Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Kanzi
Berichten: 2667
Geregistreerd: 29-06-04
Woonplaats: België

Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-12-11 18:37

Met Kerst komt mijn schoonmoeder bij ons eten.
Ik wil graag wat lekkers voor haar koken, maar ze zit op een zoutloos/arm dieet.
Zijn er bokkers die hier ervaring mee hebben en lekkere zoutloze recepten voor mij hebben? *D

Anoniem

Re: Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 18:40

Fruit. Véél fruit.

Ibbel

Berichten: 51053
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 18:58

Ik kook al jaren zoutloos zonder dat daar een medische reden voor is. Ik vind zout eten niet lekker en ik heb het ook nog nooit gemist. Ik gebruik dus ook geen speciale zoutloze recepten, kook de pasta en aardappelen in gewoon water bv, zonder zout. Groente idem, waarom zou je in hemelsnaam zout in het kookwater moeten doen? Geen enkele reden voor.
Gewoon kruiden en specerijen gebruiken, en echt góed verse groenten, dat scheelt ook een wereld aan smaak.

benangelique

Berichten: 15658
Geregistreerd: 06-09-04

Re: Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 19:00

Ik sluit me volledig aan bij ibbel. Zout is echt onnodig

GamblersCup
Berichten: 13438
Geregistreerd: 11-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 19:02

Ik sluit me ook aan bij Ibbel, zo doe ik het ook al jaren. (al maak ik een uitzondering bij spinazie :D )

kohtje

Berichten: 8104
Geregistreerd: 26-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 19:03

Het is zo simpel als hier boven. Als je sausje wil kijk ik altijd op het zakje en wil niet hoger als o,1% natrium.

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 19:22

Ik ga ook met Ibbel mee :P

8nnemiek

Berichten: 45017
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 19:29

Voor extra smaak kun je ook veel andere kruiden gebruiken.
Ik maak de sausjes voor aardappelen en groente meestal zelf met creme fraishe met wat citroensap en wat peper en evt andere kruiden erbij. Zelf doe ik daar dan wel meestal wat zout bij, maar ook zonder zout smaakt het niet slecht :)

Kanzi
Berichten: 2667
Geregistreerd: 29-06-04
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-12-11 21:13

Bedankt voor de reacties.

Wij zijn wel gewend om met zout te koken, als ik het zout weg laat dan zal het ons zelf in ieder geval niet smaken.
En dat wil ik niet uitgerekend met Kerst doen. :D
Ik ben dus op zoek naar een recept van iets lekkers waar al standaard geen zout in zit.
Of de kruiden die de smaak van het zout een beetje op kunnen vangen.
Dat zout niet nodig is om te koken snap ik best, maar het nu simpelweg weglaten wordt me niet in dank afgenomen denk ik.

8nnemiek, dank je, die ga ik onthouden. :j

TurdusMerula

Berichten: 24064
Geregistreerd: 09-04-05

Re: Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 21:49

Dingen waarbij zout normaal ook niet op de voorgrond staat?

Dus steviger gekruide gerechten, of scherpe gerechten?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 21:52

Hollandse pot koken zonder zout, voor mensen die dat niet gewend zijn, zal niet makkelijk zijn nee.

Maar Indiase of Indische gerechten gaat prima, deze zijn goed gekruid en dan is zout helemaal niet nodig.

Tja en verder ga ik ook met Ibbel mee :D
En als je zelf zoutloos kookt en je eet eens bij mensen die wel zout gebruiken, realiseer je je echt hoe euh niet lekker zout in je eten eigenlijk is. Het verpest echt de pure smaak van het eten.

TurdusMerula

Berichten: 24064
Geregistreerd: 09-04-05

Re: Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 21:54

Kan ik mij voorstellen, maar ik snap ook dat je niet wilt starten met wennen tijdens je Kerstdiner. ;)

kohtje

Berichten: 8104
Geregistreerd: 26-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 21:54

Natrium arm zout gebruiken,smaakt naar zout.

Kanzi
Berichten: 2667
Geregistreerd: 29-06-04
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-12-11 23:56

Liever niet te gekruid, schoonmams is bijna 90, dat wil ik haar niet aan doen. :P
Ik bedoel gerechten waar al geen zout aan te pas komt, zoals bijvoorbeeld stoofpeertjes.
Die breng ik op smaak met suiker, kaneel en rode wijn.
Maar dan eens iets anders, er zullen toch wel leuke gerechten zijn op basis van een ander smaakje?
Met appelstroop of zo?

Kohtje, dank je, ik zal eens zoeken of dat wat is.

Ashley5760
Berichten: 5823
Geregistreerd: 06-01-06

Re: Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 23:57

Wij koken nooit met zout en vind eten ergens anders dan ook altijd zout ;)
Het is dus net wat jr gewend bent, je smaakpupillen zullen eraan moeten wennen.
(weet niet of arromat beter is dan zout?)

