Je eigen brood bakken.

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
black_kelpie

Berichten: 7866
Geregistreerd: 28-03-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-24 20:50

Het punt is dat er gassen vrijkomen bij het fermenteren en die moeten ergens naartoe, anders bouwt er teveel druk op en je zal niet de eerste zijn bij wie een pot kapot knapt.

Ik heb ook een Weck pot met een starter, het deksel ligt er gewoon los op, zonder rubber en zonder klemmen :j

BeFunny

Berichten: 10872
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-24 20:54

Ik heb hem er op met rubber maar het rubber zit los en zorgt voor extra kier. Maar dus niet gesloten om er idd vanwegen de gassen die eruit moeten kunnen.

Elanor

Berichten: 6787
Geregistreerd: 25-08-04

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-24 21:05

Ah, duidelijk, dankjulliewel! Ga ik ‘m er ook gewoon los opleggen. Ben heel benieuwd!:)

Elanor

Berichten: 6787
Geregistreerd: 25-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-24 15:32

De desemstarter is nu bijna 3 weken oud en lijkt het goed te doen, dus ik ben nu bezig met m’n eerste desembrood. :) Deeg staat nu lekker te rijzen, vannacht gaat het de koelkast in en dan morgen bakken. Ben zoooo benieuwd! :D
Heb voor m’n verjaardag het boek ‘meesterlijk brood’ gekregen, dus recepten genoeg om gegaan proberen de komende tijd. :):)

Afbeelding

ElfBeau_067

Berichten: 2011
Geregistreerd: 03-11-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-24 20:14

Oh ja ik had laatst een focaccia gemaakt. Het deeg zag er niet uit zoals het hoorde maar na de oven was ‘ie perfect!

Iris82

Berichten: 39862
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-24 10:28

BeFunny schreef:
Ik kan sowieso geen twee tegelijk omdat mijn oven daarvoor te klein is.

De pan heeft een deksel en dan hoef je niet met water aan de gang.

Ik bak zonder vorm naar dus zo op de pizzasteen. Maar dat kan ook op een gewone bakplaat. Je hebt dan wel iets van een schep of plank nodig om het brood erin en eruit te doen. En ik spray er water in met zo'n spray flacon.

Gewoon op de plaat zonder blik of pan
[ [url=m/ulhKWf.jpg]Afbeelding[/url] ]


[ [url=m/sVZww7.jpg]Afbeelding[/url] ]


Mijn broden zien er inderdaad ook zo uit als ik op de plaat bak in plaats van in de gietijzeren pan. Hartstikke lekker hoor, maar dan missen ze toch oven spring en is de korst net wat minder.

prugelpiet

Berichten: 12602
Geregistreerd: 20-01-12

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-24 11:06

Ik heb via een weggeefhoek op Facebook een beetje starter kunnen krijgen die het al goed doet. Dit word mijn 3e en laatste poging tot zuurdesem :')

Elanor

Berichten: 6787
Geregistreerd: 25-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-24 19:00

Ik vind ‘m mooi! Nog even koelen en dan eten we ‘m lekker op met tzatziki en een choriatiki salade. :):)

Afbeelding

BeFunny

Berichten: 10872
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-24 19:27

Iris82 schreef:
BeFunny schreef:
Ik kan sowieso geen twee tegelijk omdat mijn oven daarvoor te klein is.

De pan heeft een deksel en dan hoef je niet met water aan de gang.

Ik bak zonder vorm naar dus zo op de pizzasteen. Maar dat kan ook op een gewone bakplaat. Je hebt dan wel iets van een schep of plank nodig om het brood erin en eruit te doen. En ik spray er water in met zo'n spray flacon.

Gewoon op de plaat zonder blik of pan
[ [url=m/ulhKWf.jpg]Afbeelding[/url] ]


[ [url=m/sVZww7.jpg]Afbeelding[/url] ]


Mijn broden zien er inderdaad ook zo uit als ik op de plaat bak in plaats van in de gietijzeren pan. Hartstikke lekker hoor, maar dan missen ze toch oven spring en is de korst net wat minder.



Ik vind de korst juist lekkerder :j dus smaken verschillen. Ik heb ook een gietijzeren pan maar kies bewust voor de plaat.

Elanor

Berichten: 6787
Geregistreerd: 25-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-24 09:00

Best tevreden voor de allereerste poging met alleen maar desem! Ik zou de kruim nog wel wat ‘luchtiger’ willen. Is dat een kwestie van beter kneden/toch iets gist erbij/desem die nog sterker moet worden/honderd andere factoren? :D
Maar hij was al lekker! :9
Afbeelding