Kuchen

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Tancreda4

Berichten: 17875
Geregistreerd: 12-01-03
Woonplaats: ZuidHolland

Kuchen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-05-08 16:35

Ik ben benieuwd naar meningen, heb er al wat gehoord, maar meer is altijd welkom omdat ik het even niet meer weet...

In februari begon Wietje met kuchen. Heel af en toe een kuchje als ze net uit stal kwam en gelijk een drafje deed, soms dagen niet. Ik heb daar toen (heel stom) niet veel aandacht aangeschonken, behalve dan fenegriek gaan voeren. Het was heel sporadish, soms dagen niet, dan weer opeens wel.

In maart stond ze opeens met een flinke snotneus en een ontstoken oog, dus gelijk de DA gebeld. Ook hoeste ze vanaf die dag niet meer sporadish maar fflink wat keren op een dag. Dus mevrouw 2 weken aan de medicijnen die iets aansloegen, maar niet voldoende. Daarna 5 dagen antibiotica waardoor de hoest wel minder werd, en de snotneus + ontstoken oog verdween.

Helaas de kuch niet... Die is blijven hangen, vooral na het rollen of met het rijden. Dus is ze op prednison gezet voor 3,5 week, waar we afgelopen zaterdag de laatste van hebben gegeven. Ondertussen staat ze nu ook sinds een week op vlas.

Helaas, de kuch is er nog steeds Boos! Ik hoorde het de afgelopen tijd alleen sochtends als ik ging rijden (ze staat snachts op stal en overdag buiten), maar gisteren gaf ze ook twee kuchen toen we savonds gingen rijden.... Wel met minder kracht, maar toch...

Ik weet nu niet zo goed wat ik moet doen.... Je moet niet denken dat ik de DA niet wil bellen, dat ga ik zeker doen en dat is absoluut geen probleem, maar hoor graag ook andere ervaringen. Ik ben namelijk een beetje huiverig tegenover nog meer 'troep' in haar als prednison en antibiotica, omdat die de afgelopen keren ook niet veel verbetering hebben gegeven (behalve die bijgekome infectie van de snotneus). Ik neig ook naar homeopatisch, maar daar heb ik geen ervaringen mee, en heb ook niet echt een idee waar ik dan zou moeten zijn (kan wel zelf van alles proberen, maar het houdt mij nu veelte lang aan om er zelf aan te gaan prutsen.

Ik heb al wat verschillende tips gekregen, maar ik zie door de bomen het bos niet meer echt... Iemand ervaringen met homeopatie? heb je daar ook DA's voor die langs kunnen komen? Of gewoon nog het een en ander proberen met mijn eigen DA?

ps. Overigens heeft ze geen verstopte holtes gehad, klinken haar longen gewoon schoon. Het zit echt in haar 'bovenste luchtwegen', ze heeft al die tijd alleen gevoelig gereageerd op de keel, net achter de kaak daar.
Daarnaast briest ze enorm veel. Dat heeft ze altijd al gedaan met arbeid als ze eenmaal warm is geworden, maar nooit echt aandacht aangeschonken. Nu vraag ik mij af of dat niet heeft samengehangen en het dus niet iets chronisch van haar is.

Beetje onsamenhangend verhaal, maar ik hoop dat iemand hier wat mee kan Lachen


__PSM__

Berichten: 6569
Geregistreerd: 24-03-05
Woonplaats: ......

Re: Kuchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-08 17:35

Wij hebben een pony op stal die is helemaal gezond, en hoest toch 3 keer bij rijden.. We zien het maar als opstartpuntje.. Je kunt hier niks mee natuurlijk, maar ik wilde je toch ff een hart onder de riem steken en je succes wensen bij je volgende onderzoeken...

<3 30-03-2015 welkom kleine man op deze wereld <3 Noud <3
37/40

linky

Berichten: 3525
Geregistreerd: 29-08-05
Woonplaats: Grun'n

Re: Kuchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-08 18:07

Briesen is prima, vooral na een kuchje.
Mijn Fob kucht in dit (pollen-) seizoen ook wel eens, vooral als ze net verweid zijn en de zaadpluimen in hun neus kietelen.
Wat heel goed helpt bij al langer hoestende paarden is HMP-Horse van hofman Lieve's, veel Ruitersportzaken hebben het wel, de Paardendrogist ook.

In the circle of life, you should never take more than you need....................

kijenta

Berichten: 248
Geregistreerd: 11-06-05
Woonplaats: Lichtaart België

Re: Kuchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-08 12:37

Mijn paard heeft net hetzelfde probleem als de jouwe, ook vanaf februari. Er is bij mij wel een hoop troep ingegooid, van prednisolone via ventipulmin, tot aërosollen en zelfs homeopathie. Niets leek te helpen, tot een paar dagen geleden bleef mijn paard met een hoest... Het leek wel wat beter toen hij een week dag en nacht buiten bleef. Maar nu dit: hij staat toevallig sinds februari ook op vlas in plaats van houtkrullen. Sinds afgelopen weekend staat mijn paard ofwel buiten, ofwel in een stal met zand, om een gevoeligheid voor vlas uit te kunnen sluiten. En voor 't eerst kan ik weer rijden zonder kuchjes! Het is wel vanaf vandaag dat ik 'm niet meer gehoord heb dus nog niets helemaal zeker, maar toch. Misschien kan je 'm eens op krullen zetten ipv vlas??

