Het gezonde recepten topic

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Grapjasjes12

Berichten: 18642
Geregistreerd: 01-09-09

Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-03-12 12:00

Naar aanleiding van [VT] Gezond(er) eten moest er natuurlijk ook een speciaal recepten topic geopend worden :D

De basis van gezond eten:

In onze moderne Westerse voeding zitten allerlei stoffen die niet in ons eten thuis horen. Denk hierbij aan E-nummers, hoge sodium/natrium gehaltes, suikers/fructose-glucose stroop, smaakversterkers, vetten met rare namen, gemodificeerd zetmeel en ga zo maar door.
Om dit binnen de perken te houden is het verstandig om niks uit pakjes, zakjes, blikjes en potjes te eten. Ga vooral voor voedingsmiddelen die je vers moet kopen, snijden en bereiden. Met andere woorden: voedingsmiddelen waar je de tijd voor moet nemen.
Er zijn uitzonderingen, zoals bepaalde diepvriesgroenten en blikjes tomatenpuree. Let hierbij wel weer op het etiket.

Vitamines en mineralen:

We kunnen natuurlijk nog een stapje verder gaan! Door overbemesting en het vele planten/oogsten van groenten en fruit is ons akkerland nogal arm geworden aan de stoffen die nodig zijn om gezond voedsel te verbouwen. Grofweg hebben onze groenten en fruit 50% minder vitamines en mineralen dan, laten we zeggen, in de jaren '50.
Dit kun je enigszins opkrikken door biologisch voedsel te kopen. Hier zijn ook geen pesticides op gespoten, dus die kun je dan weer lekker in je zak steken :D
Biologisch voedsel is meestal te vinden bij de betere supermarkt, of speciale biologische supermarkten zoals Ekoland.
Ben je een vleeseter, dan doe je er ook goed aan om bio vlees te kopen (idem wat betreft zuivel). Deze dieren hebben een beter leven gehad dan de gemiddelde biefstuk en krijgen ook voedsel dat beter past bij hun natuur, wat resulteerd in gunstige vet/proteine verhoudingen in hun vlees/melkproductie. En dát is weer goed voor ons!

Betere voedselkeuzes:

Ons Nederlandse dieet staat stijf van brood, suiker, transvetten en E-nummers.
Brood is een leuk discussie punt, aangezien vrijwel iedereen denkt dat brood ontzettend gezond voor je is. We weten allemaal wel dat witbrood volledig gestript is van voedingswaarde, maar hoe zit dat dan met volkoren en meergranenbrood?
We verbouwen met z'n allen al heel erg lang tarwe. De tarwe die we nu eten is door zoveel manipulatie en kruisteelt gegaan dat er een extra DNA-keten bij is gekomen (ikzelf noem het Frankensteintarwe). De theorie is dat het deze DNA-keten is die bij zoveel mensen voor problemen zorgt. Denk aan glutenallergie, tarwe allergie en onverklaarbare gewichtstoename.
Gelukkig is er een oergraan, genaamd spelt. Spelt valt heel moeilijk te cultiveren en groeit voornamelijk in het wild. Steeds meer supermarkten en bakkers bieden speltbrood aan. Dit is het graan waar onze voorvaderen mee zijn opgegroeit en zorgt bij veel mensen voor een afname van hun fysieke problemen. Er zijn zelfs rheuma patiënten die baad hebben bij het eten van speltbrood, in plaats van volkorenbrood!
Bij onverklaarbaar overgewicht raad ik zelf roggebrood aan, maar je kunt altijd eerst nog spelt proberen.

Gezonde vet keuzes zijn: Kokosolie, extra virgine olijfolie en roomboter (nee, verzadigd vet is niet slecht voor je).
Kokosolie en roomboter bestaan voornamelijk uit verzadigde vetzuren en zijn vooral geschikt voor bakken en braden. De moleculen van deze vetzuren blijven stabiel bij langdurige hoge verhitting (geen oxidatie), waardoor jij minder slechte stoffen (carcinogenen) in je mondje stopt. Extra virgine olijfolie is bij koud gebruik ook heel erg goed voor je lijf.
Alle andere oliën kun je beter in het schap laten staan. Deze oliën (en margarines) zijn zo ontzettend bewerkt dat je het eigenlijk geen voeding meer kunt noemen.

De praktijk:

Hoe doe je dat dan in het dagelijkse leven? Hoe maak je een gezond eetschema?
Het is makkelijker dan de meeste mensen denken. Wel zijn er een aantal richtlijnen:

Koolhydraten: Koolhydraten, zowel 'langzame' als de 'snelle', laten je bloedsuiker stijgen. Hierdoor krijg je snel energie, wat heel fijn is bij sporten en als je net je bed uit komt. De snelle koolhydraten (suiker, glucose, dextrose, lactose, fructose, witte producten) laten je bloedsuikerspiegel helaas ook heel erg snel weer dalen. Hierdoor kun je last hebben van zogenaamde suikerdipjes. Je voorkomt dit door koolhydraten vooral te consumeren aan het begin van de dag, ook de snelle. Naarmate de dag vorderd is het verstandig om steeds minder koolhydraten te eten, aangezien je steeds minder actief bent (over het algemeen) hoe later het wordt.
Dit geldt ook zeker bij overgewicht. Vuistregel: Veel koolhydraten bij het ontbijt en voor en na intensieve sport, minder bij de lunch, weinig/geen bij het avondmaal en 0,0 koolhydraten na dat avondmaal.
Voorbeelden van langzame koolhydraten: Havermout, spelt, boekweit, volkoren granen/pasta, zilvervliesrijst, zoete aardappel, bladgroenten, peulvruchten/bonen
Voorbeelden van snelle koolhydraten: Geraffineerde (tafel)suiker, honing, druivensuiker, fruit en fruitsap, melk en andere zuivelproducten, wit brood, witte rijst, witte pasta, doperwten, gekookte wortelen, bietjes.

Het meeste fruit en aardappelen vallen een beetje tussen de snelle en de langzame koolhydraten in.

Denk eraan dat we gewone suikers kunnen missen als kiespijn. Doe geen suiker in je koffie/thee, laat de lekkere cola staan en gooi snoep en koekjes maar in de vuilnisbak. Helemaal bij kinderen! Suikers ontdoen ons lichaam zelfs van vitaminen en mineralen. met andere woorden: als je net een op en top gezonde maaltijd heb gegeten en je eet als toetje iets met suiker, dan 'vreet' de suiker een groot gedeelte van je pitamientjes op.
Wees streng voor jezelf en zie het voor wat het is: vergif.

Eiwitten: Eiwitten zijn noodzakelijk voor gezonde spieren, haar, nagels, botten en eigenlijk wel je hele lijf. Ook is het een belangrijke energiebron. Een grove regel is dat je per kilogram lichaamsgewicht minstens 2 gram eiwitten nodig hebt, bij sporters wordt dit verhoogd naar 3 gr per kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: een actieve dame van 1,70m met een gewicht van 63 kg, heeft per dag 189 gr eiwitten nodig.
Hoogwaardige eiwitten zijn te vinden in vlees, vis en zuivel, en vleesvervangers (tofu, tempeh) en sommige granen (havermout).
Eiwitten met een minder compleet aminozuur profiel zijn te vinden in rijst, peulvruchten, granen, fruit en groenten.

Als je veganistisch eet is het van belang dat je je maaltijden goed combineerd om een compleet eiwitprofiel binnen te krijgen. Denk hierbij aan de combi van, bijvoorbeeld zwarte bonen en zilvervliesrijst.
Het is wat moeizamer dan voor vleeseters, maar zeker te doen!

