Lof/witlof

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Polly, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
PoelieWoelie

Berichten: 4717
Geregistreerd: 08-12-04

Lof/witlof

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-04-09 12:30

Ja ik weet het, weer een ontzettend nutteloos, onzinnig topic. Alleen ben ik nu wel een beetje nieuwsgierig wie witlof nog meer gewoon 'lof' noemt. Ik heb van huis uit altijd geleerd dat je ook 'lof' kan zeggen (weet ook wel dat het officieel witlof heet), maar ik werd laatst zo raar aangekeken door mn beste vriendin dat ik nu begin te twijfelen of dit woord wel vaker wordt gebruikt :+

Het zal hier waarschijnlijk ook niet goed staan maar ik wist niet waar ik het anders moest zetten..

marlies85

Berichten: 5310
Geregistreerd: 04-10-06
Woonplaats: Onder een steen

Re: Lof/witlof

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-09 12:33

Ik ken het eigenlijk ook alleen maar als 'witlof'

...en ik vind het niet te vreten trouwens :')

PoelieWoelie

Berichten: 4717
Geregistreerd: 08-12-04

Re: Lof/witlof

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-04-09 12:47

Haha, ik heb nog wel een lekker recept voor je waar je van zult smullen! :D

1978

Berichten: 833
Geregistreerd: 09-08-07
Woonplaats: Rotterdam

Re: Lof/witlof

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-09 12:48

Mag ik dan het smulrecept weten...

darwin

Berichten: 4158
Geregistreerd: 09-10-04
Woonplaats: op een mooi plekje in Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-09 12:48

LauraMc schreef:
Haha, ik heb nog wel een lekker recept voor je waar je van zult smullen! :D

Ben benieuwd naar dat recept, ik wil vanavond ook witlof klaarmaken, maar weet nog niet hoe ;)

PoelieWoelie

Berichten: 4717
Geregistreerd: 08-12-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-04-09 12:52

Aparte combinatie van ingrediënten, maar ontzettend lekker!
Even snel van internet gehaald:

Citaat:
Ingredienten
4 witlofjes, mooi wit, met gesloten puntjes
klontje roomboter
2 theelepels palmsuiker (bruine basterdsuiker mag ook)
scheutje goede, zoete, balsamico azijn

Bereidingswijze
Snij de onderkant van de witlof af en snij de kern eruit, zodat je makkelijk alle blaadjes los kunt halen. Doe de klont boter in een koekepan en smelt deze. Doe de witlof erbij en draai het vuur laag. Je wilt de witlof nog net horen sudderen. Bak de witlof 20 minuten tot ze begint te kleuren. Doe de suiker erbij en laat deze even smelten. Doe de balsamico erbij en haal van het vuur. Laat het vocht even indampen door de resterende warmte in de pan. Opdienen en genieten maar!


Alleen wij bakken ze maximaal 10 minuten en doen eerst de azijn erbij voordat de suiker erbij gaat, anders plakt de suiker zo aan de pan en wordt de azijn minder goed opgenomen.

iloonaa__

Berichten: 2827
Geregistreerd: 29-06-07
Woonplaats: Meerdere plekjes in Nederland

Re: Lof/witlof

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-09 13:01

bij ons is lof, het lof van de wortelen.!

PoelieWoelie

Berichten: 4717
Geregistreerd: 08-12-04

Re: Lof/witlof

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-04-09 13:08

Maar dat is toch weer het loof :Y)

sans6

Berichten: 7947
Geregistreerd: 12-05-04
Woonplaats: Winkel

Re: Lof/witlof

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-09 13:10

bij ons thuis (NoordHolland) zeggen we ook gewoon lof als we witlof bedoelen hoor :j

Cyntje
Berichten: 23461
Geregistreerd: 31-10-05

Re: Lof/witlof

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-09 13:15

Ik zeg ook gewoon witlof :)

Overigens bereiden wij het op de 2 manieren:
Eerst kort koken, bakken in de pan met kaas en ham.
Of kort snijden, slasaus, ei, stukjes ham en/of kaas erdoor etc etc.. net wat je er zelf graag bij dondert :P

marieke84
Berichten: 669
Geregistreerd: 06-03-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-09 13:58

bij ons zeggen ze 'chicons', tja, weer Belgisch zeker :+

PoelieWoelie

Berichten: 4717
Geregistreerd: 08-12-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-04-09 14:42

marieke84 schreef:
bij ons zeggen ze 'chicons', tja, weer Belgisch zeker :+


Dat kan ook natuurlijk :+

Myca

Berichten: 6294
Geregistreerd: 10-08-08
Woonplaats: Midwoud

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-09 14:51

Wist je dat paarden dol zijn op witlofpennen ?
De wortels van de witlof die wij weer op eten.

