Testrecepten thema Sudderen, stoven of in de oven

Moderators: Essie73, NadjaNadja, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird, Polly

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
C_arola
Moderator Over Paarden & Markt

Berichten: 72429
Geregistreerd: 24-05-08

Testrecepten thema Sudderen, stoven of in de oven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-01-11 19:50

Testrecept nieuwe stijl.

In dit topic kan je al je recepten kwijt die betrekking hebben op het thema Sudderen, stoven of in de oven..
Laat je inspireren door wat anderen er van maken en varieer daar (zo mogelijk) op door.
Als een recept je lekker lijkt en je bent de keuken ingedoken om het te maken; een verslag is van harte welkom!! (Foto's idemdito)

Een verslag van dit testrecept komt te staan in het BNB van midden februari met dank aan Brittol.
Het thema voor de maand februari wordt hier bedacht: [VT] Brainstorm over de maand februari
Veel plezier en eetsmakelijk allemaal!!
---
Ook hier geldt; excuses voor het late plaatsen. Wegens modwisselingen en een wat minder lopend thema van december heeft het allemaal wat vertraging opgelopen...

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Re: Testrecepten thema Sudderen, stoven of in de oven

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-11 22:55

De link naar het brainstormtopic werkt niet :)
En ik ga even recepten neuzen :D

C_arola
Moderator Over Paarden & Markt

Berichten: 72429
Geregistreerd: 24-05-08

Re: Testrecepten thema Sudderen, stoven of in de oven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-01-11 23:25

Dank je, ik heb het net aangepast.

blackpegasus

Berichten: 4819
Geregistreerd: 22-07-05
Woonplaats: delfgauw

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-11 00:22

Gevulde mexicaanse paprika;s:

Haal van (rode) paprika;s het bovenkantje eraf en hol ze uit.
Rul (runder)gehakt in de koekepan en maak op smaak met tacokruiden. Voeg er een gesnipperd uitje, gehakte knoflook naar smaak en maiskorrels toe en vul daar de parika;s mee. Op het laatst wat geraspte kaas erover en zo;n 20 min. in de oven grillen tot de kaas gesmolten is. heerlijk met bijv. rijst.

Manou

Berichten: 3402
Geregistreerd: 30-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-11 13:02

Dit recept vind ik wel een leuke variatie met stoofvlees http://www.ah.nl/recepten/recept?id=292570

Ah had een aantal jaar geleden ook een aantal recepten met stoofvlees in de allerhande staan, allemaal wat pittiger en/of met een oosterse invloed. (Bij ons werden ze wel erg scherp, het chilipoeder van de AH is niet erg scherp, dus met ander poeder maar dezelfde hoeveelheid werd het wel pittig.)

Emytje

Berichten: 2619
Geregistreerd: 16-01-05
Woonplaats: Hierzo

Re: Testrecepten thema Sudderen, stoven of in de oven

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-11 13:21

Ik ga vanavond deze maken, ondanks dat ik geen zuurkool lust. Misschien wel op deze manier en anders worden het boterhammen. :D

BlackEyed

Berichten: 1029
Geregistreerd: 02-01-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 14:07

blackpegasus schreef:
Gevulde mexicaanse paprika;s:

Haal van (rode) paprika;s het bovenkantje eraf en hol ze uit.
Rul (runder)gehakt in de koekepan en maak op smaak met tacokruiden. Voeg er een gesnipperd uitje, gehakte knoflook naar smaak en maiskorrels toe en vul daar de parika;s mee. Op het laatst wat geraspte kaas erover en zo;n 20 min. in de oven grillen tot de kaas gesmolten is. heerlijk met bijv. rijst.


Dat lijkt mij wel wat!
Op hoeveel graden raad jij aan? :)

Emytje

Berichten: 2619
Geregistreerd: 16-01-05
Woonplaats: Hierzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 14:10

Emytje schreef:
Ik ga vanavond deze maken, ondanks dat ik geen zuurkool lust. Misschien wel op deze manier en anders worden het boterhammen. :D


Gemaakt, maar niet voor herhaling vatbaar. Ik vind zuurkool nog even smerig als vroeger...

chrisje_83

Berichten: 3030
Geregistreerd: 07-06-03
Woonplaats: Zuid Beveland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 17:52

blackpegasus schreef:
Gevulde mexicaanse paprika;s:

Haal van (rode) paprika;s het bovenkantje eraf en hol ze uit.
Rul (runder)gehakt in de koekepan en maak op smaak met tacokruiden. Voeg er een gesnipperd uitje, gehakte knoflook naar smaak en maiskorrels toe en vul daar de parika;s mee. Op het laatst wat geraspte kaas erover en zo;n 20 min. in de oven grillen tot de kaas gesmolten is. heerlijk met bijv. rijst.


