inspuiten tegen mok?

Moderators: Dyonne, petraaken

 
 
Karin

Berichten: 61808
Geregistreerd: 10-01-01

inspuiten tegen mok?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-12-02 23:41

Ameretto heeft voor de tweede keer dit jaar een flinke mokinfectie te pakken. Hij is er altijd al gevoelig voor geweest, maar het afgelopen jaar was het wel heel erg. Het hele jaar door doken af en toe kleine en grote plekken op (en verdwenen weer na behandeling), en nu dus voor de tweede keer een flink dik been. En het maakt niet uit waar hij op staat: stro of zaagsel binnen, gras of zand buiten, hij loopt het echt overal op, vooral in combinatie met fel zonlicht. Smeerseltjes van buitenaf helpen niet meer, we denken er nu over om het van binnenuit te gaan behandelen.

In de nieuwste Paard & Sport stond een artikel over preventie en behandeling van (zware) mok. Daarin kwam ook paardenarts Jan Greve aan het woord, die vertelde dat inspuiten met ontstekingsremmers goed kan helpen bij mok die erg diep zit. Een kennis van mij heeft ook een erg mokgevoelig paard en deze merrie wordt 1 x per jaar ingespoten met ontstekingsremmers. Bij haar werkt het goed.

Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd naar de voor- en nadelen van inspuiten, en natuurlijk naar ervaringen. We willen Ret namelijk heel graag helpen, voor hem is al dat gepruts aan z'n benen ook geen lolletje meer, en het verplichte stappen als de boel weer open ligt al helemaal niet.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>


ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-02 10:27

Same here,
het schiet niet op zo, al zowat 2 maanden kan ik 3 dagen wat met hem doen waarna de infectie toch weer oploopt en hij zeker een week met 2 dikke achterbenen alleen maar weer kan stappen.
Nu is het zelfs zover dat ik hem een week lang een kuur moet geven van 2 x daags antibiotica pasta en 1 x daags prednison Verdrietig
Nu zijn we 2 dagen aan de gang en zijn benen worden gelukkig wel weer dunner... Ik ben zo bang voor olifantspoten...

kebie

Berichten: 1569
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluws dorp aan de rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-02 12:01

Bij Kebie is mok echt een weerstandsprobleem. Die kan je het hele jaar door in de meest natte toestanden zetten, tot de verharing in de herfst Huilen
Heb dit jaar voor het eerst echt stevig bijgevoerd tijdens de rui (Anders ook wel, maar minder consequent).
Daarnaast heb ik haar echinaforce gegeven.
Toeval of niet: paard had maar een mokplekje ter grootte van een dubbeltje.
Als het eenmaal zover is was ik de benen hooguit 1x in de drie dagen met betadineshampoo. Daarnaast smeer ik het dagelijks in met socatyl.

Probeer het eens met cure-mok of echinaforce te bestrijden ipv alleen maar uitwendig, misschien dat dat helpt?

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-02 12:04

Mijn paard ziet er verder echt super uit, het is net een koperen ploert...

Maar om doorbloeding e.d. te verbeteren staat hij nu dus op: (schrik niet) cure mok, D-tox, foenegriek, knoflook en zeewier...
En ik ben altijd zo tegen supplementen... Verdrietig

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-02 12:09

In het artikel wordt niets gezegd over ontstekingsremmers die preventief werken. Daar zitten ook nogal wat nadelen aan (w.o. hoefbevangenheid) Alleen wanneer je paard echt ernstig mok heeft kunnen deze systemisch (dus van binnenuit) worden ingezet om bloedvergiftiging of een olifantsbeen te voorkomen. Zoals bij het paard van Sjuim. De prednison werkt ontstekingsremmend.
Ook in veel zalfjes zitten corticosteroiden (ontstekingsremmers), deze worden dan toegepast om de vicieuze cirkel te doorbreken. Er zitten ook wel nadelen aan deze zalven (oa onderdrukking van het lokale afweersysteem).

Wat je wel kan doen als je paard er zo vaak last van heeft, is een afkrabsel maken en daar een BO op doen. Dan weet je welke bacterie een rol speelt en kan je daar de keuze van een antibioticum op afstemmen.
Wanneer je paard last heeft van mok kan daar ook een schurftinfectie bijkomen (geeft jeuk). Deze moet ook behandeld worden.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

Karin

Berichten: 61808
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-12-02 12:26

Klopt Jantien, in het artikel wordt het inspuiten alleen genoemd als behandelwijze, maar die kennis gaat dus eens per jaar met die merrie naar de kliniek in Kesteren om haar preventief te laten inspuiten. Dus vandaar dat ik eens wilde weten wat de voor- en nadelen waren (bedankt voor je toelichting trouwens!).