Vetten: De meeste mensen geloven nog steeds dat verzadigde vetzuren slecht voor ons zijn. Niets is minder waar: veel organen in je lichaam hebben verzadigde vetzuren keihard nodig. Je hersenen zijn bijvoorbeeld opgebouwd uit water, cholesterol en, jawel, verzadigd vet! Net zoals dat je veel water moet drinken, moet je ook gewoon verzadigd vet eten. Dit is helemaal van belang bij kinderen in de groei. Onthou je kind niet van roomboter, volle melk en vet vlees!
Een tekort aan vet zorgt voor diverse problemen, te talrijk om hier op te noemen. Van neurologische problemen, tot de meer zichtbare problemen als haaruitval en een onzuivere huid.
daarnaast zijn sommige vitamines en mineralen alleen oplosbaar in vet, wat betekend dat als je bijvoorbeeld 0% vet melk drinkt, je lichaam niets doet met calcium en vitamine D en E. Die plas je gewoon weer uit.
Vette vis verdiend een ere plaats! Van alle vetzuren bevat vette vis de beste en de meeste. Eet minimaal 2x per week vette vis.
Transvet verdiend een ere plaats op de lijst van Vreselijke Voedingsmiddelen. Je lichaam kan helemaal niets met de moleculen van transvetzuren, het kan ze namelijk niet eens uitscheiden. In plaats daarvan nesteld je lichaam het fijn op je heupen, dijen en buik en het gaat niet meer weg. Ook bevat transvet 0,0 voedingswaarde.

Goede vetbronnen zijn: olijfolie, roomboter, kokosolie, alle soorten vlees en (vette) vis, avocado, (suikervrije) pindakaas en andere notenpasta's.
Transvet bronnen zijn: veel plantaardige oliën, margarines, halvarines en dieetmargarines, Becel, koek, snoep en ga zo maar door. Op etiketten is 'geharde plantaardige oliën' altijd een mooie aanwijzing voor de aanwezigheid van transvet.
Let op: Als er minder dan 0,5 gr transvet per 100 gr product is gebruikt, hoeft de fabrikant niet te vermelden dat er transvetten in het product zitten. Dit lijkt niet zo erg, maar op jaarbasis verstouw je zo toch nog heel wat transvetten.

En als klap op de vuurpijl: Het gezonde voedings-ABC :D


A: Amandelmeel/amandelmelk, amaranth, ahornsiroop, avocado, acaji-bessen
B: Biologische producten, boekweitmeel, boekweitpaste/noedels, biogarde (soort yoghurt)
C: Chiazaden, chlorella, cranberries
D: Dadels
E: Eieren, extra virgin olijfolie
F: Fruit (liefst in combinatie met eiwitten of gezonde vetten, zoals een gekookt ei of ongebrande noten)
G: Gojibessen, groenten (zoveel mogelijk), groene thee, gember, gedroogd fruit, granaatappel
H: Havermout, hutekase, hennepzaden
I: Incabessen
J:
K: Kaneel, kokosolie, kokosmelk, kiemen, kruidenthee, kurkuma, kidneybonen, kikkerwten
L: Lijnzaad (ongebroken of gebroken), linzen, lucuma
M: Manukahoning, mesquite
N: Notenboters
O: Ongebrande noten (zoals hazelnoten, paranoten, onbehandelde cashewnoten, pecannoten)
P: Pompoenpitten, pijnboompitten
Q: Quinoa
R: Rauwe cacao, roomboter, roggeproducten
S: Spelt (zoals speltbrood, speltkoekjes, speltcrackers enz.), smoothies, spirulina
T: Tofu, tarwekiemolie
U:
V: Vette vis, venkel
W: Water
X:
Y:
Z: Zemelen, zilvervliesrijst, zoete aardappelen, zonnebloempitten, zuurdesembrood


Kom maar op met de recepten *\o/*

Diaantjev

Berichten: 402
Geregistreerd: 17-10-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 12:02

Ik zal mijn recepten gaan opzoeken en hier plaatsen. Mag ook de ABC worden aangevuld?
Laatst bijgewerkt door Diaantjev op 21-03-12 12:15, in het totaal 1 keer bewerkt

Mri

Berichten: 15592
Geregistreerd: 01-12-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 12:03

Quinoa salade met granaatappel

http://www.2x2.nl/praat-mee/onderwerp/6 ... pel-salade

Een heerlijk frisse salade.

Ingrediënten:
150 g quinoa
½ blokje groentebouillon
75 g pijnboompitten
1 granaatappel
een handvol munt
een handvol koriander
1 limoen
olijfolie
Bereiding:
Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking en voegen aan het kokende water een half groentebouillonblokje toe. Laat de quinoa na het koken afkoelen en maak het geheel los met een vork.
Haal ondertussen de granaatappelpitjes uit de vrucht. Snijd de bovenkant van de granaatappel af en snijd door de segmenten. Breek vervolgens de vrucht open. De pitjes zullen nu gemakkelijk uit te pellen zijn.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin zijn.
Was, droog en snijd de kruiden in stukjes.
Tot slot, meng de pijnboompitten, granaatappelpitjes, kruiden, limoensap en 4 el olijfolie door de quinoa. En genieten maar!

Lielle

Berichten: 66430
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 12:07

mooi topic, die ga ik erin houden!

IMJ

Berichten: 14687
Geregistreerd: 29-07-05
Woonplaats: Ergens in het midden!

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 12:09

Ik heb af en toe meegelezen in het vorige topic!
Ik ben niet te zwaar maar wil ook graag wat gezonder eten, gewoon omdat het beter is en ik het gewoon belachelijk vind dat ik een pak koekjes geen dag in huis hebben kan..

Dus lees ik mee als dat goed is! :D

_Noor

Berichten: 5417
Geregistreerd: 04-01-05
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 12:11

Amen! _/-\o_ Ook een stipje van mij. Ben weer even aan het eten met het oerdis-boek in de hand, want zo'n week wintersport hakt erin. :O
Edit: vriendje heeft een noten/zuidvruchtenkraam, dus die heeft meteen een sms met bestelling te pakken :+

Toess

Berichten: 12028
Geregistreerd: 27-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 12:14

Meld zich!

Ik heb ook wel een aantal recepten maar ik wacht even tot Duuk het receptenbestand hier heeft geplaatst om te kijken of ze er al tussen staan, ik weet namelijk niet meer of ik er nu een aantal ook uit het topic had gehaald :+

Duuk2011
Berichten: 697
Geregistreerd: 03-07-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 12:22

Hier alvast een (begin) van de recepten die gepost zijn in het 'Gezond(er) eten topic'

Ontbijt
Quinoa met kaneel en appel:
75 gram Quinoa koken, tijdens het koken een schepje kaneel erbij doen en als het water er bijna is uitgekookt stukjes appel meeverwarmen. Als laatste nog een handje rozijnen erover.

Omelet
2 eieren mengen met 60 gram speltbloem, witte kool en reepjes prei of rode ui. En dan als omelet bakken zeg maar en eventueel amandelen en kruiden erop, of tomatenpuree


Lunch
Speltpannenkoeken met banaan en kaneel: (2pannenkoeken)
100 gram speltmeel
1 banaan
1 el kaneel
1 handje gebroken lijnzaad
1 ei
125 ml kokosmelk
Meng alle ingrediënten in een grote kom. Vervolgens bakken in kokosolie.

MIM
30 gram lijnzaad malen in de koffiemolen. Daar doe je een mestpunt zuiveringszout of gist doorheen. In een bakke klopt je een ei los met een eetlepel kwark en een theelepel olijfolie (hoeft niet) en daar schep je het lijnzaadmeel doorheen. Klein beetje zout erdoor en eventeel kruiden of gebroken walnoten en in de magnetron zetten. Mijn magnetron doet er 2,5 minuut op vol vermogen over om er een compact broodje van te bakken. Vaak draai ik het broodje nog even om om ook de onderkant 15 seconden te laten bakken. Uit laten wasemen op een rekje en in dunne plakken snijden en beleggen als een boterham. Bij Atkins heet dit een MIM en wordt ook vaak in een zoete variant gemaakt (met zoutstof e speculaaskruiden bv).

Boekweitpannenkoekjes.
Maak een beslag van 50 gram boekweitmeel, 100 tot 150 ml biologische karnemelk, een theelepel olijfolie en 1 scharrelei. Het beslag moet zo dik zijn dat het niet uitloopt in de pan. Het moet aan de lepel blijven plakken zodat er dikke pannenkoekjes kunnen worden gebakken.

Bak steeds twee of drie kleine pannenkoekjes in een beetje roomboter in een grote koekenpan.
Lekker met bosbessenjam, ahornsiroop of honing.