In plaats van geraspte kaas kan je er ook een plakje cheddar kaas op doen, gewoon vanaf het begin dat het in de oven moet. In totaal ongeveer een half uurtje op 180 graden.

blackpegasus

Berichten: 4819
Geregistreerd: 22-07-05
Woonplaats: delfgauw

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 19:56

BlackEyed schreef:
Dat lijkt mij wel wat!
Op hoeveel graden raad jij aan? :)

Ik zet hem op 200 graden.

F_Orumster

Berichten: 15663
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 20:10

In bier gestoofde kip met witlof, krieltjes en tijm

4 personen.

- 4 kippenbouten of 8 drumsticks
- zout, versgemalen peper
- 4 struiken witlof (ik hanteer overigens 800gram)
- 3 el olijflolie
- 0.5 eetl versgehakte tijm / 0.5 tl gedroogde tijm
- 2 el versegehakte peterselie / 2tl gedroogde peterselie
- 250ml kippenbouillon (tablet of pot)
- 1 flesje pils
- 450 gram voorgekookte krieltjes (of verse aardappelen)

Bak de kip rondom bruin.
Schenk de bouillon en bier erbij en voeg de gedroogde kruiden toe en laat 30min zachtjes stoven.
Voeg de laatste 20minuten de witlof erbij en aardappelen toe.
(verse kruiden moet je later toevoegen, niet 30min laten stoven).

F_Orumster

Berichten: 15663
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 20:11

Smoor djawa (indonesisch), 4pers

- 1kg rundvlees
- 4 uien
- 2 tenen knoflook (of meer naar smaak)
- 1 kop ketjap
- nootmuskaat
- bruine basterdsuiker
- water
- evt laos

Vlees in stukjes snijden en aanbraden.
Uien en knoflook toevoegen.
Dan nootmuskaat, suiker en ketjap toevoegen.
Water toevoegen totdat het net niet onder water staat.
Ongeveer 3 uur sudderen.
Serveren met boontjes en rijst.

F_Orumster

Berichten: 15663
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 20:13

Mexicaanse schotel

- 500 gr rundvlees
- 5 uien
- knoflook 2tenen of meer
- paprika 2 geel 2 rood
- tomatenpuree (gezeefde tomaten)
- diepvriesdoperwten
- mais
- worcestershiresauce
- cayennepeper
- paprikapoeder
- komijn, koriander, cacao naar smaak
- zout, peper
- tabasco (of sambal)

Vlees, ui, knoflook bakken, paprika erbij en 1.5-2uur laten sudderen.

Serveren met rijst, stokbrood of bruine bonen.

- geraspte kaas

F_Orumster

Berichten: 15663
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 20:17

Tajine van lamsvlees (of rund) pruimen en couscous

1 kg lamsvlees of rundvlees
250g pruimen (wellen)
1 ui
knoflook
1el kaneel
1 tl gemberpoeder
saffraan
sesamzaad
5tl poedersuiker of honing
1tl zout
olijfolie
evt tomaat

Vlees marineren met olie, zout, kruiden, helft vd ui, knoflook
Half uur opzetten met 0.5L water
Neem paar soeplepels van dit water en kook hierin de pruimen. Als deze bijna koken, 3el suiker en een eetlepel kaneel toevoegen en zachtjes laten doorkoken.
Pruimen met vocht bij het vlees terugvoegen.
Helft vd ui, 2el poedersuiker, en evt tomaat toevoegen en een minstens anderhalf uur laten sudderen.
Sesamzaad laten roosteren en net voor het opdienen door de tajine.
Serveren met couscous