Tancreda4

Berichten: 17875
Geregistreerd: 12-01-03
Woonplaats: ZuidHolland

Re: Kuchen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-05-08 12:17

Bednakt voor de antwoorden Lachen
Krullen heb ik niet echt goede verhalen over gehoord eerlijk gezegt Bloos

Gisteren had ik haar aan de longe aan het werk gezet, en wat mij opviel was dat ze op een gegeven moment bij elke draf pas een soort van bries geluid maakte. Zondag de treinweg op gegaan waar flink hoog gras stond, en daar heeft ze 3x gehoest. Ik ga toch eens zo'n netje proberen dat het toch met de pollen te maken heeft.

Ze krijgt nu eerst eventjes wat weerstand verhogend oppep spul, kijken of dat wat is. Of ze dag en nacht naar buiten mag van de zomer weet ik niet, maar lijkt me voor haar wl beter. Ik zal dat moeten overleggen met de staleigenaar.

Saika
Berichten: 1666
Geregistreerd: 12-12-03

Re: Kuchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-08 14:17

Je zou je paard door de DA nog kunnen laten behandelen met een middellang werkende ontstekingsremmer (is een spuit) dat heeft mijn kuchende paardje super geholpen.
Daarvoor heb ik Ventipulmin en Sputosolyn gegeven maar dat hielp beide niet. Prednisolon wilde ik zelf niet geven. Wat ik daarnaast gegeven heb is een kruidenspulletje, moet je over het voer doen, het heet HippoVeyxin Pulmo. Komt de boel lekker van los in ieder geval. Kan je ook los van een aandoening tussentijds altijd geven, voor grote inspanningen bijvoorbeeld.
En wat ook belangrijk is, hou je paard in beweging. Dat wil niet zeggen hard werken, maar wel gematigd laten bewegen zodat het ook in staat is het overtollige slijm weg te kuchen of weg te briesen.

Suzan1

Berichten: 1506
Geregistreerd: 10-02-03
Woonplaats: Aan de IJssel

Re: Kuchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-08 15:05

heel vaak is stof in het hooi of droog kuil de oorzaak. Geef in ieder geval nat hooi, en ga de stal niet aanvegen als jouw paard in de box staat.
In sommige stallen zie je opslag van stro of hooi. Dat is ook erg slecht.

Zorg voor een zo stofvrij mogelijk omgeving. In 90% van de gevallen is het dan over.

Mieschie
Berichten: 101
Geregistreerd: 03-01-06
Woonplaats: vuren

Re: Kuchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-08 14:07

Hoi Tancreda4, jouw verhaal is een copie van het mijne! Onze connemara heeft precies hetzelfde gehad! en ik zat ff op Bokt te zoeken met wat voor middeltjes mensen goede ervaringen hebben. Ikzelf zit eraan te denken om Gerrit Zomer (homeopaat) te bellen. hij heeft me met mijn hoestende KWPN-er heel goed geholpen.
groetjes

kijenta

Berichten: 248
Geregistreerd: 11-06-05
Woonplaats: Lichtaart België

Re: Kuchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-08 16:00

Ik heb ondertussen nog een da gehad, en de conclusie: niet genoeg voorzorgen...
Ik heb hetzelfde probleem, ook al sinds februari hoesten, en vlas én voordroog, en veel op de wei.
Maar hij blijkt hypergevoelig en staat in een rij buitenstallen met tralies tussen de stallen. Het hooi dat zijn buren krijgen zorgt er al voor dat hij reageert, en ook de opslag (van hooi en stro)ligt te dichtbij. De enige manier om hem hoestvrij te krijgen is 24/24 op een wei met loopstal en geen contact meer met hooi en stro. Dus ik dacht al het mogelijke gedaan te hebben maar het was net niet genoeg. Misschien kan dit je helpen??

Tancreda4

Berichten: 17875
Geregistreerd: 12-01-03
Woonplaats: ZuidHolland

Re: Kuchen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-06-08 17:44

Bedankt Lachen

Vorige week donderdag had ze opeens weer een groen/gele snotneus, DA vrijdag erbij, longen niet helemaal goed, en dus aan een zware antibiotica. Beetje het laatste redmiddel. En ondertussen sputonysin (of iets dergelijks) dor het voer. Vandaag is ze gelukkig weer 'goedgekeurd' en klinkt ze weer helemaal goed, hoop oko dat het zo blijft.

Volgende week gaan we proberen of ze snachts buiten kunnen blijven. Probleem is dat ze tegen de nacht wt gaan klote, en een paard in de sloot of op het hek, of bonje met elkaar is ook niet echt prettig.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Luuxje, Manon_Harry, wendy1 en 33 bezoekers