Ilja000
Berichten: 4336
Geregistreerd: 10-04-06
Woonplaats: Oostwoud

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 23:59

Worteltjes! Die kun je aanzoeten met appelsap. En aardappeltoefjes uit de oven.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-11 00:07

Suggestie:

Aardappelkoekjes met stoofpeertjes, spruitjes en draadjesvlees.

De aardappelkoekjes maak je heerlijk op smaak met grofgemalen peper en vers gehakte peterselie. Niemand gaat het zout missen.

In stoofperen gaat sowieso geen zout.

De spruitjes: kontjes even inkruisen en een minuutje of vier koken. Afgieten, en kopje kookvocht opvangen. Klontje boter in de pan, teen knoflook er boven uitknijpen, bakje gehalveerde champignons erin kieperen en even aanbakken. Peper erboven malen. Spruitjes erbij doen, afblussen met het kookvocht, en nog een minuutje of 7 heeeeel zachtjes laten stoven.

Draadjesvlees: runderlappen aanbraden in hete boter. Daarna twee laurierblaadjes in de pan, grofgesneden ui, versgemalen peper erover, en een eetlepel appelstroop erbij. Half kopje azijn erbij, twee kopjes heet water, en dan een paar uur zachtjes laten pruttelen. Kwartiertje voor etenstijd doe je er twee plakken ontbijtkoek in stukken bij; die gaan je saus binden.


Eet smakelijk!

TurdusMerula

Berichten: 24064
Geregistreerd: 09-04-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-11 00:08

Alle zoete groenten inderdaad ook.
Wortels, pastinaak, pompoen, zo moet er nog meer te verzinnen zijn...
Fruit, stoofperen.
Pfft, ik heb niet veel inspiratie.

F_Orumster

Berichten: 15613
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-11 10:05

koken met wijn en kruiden zoals oregano, tijm, bieslook etc.

Morfeo

Berichten: 1255
Geregistreerd: 28-07-09
Woonplaats: Ergens

Re: Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-11 10:22

Wij eten al jaren zonder zout, proef er niks vies aan.
En inderdaad anders met andere kruiden aanvullen.

Apple

Berichten: 76412
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Re: Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-11 11:37

Wij koken ook zonder zout, daar mis ik niets aan. Net als wat Ibbel zegt.

Stoofpeertjes, pastinaak, worteltjes. Je aardappeltjes kun je gebakken doen of als gratin. Veel vlees is van zichzelf al zout genoeg (of desnoods doe je spruitjes met spekblokjes ofzo: spekblokjes zijn van zichzelf al erg zout.)

Ilja000
Berichten: 4336
Geregistreerd: 10-04-06
Woonplaats: Oostwoud

Re: Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-11 16:08

Je mist er inderdaad niets aan,maar als je altijd zout gewend bent, dan proef je het direct als je zonder zout eet.
Ik zou ook kiezen voor zoete groenten, misschien voor aardappelpurreetorentjes uit de oven (die kant en klare) en iets van varkenshaas ofzo.

Dinges11

Berichten: 185
Geregistreerd: 06-08-10
Woonplaats: Brabant

Re: Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-11 16:29

Ik eet ook zo goed als zoutloos, en het is dus een kwestie van wennen. Er zijn ook niet echt speciale lekkere zouteloze recepten. De meeste tips zijn al genoemd zoals van nature al zoetere groente. Voor aardappels kun je bijv. Kruimige aardappels kort koken dan ze op een ovenschaal leggen, je vork er 1x op prakken olijfolie erop en wat rozemarijn takjes en in de oven bruin bakken. Is echt lekker dan mis je het zout ook niet.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-11 16:29

Juist die kant en klare aardappeltorentjes smaken behoorlijk zout, dus ik denk dat daar wel wat zout in zit.
Even vers maken is niet veel werk en echt niet moeilijk. Lekker kruiden met peper en verse bieslook, of met bv wat knoflook en peterselie, en je mist het zout echt niet. Smeuige maar stevige puree van maken, in de spuitzak, torentjes spuiten op bakpapier en hoppekee in de oven. Fluitje van een cent en zó veel lekkerder dan kant en klare produkten...

kippetje

Berichten: 458
Geregistreerd: 29-01-02
Woonplaats: Ede

Re: Zoutloos koken; hoe maak je dat lekker?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-11 16:44

http://www.gratisrecept.nl/recepten/pom ... oven.html#

maar dan zonder zout doen, aangezien wij altijd zonder zout koken mis ik het niet, maar hoe dan ook, ook als je dat wel gewend bent is dit een heerlijk gerecht. m'n moeder doet het met de balsamico, wij altijd zonder, dus dat hoeft ook niet per se.

succes met kokkerellen!