Voorgerechten/soepen
Soep
Soep van 3 liter met allerlei groenten goedkoop gekocht van de markt. Met onder andere:
Paprika, aardappelen (roseval), tomaten, uien, limoen (sap), knoflook, tempeh en een bos platte peterselie

Diner
Gevulde courgette 2 personen
Ingrediënten:
2 Courgettes
1 Paprika
1 Ui
1 teentje knoflook
Cupje/scheutje koffiemelk
200 gram gehakt
½ tl Italiaanse kruiden en paprikapoeder
1 el tomatenketchup
Geraspte kaas
1 pakje Heinz tomatofrito
Rijst

Bereiding:
Ui, paprika en knoflook fijnsnijden en vervolgens even roerbakken.
Gehakt kruiden met de Italiaanse kruiden, paprikapoeder, peper zout, koffiemelk, tomatenketchup
Courgette uithollen en dan 8 a 10 min voorkoken in bouillon (1 liter, 2 tl bouillon).
Het gehakt mengen met de groentes en vervolgens dit mengsel verdelen over de courgettes.
Ten slotte nog wat geraspte kaas erover strooien.
25 min in de oven op 180 graden
Het maken van het tomatensausje: Pakje Heinz tomatofrito opwarmen en eventueel wat Italiaanse kruiden toevoegen.
Rijst koken volgens de gebruiksaanwijzing. Je kunt natuurlijk ook quinoa gebruiken

Broccoli
Broccoli met een sausje van yoghurt en kruiden en eventueel tomatenpuree, en dan met stukjes rauwe kipfilet door het yoghurtsausje en broccoli geroerd in een ovenschaal een half uur in de oven bij 200 graden

Dhal van tomaten, linzen en geroosterde amandelen
Nodig (4 personen):
2 el plantaardige olie
1 grote ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 wortel, in stukjes
2tl komijnzaad
2tl geel mosterdzaad
2,5 sm verse gemberwortel, geraspt
2 tl koenjit
1tl milde chilipoeder
1tl garam masala
225 gr rode linzen (droog)
4dl water
4dl kokosmelk
5tomaten, ontveld en in stukjes
sap van 2 limoenen
4 el fijngehakte verse koriander
zout en peper
25gr geroosterde amandelschaafsel, om te serveren

1. Verhit de olie in een grote pan. Fruit de ui op laag vuur in 5min zacht. Voeg knoflook, wortel, komijn- en mosterzaad toe. Roerbak alles 5min tot de zaadjes beginnen te springen en de wortel zachter wordt.
2. Voeg koenjit, chilipoeder en garam masala toe en bak 1min mee, zodat alle smaken goed worden opgenomen. Roer goed, pas op dat het niet aanbrand.
3. Voeg linzen, water, kokosmelk en tomaten toe, breng alles op smaak met P+Z. Breng mengsel aan de kook, draai vuur lager en kook linzen afgedekt 15min op laag vuur. Roer af en toe, zodat ze niet aan de bodem van de pan gaan vastplakken.
4. Voeg limoensap en 3 el koriander toe, evt nog wat P+Z. Kook de linzen in 10-15 min gaar. Schep op borden, en strooi rest van koriander en amandelschaafsel erover.
Lekker met naanbrood!

Bloemkool Voor 3-4 personen
1bloemkool (van redelijke afmeting)
olijfolie
1 flinke citroen
2 tenen knoflook, gepeld
een flinke handvol gesneden bieslook
een stuk feta, naar smaak afgebrokkeld
zeezout

Snij de bloemkool in kleine roosjes van gelijke grootte (zie foto). Was ze en laat uitlekken in een vergiet. Verhit een scheut(je) olijfolie in een koekenpan en schep de bloemkoolroosjes in de pan als de olie goed heet is. Bak ze in 6-7 minuten goudbruin maar nog lekker knapperig. Eerst de ene kant van de roosjes, daarna de andere kant.
Boen intussen de citroen schoon en rasp de schil eraf. Pers de knoflook uit boven de bijna gare bloemkool (als je dit in het begin al doet verbrandt de knoflook) en bak nog even 30 seconden mee. Haal de pan van het vuur en schep de citroenrasp, een flinke snuf zeezout en de bieslook door de bloemkool. Verbrokkel de feta (hoeveelheid naar smaak) erboven en schep het geheel nogmaals om. Serveer direct.

Gestoomde aardappeltjes met Huttekase
Gestoomde aardappeltjes(je kunt ook zoete aardappels hiervoor gebruiken (aardappeltjes met een mooie schone dunne schil wassen en in een plastic/ magnetron bakje met de deksel er los op 5 a 6 min in de magnetron stomen).De huttekase met verse kruiden en zout en peper aanmaken en als de aardappeltjes gaar zijn bijna door midden snijden en "vullen"met een lepeltje huttekase mengsel

Guacemole:
3 avocado's
aantal eetlepels yogonaise (totdat het lekker smeuig is)
paprikapoeder
kerriepoeder
peper+zout
teentje knoflook (naar smaak)
een rood pepertje (evt. uit tube, ah)
paar drupjes worcestershiresaus

Pannenkoek gemaakt van havermout ipv van speltmeel
50 gram havermout
1 ei
kaneel
kokosmelk
blauwe bessen
banaan
Doe de havermout, kaneel, kokosmelk, banaan en het ei in de blender. Zorg dat het een mooi beslag wordt. In de pan bakken met wat kokosolie en blauwe bessen in het beslag drukken. Even omkeren en klaar!


Vlees:
Tortilla's met kip en avocadosalsa (2 pers)
Ingrediënten:
Tortilla:
100 gram speltmeel (of boekweitmeel)
65 ml water
1 el olijfolie
mespuntje zout

Vulling:
200 gram kipfilet in reepjes
1 blikje tomatenpuree
360 gram (biologische) kidneybonen
2 rode paprika's

Avocadosalsa:
2 rijpe avocado's
1 el limoensap
Zwarte peper
twee handjes walnoten of amandelen

Bereiden:
Tortilla's: meng 100 gram speltmeel met het water, de olijfolie en het zout, kneed het deeg 5 minuten. Laat het daarna een half uur staan onder een vochtige doek. Vervolgens deel je de deegbal in twee en maak je hier met een deegroller of fles een platte pannenkoek van. Daarna 1 min. bakken in een beetje olijfolie
Vulling wokken in olijfolie of kokosolie, alles goed mengen. Avocado's ontpitten en in blokjes snijden en mengen met de limoensap. Naar smaak zwarte peper toevoegen.
Leg de tortilla's nog een paar min in de oven om ze op te warmen en daarna serveren met de vulling en de avocadosalsa.

Vis:
Viscurry
1 zak pangafilet(700gr) of andere witvis
500 gr gemengde groenten, fijn gesneden
kerrie(poeder) masala
1 bouillon blokje
Bak de vis in een anti aanbakpan met een klein beetje olie, de vis mag uit elkaar vallen. Bestooi met de kerrie. als de vis gaar is doe je de gesneden groenten in de pan erbij met het bouillonblokje. hussel het steeds om tot het gaar is. Komt er niet veel vocht van de groente die je gebruikt heb dan kan je nog een scheutje (kokos)melk/room toevoegen.
eet het met volkoren/bruine rijst.

Vis met een korstje uit de oven:
nodig :een ovenschaal, witvis,2 volkoren beschuiten, kruiden, beetje olie.
verwarm de oven op 180 graden.
vet de ovenschaal ligt in met olie, meng de kruiden(bijvoorbeeld italiaanse kruiden, je kunt ook wat peterselie,zout, bonenkruid,thijm door elkaar mengen of net wat je zelf lekker vind of gebruik kant en klare pesto )met een beetje warm water en laat wellen.
doe de vis in de ovenschaal en bestrijk ze met de gewelde kruiden
verkruimel de 2 beschuiten boven de vis (je kunt de beschuiten eventueel nog bestrooien met (parmezaanse )kaas
zet de schaal 25 min in de oven.

Krokante viskoekjes met sesamzaad en serehVoor 4 personen:
100 g garnalen
50 g kipfilet
150 g visfilets zonder graat
1 stengel sereh
2 tenen knoflook, gepeld
sesamzaad om te paneren
1 komkommer
wasabi
olie en azijn, voor de dressing
olie om in te bakken/frituren
sojasaus

Bereidingswijze:
Maal de garnalen, kipfilet, visfilets, sereh en knoflook in een keukenmachine fijn, maak van dit gehakt kleine platte schijfjes, wentel ze in de sesamzaadjes en bewaar ze in de koeling.
Maak dunne sliertjes van de geschilde komkommer, breng ze op smaak met wasabi en de dressing. Verhit de olie tot 180 C en frituur de viskoekjes krokant .
Serveer met de komkommer en sojasaus.