Momenteel gebruiken we Dermapet, op advies van de veearts van mijn vakantieadres. En dat lijkt te helpen, maar het is puur ter behandeling en niet ter voorkoming. Ik weet niet of het een weerstandsprobleem is: aan de buitenkant zie je niets aparts aan Ret, hij glimt ook als een spiegel (zoals hij het hele jaar door doet). Wel heeft hij afgelopen week last gehad van haken op z'n kiezen, waaraan hij maandag is geholpen. Dat kan natuurlijk ook meespelen: eten ging wat moeizamer, hij at alles wel op maar het duurde veel langer en hij werd er toch wat narrig van. Misschien dat het dan toch allemaal met elkaar in verband stond, misschien toch net wat verminderde weerstand waardoor die infectie weer vat kreeg op zijn been? Ik heb geen idee...

Een bacterieonderzoek is een goede optie, ik ga het thuis eens in de groep gooien. Gericht behandelen is natuurlijk altijd een stuk beter dan maar aankwakkelen met allerlei middeltjes. Hoewel vaseline (al dan niet vermengd met betadine) iig wel kan helpen om de boel soepel te houden, zodat de kloven niet open springen bij beweging. Vaseline is ook vochtwerend, dat scheelt ook. Er gaat een boel vaseline doorheen bij ons als Ret weer eens in een mokperiode zit...

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-02 12:31

Ik ben zo vrij om wéér te reageren:

In mijn geval was volgens de da een huidafkrabsel weggegooid geld, volgens hem ging het voor 100% zeker om staphylocokken (schrijf je het zo?).
Hij wordt trouwens ook 2 x daags ingesmeerd met Hydrocortiderm, Otiderm en Socatyl reageert hij ook redelijk goed op alleen het nadeel van Socatyl is dat die korsten zo enorm dik worden en daardoor dringt het niet meer door tot op de huid.
Iets anders hoef ik niet te proberen, ik heb verschillende homeopathische middeltjes geprobeerd met o.a. tae tree, calendula e.d. net als gewone mokzalf, sudocreme, mok-olietjes hou op schei uit... Van al deze middeltjes kreeg hij binnen een uur gelijk weer dikke benen en ik durf dus geen alternatieve troep meer te proberen. Je wordt er moedeloos van.

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-02 12:52

Mok ontstaat door een combinatie van factoren. Een bacteriele infectie speelt vaak ook een rol. Vaak zijn het streptococcen of stafylococcen maar dat hoeft niet. De bacterien komen uit de omgeving, vandaar dat er wel lokale verschillen zijn, welke kiem meestal een rol speelt.

Maar Sjuim, als ik je verhaal zo lees, heeft je paard dan ondertussen niet ook een allergie ontwikkelt voor verschillende smeerseltjes?

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

kebie

Berichten: 1569
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluws dorp aan de rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-02 12:52

Tja, ik werd pas getriggerd op een weerstandsprobleem toen ze het voor het derde jaar op een rij in de herfst ernstige mok kreeg, terwijl ze in een droger weiland stond dan s'winters.
Je ziet niks aan dat paard, voelt niks met rijden, is niet verkouden en toch....
Hoop nu alleen maar dat de oplossing van dit jaar ook volgend jaar nog werkt, en het geen toeval was Haha!

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-02 12:59

Hij reageert alleen zo heftig als ik het op de plekken van zijn achterbenen smeer, hij heeft ook alleen plekken op zijn pijpen en niet in de koten.
Op andere wondjes of plekjes kan ik wel zonder problemen alternatieve middeltjes gebruiken. Ik heb zelf het idee dat de alternatieve middelen het gebied 'afsluiten' waardoor hij zo sterk reageert.
Want ook uierzalf, uiercreme, vaseline en levertraanzalf roepen deze reactie op, terwijl dat toch heel milde spullen zijn.
Zolang het maar kan 'ademen' door lichte lotions of gels gaat het 'goed'.

Karin

Berichten: 61808
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-12-02 13:10

Is het nou echt zo dat witte benen mokgevoeliger zijn? De een zegt van wel, de ander zegt van niet. Ret krijgt het aan alle vier de benen, maar wel lijkt het aan het zwarte been altijd minder erg te zijn. Of het valt gewoon minder op, dat kan natuurlijk ook.

