ff een dringend vraagje over luchtzuigen!

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Il0na

Berichten: 6222
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: 's-Gravendeel

ff een dringend vraagje over luchtzuigen!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-09-02 09:15

kan een paard of pony doordat hij tegen luchtzuigen geen band om heeft dunner worden? groetjes ilona.


Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-02 09:43

Ja dat kan. Het luchtzuigen kan de eetlust remmen waardoor het paard dunner wordt.

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-02 19:57

Kan wel maar hoeft niet .
Ligt ook aan de mate waarin je paard het doet.
Doet ie het af en toe, of regelmatig?
Staat ie op de wei of op stal?
Hou in de gaten of er niet iets anders aan de hand is .Kijk verder als het luchtzuigen.
Sterkte!

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

koetje

Berichten: 761
Geregistreerd: 12-10-01
Woonplaats: GOTHAMCITY

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-02 22:11

dat kan hel goed, hij heeft dan geen hongergevoel omdat zijn maag gevult is met die lucht die hij inslikt.
als dat het geval is dat het paard mager wordt zou ik hem denk ik snel een bandomdoen.

HALOOO, BEKIJK FF ME PROFIEL, NIET DAT DIE ZO DENDEREND IS MAAR OKE

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 08:11

Een luchtzuiger zonder band om kan zeker dunner worden. Zelfs zo erg dat zijn leven in gevaar komt omdat hij zo bezig is met zuigen dat hij niet meer eet. Paarden die zo erg zuigen zijn ook erg gevoelig voor koliek, dus oppassen. Zorg voor een band die goed werkt!

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 09:29

Nou, daar gaan we weer....Bakerpraatjes over luchtzuigen. Ik heb een luchtzuiger....Ze is lekker dik (tegen het vette aan, ze moet op dieet). Ze heeft geen band om, doet het sindsdien veel minder (eigenlijk alleen voor en na het eten). Pas ook op met die banden: ze kunnen intern schade veroorzaken (de beste is nog de Miracleband). Ik mocht de band van de veearts niet meer om, vanwege interne beschadigingen en wildvleesgroei, Veel paarden zuigen nl. dwars door de band heen. Uit onderzoek is inmiddels bekend dat luchtzuigers de lucht niet inslikken: er vormt zich een ophoping van lucht in de slokdarm en die wordt gewoon weer uitgeademd. te mager worden komt dus niet door luchtzuigen. Ook is het verhaal dat ze er koliek van krijgen achterhaald. Wel is inmiddels bekend dat sommige paarden zouden gaan luchtzuigen om lichamelijke redenen: bijvoorbeeld maagpijn. Later doen ze het gewoon uit gewoonte, ook als de oorspronkelijke klacht (veel genoemd is ook verveling als oorzaak) al lang weg is. Maar mager? ik ken zeker 12 luchtzuigers (gestald op verschillende stallen), en geen van die paarden is mager. Ik zou dus de veearts bellen en je paard laten nakijken. Waarschijnlijk is er een andere reden waarom ze mager wordt. Veel succes! Zie ook mijn PP voor mijn lekker dikke zeer gelukkige en nog steeds luchtzuigende paard...Inmiddels 8 jaar oud en nog nooit koliek gehad!

phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 11:12

ja zeker.
als je een goede band zoek moet zo'n platte namen. je heb ook zonder merk die zijn goed koper en werken prima. hoe hete die dingen. miracle coller of zo.

PHOENIX

"We do not inherit the Earth from our Ancestors, we borrow it from our Children."

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 12:13

Ik ga helemaal mee met Anya Haha!

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

koetje

Berichten: 761
Geregistreerd: 12-10-01
Woonplaats: GOTHAMCITY

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 12:22

jah een miracle collar, hadden wij ook, maa onze merrie kree er allemaal nare kale plekken van wat ook weleens een wondje werd, later hadden we er bont omheen maar kreeg ze het onder weer of aan de zijkant.
en die zijn wel lekker duur, en als de miracle collar, die is namelijk van lkeer hel lang is gebruikt en je hebt een paard die er door heen zuigt, dan buigt dat onderste leer zo mee.

