*Hoesten

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Reem

Berichten: 3931
Geregistreerd: 29-09-01
Woonplaats: Amsterdam

*Hoesten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-10-02 18:53

Een vriendin van mij heeft een vrij oude bijrijpony (+/- 20 jaar) en die hoest dus vrij erg. De dierenarts is al vaker hiervoor langs gekomen en pillen gegeven maar niets helpt.
Het rare is dat ze vrijwel alleen hoest als je erop gaat zitten.
Voordat ze gaat rjiden longeert ze d'r eerst, maar op de freestyle manier, dus zonder zadel of hoofdstel en dan laat ze d'r ook galoperen en dan hoest ze niet. Zodra ze er opstapt (zonder zadel met hoofdstel) begint ze te hoesten.
Wij dachten dat hetb msschien door stress kwam. Het is een vrij temprament vol paardje. Heeft iemand enig idee, en kan ze zich ook aan stellen, want als ze hoest dan stapt ze meestal af.
Kan ieamand mij helpen met dit probleem??

Alvast bedankt! remi

"Ubuntu: I am what I am because of who we all are"


Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-02 21:00

Weet je of ze het ook doet als ze op stal of in de wei staat, of wat er gebeurt als je haar met hoofdstel longeert? Als ze dan ook niet hoest dan denk ik dat ze zich aanstelt, je leert het een pony heel snel aan dat hoesten een manier is om niets te hoeven doen, als je er iedere keer afstapt als ze hoest.
Als ze ook hoest wanneer je niet met haar bezig bent dan is er wel iets aan de hand en stelt ze zich niet aan.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

Reem

Berichten: 3931
Geregistreerd: 29-09-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-10-02 22:19

Ik weet niet of ze hoest als ze in de bak staat of in de stal. Maar als ze d'r met hoofdstel longeert dan hoest ze soms even in het begin maar later niet meer.
Maar als ze tijdens het rijden hoest, moet je dan gewoon door blijven rijden? Als ze d'r longeert schuimt ze niet maar zodra je erop stapt doet ze dat meteen en fokt ze zich ook best wel op.
Na het rjiden heeft ze ook wel eens wit snot uit d'r neusgaten hangen, heeft dat er iets mee te maken?

"Ubuntu: I am what I am because of who we all are"

Biepmiep

Berichten: 3272
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-02 06:59

Mijn paard hoest ook, eerst tijdens het werk, dat ging over na een rust- periode (niet in het zweet gewerkt) Nu begint hij te hoesten als hij hooi eet... Ik weet het ook niet...de DA komt toch voor een ander paard op stal, dan laten we haar even kijken...Maar wat ik heb geleerd door overal te vragen en te surfen: Hoesten is groot risico voor paarden, verwaarlozing kan leiden tot andere ziektes, dus let op, werk ze niet in het zweet als ze heosten, neem "antistof" maatregelen, dan kunnen zich geen ziektes als bronchitus of longemphyseem ontwikkelen, en vraag advies van de DA. Dit gaat misschien nog meer voor jonge paarden dan oudere? Mijn haf is nu wrs. 13 en heeft nooit gehoest, is verder ook NIET ziek. Wel veel mok, deze x ook zomers.

joyce B

Berichten: 14805
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-02 21:40

Mijn pony hoest ook voornamelijk onder het zadel. Het begint met een enkele keer in de eerste draf, dan vaker en voral als je hem aan de teugel rijdt (minder ruimte, eerder irritatie luchtpijp etc.) Als hij er echt last van krijgt blijft hij regelmatig hoesten en begint ook op stal te hoesten. De meeste mensen zeggen: Ik hoor hem nooit... Nee allicht niet, als je hem op stal gaat horen is het al heel erg mis.

Als je op de rug van een pony of paard zit, dan komt er druk op de luchtwegen, vooral in draf kan dat extra irriteren (vroeger op een dampige pony gereden en alleen als ik heel voorzichtig lichtreed hoestte ze niet, bij anderen vaak wel) Op zich hoesf je niet te stoppen met rijden, want bewegig is juist goed omdat de luchtwegen dan beter gebruikt worden en het slijm daardoor beter lostrilt. Vooral rustige arbeid(desnoods alleen stappen) in de frisse lucht aan lange teugel is altijd goed.

Tegenwoordig is hij enorm gevoelig voor hooi. Van droog hooi begint hij gelijk te snotteren en laatst had ik het niet nat gemaakt en in de trailer gehangen en toen zat het snot/slijm op het deurtje... Oeps... Dit had hij een aantal jaar terug nooit, maar dat heeft zich heel snel ontwikkeld.

Reem

Berichten: 3931
Geregistreerd: 29-09-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-02 00:11

Bedankt voor de reacties!
Ik hoop dat het beter gaat de volgende keer.
Als meer mensen ervaringen of tips hebben, laat het me please weten!!

"Ubuntu: I am what I am because of who we all are"

joyce B

Berichten: 14805
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-02 20:18

Biepmiep schreef:
Hoesten is groot risico voor paarden, verwaarlozing kan leiden tot andere ziektes, dus let op, werk ze niet in het zweet als ze heosten, neem "antistof" maatregelen, dan kunnen zich geen ziektes als bronchitus of longemphyseem ontwikkelen, en vraag advies van de DA. Dit gaat misschien nog meer voor jonge paarden dan oudere? Mijn haf is nu wrs. 13 en heeft nooit gehoest, is verder ook NIET ziek. Wel veel mok, deze x ook zomers.


Nog even over die mok... Mijn pony is dus ook allergisch voor insectenbeten, heeft zomereczeem en sinds hij dag en nacht buiten staat ook erg last gehad (zomer) van mok! Ik vermoed dus dat die mok ook een soort overgevoeligheids, of zelfs allergische reactie is.
Misschien bij die van jou ook wel?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Jacqueline_, Googlebot, Lauraa90, Maokai2015, MarritdeG, Talishe, Tessa_2015 en 34 bezoekers