Sjuim, als ik jou zo hoor dan mag Ret nog van geluk spreken. Hij krijgt voornamelijk felroze kootholtes met korsten en kloven, dit is de eerste keer dat ook het been zelf tot zo hoog is aangetast. En de keren dat het been echt dik was zijn tot nu toe gelukkig nog op één hand te tellen. Ik kan goed begrijpen dat je er moedeloos van wordt.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Crissy
Berichten: 330
Geregistreerd: 22-10-02
Woonplaats: Dordrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 14:09

Ik heb bijna een jaar getobd met mok. 1 been was heel erg, lag helemaal open. De andere 2 witte benen hadden het ook maar minder. Het donkere been was alleen nog heel bij mijn vosruin.

Ik heb echt alles geprobeerd. De dierenarts wist er ook geen raad meer mee. Het erge been was ook steeds heel dik, soms zo erg dat het openbarstte.

Ik ben uiteindelijk d-tox van de paardendrogist gaan geven. De 1e tien dagen 4 schepjes per dag. Na 12 dagen ging het heel sterk verbeteren en het was een paar weken later helemaal weg.

Ik geeft nu nog steeds een schepje per dag en in de zomer als er een plekje kwam heb ik direct de dosering verhoogd. Zijn benen zien er nog steeds perfect uit.

succes met Amaretto.

Annelies

Passie voor paarden blijft een levenlang!

Sirena
Berichten: 47
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Lisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-02 15:41

Hallo ik heb al vaker dit advies gegeven wat bij mijn paard binnen twee dagen werkte was Cure Mok van VSM. Ik adviseer echt een ieder om dit te proberen. Mijn paard heeft ook geen mok meer teruggekregen. Terwijl hij toch dagelijks in een natte, modderige paddock staat. Dus mijn advies Cure Mok van VSM>

een paard is een hemel op aarde, ware liefde die je ontvangt en zelf geeft

Karin

Berichten: 61808
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-12-02 16:53

Cure Mok en D-tox komen me allebei erg bekend voor. Ik denk dat dat iets is om een volgende keer te proberen, mocht de zalf die we nu hebben niet helpen. Even een update.

De optelsom van de afgelopen week: twee keer een dik been, vier kaalgeschoren voetjes, een injectie met ontstekingsremmer, een kuur van 2 x daags een dosis Quadrisol en 2 x daags een poedertje dat TMPS o.i.d. heet, en een grote tube 'home made' mokzalf van de kliniek. Dat spul is knalgeel en zit in een enorme tube, we hebben het daarom al omgedoopt tot 'gele verf'.

Volgens de veearts kunnen we gewoon rijden (uiteraard wel voorzichtig en niet door de bagger): Ret is niet kreupel en alleen door hem in beweging te houden zorgen we voor een goede bloedcirculatie en vochtafvoer. Door het rijden barsten de drie grote kloven in zijn kootholte wel open, maar na het rijden moeten we de voet goed schoonmaken met een handdoek (korstjes eraf) en dan de 'gele verf' goed inmasseren. Ook de drie 'schone' kootholtes moeten we behandelen: voor het rijden met vaseline (om ze soepel te houden) en na het rijden met Dermapet/hydrocortiderm. De Quadrisol/TMPS-kuur duurt tien dagen en dan zou het over moeten zijn.

Ook nog even naar die jaarlijkse spuit gevraagd. De schimmel van onze stalhouder krijgt ook ieder jaar zo'n spuit, en die is nu vrijwel van de mok af. Alleen staat onze veearts er wat huiverig tegenover: het schijnt dat 1 op de 1000 paarden er zo heftig op reageert dat-ie ter plekke dood neervalt. En zij is van mening dat je bij Ret dat risico niet zou moeten nemen, zijn mok is niet zo chronisch dat zo'n 'shot' nodig zou zijn. Beter is het om die drie tot vier aanvallen die hij elk jaar heeft goed te behandelen. Ik ben benieuwd wat deze combinatie van zalf & medicijnen doet, hoop iig dat die voet snel weer heel is!