HALOOO, BEKIJK FF ME PROFIEL, NIET DAT DIE ZO DENDEREND IS MAAR OKE

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 12:50

zoals ik al zei, alle banden zijn een risico. De miracle collar is de minst erge als je er dan perse eentje om wil doen. Je kunt de band ook gewoon aflaten, je paard zoveel mogelijk in de wei zetten, veel en goed hooi geven en je niet druk maken over het luchtzuigen. Je wordt er zelf gelukkiger van en je paard zeker!

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 19:32

Geef je paard liever veel afleiding voordat je naar een anti-luchtzuigband grijpt. Probeer door weidegang en afleiding op stal het luchtzuigen te verminderen. Dat werkt meestal beter. Ze raken snel gewend aan zo'n band en dan gaan ze gewoon door met luchtzuigen, zelfs met band, met alle gevolgen van dien.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

odis
Berichten: 339
Geregistreerd: 13-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 22:13

Ze kunnen er WEL mager van worden. Niet alle paarden zullen het hebben. Maar enkele kunnen er zeker wel mager van worden.
Mijn paard is de laatste paar maanden sloom en mager. Bloedonderzoek wees niets uit. Hij staat dag en nacht op een volle wei en krijgt hiernaast 2 kg pavo 1 en nog is hij mager. Hij was mager, maar had op de plaats van z'n maag toch een opvulling.
We kwamen erachter dat hij flink lucht stond te zuigen. Hij heeft nog z;n miracle-band om, hij kan niet meer zuigen, na een dag was die rare vulling weg (wat dus lucht was) en hij wordt weer dikker). rara hoe kan dit.
Doordat z;n maag vol met lucht zat, konden de voedingsstoffen niet goed opgenomen worden. Ik kon dus voeren wat ik wilde, hij werd niet dikker.

Er zijn dan wel allerlei onderzoeken geweest of ze nu werkelijk lucht in de maag hebben en of het kwaad kan, maar ze kunnen niet met zekerheid zeggen of het schadelijk is of niet.
Onze eigen dierenartsen (waarvan er 1 hoofd paarden chirurgie is op de Uithof) zegt dat dit wel degelijk kwaad kan. Ze kunnen er wel degelijk gaskoliek van krijgen. Dus ik neem verder geen risico en hij blijft dus z;n band omhouden.

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 22:19

ja het zal allemaal wel, maar een hoofd chirurg (hoe goed hij ook snijden kan) is geen internist. Ik ga ook niet naar de oorarts als ik last van mijn maag heb. En als met daartoe geeigende instrumenten tijdens een universitair onderzoek wordt aangetoond dat die lucht niet in de maag komt, dan geloof ik die instrumenten, en niet een chirurg. En dat doet niks aan aan het feit dat hij ongetwijfeld een hele goeie chirurg is. Maar nogmaals ook veeartsen zijn (net als alle universitair opgeleiden) gespecialiseerd in een specifiek terrein....

Sonja_vR
Berichten: 24098
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 22:37

quote"te mager worden komt dus niet doorlucht zuigen"

allemaal leuk en aardig maar je kunt niet iedere luchtzuiger in 1 categorie proppen,het ene paard is het andere niet .
ik vind het heel fijn voor je dat jouw paard de lucht niet helemaal doorslikt,
maar er zijn wel degelijk paarden die er zo in geoefend zijn dat die lucht dus wel degelijk in de maag beland.
ik heb er zelf meerdere meegemaakt die dit kunnen en zelfs eentje die ze hebben kunnen opruimen door dit euvel
en nu bedoel ik echt niet dat dit altijd het geval is begrijp me niet verkeerd,ik bedoel , ik ken ook luchtzuigers die hier helemaal geen last van hebben en gewoon super erbij staan en lekker in het vlees zitten
maar sommige !!!! luchtzuigers kunnen er mager van worden

ik vind de oplossing nog steeds; veel naar buiten, goed hooi als afleiding om te knabbelen en zorg voor andere bezigheden en afleidingen voor in de box zoals eenliksteen ,een voederbal en een moeilijk hooinet zodat ze wel wat moeten doen voor het hooi en er dus langer mee bezig zijn om het te eten

jackie

Berichten: 1541
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Nieuwerkerk a/d IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-02 05:59