Zalmpakketjes
Ingrediënten:
Zalm
Champignons
Ui
Zout
Peper
Boter
Ontbijtspek (2 per stuk)
Tijm
Citroensap
Aluminiumfolie

Bereiding
Prik wat gaatje is de zalm . Zout en peper ze in naar smaak. Hak de champignons en uien fijn ( kan in keukenmachine ook erg makkelijk) en maak er een mengseltje van dat je even aanfruit. Leg voor elke moot zalm een stukje aluminiumfolie op het aanrecht. Drapeer daar 2 plakjes ontbijtspek en daarop de moot zalm. Leg daarop het mengsel van champignons en ui, een takje tijm, wat citroensap en een klontje boter. Vouw nu de plakjes spek over de bovenkant van de zalm dicht en maak van de folie een goed gesloten pakketjes. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg ze 20 min in de oven. Na 10 min even omdraaien.

Pasta:
Gezonde Spaghetti
Gehakt met een uitje en het eerste kruidenzakje en olijfolie rul bakken, wij voegen ook altijd een scheutje ketjap toe, dat is erg lekker voor het gehakt. Daarna groentes toevoegen en even meebakken. Vervolgens een blikje met gepelde tomaten + het sap toevoegen en een blikje tomatenpuree. Tegelijkertijd voeg je water en het tweede zakje van de kruidenmix toe. Wij doen altijd nog een scheutje koffiemelk, eventueel nog wat tomatenketchup en voor de zurige smaak wat stevia. Wij gebruiken nauwelijks suiker, maar als vervanger stevia. Dit is een natuurlijk suikerproduct en vele male sterker van smaak dan suiker, je hebt dan ook maar weinig nodig.
Uiteraard eten wij het met volkorenpasta, maar voor de zeurpieten hier maken we ook altijd nog een beetje witte pasta met extra vezels (van honig)
tzasiki vind ik met griekse yoghurt lekkerder dan met gewone.


Pompoencurry met spinazie en cashewnoten (voor 4 pers)
- 1 kg flespompoen of winterpompoen
- 1 ui
- 4 el zonnebloemolie of andere plantaardige olie
- 1 el boter
- 2 grote tenen knoflook
- 1 stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim
- 1 kleine groene peper (eruit gelaten, ben geen fan van pepers)
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl korianderpoeder
- 2 kaneelstokjes
- 1 el gevriesdroogde curryblaadjes (optioneel)
- 100 g rode linzen (zo snel niet kunnen vinden bij de AH, dus heb gewone linzen uit blik genomen)
- 3/4 rijpe tomaten
- 400 g kikkererwten uit blik
- 100 g cashewnoten
- 2 flinke handen jonge spinazieblaadjes (uitverkocht bij mij ah, dus die ontbreekt)
- zout en peper
- chapati's,naanbrood, rijst, chutney als bijgerecht (optioneel)

1. Schil de pompoen en snij het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 3 cm
2. Halveer de ui en snijd in halve ringen. Zet een koekepan/wok op het vuur en voeg de olie en boter toe. Voeg de pompoen en uien toe, breng op smaak met zout en peper. Bak 5 min. onder veelvuldig roeren totdat de groenten zacht beginnen te worden.
3. Snij de knoflook in dunne plakjes en rasp de gemberwortel fijn.
4. Zet een ketel met water of waterkoker aan. Roer de knoflook, gember, specerijen en eventueel curryblaadjes door de inhoud van de pijn en bak 2 min totdat de geur vrijkomt en de groenten met specerijen omhuld zijn.
5. Roer de linzen erdoorheen en schenk er 400 ml heet water bij. Roer goed door en laat de inhoud 10 min sudderen met de deksel op de pan, af en toe roeren.
6. Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de tomaten grof en roer ze met de kikkererwten door de inhoud van de pan. Laat nog 10 min. sudderen. De linzen moeten opgezwollen en zacht zijn. (Dit dus als je met 'verse' linzen werkt) Breng op smaak met peper en zout.
7. Rooster nu de noten, verspreid ze over een bakplaat en rooster ze 5 min. in de oven of totdat ze goudbruin zijn.
8. Om het gerecht af te maken, roer je er de spinazieblaadjes doorheen en strooi je de noten erover. De spinazie zal door de warmte van de curry slinken. Serveer met chapati's, naanbrood of rijst.

Nagerechten
Pudding van chiazaadjes op met wat pure cacao en goij bessen.
recept: 2 eetlepels chiazaden
3/4 kopje lauw water ( eerst koken en dan af laten koelen, als je het kokend over de zaden heen gooit maak je de zaden stuk)
1 theelepel pure cacao
Klein handje goij bessen
Als je de chiazaden een minuut of 5 laat weken in het water krijg je een soort gelei. Je kunt het als ontbijt of dessert eten, het is erg voedzaam en ik heb daarna voorlopig geen honger meer.

Bananenkokosijs voor 2 personen
Twee bananen
kokosmelk
gemalen kokos (geen kokossnippers, die barsten van de suiker)

Je snijdt de bananen in plakjes en doet deze een nacht in de vriezer.
Vervolgens doe je ze in de blender samen met een klein scheutje kokosmelk en een schepje gemalen kokos.
Dan blenden en je ijs is klaar!
Eventueel kun je nog rauwe cacao toevoegen of kaneel tijdens het blenden.

Bananenijs:
Rijpe banaan in stukjes en doen deze een nachtje in de vriezer. Als de stukjes goed bevroren zijn doe je ze in een foofprocessor met een scheut kokosmelk en laat je het apparaat draaien tot je een gladde massa hebt. je kunt hier van alles doorheen roeren (hagelslag van de Bron ) en dat zet je weer even terug in de vriezer

Lekker toetje
van een ei, stukje roomboter en een paar stukje hele pure chocola kan je een heerlijke chocoladesouffle maken in de oven. Beetje kersen of bosbessen erbij en je hebt echt een fantastisch toetje, maar niet met ladingen suiker.

Chocotoet
roomboter en chocola smelten. Eitje kloppen. Chocolamengsel door het ei kloppen en dan in een ovenschaaltje. Kan je eventueel eerst nog een blokje op de bodem leggen, dan heb je meer garantie dat de binnenkant vloeibaar blijft. Oven niet te hoog zetten, anders wordt het niet smeuïg. Ben benieuwd of het ook lukt met rijstmelkroom!



Salades
Quinoa maaltijdsalade Voor 1 pers:
75 gram quinoa
1 hand zonnebloempitten of pompoenpitten
1 rode of gele paprika
Wat gedroogde of verse koriander
Een klein handje rozijnen
eventueel 100 gram gerookte kipfilet toevoegen

Quinoa koken zoals op de verpakking staat en daarna aflaten koelen in de koelkast. Vervolgens alle ingrediënten erdoor en je hebt een gezonde vullende maaltijd.
(je kunt die ook met couscous maken, heeft bijna dezelfde smaak, maar quinoa is nog een stuk gezonder!)
Ook met de groenten kun je variëren, vervang de paprika eens door tomaatjes.

Maaltijdsalade voor 1 pers:
100 gram veldsla of gemengde sla
cherrytomaatjes
1 gekookt ei
1 handje walnoten
100 gram gerookte kipfilet of gerookte zalm
1 paprika
olijfolie
basalmico azijn

Alle ingrediënten mengen en in een afsluitbare bak doen die je handig kunt meenemen.
Let er wel op dat je basalmico azijn gebruikt en geen basalmicodressing uit een pakje of fles. De laatste bevat toegevoegde rommel en vooral suiker.
Je kunt variëren door er een avocado aan toe te voegen en voor de dressing wat limoensap en zwarte peper te gebruiken.