F_Orumster

Berichten: 15663
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 20:27

Bobotie, 6 pers

- 600gram (runder)gehakt
- 2 uien, gehakt
- 2 gedroogde abrikozen, fijngehakt (of abrikozenjam)
- 2 tenen knoflook of meer
- 1 ei
- 60ml melk
- 1 dikke snee bruinbrood oud, verkruimeld
- sap van 1 citroen
- 30ml azijn
- 4 laurierbladeren
- evt 125g amandelschaafsel
- halve cm gemberwortel (ik doe gewoon poeder)
- 3tl garam masala
- 1 tl komijn
- 1 tl kurkuma (pas op, kleurt ontzettend)
- 0.5 tl gemalen zwarte peper
- zout
- olie
- voor het gezonde voeg ik sperziebonen toe (200g p.p.) hoort officieel niet in recept.

Voor de bovenlaag: meng 125ml (volle) melk, 1 ei, 0.5 tl kurkuma

Verwarm de oven op 180graden.

Vijzel de knoflookm gember en zout tot een pasta.
Fruit de uien glazig in olie. Voeg het knoflookpasta bij de uien en laat dit nog 1 minuut fruiten.
Voeg de fijngesneden abrikoos enb de broodkruimels toe en giet een scheut water in de pan zodat de kruimels net onder staan.

Klop het ei los, en voeg daar de melk, garam masala, komijn, kurkuma en peper toe en maak hier het gehakt mee aan.

Voeg citroensap, azijn, sultana's en de amandelen bij het uienmengsel in de pan, roer even door en roer het gehakt erdoor.
Even losroeren (niet afbakken!) Schep dit alles in een ovenschaal, druk laurierbladeren in het gerecht en laat dit een half uur garen.
Voeg na dat halve uur de bonen toe en dek af met de bovenlaag, en gaar nog minstens een half uur.

Serveer met rijst.

F_Orumster

Berichten: 15663
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: Testrecepten thema Sudderen, stoven of in de oven

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 20:28

Er zijn ook veel curry gerechten, maar dat past niet zo in dit thema msischien.

F_Orumster

Berichten: 15663
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 20:34

Tajine met kefta en ei

1.5 ui
1tn knoflook of meer
4 takjes peterselie (of gedroogd)
4 takjes koriander (of gedroogd)
4 takjes koriander (of gedroogd)
4el olijfolie
0.5 tl gemberpoeder
1.5 tl paprikapoeder
zout,, peper
4 tomaten (blokjes uit blik)
500 gr gehakt (lams als je het echt marokkaans wilt)
0.25 tl ras el hanout
0.5 tl kaneel
0.5 komijn
0.5 saffraan

Pel en snipper ui en knoflook en hak de kruiden fijn indien vers.
Plaats de tajine of pan op laag vuur en doe 2/3 van de ui, knoflook, helft van de kruiden, 0.25 tl gemberpoeder, 0.5 paprikapoeder en saffraan bij 4el olie.
Kruid met zout en peper.
Voeg na 5 minuten de tomaatblokjes toe.
Meng het gehakt met de rest van de kruiden en specerijen en breng op smaak met zout. Kneed er balletjes van.
Schenk ca 50ml water bij de saus en kook nog ca 3 minuten.
Voeg de gehaktballetjes toe en laat ze met deksel op zachtjes gaar sudderen.
Breek de eieren boven de tajine en laat ze met het deksel op de pan stollen in de saus.

Serveren met rijst, couscous of naan

F_Orumster

Berichten: 15663
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 20:49

Siciliaanse spaghettitaart 4p

2 aubergines
olijfolie
350gr gehakt (kan prima weggelaten worden dus vega)
1 gesnipperde ui
2tn knoflook (of meer)
2el tomatenpuree (gezeefde toms)
400g tomaatblokjes in blik
1tl worcestershiresauce
1tl gehakte verse oregano/marjolein of 0.5tl gedroogde
45 g zwarte olijven, in schijfjes
1 groene/rode/gele paprika
175g spaghetti
125g parmezaanse kaas, geraspt

Verwarm de oven voor op 200C en vet een springvorm van 20cm in en beleg met bakpapier.

Snijd de aubergine in lange 5mm dikke schuine plakken en grill ze lichtbruin in olie en laat ze uitlekken.