Anya schreef:
Nou, daar gaan we weer....Bakerpraatjes over luchtzuigen. Ik heb een luchtzuiger....Ze is lekker dik (tegen het vette aan, ze moet op dieet). Ze heeft geen band om, doet het sindsdien veel minder (eigenlijk alleen voor en na het eten). Pas ook op met die banden: ze kunnen intern schade veroorzaken (de beste is nog de Miracleband). Ik mocht de band van de veearts niet meer om, vanwege interne beschadigingen en wildvleesgroei, Veel paarden zuigen nl. dwars door de band heen. Uit onderzoek is inmiddels bekend dat luchtzuigers de lucht niet inslikken: er vormt zich een ophoping van lucht in de slokdarm en die wordt gewoon weer uitgeademd. te mager worden komt dus niet door luchtzuigen. Ook is het verhaal dat ze er koliek van krijgen achterhaald. Wel is inmiddels bekend dat sommige paarden zouden gaan luchtzuigen om lichamelijke redenen: bijvoorbeeld maagpijn. Later doen ze het gewoon uit gewoonte, ook als de oorspronkelijke klacht (veel genoemd is ook verveling als oorzaak) al lang weg is. Maar mager? ik ken zeker 12 luchtzuigers (gestald op verschillende stallen), en geen van die paarden is mager. Ik zou dus de veearts bellen en je paard laten nakijken. Waarschijnlijk is er een andere reden waarom ze mager wordt. Veel succes! Zie ook mijn PP voor mijn lekker dikke zeer gelukkige en nog steeds luchtzuigende paard...Inmiddels 8 jaar oud en nog nooit koliek gehad!


eindelijk een commentaar waar ik het mee eens kan zijn. ik vind luchtzuigbanden vreselijk. het zou beter zijn een luchtzuigend paard wat meer afleiding te bieden (wei enzo). over de miracle band kan ik vertellen dat het paard van een kennis er zo gek van is geworden, dat ze zelfs het hoofdstel niet meer in wilde. het paard was toevallig mager, maar dat had andere oorzaken.

Gast746
Berichten: 26887
Geregistreerd: 22-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-02 06:54

Zou het nou aan mij liggen. Las laatst, misschien wel op bokt, dat de lucht niet in maag kwam, maar in de luchtpijp bleef, waardoor dat boerende geluid ontstond.

Dat mager worden denk ik dat dat van stress, nerveusiteit komt. Dat hij luchtzuigt heeft een oorzaak en dat weet iedereen. Neem aan dat hij zo veel en lang mogelijk buiten staat?

Het is ook weer de tijd om te ontwormen!

Alle luchtzuigers die ik ken (lees: goed verzorgt worden) zien er keigoed uit.

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-02 08:33

This research was undertaken at the department of clinical veterinary science in 1995 at the University of Bristol in the United Kingdom (UK) and reported in a special supplement to the Equine Veterinary Journal published by the British Equine Veterinary Association.

Reporting on the research was J.G. Lane, BVetMed, FRCVS. "It has widely been stated," Lane wrote, "that horses which exhibit either of these abnormal behavioral patterns (cribbing and wind-sucking) swallow air (aerophagia), and it is also believed that the introduction of large quantities of air into the digestive tract predisposes horses which crib-bite to colic and/or poor bodily condition.

"The purpose of this presentation is to report the results of endoscopic and fluoroscopic studies of the pharyngeal structure of horses during the act of crib-biting/windsucking," he continued. "The major conclusion has been that deglutition (swallowing) does not occur as part of the stereotype and that 'aerophagia' is an inappropriate synonym for this stereotype." (A fluoroscope is an instrument used to observe an internal structure within the body by means of real-time X rays.)

The study involved horses which were known cribbers. The horses stood in stocks for both stages of the investigation and a wooden bar covered with coconut matting was placed at the front of the stocks to provide an inducement to crib.

