
ik heb m zelf nog niet geproefd.
de boer waar ik werk zit bij die wadden kaas gebeuren.
hij is geloof ik wel pittig en zit dacht ik tussen oud en belgen in.
maar weet t niet zeker.
het is de bedoeling dat deze kaas ook in de ah komt te liggen, en het is wel vrij exclusief zeggen ze.
nou ja moet maar zien.

VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Gezocht: KAAS-KENNERS en tips voor (vreemde) lekkere kaas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-11-08 19:00

De St. Nectaire ben ik wel heel nieuwsgierig naar Sigaar Zeker de belegen.