Kristie

Berichten: 15027
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Al pendelend tussen hier en daar...

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-09 07:08

sans6 schreef:
bij ons thuis (NoordHolland) zeggen we ook gewoon lof als we witlof bedoelen hoor :j


:j

Alwiene

Berichten: 16125
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Re: Lof/witlof

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-09 10:02

Hier zeggen we ook vaak gewoon lof hoor :j Ook wel witlof, maar vaker lof denk ik.

Giolli
Zeg maar Ber!

Berichten: 19235
Geregistreerd: 17-11-07

Re: Lof/witlof

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-09 10:05

Ik zeg ook gewoon witlof.
Maar ik weet ook nog een héérlijk recept, wat witlof echt lekker maakt!

SETEFURII
Berichten: 3257
Geregistreerd: 06-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-09 10:10

marieke84 schreef:
bij ons zeggen ze 'chicons', tja, weer Belgisch zeker :+

Dat is wel witlof in hesp met kaassaus :D
en ik dacht echt dat het witloof was ipv witlof :o

Anoniem

Re: Lof/witlof

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-09 15:58

witlof :9

ik maak het zo:
in stukken snijden en blokjes ham erdoor
4 eieren hardkoken en in stukjes snijden en erdoor
dan laagje in de schotel, stukejs monchou erover verdelen en zo verder en dan erover geraspte kaas en dat dik half uur in de oven. zelfs mn lief lust nu witlof :D

Noon
Berichten: 2018
Geregistreerd: 25-03-05
Woonplaats: Overijssel, Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-09 16:04

met ham en kaas is het ook heerlijk :D

Giolli
Zeg maar Ber!

Berichten: 19235
Geregistreerd: 17-11-07

Re: Lof/witlof

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-09 18:23

Noon, dat bedoel ik. Dat is vérukkelijk! :+:

marieke84
Berichten: 669
Geregistreerd: 06-03-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-09 07:42

SETEFURII_ schreef:
marieke84 schreef:
bij ons zeggen ze 'chicons', tja, weer Belgisch zeker :+

Dat is wel witlof in hesp met kaassaus :D
en ik dacht echt dat het witloof was ipv witlof :o


hier in de west-vlaanders zeggen we chicons, ook zonder hesp en kaassaus :Y)

jokari

Berichten: 9123
Geregistreerd: 06-06-04
Woonplaats: thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-09 07:46

wij gebruiken gewoon "witloof" hoor. :D

het gerechtje van LauraMC is welbekend, net als met hesp en kaassaus (dat noemt dan gewoon "witloof in den oven" haha). Zalm ipv hesp, is ook moordend lekker. Rauw is het ook lekker, in kleine stukjes gesneden, of een gans blaadje gevuld met garnaalsla, njam njam. Gestoofd, met balletjes gehakt erbij, of kleine rauwe sneetjes tussen een croque monsieur steken... Je kan het zo gek niet bedenken of ik heb het wel al getest, en ik vind witloof altijd vreselijk lekker ! :j

PoelieWoelie

Berichten: 4717
Geregistreerd: 08-12-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-04-09 10:52

jokari schreef:
wij gebruiken gewoon "witloof" hoor. :D

het gerechtje van LauraMC is welbekend, net als met hesp en kaassaus (dat noemt dan gewoon "witloof in den oven" haha). Zalm ipv hesp, is ook moordend lekker. Rauw is het ook lekker, in kleine stukjes gesneden, of een gans blaadje gevuld met garnaalsla, njam njam. Gestoofd, met balletjes gehakt erbij, of kleine rauwe sneetjes tussen een croque monsieur steken... Je kan het zo gek niet bedenken of ik heb het wel al getest, en ik vind witloof altijd vreselijk lekker ! :j


Dat is een tosti toch? :Y)

jokari

Berichten: 9123
Geregistreerd: 06-06-04
Woonplaats: thuis

Re: Lof/witlof

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-09 19:04

tosti ?? Dat kennen we hier niet hoor. :D

PoelieWoelie

Berichten: 4717
Geregistreerd: 08-12-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-04-09 19:33

jokari schreef:
tosti ?? Dat kennen we hier niet hoor. :D


tos·ti de; m -’s twee geroosterde boterhammen, waartussen kaas (en ham) is meegeroosterd

:D