Videotape recordings were used so that there could be a slow motion analysis of both endoscopic and fluoroscopic images. When the researchers analyzed the data, they were able to follow the sequence of events that occur during cribbing from beginning to end. Researchers' conclusions included the following:

Swallowing air is not a feature of cribbing/wind-sucking. The events recorded during the stereotypic sequences did not remotely resemble swallowing.
The source of the characteristic noise associated with this oral stereotypy results from an inrush of air into the upper part of the esophagus.

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-02 08:37

Dit onderzoekje wil ik jullie ook niet onthouden....de medische teksten voor dierenartsen kun je vinden op de site van de betreffende universiteit....

Five years ago Richard Peace and his wife Susi came up with a theory that rather than being stress related, wind-sucking could possibly be due to a problem horses have in digestion. They'd noticed years before that wind-sucking horses kept on limestone soils tended to wind-suck less than if they were kept on clay soils for example. They decided to try feeding Rennie (the human antacid treatment for indigestion) to a wind sucking horse they owned at the time. They gave the horse 6 Rennie tablets after his feed and his wind sucking decreased by 200%. The results were amazing albeit in just a one horse trial. So simple, yet nobody had come up with it in years of research. They went to De Montfort University with their idea who carried out an extensive trial on 100 horses and the results proved to be significant. This has changed the whole direction of research into wind-sucking in horses

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-02 08:38

Afleiding voor mijn vorige paard welke lucht zoog hielp absoluut niet. Door verschillende lichamelijke problemen van het paard ging hij luchtzuigen als reactie op pijn. Pas als ik hem volstopte met pijnstillers zou hij stoppen met zuigen. Luchtzuigen is niet altijd een reactie op verveling! In periodes waar ik het paard vrolijk en gezond had deed hij niet aan luchtzuigen en als hij begon wist ik dat er weer wat mis was. Door de complexiteit van zijn problemen, en niet door luchtzuigen, heb ik hem uiteindelijk vorig jara laten inslapen.
Mijn paard zoog daadwerkelijk lucht in zijn maag, die was gevoelig en opgezet. Verder had hij een miracle band om die perfect hielp, die met een metalen strip hielp voor geen meter.

Katja

Berichten: 40783
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-02 12:17

Mijn paard zuigt alleen als hij stress heeft, op die momenten is hij ook erg gevoelig voor koliek. Ik kan niet zeggen of hij ook zo koliekgevoelig zou zijn als hij niet zoog en ik denk dat je daar ook niet zomaar achter komt. Afleiding is vaak de beste oplossing en ook een natuurgeneeskundige kan wel een s helpen om het paard beter in balans te brengen. Voor sommige paarden is een band best een oplossing maar ik vind het in de regel niet zaligmakend.

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-02 13:17

Daar zeg je zoiets Katja waar het toch min of meer om draait nl balans.Moeilijk om te omschrijven .Maar een persoon die op andere niveaus werkt dan de allopathie kan daar een goede stap mee in de juiste richting werken.

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

napoleon

Berichten: 4078
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-02 21:27

2 weken geleden had Nappie echt hele lelijke plekken onder zijn kaak van de miracle collar die hij al 2 jaar omheeft met echt schapenbont erom heen Frusty Ik moest die band er dus wel een tijdje af laten en wonder boven wonder zuigt hij veel minder lucht........Alleen als iemand hem aandacht schenkt en daarna weg loopt dan zuigt ie heel even, oftewel, hij vraagt negatieve aandacht. Ik hoorde van de mensen op stal dat zij hem niet horen of zien luchtzuigen! Ik ben best heel blij hiermee maar ik ben me er van bewust dat hij het altijd enigzins blijft doen. Hij heeft nog nooit koliek gehad (even afkloppen!!!) en hij is er ook nooit mager van geweest.
Wel zorg ik voor veel afwisseling: voerbal met muesli in z'n box, 3 x per dag hooi, 3 uur per dag het weiland op, s'avonds extra hooi in een hooinet als ik weg ga, het werkt maar je moet het er wel voor over hebben........... Knipoog

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-02 18:07

Hee wat goed voor jullie allebei!!Zo zie je maar weer, geef een luchtzuigende paard de kans om zonder band door te gaan.Afwisseling is het toverwoord.

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 8 bezoekers