Quinoa maaltijdsalade 2 (recept voor 2 personen):
Quinoa (zoveel als je zelf wilt)
Zongedroogde tomaatjes (zoveel als je zelf lekker vind)
1 grote ui
4 teentjes knoflook
2-3 gewone tomaten
1-2 courgettes

Quinoa ook hier weer koken zoals op de verpakking staat. Courgette in schijfjes grillen in olijfolie. Ui snipperen en in olijfolie bakken met geperste knoflook. Zongedroogde tomaten in stukjes snijden en evt. kort verwarmen in pan. Tomaten in blokjes snijden en heel kort even bakken. Vervolgens alles in de pan met quinoa zetten en af laten koelen.
Variatie: Om de salade (of warm eten) extra gevuld te maken doe ik er ook vaak speltbulgur in (ook koken zoals op de verpakking) en zilvervlies+wilde rijst (35 min koken) doorheen. Zo heb je een extra voedzame maaltijd! Verder doe ik er vaak ook gegrilde citroenkipfilet doorheen. Bestrooi een hele kipfilet aan beide kanten met flink wat peper, zout, citroensap ( en als je het in huis hebt citroenpeper). Vervolgens in een grillpan (normale kan natuurlijk ook) grillen/bakken met olijfolie. Kipfilet is ook goed te vervangen door bijvoorbeeld pangasiusfilet (met dezelfde citroenbereidingswijze).

Salade met rauwe andijvie
recept: 1/2 bakje champignons, 50 gr ontbijtspek (bio) fijngesneden andijvie, 50 gram tomaat of cherry tomaatjes, 100 gram gerookte kip (bio) en 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten. De pijnboompitten en champignons en ontbijtspek bakken en af laten koelen. Daarna alles door elkaar mengen

Salade met spinazie
rauwe spinazie goed gewassen
mozarella
rode ui
cherry tomaatjes
pijnboompitjes
italiaanse kruiden
olijfolie en water
pesto

Advocado salade Voor 1 persoon:
1/4 avocado
2 struikjes witlof
1/2 appel
1 hard gekookt ei
scheutje olijfolie
Alles klein snijden en mengen. Lekker met een beetje grof zeezout erover.

Andijviesalade
andijvie
rode ui gesnipperd
crispy mais uit blikje
Gebakken champignons
Rode paprika
Dressing naar keuze


Smoothies
Groene Smoothie
1 banaan
1 grote hand bladspinazie
halve liter water
Even in de blender en klaar!

Chocolade melk
halve avocado
1 banaan
2 eetlepels rauwe cacao
1 theelepel agavesiroop
halve liter water (of minder als je dikke chocolademelk wilt)
eventueel nog 1 eetlepel chiazaad of hennepzaad
Even in de blender en klaar!

Frambozen Smoothie:
Frambozen, liefst vers anders uit vriezer
Kwark of magere yoghurt
In de blender en mixen maar

Sinaasappel Smoothie
3 uitgeperste sinaasappels
een banaan
magere yoghurt (om het drinkbaar te maken).

Perzikken smoothie
2 perzikken
- halve banaan
- kwart zak spinazie
- sla
- basilicum (2 takjes oid - niet eens zo heel veel)
- kiwi's
- banaan

Smoothie
kwart komkommer
paar stengels bleekselderij
spinazie
1 zure appel
en eventueel gember

Smoothie
ongesneden boerenkool
venkel
spinazie
stukje komkommer
scheut citroensap
en eventueel gember

Citrus sojasmoothie: 2stuks
2 sinaasappels
1 grapefruit
1 limoen
½ blok tofu
2 eetlepels agavesiroop of honing

Pers al het fruit uit en doe het sap in de blender.
Snijdt de tofu in grote blokken en voeg dit bij het sap.
Voeg de agavesiroop of honing toe en blendeer het geheel tot een gladde smoothie


Smoothie
kropsla,
komkommer,
verse munt,
goji bessen

Smoothie
half bakje pitloze rode druiven,
2 stengels van bleekselderij,
4 kleine appeltjes,
6 ijsblokjes en wat water

Ananas Smoothie
Ananas
100 gr gemengde sla
Limoen

Smoothie
halve krop sla,
halve bak witte druiven
halve groene paprika

Smoothie
Sinaasappel
banaan
een hele komkommer.

Smoothie
halve krop sla
zwarte bessen
stengel bleekselderij
druiven
halve banaan

Smoothie
chinese kool,
nectarines
banana

Nectarine Smoothie
3 nectarines,
1 banaan
een halve bos andijvie.

Smoothie
banaan,
peer,
andijvie

Appel Smoothie
3 appels (Elstar)
1 banaan
1/2 kropsla

Groentesmoothie
1stengel bleekselderij
2 wortels
hand spinazie
appel.

smoothie van bevroren banaan
Bevoren banaan
bevroren frambozen
spinazie
1 ei

Smoothie van tofu
Tofu
heel veel soorten fruit
beetje amandelmelk

Smoothie
vers geperste sinaasappelsap
appel mét schil
kiwi
banaan
lijnzaad en havermout.


Sauzen
Tzatziki
ongeveer 1/2-3/4 komkommer raspen, overtollige vocht eruit knijpen (zodat die zo droog mogelijk wordt).
Griekse yoghurt erbij, lekker 2-3 teentjes knoflook raspen/persen en erbij doen en goed doorroeren.

Een hartig sausje van kwark (merk Senoble ,zit in een vierkante bak bij de Jumbo, die is zeer zacht van smaak)
1klein schaaltje kwark
2 el Verse bieslook
beetje zout
eventueel met een beetje knoflook erbij
snuf peper
variatie 2:
klein schaaltje kwark
2 theelepels engelse kerrie
paar druppels stevia (ipv suiker)

Snacks
Recept voor ongeveer 20 kleine balletjes
80 gram amandelmeel
1 flinke eetlepel biologische honing
2 theelepels water
1/2 theelepel citroensap
2 el kokosrasp

Meng de amandelmeel, honing, water en citroensap in een kommetje en roer dit goed door. Het meel moet een beetje kleverig zijn, als het te droog is kun je er nog wat water en honing bij doen.
Vervolgens maak je balletjes zo groot als een soepballetje ( of groter, maar dan kun je er minder maken en deze vallen sneller uit elkaar)
Als je een stevig balletje hebt rol je deze nog even door de kokosrasp. (je zou ook rauwe cacaopoeder kunnen gebruiken)
Ten slotte laat je de marsepein een half uurtje in de koelkast opstijven.


Gezonde friet gehad van pastinaak:voor 2 pers:
2 flinke pastinaken
zeezout
2 tenen knoflook
olijfolie

Schil de pastinaken en snijd ze in frietjes ( niet te dik) Hak de knoflook heel fijn en leg de knoflook met pastinaakfrietjes in een ovenschaal. 2 el olijfolie erover en wat zeezout en dan 25 min. in de oven ( 200 graden)

Jorge's Skinny Muffin
Traditionele energie bars worden vaak vol met suiker, kan dat leiden tot een piek en een daaropvolgende crash. Deze muffins zijn ontworpen om duurzame energie die duurt tot de lunch, dankzij de kokosolie, een gezond vet, dat is goed voor je hersenen, vezelrijke lijnzaad en ei-eiwit te verstrekken.
Ingrediënten
Maakt een portie
1/4 kop gemalen vlas
1 theelepel bakpoeder
2 theelepel kaneel
1 tl kokosolie
1 ei
1 pakje stevia
Meng alle ingrediënten in een mok en een magnetron voor 50 seconden. Laat afkoelen tot een veilige temperatuur en geniet!

Pannenkoekjes uit het kookboek van Amber
courgette, ei, amandelmelk en boekweitmeel (en nog wat kruiden). Het zijn echt van die mooie dikke, luchtige pannenkoekjes geworden die heerlijk zijn met wat ahornsiroop of honing

Choco Date!
(5 stuks)
8 dadels, zonder pit
2 handjes of rozijnen
2 druppels vloeibare Stevia
1 eetlepel cacao poeder
1 klein hoopje kokosnoot schaafsel
1 kneepje vanille poeder (tussen duim en wijsvinger pakken, dat is een 'pinch')
Laat de rozijnen 10 minuten wellen in warm water. Giet het water af. Doe de dadels erbij en 2 druppels vloeibare stevia. Gebruik een staafmixer om het tot een pasta/puree te pureren. Doe de cacao poeder erbij. Goed mixen. Gebruik je handen om balletjes ervan te draaien. Rol er een paar door de geraspte kokos. Doe wat vanille poeder bij 1 of 2 van de balletjes en god blijven kneden totdat het een geheel is. Doe alle balletjes weer bij elkaar en draai er 1 grote bal van.
Lekker als namiddag snack met een soja latté (een soort koffieverkeerd gemaakt met sojamelk)

