Schuren staart!

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Appie
Berichten: 1124
Geregistreerd: 23-05-01

Schuren staart!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-11-02 10:08

Er zal wel eens eerder gevraagd zijn naar middeltjes tegen staart schuren, maar dit is denk ik even een andere situatie.
In maart dit jaar begonnen 4 van de 7 paarden met het schuren van hun staart. De hele verdere zomer zijn ze op het land geweest en toen hebben ze niet meer geschuurd. Maar op het land is het natuurlijk wel even lastiger schuren Knipoog .
Sinds een paar weken staan ze weer op stal en begonnen die 4 weer meteen met schuren Boos! . We hebben al allerlei middeltjes geprobeerd, ook in maart/april dit jaar, maar niets helpt. De namen van alles weet ik niet precies meer, in ieder geval waren het middelen tegen allerlei beestjes, dus die zouden allang uitgeroeid moeten zijn.
De dierenarts stelde voor om ze allemaal te ontwormen met Equest en daarna de anussen te wassen met water+afwasmiddel. Dit is allemaal gebeurd, maar nog steeds geen verandering. Gisteravond zag ik dat de andere 3 paarden ook waren begonnen met schuren Boos! .
Het is echt zonde van de staarten, ze gaan er echt helemaal aan. Maar het ergste is natuurlijk dat ze elke keer zo’n jeuk blijken te hebben.
Wie heeft er ideeën?


JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-02 11:08

Ik denk dat je eerder moet gaan zoeken naar de reden waarom ze hun staart zitten te schuren dan middeltjes om het tegen te gaan.

Het kan zijn dat de darmflora van de paarden op stal verslechterd door een tekort in hun voeding, wat ze op de weide niet hebben.
Dit kan vooral aan de kwaliteit van het hooi hebben. Gezien dat verschillende paarden er last van hebben zou ik eerder in die richting zoeken. Ook ontwormen kan een oplossing zijn.

Appie
Berichten: 1124
Geregistreerd: 23-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-11-02 09:23

JeanPaul, we proberen natuurlijk ook de oorzaak te vinden van het schuren, ik weet dat het geen zin heeft om allerlei middelen te gaan proberen als je niet de oorzaak kent. Maar goed, het is dus heel moelijk om hier de oorzaak van te vinden.
Aan het hooi ligt het waarschijnlijk niet, één paard heeft namelijk sinds ze weer op stal staan ander hooi en die blijft ook erg schuren.
En het ontwormen is net 2 weken terug al gebeurd.

Niemand meer die hier ervaring mee heeft Verward ?

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-02 11:00

Is het alleen de staart? Al een keer naar luizen gezocht?

fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-02 11:29

Hoe is de conditie van de paarden? Zijn ze mager? Of juist dik?
Wat voor krachtvoer krijgen ze?

Zijn de paarden familie van elkaar?

Appie
Berichten: 1124
Geregistreerd: 23-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-11-02 12:01

Zannekin, Ja het is alleen de staart, zelfs alleen maar de bovenkant. Maar luizen moeten nu echt wel uitgeroeid zijn met wat we gebruikt hebben.
Fabienne, de paarden zien er allemaal heel goed uit en krijgen goed krachtvoer. En ja, 4 paarden zijn familie van elkaar. Kan daar een verband in liggen?

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-02 12:32

Daar kan zeker een verband in zitten ja,
overgevoeligheid voor bijv. die kleine mugjes is erfelijk.
We hebben echter al een licht nachtvorstje gehad, dus het lijkt me stug dat ze het daar nu zo heftig van te pakken hebben.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 8 bezoekers