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-02 21:47

Ja ik weet dat mijzelf herhaal en dat dingen die niets kosten meestal met argwaan bekeken worden. Maar mijn oplossing is Cardan oftewel autoversnellingsbakolie. Het helpt bij mijzelf als ik een wondje oploop, normaal infecteerd dat direct. Een jonge merrie had echt dikke benen en korsten. Olie erop binnen drie dagen korsten weg en nog twee dagen later dunne benen. Het verzacht, trekt uit en desinfecteerd. Vroeger gebruikte boeren altijd afgewerkte olie, maar in schone zit geen vuile afvalstoffen. Probeer het maar het is niet duur en kan geen kwaad. Oude Hollandse zegswijze, nee heb je ja kan je krijgen. Knipoog

Men kan alleen discussiëren indien men er vanuit gaat dat de discussiegenoot ook wel eens gelijk zou kunnen hebben -:)

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 11:13

Ik zou jouw tip wel willen gebruiken Sarabande,
alleen helaas gaat bij mij:
Citaat:
Probeer het maar het is niet duur en kan geen kwaad. Oude Hollandse zegswijze, nee heb je ja kan je krijgen.

niet op...

Het feit dat ik een alternatief middel gebruikt heb is er oorzaak van dat mijn paard nu op redelijk zware (en dure...) medicatie staat.
Hij reageert binnen een uur en krijg enorm dikke benen. Ik durf nu dus echt niets anders meer te gebruiken als wat de da voorschrijft.

napoleon

Berichten: 4078
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-02 08:59

Als jullie paarden mok hebben, rijden jullie dan gewoon door in de bak, staan jullie paarden dan gewoon buiten en mesten jullie extra uit Verward gewoon uit belangsteling vraag ik dit...........

En hebben jullie weleens het advies gehad een gezichtsbruiner te gebruiken op de mokplekken Verward

Karin

Berichten: 61808
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-02 12:56

Rijden:
Bij alleen korstjes rijden we zoals normaal, maar met een extra hoeveelheid vaseline in de kootholtes om ze soepel te houden. Bij kloven wordt sowieso de veearts geraadpleegd en die geeft dan wel advies hoe en wat. In het begin alleen rustig rijden op harde, droge ondergrond, en zodra de kloven niet meer open liggen kunnen we ook gewoon weer het bos in en in de bak rijden.

Buiten staan:
Bij korstjes kan het wel, bij kloven blijft-ie binnen. En in de zomer kan hij ook gewoon naar buiten, maar dan met factor 20+ in de kootholtes omdat-ie door verbranding ook sneller mok krijgt. Komende zomer gaan we sunblock proberen.

Extra uitmesten:
Uiteraard, en vooral met het uitmestbeleid op onze huidige stal Extreme duivel. Gelukkig gaan we binnenkort verhuizen naar een stal waar dat iets beter geregeld is.

Citaat:
En hebben jullie weleens het advies gehad een gezichtsbruiner te gebruiken op de mokplekken Verward


Nee, helpt dat? Ik zou het bij Ret eigenlijk niet durven proberen, die is dus ook erg gevoelig voor zonlicht op z'n kootholtes.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Fries
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-02 13:13

Sommige Friese paardenmensen Haha! spuiten hun paard in met Ivomec. Dit schijnt ook goed te helpen, ALLEEN: 0,01 % van de paarden valt dood neer na zo'n spuit, voor mij een reden om het niet te doen!

Aangezien wij voornamelijk Friezen hebben, is het mokprobleem natuurlijk wel bekend Tong uitsteken . We hebben een aantal Friezen zonder en de rest heeft het chronisch. Maar zij hebben dan wel droge mok. Er is natuurlijk een groot verschil tussen droge en natte mok. Mijn ervaring met droge mok bij onze Friezen is, dat des te meer we eraan doen, des te erger de plekken worden. Daarbij is Hydrocortiderm niet altijd een aanrader (wij gebruiken het ook niet) aangezien je de plekken er alleen maar weker van maakt en dus nog idealer voor mok om er goed op te gedijen.

Wij behandelen onze Friezen eens in de zoveel tijd met Sebacil (een gif) en that's it! Maar zo te lezen heb jij last van natte mok en dat is erg vervelend, maar misschien is Sebacil een keer een optie. Alleen bij dragende / zogende merries moet je oppassen, aangezien het in de bloedbaan kan komen.

Mijn broer heeft daarentegen KWPN'ers, en als hij eens last van mok heeft, zijn het inderdaad de witte benen van die paarden!

