hartruisje ondekt bij keuring

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Dusi

Berichten: 750
Geregistreerd: 14-11-02
Woonplaats: Ravenstein

hartruisje ondekt bij keuring

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-01-03 12:04

Omdat ik mijn paard in de ziektekosten-verzekering wilde doen, heb ik haar nog een keer laten keuren (mag nl niet langer dan twee weken oud zijn). Ik heb haar in november gekocht en toen is er bij de keuring niets gevonden. De VA die haar nu gekeurd heeft, heeft een lichte hartruis ontdekt. Dit kan volgens haar geen kwaad zolang ik er niet intensief wedstrijden mee ga rijden (op hoog niveau dan). Dit ben ik dus toch niet van plan, ben nl een recreatierijder.
Wat is jullie mening?


carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-03 13:56

Wat voer je precies? Electrolyten toevallig als 'extraatje'?

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-03 13:58

Ben je voor deze conlcussie bij een paardenkliniek geweest?

Ik ken iemand die nu Z rijdt met een paard met hartruis. Volgens mij doen ze in Utrecht ook onderzoekingen naar en kunnen ze volgens mij zelfs de oorzaak van de ruis vaststellen. Als je de oorzaak weet kan je ook beter bepalen wat je met je paard kan doen.

boemel

Berichten: 2767
Geregistreerd: 13-12-01
Woonplaats: Azewijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-03 17:53

Ik kende ook een merrie die afgekeurd was doordat ze hartruis vonden. Ze is 2 mnd. later door een andere dierenarts gekeurd en toen vonden ze helemaal niets. Misschien was je paard een beetje grieperig? Dat schijnt een reden te kunnen zijn.

mammasan

Berichten: 365
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Muiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-03 10:08

Mijn paard heeft ook een hartruis, toevallig tijdens een endurance ontdekt. Ik ben ermee naar Utrecht geweest en daar hebben ze een scan gemaakt waarop bleek dat zowel de linker als de rechter hartklep en de klep van de hartslagader lekken.

Naziri wordt nu om het jaar gescant zodat we goed in de gaten kunnen houden of zijn hart niet groter wordt.Dat kann duiden op een overbelast hart. Hij loopt nog steeds de endurace ritten met gemak uit, dit jaar gaan we klasse II starten (50 km). Hij heeft een super conditie en wil altijd graag werken.

Volgens mijn dierenarts is het lek kleiner naar mate de ruis beter te horen is. Als je een klein lekje hebt, komt het bloed er met meer kracht doorheen dan wanneer het gat groter is. Omdat er dan meer druk achter staat, is het dan dus ook beter te horen. Naziri heeft behoorlijke lekken en de veterinaren moeten dus goed luisteren om het te horen. Als ik het hen niet vertel horen ze het zelfs vaak niet eens.

Maar goed, een hartruis hoeft dus geen probleem te zijn. Als je zeker wilt weten wat er aan de hand is zou je in Utrecht een scan kunnen laten maken. (kost ongeveer € 100,00, als ik het goed heb)

Carola, wat bedoel je met Electrolyten? Kan dat effect hebben op het geluid van het hart?

The Arab in his purity is a horse of the highest courage. (Davenport)

Dusi

Berichten: 750
Geregistreerd: 14-11-02
Woonplaats: Ravenstein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-01-03 10:21

De ruis bij Dusica zit maar aan 1 kant. Omdat ik zelf ook een hartruis heb, weet ik wat voor effect het kan hebben bij mensen. Als ik zo hoor wat de VA zegt en wat jullie mij als reacties geven, ziet het er paarden hetzelfde uit. De hartruis wordt hier veroorzaakt door het iets verder doorslaan van de hartklep, waardoor er dus aan een kant het bloed wat langer doorgelaten wordt. Je hoort dan een extra zoefje als je naar het hart luistert. De VA heeft het me laten horen. Zelf moest ik wel heeeeel erg goed luisteren, anders had ik het niet gemerkt. Hoe kleiner de doorslag, hoe kleiner het geluid. Bij Dusi was het amper te horen en dus volgens de VA een heeeeeeel klein ruisje. Ik heb haar nl nog eens gebeld nadat alles een beetje verder doorgedacht is.
Ik denk dus niet dat ik me zorgen ga maken. Over een maand of twee/drie krijgt ze haar griepspuit en dan luistert de VA nog eens. Misschien is er dan wel weer niets te horen. We houden het gewoon in de gaten en voor het rijden waarvoor ik haar heb, moet het zekers geen problemen opleveren.