Brood
Speltbrood met fruit in de broodbakmachine
-500 gram speltmeel
-400 ml melk (denk ik ook te vervangen door water?)
-1 tl zout
-1 el gist
-1 el suiker
-1 ei
-2 appels in stukjes
-evt kaneel toevoegen

Brood bakken
Benodigdheden:
Cakevorm (liefst glazen)
475 gr. volkorentarwemeel
2 theelepels zout (mag je ook weglaten)
2 theelepels zuiverings(maag)zout - is te koop bij de betere drogist
zonnebloempitten
2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
2 ons rozijnen
walnoten
3 dl. karnemelk
2 dl. water

Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een ruime kom. Voeg dan de olie, karnemelk en water toe en meng dit met een lepel zo goed dat er geen droog meel meer is.
Smeer een cakevorm in met boter en doe dan het deeg er in.
Druk alles stevig aan en strijk de bovenzijde glad met een lepel en een beetje water. Strijk hierna de zonnebloempitten aan de bovenzijde van het deeg.
Bak het brood in circa 50 min. (2 broden samen in 55 min.) op 180 graden in een niet voorverwarmde oven.
Controleer met een breinaald. Als er geen deeg aan vast blijft plakken, is het brood gaar.
Boven- en onderwarmte combimagnetron (hete luchtoven).
Essentiële bestanddelen van het brood zijn de karnemelk en het zuiveringszout. Door de reactie die beide met elkaar aangaan rijst het deeg tijdens het bakken.
Je kunt veel variantie aanbrengen in dit brood door verschillende soorten noten te gebruiken of naast rozijnen ook eens gedroogde abrikozen te gebruiken.
Zelf voeg ik ook altijd nog gebroken lijnzaad toe.
Brood is heerlijk met een laagje roomboter

Brood
Volgens recept 7 gr gist nodig maar heb 4 gram gebruikt en een half theelepeltje zuiveringszout. Je kunt zelf exprimenteren met recepten.
Basis recept :
300ml water
500gr bloem(spelt,tarwe of wat je ook voor bloem wilt gebruiken je kunt ook verschillende soorten mengen)
7 gr gist (half /half met zuiveringszout of je krijgt een compacter brood, is ook niet erg)
1/2 tl zout
1/2 tl suiker
Als je vers fruit erdoor doet dan heb je denk ik iets minder water nodig en heb je kans dat je rond het fruit wat natte plekken krijgt, dat weet ik niet zeker .... Kaneel kan je naar smaak doen en je heb als ik het inschat iig 2 tl nodig om het een beetje te proeven als je een sterke kaneelsmaak wilt heb je meer nodig
Je zou ook gedroogde appeltjes erdoor kunnen doen . Klinkt wel lekker trouwens . Van het weekend zal ik eens proberen om een kloppend recept te krijgen

Overig
Huttenkase met rode bieten
Is een recept uit het kookboek van Jamie Oliver.
Neem een grote schaal en doe de bietjes hierin. Voeg hieraan 3 scheuten aceto balsamico en 1 flinke scheut olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. Pluk de blaadjes van 5 tijmtakjes en voeg dit toe, samen met het sap van de citroen. Schep voorzichtig door elkaar.
Doe de hüttenkäse in een klein schaaltje en voeg hieraan de rasp van ½ citroen toe, samen met de resterende tijmblaadjes en wat peper en zout.
Schep de hüttenkäse bovenop de bietensalade en serveer.



*Wordt nog aan gewerkt*
Laatst bijgewerkt door Duuk2011 op 21-03-12 12:57, in het totaal 2 keer bewerkt

Duuk2011
Berichten: 697
Geregistreerd: 03-07-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 12:24

Tips etc zijn welkom!
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de recepten niet allemaal doorgelezen heb! Kwestie van kopieren en plakken. Grote kans dus dat er typfouten etc in staan. Ik hoop dat hij een beetje overzichtelijk is..
Ik heb nog zo'n 30 pagina's te gaan ;)


Grapjasjes12

Berichten: 18642
Geregistreerd: 01-09-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-03-12 12:26

Wow! :wow:

Knuffeldier

Berichten: 611
Geregistreerd: 21-07-08
Woonplaats: Midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 12:27

Denk ook aan het gebruik van kruiden en specerijen. Weinig calorieën en juist veel waardevolle voedingsstoffen. Veel bevatten juist veel natuurlijke anti-stoffen tegen virussen e.d. Bovendien maken ze je maaltijd afwisselend en lekker!

Stomen is ook erg lekker en gezond. Ik heb laatst van die Chinese stoommandjes gekocht. Geeft een heel fijne smaak. Je kunt er allerlei groenten en bijvoorbeeld vis in stomen, maar het schijnt dat je ook aardappels kunt stomen. Nog niet zelf geprobeerd.

Ingrediënten
Groenten naar keuze, bijvoorbeeld paprika, kool, venkel, courgette, tomaat of wortel. Eventueel aangevuld met paddenstoelen. Je kunt ook verschillende smaakmakers en kruiden toevoegen, zoals stukjes citrusschil, rozemarijn of tijm.

Verder nodig:

Stoommandjes en een wok, of een metalen stoommandje (zo een) en een pan.

Bereidingswijze
Bekleed de stoommand met bakpapier. Vul één of meerdere stoomandjes met de broodjes, doe de deksel erop, en zet deze in een wok. Vul de wok of pan met een laag water. Zorg er voor dat het water de stoommand niet raakt. Breng het water aan de kook en laat de groenten ongeveer 15 minuten stomen. Vul indien nodig het water aan.

(recept gekopieerd van deze site)

Collie2008
Berichten: 9644
Geregistreerd: 08-01-11
Woonplaats: Ergens in Noord Holland

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 13:02

Geweldig! Goed werk dames

Hier mijn tomatensoep van vandaag:

1 kip bouillon blokje
6 grote rijpe roma tomaten
2 grote rode ui
2 teentjes knoflook
(gedroogde)peterselie
Prei, wortel, rode paprika, verse erwten
Blikje biologische tomatenpuree
Eventueel blokjes kipfillet

- zet de roma tomaten in een pan heet water tot het velletje in scheurt. Ontdoe ze van hun velletje en snijd ze in kleine blokjes
- snijd de rode ui fijn en fruit deze samen met de uitgeperste knoflook in een laagje (room)boter
- Doe hierbij de blokjes tomaat en stamp alles tot een mooi geheel
- Doe er een blikje tomatenpurree bij, goed roeren.
- Peper (en eventueel andere kruiden erbij)
- Maak 2 (of 2,5) liter kokend water aan en laat het bouillonblokje hierin oplossen en giet dit bij het tomatenmengsel.
- Doe de kipfillet blokjes erbij en laat pan heet blijven (maar niet koken)
- Doe de fijn gesneden paprika, prei, wortel en de verse erwten erbij
- Laat een uurtje rustig doorprutellen
- Beetje peterselie erbij en klaar!


(owjah een bouillonblokje is natuurlijk beter te vervangen door zelf vers gemaakte bouillon, maar hoe dat moet moet ik effe aan mn schoonmoeder vragen :+ )

VogeltjeM

Berichten: 3962
Geregistreerd: 31-12-07

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 13:14

Super :D laten we wel gewoon kletsen in het andere topic en hier puur recepten e.d. plaatsen, om het overzichtelijk te houden :)

Lielle

Berichten: 66430
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 13:18

www.sequana.nl een ebook met introductie over de stap naar oervoeding

pleiada
Berichten: 4167
Geregistreerd: 23-09-04
Woonplaats: ermelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 13:24

O leuk zeg!Ga dit volgen!

Supervixen

Berichten: 14317
Geregistreerd: 28-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 14:27

phormicola schreef:
Naar aanleiding van [VT] Gezond(er) eten moest er natuurlijk ook een speciaal recepten topic geopend worden :D

De basis van gezond eten:

Vitamines en mineralen:

We kunnen natuurlijk nog een stapje verder gaan! Door overbemesting en het vele planten/oogsten van groenten en fruit is ons akkerland nogal arm geworden aan de stoffen die nodig zijn om gezond voedsel te verbouwen. Grofweg hebben onze groenten en fruit 50% minder vitamines en mineralen dan, laten we zeggen, in de jaren '50.

*\o/*



Waar haal je dit interessante feitje vandaan?? Klinkt mij een beetje als onzin in de oren. En welke stoffen zijn dan nodig om gezond voedsel te verbouwen?? Ik ben nieuwsgierig naar meer uitleg.

