Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
Citaat:Mijn 5 jarige ruin staat op dit moment i.v.m. met het slechte weer vaak binnen. Ook rijden gaat nu niet. Zodra het mooi weer is gaat hij samen met een shet naar buiten. Als ik hem s 'avonds ophaal dan heeft hij achter zijn kaken soms dikke kussens. Hoe kan dit? Hij is niet ziek en eet verder goed.
Antwoord drs. Leendert-Jan Hofland
Jouw verhaal doet vermoeden dat je paard last heeft van luchtzaktympanie.
Luchtzakken zijn verwijdingen van de buis van Eustachius, die de verbinding vormen van het middenoor naar de keel. Het is deze buis die je bij opstijgen en dalen in een vliegtuig ‘losslikt' (d.w.z. dat de buis even open en dicht gaat waardoor de luchtdruk in keel en middenoor weer gelijk wordt), als je druk voelt bij je oor.
Alleen paardachtigen hebben in het verloop van deze buis een verwijding (de luchtzak), de functie ervan is niet exact bekend. De luchtzakken zitten anatomisch gezien globaal onder de speekselklier bij het oor. Als de luchtzak overvuld raakt met lucht zie je een zachte zwelling ter hoogte van de keelstreek, die hol klinkt als erop getrommeld wordt. De zwelling wordt nogal eens verward met ‘dikke klieren'. Het verschil zit hem erin dat bij dikke klieren de zwelling over het algemeen veel steviger is, soms gevoelig en dat er nogal eens sprake is van een minder fit en/of ziek paard met soms neusuitvloeiing.
Luchtzaktympanie kan bij veulens tot een maand of 18 ontstaan op basis van een afwijkende bouw van de luchtzakopening. Verder kan bij veulens en volwassen paarden het probleem optreden als er sprake is van bijvoorbeeld een voorste luchtweginfectie, dan zijn namelijk ook de slijmvliezen in keel, buizen van Eustachius en luchtzak gezwollen waardoor de lucht moeilijker met slikken kan worden afgevoerd.
Daarnaast zal dit fenomeen eerder optreden als een paard veel met zijn hoofd naar beneden staat (zoals in de wei), doordat er dan soms wat stuwing van het hoofd en hierdoor zwelling van slijmvliezen optreedt. Kenmerkend is, dat als het paard zijn hoofd weer omhoog houdt zoals na opstallen, de zwelling vaak ook weer vlot verdwijnt.
Bij twijfel over de oorzaak kan het raadzaam zijn een luchtwegscopie te laten doen, waarbij bij gebruik van een dunne scoop ook in de luchtzak kan worden gekeken om te controleren of er aanwijzingen zijn voor ontsteking o.i.d. Bij hardnekkige gevallen is het mogelijk operatief in te grijpen, maar meestal is dit niet nodig en volstaat het maatregelen te nemen zoals van een hoogte af voeren d.m.v. een hooinet.
Maanling schreef:Ohja dat is wel een leuk idee, als Jo vandaag weer de middag buiten is geweest dan zal ik ook eens een foto maken.
@ellepel: dat 'klier' op het einde van de link slaat dat op een klierig paard of op een klier als in lymfeklier?
_Stephaniee_ schreef:Mijn paard heeft dat ook vaker.
De eerste keer ben ik behoorlijk geschrokken, ik had dit nog nooit gezien.
Toen heb ik de dierenarts opgebeld en die zei dat het inderdaad door het korte gras kwam, ook omdat er dan veel lucht bij komt.
Ik heb haar toen 2 dagen hoog moeten voeren en toen was het zo goed als weg:).
Maanling schreef:_Stephaniee_ schreef:Mijn paard heeft dat ook vaker.
De eerste keer ben ik behoorlijk geschrokken, ik had dit nog nooit gezien.
Toen heb ik de dierenarts opgebeld en die zei dat het inderdaad door het korte gras kwam, ook omdat er dan veel lucht bij komt.
Ik heb haar toen 2 dagen hoog moeten voeren en toen was het zo goed als weg:).
Haaaaaaa Stephanie, ik weet over wel paard dat gaat, dat gaat over OkkiFlokki! haha!
Werkze vandaag!