Bak rundergehakt, ui en knoflook rul, voeg dan tomatenpuree, tomaten, worcestershiresayce, kruiden en speverijen toe.
Laat alles 10min zachtjes koken en roer af en toe door.
Voeg dan de olijven en paprika toe en verwarm alles nog eens 10min.
Meng de afgekookte en afgegoten spaghetti toe en roer de kaas erdoor.

Leg de aubergine als waaier in de springvorm, ook tegen de randen. Voeg het mengsel toe en druk stevig aan.
Beleg met de resterende aubergineschijfjes.

Bak 40minin de oven.
Laat de taart dan 5 minuten staan en maak de zijkanten los.
Stort de taart ondersteboven op een verwarmde schaal.

F_Orumster

Berichten: 15663
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 20:50

Moussaka

Ingredienten voor 4 personen
300gram rundergehakt
1 gesnipperde ui
2 tenen knolfook (of meer naar smaak)
4 tomaten in stukjes (of blik tomatenblokjes)
2 tl gedroogde oregano (of meer naar smaak)
1 tl kaneel (of meer naar smaak)
zout, peper
1 dl rode wijn
2 aubergines
2 el olijfolie
350 gram aardappels (in schijfjes snijden en voorkoken. Kant en klare kunnen ook, maar minder lekker en nemen minder vocht op)
150 gr griekse yoghurt
1 ei
citroensap
50 gr verkruimelde feta

Oven voorverwarmen op 175 graden

Bereiden
Braad het gehakt rul en bak ui en knoflook 2 minuten mee.
Voeg tomaten, oregano, kaneel, zout, royaal peper, rode wijn toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten stoven tot een dikke saus.
Snijd de aubergines schuin in plakken en bak ze goudbruinig in een grillpan.
Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes en aubergine hierover en bestrooi met zout en peper.
Schep de gehaktsaus erop. Verdeel de rest van de aubergine en aardappelschijfjes erover en bestrooi weer met zout en peper.
Maak zoveel lagen als gewenst.

Roer de yoghurt los met een ei, citroensap, feta, vooral peper en misschien nog wat zout naar smaak.
Strijk dit mengsel uit over de laatste laag.

Bak de moussaka in 35-40 minuten goudbruin en gaar.

F_Orumster

Berichten: 15663
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 20:54

Tot zover eerst maar even, dit is nog maar een greep uit mijn plakboek.
Ik heb iig mijn huiswerk gedaan voor deze maand ;)

BlackEyed

Berichten: 1029
Geregistreerd: 02-01-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 23:02

F_Orumster schreef:
Smoor djawa (indonesisch), 4pers

- 1kg rundvlees
- 4 uien
- 2 tenen knoflook (of meer naar smaak)
- 1 kop ketjap
- nootmuskaat
- bruine basterdsuiker
- water
- evt laos

Vlees in stukjes snijden en aanbraden.
Uien en knoflook toevoegen.
Dan nootmuskaat, suiker en ketjap toevoegen.
Water toevoegen totdat het net niet onder water staat.
Ongeveer 3 uur sudderen.
Serveren met boontjes en rijst.



OH!
Laat ik nou net alle ingrediënten in huis hebben.
Dit ga ik deze week ook maken. :D

F_Orumster

Berichten: 15663
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: Testrecepten thema Sudderen, stoven of in de oven

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-11 23:09

Geloof dat ik hem trouwens 2u liet sudderen

BlackEyed

Berichten: 1029
Geregistreerd: 02-01-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-11 16:32

F_Orumster schreef:
Geloof dat ik hem trouwens 2u liet sudderen


Hoeveel nootmuskaat en suiker gebruikte je eigenlijk? :)

F_Orumster

Berichten: 15663
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: Testrecepten thema Sudderen, stoven of in de oven

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-11 16:38

Doe ik altijd wat op gevoel. Recept is handgeschreven van m'n tante ;)
Dacht dat ik 1el suiker doe, of miss anderhalf, en 1/4tl nootmuskaat? Die laatste is vrij sterk.
Je kan het wel ruiken als je het toevoegd.

BlackEyed

Berichten: 1029
Geregistreerd: 02-01-07

Re: Testrecepten thema Sudderen, stoven of in de oven

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-11 16:46

Oké bedankt!
Ik dacht al zoiets :P