Bescherm de dieren tegen de beesten!

brechje

Berichten: 1648
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-02 23:01

wij hebben hier trekpaarden en mok dat is een bekend fenomeen....we hebben vandaag een paard moeten scheren omdat het zo erg was dat haar hele benen geel zijn van het pus........we hebben alles geprobeerd en ook alles en nog wat extra's geprobeerd dan alle middeltjes die in dit topic genoemd zijn......en ze heeft zo erg veel pijn Huilen de dierenarts wist er geen raad meer mee en zijn we dus nu aan het scheren geweest en er een erg agressief goedje opgesmeerd, die niet meer mag, maar onze DA vond dat wel een goed plan....laatste kans! als je niet op de roos mikt, heb je altijd mis Haha! maar goed....
heb trouwens foto's van haar benen genomen, zodat we kunnen vergelijken en rapporteren over dit geval! het ziet er heel erg vies uit, dus wil je het niet zien moet je even je er even overheen kijken, op de foto ziet het er trouwens schoon uit, want we hadden haar meteen gewassen........kun je nagaan hoeveel schade mok kan veroorzaken...

ze moest elke dag naar strand, de zee in en dat blijven we gewoon doen, want dat spoelt goed, dus dat doen we gewoon en we blijven smeren, want we geven de hoop niet op

Afbeelding
het is hier niet zo duidelijk te zien, maar anders gaan er heel veel mensen naar de wc rennen, maar het zit dus helemaal rondom en dan tot nog ver hoog!

Koudbloedigheid dat is pas het mooie leven! 'shed a tear because i'm missing you, but I'm still alright to smile'profiel under construction

Karin

Berichten: 61808
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-12-02 23:12

Ik ben wel wat gewend Brechje, bij Ret ziet het er zo uit aan de achterkant als hij een zware aanval heeft. Zijn voeten zijn nu ook geschoren en gelukkig zitten de kloven nu dicht (en blijven ze dicht). Heel veel beterschap gewenst voor je paard! Jullie hebben geluk dat je vlak aan zee woont, voor ons is dat een beetje te ver weg...

Fries, DIE naam zocht ik: Ivomec! Bedankt! Ben benieuwd wat dat voor goedje is...

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

brechje

Berichten: 1648
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-02 23:33

achter is het helemaal een ramp...dit ziet er nog best uit, maar die zijn echt niet normaal! daar zie je geen 1 stukje roze huidje......dat moet toch onwijs pijn doen en ze wil elke dag nog vrolijk mee naar strand? ik wa er allang mee gekapt! haar benen ziojn dan ook wel twee keer zo dik en draven kan ze niet meer, want ze kan moeilijk haar benen buigen..........ik vind het zo zielig en ik kan er niks meer aan doen..arm dier

Koudbloedigheid dat is pas het mooie leven! 'shed a tear because i'm missing you, but I'm still alright to smile'profiel under construction

opala

Berichten: 6355
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Krommenie

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-02 23:36

Wil toch ook even mijn verhaal kwijt. Vorige twee winters mok. En deze winter geen mok, soms vertoont ze wat roodheid in de kootholte, waar ik niks (meer) opsmeer en wat weer vanzelf wegtrekt. Bij het afvoelen van haar benen, geen een plekje of bobbeltje te bespeuren. Sinds de zomer geef ik haar dagelijks Pavo Vitaal een voedingssupplement in de vorm van bixjes waar alle stoffen inzit wat een paard nodig heeft. Dagelijks staat ze in de blubberbak, ik spuit haar benen niet af of maak ze ook niet droog. Ik sta er zelf versteld van. Ben geen aandeelhouder van Pavo Knipoog .

Karin

Berichten: 61808
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-12-02 23:37

Bij Ameretto zijn het trouwens geen roze plekjes (zoals op jouw foto), maar gewoon één groot felroze gebied met hier en daar een dikke zwarte kloof, die in het begin bloedt als-ie openbarst. Nu een week later zitten de kloven gelukkig goed dicht, maar je kunt linksachter nog zien dat dat been het zwaarst te lijden had, aangezien de huid van het hele witte voetje nog veel erger roze is dan z'n andere witte voeten. Gelukkig is het deze keer niet overgeslagen naar z'n andere voeten.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

brechje

Berichten: 1648
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-02 23:40

op deze foto is het niet zo best te zien....maar het ligt dus ook helemaal open, echt heel vies, kun je nagaan dat ze hier ook net gewassen is......als je haar uit stal haalt of gewoon met haar wandeld...komt er een vieze lucht af, niet gezond gewoon.....het is de lucht van rottend vlees! zo ruikt het!

Koudbloedigheid dat is pas het mooie leven! 'shed a tear because i'm missing you, but I'm still alright to smile'profiel under construction


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Cera_D, cynthiar, ElinaSK, josien_m_, marit1999, marygoround, miszblueeyes, Phen, Punz, Roos_lover, Sharonaa_, TannieWannie, x_Elise, Yvette12 en 39 bezoekers