slecht karakter of pijn???

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

slecht karakter of pijn???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-10-02 16:53

Vaak hoor je mensen over bepaalde paarden klagen dat ze zo'n slecht kakarakter hebben. Nu had ik daar een gesprek met mijn DA over vanmorgen en die was het eigenlijk met mij eens dat veel paarden die bepaalde dingen niet willen doen, dat niet kunnen. Omdat hier ook vaak hengsten worden genoemd als verervers van slechte karakters vraag ik mij af of het niet verervers van kwalen zijn die leiden tot onwil hetgeen dan geintrepeteerd wordt als een slecht karakter. Verward

Men kan alleen discussiƫren indien men er vanuit gaat dat de discussiegenoot ook wel eens gelijk zou kunnen hebben -:)


ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-02 17:06

Ik sluit me daar gedeeltelijk bij aan...

Naar mijn mening is het zo dat er wel degelijk veel hengsten zijn die een karakter vererven welke heel eerlijk moeten worden behandeld.
Of dat bestempeld moet worden als lastig is een 2e...

Iedereen die meerdere paarden door zijn handen heeft laten gaan kent de 'grapjes' die bepaalde hengsten vererven.
Echter,
zolang je ze op de goede manier benaderd is er heel fijn mee te werken, sterker nog, je kan het op een gegeven moment voor je winnen waardoor die paarden wat extra's geven / hebben.

Helaas zijn er heel veel mensen die geen / of ondeskundige begeleiding hebben, hierdoor zal een paard zich in verschillende bochten en gaten wringen wat uiteindelijk leidt tot blessures.
Een braverd loopt 'gewoon' scheef en zal het compenseren wat een paard met wat meer karakter nooit zou pikken.

fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-02 17:12

Het ligt eraan Sara wat je een 'slecht' karakter noemt. Zoals Gribus ook al zeg: het ene paard is eerder geneigd om mee te werken dan het andere. Ik geloof niet dat achter elke vorm van verzet direct een lichamelijke oorzaak gezocht moet worden.
Er gaan ook bijvoorbeeld heel vaak dingen fout in de socialisatie van paarden (en honden en mensen en alles eigenlijk Haha! ) waardoor je later ook problemen tegenkomt.
Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de mate van dominantie die een bepaald paard in zijn karakter heeft. En dat kan soms inderdaad best erg lastig zijn .........of bijvoorbeeld paarden die overdreven 'sensibel' zijn.

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-02 17:22

Zo heeft mijn paard zijn onhebbelijkheden, ooit vond ik dat vervelend en tegenwoordig lach ik hem uit. Hij schraapt, knarst met zijn tanden, kijkt lelijk als je aan zijn buik of boeg komt, wat ook lachen is met dekens en zadels enzo. Soms heeft ie wel eens lastige fratsen. Het leuke is dat zijn moeder (v.Heidelberg)(en die kende ik goed) precies hetzelfde was en ook zo reageerde op bepaalde dingen, het schrapen en knarsen heeft ie van haar. Zijn vader had ook zo zijn eigen inbreng in wat er om hem heen gebeurde en had dat weer van zijn pappie, de grote Grannus. Mijn paard heeft het dus van niemand vreemd en inmiddels ken ik hem zo goed dat ik wel weet wanneer hij echt pijn heeft, dat merk ik wel aan hem. Het maakt ook een enorm verschil of ikzelf of iemand anders hem 'onderzoekt', dat merkte ik laatst weer eens even. Bij een ander laat ie dus niks zien en wil hij liever helemaal niet aangeraakt worden, hij rilt dan terwijl er niks is. Dat heeft ook weer een oorzaak trouwens.

chantal1

Berichten: 5308
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-02 17:30

Zoals ik al eerder heb gezegd, wat is een slecht karakter.
Als ik het over de "moeilijkere paarden" heb, heb ik sowieso al de het punt dat ze niet i.o. zijn uitgevlakt. Ik denk wel dat je daar een heel goed punt te pakken hebt, dat het heel goed zou kunnen dat paarden vervelend doen omdat ze pijn hebben, heb het zelf gezien bij een paard dat een rug blessure had.
Verder blijf ik bij mijn standpunt dat moeilijke paarden niet bestaan en dat de eigenaren er niet mee om kunnen gaan. Tenzij dat ze door mensen zo gemaakt zijn of echt een knal hebben, iets wat ik nog nooit heb gezien.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: odessa96, Simonesimone, sunshines1, Yahoo en 22 bezoekers