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 14:31

Supervixen schreef:
phormicola schreef:
Naar aanleiding van [VT] Gezond(er) eten moest er natuurlijk ook een speciaal recepten topic geopend worden :D

De basis van gezond eten:

Vitamines en mineralen:

We kunnen natuurlijk nog een stapje verder gaan! Door overbemesting en het vele planten/oogsten van groenten en fruit is ons akkerland nogal arm geworden aan de stoffen die nodig zijn om gezond voedsel te verbouwen. Grofweg hebben onze groenten en fruit 50% minder vitamines en mineralen dan, laten we zeggen, in de jaren '50.

*\o/*



Waar haal je dit interessante feitje vandaan?? Klinkt mij een beetje als onzin in de oren. En welke stoffen zijn dan nodig om gezond voedsel te verbouwen?? Ik ben nieuwsgierig naar meer uitleg.

Wat ik hiervan weet is dat de grond uitgeput raakt aan onder andere mineralen. Daarnaast moet alles snel snel waardoor groente/fruit ook niet meer de tijd krijgt om rustig te groeien. Ik neem daarom iedere dag een natuurlijke multivitamine.

Collie2008
Berichten: 9644
Geregistreerd: 08-01-11
Woonplaats: Ergens in Noord Holland

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 14:51

Dat hoor ik van mijn collega ook, die neemt extra vitamines via de Juice plus formule

Mri

Berichten: 15592
Geregistreerd: 01-12-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 15:50

Beste bokkers,

Wellicht handig om dit topic te houden voor recepten en kletsen over gezond eten en vragen in het Gezond(er) eten topic te houden??

[VT] Gezond(er) eten

Dan blijft dit topic overzichtelijk voor het opzoeken van recepten.



nexthorse

Berichten: 1682
Geregistreerd: 28-08-04
Woonplaats: Hoofddorp/Gent

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 22:43

Volkorenwraps (http://debakparade.blogspot.com/2010/07 ... wraps.html)
Nodig:
200g volkorenmeel
snufje zout
125ml lauwwarm water
+/- 1 el olijfolie

Hoe maak je het:
1. Meng de ingredienten in een kom en kneed het deeg voor ongeveer 5 minuten.
2. Bedek de kom met een vochtige theedoek en laat half uur rusten
3. Maak bolletjes van +/- 60 g.
4. Rol de bolletjes zo dun mogelijk uit.
5. Verwarme en droge koekenpan op middelhoog vuur.
6. Bak de wraps aan beide kanten 1 minuutje

Geeft 6 medium wraps
Je kan wraps ook heel goed invriezen, ik vouw ze altijd in 4-en (neemt minder plek in) en doe ze in een zakje, heb je ze nodig dan leg je ze 20 seconden in de magnetron en ze zijn klaar.

Verantwoorde bonbonnetje
Choco Date!*
(5 stuks)
8 dadels, zonder pit
2 handjes of rozijnen
2 druppels vloeibare Stevia
1 eetlepel cacao poeder
1 klein hoopje kokosnoot schaafsel
1 kneepje vanille poeder (tussen duim en wijsvinger pakken, dat is een 'pinch')
Laat de rozijnen 10 minuten wellen in warm water. Giet het water af. Doe de dadels erbij en 2 druppels vloeibare stevia. Gebruik een staafmixer om het tot een pasta/puree te pureren. Doe de cacao poeder erbij. Goed mixen. Gebruik je handen om balletjes ervan te draaien. Rol er een paar door de geraspte kokos. Doe wat vanille poeder bij 1 of 2 van de balletjes en god blijven kneden totdat het een geheel is. Doe alle balletjes weer bij elkaar en draai er 1 grote bal van.
Lekker als namiddag snack met een soja latté (een soort koffieverkeerd gemaakt met sojamelk)

_Noor

Berichten: 5417
Geregistreerd: 04-01-05
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 22:48

Heeft iemand ook een recept voor een lekker gerecht met rijst? Met een sausje bedoel ik. Rijst droog ergens bij vind ik niks...

nexthorse

Berichten: 1682
Geregistreerd: 28-08-04
Woonplaats: Hoofddorp/Gent

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-12 23:25

SMOOTHIE
-hennepzaad, Chia zaad, cacaopoeder, kokosvet en verse sap van rode vruchten
-kwart komkommer, paar stengels bleekselderij, spinazie, 1 zure appel en eventueel gember
-ongesneden boerenkool, venkel, spinazie, stukje komkommer, scheut citroensap en eventueel gember

citrus sojasmoothie
Porties: 2

2 sinaasappels
1 grapefruit
1 limoen
½ blok tofu
2 eetlepels agavesiroop of honing

Pers al het fruit uit en doe het sap in de blender.
Snijdt de tofu in grote blokken en voeg dit bij het sap.
Voeg de agavesiroop of honing toe en blendeer het geheel tot een gladde smoothie.


BROOD
Benodigdheden:
Cakevorm (liefst glazen)
475 gr. volkorentarwemeel
2 theelepels zout (mag je ook weglaten)
2 theelepels zuiverings(maag)zout - is te koop bij de betere drogist
zonnebloempitten
2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
2 ons rozijnen
walnoten
3 dl. karnemelk
2 dl. water

Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een ruime kom. Voeg dan de olie, karnemelk en water toe en meng dit met een lepel zo goed dat er geen droog meel meer is.
Smeer een cakevorm in met boter en doe dan het deeg er in.
Druk alles stevig aan en strijk de bovenzijde glad met een lepel en een beetje water. Strijk hierna de zonnebloempitten aan de bovenzijde van het deeg.

Bak het brood in circa 50 min. (2 broden samen in 55 min.) op 180 graden in een niet voorverwarmde oven.
Controleer met een breinaald. Als er geen deeg aan vast blijft plakken, is het brood gaar.

Boven- en onderwarmte combimagnetron (hete luchtoven).

Essentiële bestanddelen van het brood zijn de karnemelk en het zuiveringszout. Door de reactie die beide met elkaar aangaan rijst het deeg tijdens het bakken.

Je kunt veel variantie aanbrengen in dit brood door verschillende soorten noten te gebruiken of naast rozijnen ook eens gedroogde abrikozen te gebruiken.
Zelf voeg ik ook altijd nog gebroken lijnzaad toe.

ONTBIJT/LUNCH
boekweitpannenkoekjes.
Maak een beslag van 50 gram boekweitmeel, 100 tot 150 ml biologische karnemelk, een theelepel olijfolie en 1 scharrelei. Het beslag moet zo dik zijn dat het niet uitloopt in de pan. Het moet aan de lepel blijven plakken zodat er dikke pannenkoekjes kunnen worden gebakken.
Bak steeds twee of drie kleine pannenkoekjes in een beetje roomboter in een grote koekenpan.
Lekker met bosbessenjam, ahornsiroop of honing.

Havermoutcookie:
40 gr havermout gekookt in 150 ml melk/sojamelk/whatever, en dan gemengd met iets van fruit en kaneel :) Ik had wel teveel fruit om er echt een koek van te maken, als je echt een stevige koek wilt kun je het fruit het beste weglaten.
Platdrukken (+/- 1 cm dik) op een ovenschaal of taartbodem, 20 mijn in de oven bij 200 graden

DINER
MEDITERRANE KOOLSCHOTEL
1 Chinese kool
1 ui
2 tenen knoflook
1 prei
1 handvol ongezwavelde rozijnen
8 ongezwavelde gewelde abrikozen
1 appel
roomboter
kerrie
paprikapoeder
koriander
komijnzaadjes

Methoden/stappen
Snijdt de Chinese kool in dunne repen en was ze onder koud stromend water.
Smelt een klontje roomboter in een grote pan met een dikke bodem. Pel en snipper de ui.
Verwijder de buitenste bladeren en de bovenkant van het groene loof van de prei en snijdt de prei in ringetjes. Was de ringetjes om het eventuele zand te verwijderen.
Pel de knoflook en doe deze door de knoflookpers in de gesmolten boter. Voeg de ui en prei toe en fruit ze op een laag vuurtje glazig. Voeg een mespuntje kerriepoeder, een snufje paprikapoeder, een mespunt koriander en een theelepel komijnzaadjes toe. Verwarm de kruiden even mee met de ui en de prei. Hierdoor komen de smaken beter vrij.
Voeg de kool toe en de rozijnen. Snijdt of knip de abrikozen in drieën en voeg ook de abrikozen toe. Roer alles goed door elkaar en voeg een klein scheutje water toe.
Stoof de kool in 15 minuten gaar.
Voeg tijdens de laatste 3 minuten de appel toe. Schil daarvoor de appel, snijdt de appel in 4 parten en verwijder het klokhuis. Snijdt de appelparten in grove stukken en voeg deze bij de kool. Het is de bedoeling dat de appelstukken heel blijven, dus voeg ze pas op het laatst toe.
Aanvullende Tips
Lekker met aardappelpuree of zilvervliesrijst.