Bedankt voor jullie mening en reacties.

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-03 10:41

Ja, electrolyten hebben een zeer grote werking op het hart. Het hart is namelijk een spier, en die wordt aangedreven door neuronen (zenuwen). Electrolyten hebben een zeer grote invloed op die 'aandrijving'.
Mammasan: voer jij electrolyten? Meteen mee stoppen! De lezing die ik heb aangehoord over hartruizen was van mvr. Sloet (uithof). Zij was van mening dat zelfs endurance klasse 4 paarden als het even kon, geen electrolyten moesten krijgen. Electrolyten hebben namelijk een grotere, en gevaarlijkere invloed dan veel mensen denken.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Dusi

Berichten: 750
Geregistreerd: 14-11-02
Woonplaats: Ravenstein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-01-03 12:50

Nou, zal eens kijken wat ze gevoerd krijgen. Ze staat op een stal waar al jaren Lipizanners gefokt en gehouden worden en die zijn altijd kerngezond geweest. Ze krijgt hetzelfde als de rest, maar wat ze kreeg voor ze bij ons kwam is natuurlijk een ander verhaal. Daar wisselde ze wel eens van voer.

mammasan

Berichten: 365
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Muiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-03 09:30

Ik geef inderdaad na een encdurance rit wel eens wat electrolyten. Dat doe ik eigenlijk pas nadat de hartafwijking was ontdekt. Wat een eng verhaal. Ik moet deze maand weer naar de Uithof voor controle van het hart, zal een even vragen of ze me daar wat meer over kunnen vertellen.

The Arab in his purity is a horse of the highest courage. (Davenport)

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-03 09:34

Van een ruisje alleen kan je niks zeggen. Dan moet je een keer een deftig hartonderzoek laten doen met EKG en echo. Dat doen ze op niet veel plaatsen, is nogal gespecialiseerd. Enkel op die manier weet je welke klep lekt, en of het een belangrijk lek is. Kleine gaatjes produceren vaak meer ruis dan grotere omdat het bloed door kleinere heviger spuit.

regine

Berichten: 3417
Geregistreerd: 25-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-03 22:25

Ik sta bij Dusi op stal en ik weet dat Dusica eerst op een wei stond waar ze alleen maar basisbrok bij gevoerd kreeg en extra hooi. Verder weinig bijzonders, alle paarden worden daar erg primitief gehouden en er is ook niet veel met haar gedaan qua intensief rijden.
Nu krijgt ze basis brok met soms een handje musli verder geen rare poedertjes waar electrolyten in zouden kunnen zitten. Wel krijgt ze voor haar manen en staart cojosol olie.

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-03 12:41

Kijk eens wat er in de cojosol olie zit. Calcium? Natrium? andere zouten? Lijkt me niet, maar het zou kunnen...

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

naiade

Berichten: 5826
Geregistreerd: 04-11-01
Woonplaats: purmer

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-03 00:15

Naiade heeft ook een hartruis maar dat is na 2 km. rijden (ondekt bij endurance) geheel weg dus volgens diverse veeartsen hoefde ik mij nergens zorgen over te maken.

ineke

Berichten: 916
Geregistreerd: 19-03-01
Woonplaats: brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-01-03 18:14

Doordat ik vroeger aan tobsport heb gedaan heb ik ook een hartruis gekregen ,in dit geval is de rechterhartkamer vergroot .Ik moest stoppen met het zeer intensief beoefenen van sport ,Dat heb ik gedaan en vervolgens heb ik er never nooit geen last van gehad ,,,,,, ook niet bij het sporten wat ik nou doe...dus ,mischien een hart onder de riem?
(heb ook nog hart gelopen en badmintonnen daarna )


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 15 bezoekers