Paard zeiknat vanwege hengstigheid *update*

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ziolette

Berichten: 17564
Geregistreerd: 06-03-02
Woonplaats: ZHE onder de zon!

Paard zeiknat vanwege hengstigheid *update*

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-03 18:18

Mijn merrie staat sinds 4 weken op een andere rustigere stal met nog een merrie en twee ruinen. Ze kunnen elkaar wel zien maar niet aanraken en gaan ook apart de wei op.

Vanaf dag 2 is mijn merrie hengstig en ze blijft ook hengstig. Het wordt steeds erger. Zo erg dat toen zij vandaag in de stapmolen stond, haar hele achterhand inclusief twee dekens zeiknat waren van haar eigen vocht. Niet zo'n fris gezicht om te zien en ik vond het erg verontrustend. Haar staart is overigens net een dweil. Op stal is het niet zo erg (soms wat "vochtige billen" en met rijden merk je er ook niets van ook niet met andere paarden erbij. Zodra ze echter met andere paarden in de molen gaat of in de wei loopt is ze dus zeiknat van achteren. Haar gedrag is overigens niet anders dan normaal, op het vele vochtverlies na dan. Op haar vorige stal was ze netjes regelmatig en normaal hengstig. Niet overdreven, maar wel zichtbaar aanwezig.

Ik laat zowie zo morgen de veearts komen, maar ik vroeg mij af of iemand hier ervaring heeft met zo'n overdreven hengstigheid, misschien hormonen of een ander lichamelijk probleem. Ik vroeg me zelf af of ze geen last kon hebben van haar blaas. Wie kent dit probleem?
Laatst bijgewerkt door Ziolette op 16-01-03 20:31, in het totaal 1 keer bewerkt


Save the Earth, it's the only planet with chocolate!
Very funny, Scotty! Now beam down my clothes!!!
Torontra Ster Sport (sgw) D-OC v. Lancelot, Alissa Prok D-OC v. Olivi, Omar v. Jeraldo


Apple
Moderator RT, TEN, DRS, AP, AR, VMR

Berichten: 69549
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 18:29

Ik ken het probleem niet. Ik vind het sowieso een goed idee van je om de veearts erbij te halen. Lijkt mij nl niet gezond als ze zoveel vocht verliest (en het zou ook een hormonaal probleem kunnen zijn).

Je hebt best kans dat het ook komt door de verhuizing. Ik ken meerdere merries die na een verhuizing 'problemen' hadden met hengstigheid. Niet zo erg als jij nu omschrijft maar wel bijvoorbeeld: heel regelmatig de hele winter door hengstig terwijl ze daarvoor alleen in de zomer hengstig was. Of: vrij onregelmatig hengstig totdat de hengstigheidsperiode gelijk liep aan andere merries op stal. etc. etc. etc..

Kevin: drs L1+9, spr B+2, SGW B+3, Endurance 197 ggk km's (eindstand), Kevin in Uddel
Daisy: drs L2+7, spr B+1, SGW B+1 Rondje door de Bollenstreek

ellenlouise
Berichten: 3775
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: In het groene hart van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-03 11:52

hallo Tiffy, mijn nu 17-jarige merrie heeft een soortgelijk probleem. Ze heeft op 14-jarige leeftijd haar 1e veulen gekregen en daarna is het begonnen. Merkte je voorheen niets als ze hengstig was, nu daagt ze iedere ruin uit en laat zich zelfs dekken! Haar billen en achterbenen zijn dan helemaal nat en kleverig. Jij vertelt dat het na de verhuizing is begonnen, nou bij mijn paard leidt iedere verandering reden tot hengstigheid (bv een nieuw stuk weiland o.i.d.). Bij mijn merrie is het een hormonale kwestie, niks aan te doen en geen ramp. Maar in jouw geval lijkt het me verstandig even een veearts te raadplegen. Succes.

There is no reality, only perception.

Xara

Berichten: 230
Geregistreerd: 30-12-02
Woonplaats: limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-03 17:05

ik denk dat ik toch maar een ruintje neem.. Knipoog ..
even serieus: veel paarden hebben hier last van,
dus geen reden om grote zorgen te maken!
het kan goed door de verhuizing komen, een andere
oorzaak is erg onwaarschijnlijk omdat ze het anders voor
de verhuizing ook al zou moeten hebben!!
het zijn natuurlijk ook veel veranderingen voor haar!!
andere paarden, vreemd terrein, nieuwe stal

hoelang heeft ze het nou al??
ik ben benieuwd of de DA er iets aan kan doen!!
suc6

kijk ff in m'n profiel Haha! !!
*LOL* *LOL* *LOL* *LOL* *LOL* *LOL* *LOL* *LOL*

Ziolette

Berichten: 17564
Geregistreerd: 06-03-02
Woonplaats: ZHE onder de zon!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-03 20:29

De veearts is dus ondertussen geweest. Hij heeft haar eerst bekeken voor haar rug/bekken, omdat ze daar een tijdje geleden voor behandeld is en het resultaat nog steeds niet om over naar huis te schrijven is.

Hij vond haar erg stijf in de rug. Vervolgens heeft hij haar opgevoeld (scannen kon niet de stroom lag eraf Frusty ) om te kijken of er enige symptomen van hengstigheid/tumor te voelen waren. Niets van dat al. Hij heeft ons geadviseerd e.a. te vermelden als we naar Utrecht gaan, want hij vermoedt dat het samenhangt. Ze verliest het meest urine als ze in de molen omdraait. Waarschijnlijk is het dus geen hengstigheid, maar komt er door het draaien een zenuw o.i.d. knel te zitten waardoor ze de controle over haar blaas verliest en er dus een hele sloot water naar buiten komt zetten.

Haar gedrag wordt de laatste dagen ook steeds vreemder. Die ochtend dat de veearts er was gedroeg ze zich ook erg vreemd. Toen ze uit de bak kwam (ze moest even op de volte lopen, waar ze me al bijna het licht uit mij ogen tikte), maakte ze gekke sprongen en bokte aan de hand. Normaal het makste paard van stal om te geleiden. Toen ze gekalmeerd was werd ze opgevoeld en daar bleef ze wel rustig bij.

Vandaag werd ik gebeld door een vriendin, dat Saphy haar had aangevallen (ik ben al anderhalve week ziek, dus ik kom momenteel niet dagelijks). Ze had haar losgelaten in de bak en toen ze haar wilde pakken kwam Saphy op haar afgelopen met de oren naar voren. Toen ze bijna bij mijn vriendin was, sprong ze met de oren in de nek en rollende ogen op haar af. Dit is dus niet Saphy's normale gedrag. Op stal werd ze er tijdens het voeren bijna letterlijk uitgetrapt (en ze voert haar elke dag). Ik ben dus net zelf wezen kijken en idd ook ik werd begroet door een naar voren springende Saphy met de oren plat, weggedraaide ogen, een bok en schitterende witte tanden. Eenmaal uit haar stal was dat agressieve weer over, al bleef ze wel onrustig zwaaien met haar staart. Ik snap er echt geen bal meer van Verward , pijn of hormonen, ik hoop volgende week wat wijzer te zijn.

Helaas kan ik pas op zijn vroegst volgende week naar Utrecht (ik moet zelf ook naar de arts). Maar het begint toch wel erg vreemd te worden zo.


Save the Earth, it's the only planet with chocolate!
Very funny, Scotty! Now beam down my clothes!!!
Torontra Ster Sport (sgw) D-OC v. Lancelot, Alissa Prok D-OC v. Olivi, Omar v. Jeraldo


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Casanovamel8, Googlebot, mirriejj en 27 bezoekers