750 g zoete aardappelen,geschild,in blokjes van 4-5 cm, (bijgerecht 6 pers)
* 2 flinke rode uien,geschild en in parten,
* 5 eetl olijfolie,
* 1 theel gemalen gemberwortel,
* 1 theel gemalen komijn,
* 2 theel gedroogde chilivlokken,
* sap van 1/2 sinaasappel,
* 1 eetl honing,
* zout,
* handvol verse korianderblaadjes grof gehakt,
* zwarte olijven.

Olie, honing, sap en kruiden mengen in een kom en over de aardappel gieten. zo'n 15-20 min in de oven op 180 graden. Daarna de olijven en koriander erover.

OVERIGEN
Krokante viskoekjes met sesamzaad en sereh
Voor 4 personen:
100 g garnalen
50 g kipfilet
150 g visfilets zonder graat
1 stengel sereh
2 tenen knoflook, gepeld
sesamzaad om te paneren
1 komkommer
wasabi
olie en azijn, voor de dressing
olie om in te bakken/frituren
sojasaus

Bereidingswijze:
Maal de garnalen, kipfilet, visfilets, sereh en knoflook in een keukenmachine fijn, maak van dit gehakt kleine platte schijfjes, wentel ze in de sesamzaadjes en bewaar ze in de koeling.
Maak dunne sliertjes van de geschilde komkommer, breng ze op smaak met wasabi en de dressing. Verhit de olie tot 180 C en frituur de viskoekjes krokant .
Serveer met de komkommer en sojasaus.

Super-vezel-appelmoes-muffins

Nodig:
95ml melk en 1/2 tl azijn (ik heb 100 ml karnemelk gebruikt)
130g appelmoes (ongezoet)
130g volkorenmeel (speltmeel)
30g zemelen
1 1/4 tl bakpoeder
1 tl koekkruiden (1 eetlepel kaneel)
snufje zout
2 handjes studentenhaver, gehakt (zonnebloempitten en pompoenpitten, volgende keer ook rozijnen)

Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en zet 6 papierencakevormpjes in een muffinvorm.
2. Mix de melk en azijn in een grote kom en laat paar minuten staan.
3. Roer de appelmoes erdoor totdat het helemaal gemengd is.
4. Meng in een andere kom de meel, zemelen, bakpoeder, koekkruiden en zout.
5. Roer het meel-mengsel door het melk-mengsel totdat het net gemengd is.
6. Schep de studentenhaver door.
7. Vul de cakevormpjes (ze zullen best vol zitten)
8. Bak de muffins 28-30 minuten totdat de muffins mooi goudbruin zijn en een satéprikker er schoon uitkomt.
9. Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm en daarna verder op een rooster.

Geeft 6 muffins

Chocoladesoufflé zonder suiker
ei, stukje roomboter en een paar stukje hele pure chocola kan je een heerlijke chocoladesouffle maken in de oven. Beetje kersen of bosbessen erbij en je hebt echt een fantastisch toetje, maar niet met ladingen suiker.
Ik doe altijd roomboter en chocola smelten. Eitje kloppen. Chocolamengsel door het ei kloppen en dan in een ovenschaaltje. Kan je eventueel eerst nog een blokje op de bodem leggen, dan heb je meer garantie dat de binnenkant vloeibaar blijft. Oven niet te hoog zetten, anders wordt het niet smeuïg.

Toess

Berichten: 12028
Geregistreerd: 27-08-01

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-12 11:32

Roergebakken rijst met prei en cashewnoten:
150g Rijst
2 Dunne preien
1,5 el (kokos)olie
75g Cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
1 el Garam masala (of 1 tl kerrie)
100g Geraspte kaas (Leidse of belegen Goudse)

Kook de rijst gaas.
Snijd de prei in smalle ringen.
Verhit 0,5 el olie en bak de cashewnoten, laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verhit de rest van de olie en roerbak de prei met de Garam masala (of kerrie) +/- 3 minuten.
voeg de rijst toe en roerbak het geheel op hoog vuur tot de rijst door en door warm is.
Breng het geheel op smaak met zeezout en peper en schep de cashewnoten erdoor.
Strooi vlak voor het serveren de kaas erover.

Aardappel-venkel gratin:
2 Venkelknollen
2 Wortels
Paprikapoeder
150g Geraspte kaas
1 Ei
180cl Zure room
4 Grote aardappelen

Maak de venkelknollen schoon, bewaar het venkelgroen. Snijd de venkelknollen in repen. Schrap de worteltjes en rasp ze grof. Schil en was de aardappelen, snijd deze in heel dunne plakjes. Meng de venkel met de wortel en leg deze laagsgewijs met de aardappelschijfjes in een ovenschaal. Bestrooi iedere laag dun met peper, zeezout en de helft van de geraspte kaas. Zorg ervoor dat de bovenste laag groente is. Verdeel de andere helft van de geraspte kaas hier overheen. Klop de zure room los met het ei, paprikapoeder, peper en zeezout. Schenk dit mengsel over de kaas. Zet de schaal in het midden van een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende 40 min.

Penne met tomaat:
400g Penne
10 Smaaktomaten
2 Knoflooktenen
2 Gedroogde chilipepers
Snufje gedroogde oregano
Scheutje sojasaus
Olie
1/2 Citroen

Kook de pasta beetgaar in een grote pan met water en zout. Hak de knoflook en chilipeper (zonder zaadjes) fijn. Fruit zachtjes in een grote koekenpan met wat olie. voeg de oregano toe.
Snij intussen de tomaten in stukjes en doe deze in de pan. Voeg een scheutje sojasaus toe en een kneepje citroen. Laat op zacht vuur maximaal een paar minuten pruttelen. Zet daarna het vuur uit en wacht tot de pasta klaar is.
Giet de pasta af en meng in de koekenpan door de tomaten.

Broccoli met pasta:
150g Parmezaanse kaas
20cl Room
1 Teen knoflook
800g Broccoli roosjes
Snufje nootmuskaat
300g Penne

Kook de broccoli 5 min. in water. meng in een kom de room, fijngehakte knoflook, de helft van de kaas, de nootmuskaat, peper en zeezout. Kook de pasta gaar, laat ze uitlekken. Verwarm de broccoli opnieuw met de room, voeg de pasta toe en meng dit alles. Serveer met de rest van de kaas erbij.

Roergebakken oosterse spitkool:
1 Spitskool
1,5 el Kerriepoeder
1 el Komijnzaad
1 el Sambal
1-2 Rode paprika's
2 Uien
1 Teentje knoflook
Taugé
(Optioneel: 1 el pindakaas)

Verwijder de harde kern van de spitskool en snijd hem in reepjes. Snijd de paprika's in reepjes.
Verhit een wok met (kokos)olie.
Wok de fijngehakte knoflook en de uiene tot ze licht beginnen te kleuren, voeg de spitskool, het kerriepoeder en komijnzaad toe en roerbak dit even. Doe er de paprika bij en roerbak die nog 2 minuten mee.
Je kunt er eventueel 1 el pindakaas bij doen om het iets romiger te maken.
Als de spitskool geslonken en gaar is, kan de taugé en sambal erbij. Draai het vuur laag en schep alles gedurende 1 minuut goed om.
Lekker met (zilvervlies)rijst.

Lielle

Berichten: 66430
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-12 11:36

Ontbijtsmoothie

2 appels
2 bananen
3 stengels bleekselderij
1 citroen
verse munt
amandelmelk

Appels, bananen en bleekselderij schoonmaken en in stukjes in de blender doen. Munt erbij doen en alles fijnmaken. Naar smaak citroensap en amandelmelk erbij.