fysio of toch eerst dierenarts??? (lang verhaal)

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
odis
Berichten: 339
Geregistreerd: 13-11-01

fysio of toch eerst dierenarts??? (lang verhaal)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-08-02 21:36

Mijn 4-jarige ruin loopt niet lekker. Toen ik hem kocht gooide hij tijdens het draven lekker z'n benen hoog op, goed voorwaarts, achterhand eronder. alleen galloperen kon hij nog niet, als je aandreef ging hij keihard draven. ging heel makkelijk aan de teugel.
Hierna werd hij sloom en is hij meer als een half jaar ziek geweest. Is alleen maar mee gestapt, omdat hij gewoon niet wilde lopen.
hij had ontsteking boven z'n kies en hierna nog bloedarmoede.
Dit is allemaal over, Maar hij blijft sloom.
-Is niet voorruit te branden.
- Hij staat en loopt met een beetje een doorgezakte rug.
- moeilijk aan de teugel te rijden
- loopt op de voorhand
- galloperen doet hij af en toe, een half rondje en vaak in overkruisde
galop.
- opgooien doet hij niet meer. ook niet als je hem opjaagd.
- z'n achterhand komt er niet onder. is er ook niet onder te drijven omdat
hij niet vooruit te branden is. Hij stapt goed over, maar draf blijft hij ong.
1,5 hoef achter de voetafdruk van z'n voerhoef.
- ik hoor ook dat hij z'n voeten anders neerzet. eerst zette hij ze echt met
een klap op de grond, nu hoor je een beetje een schuivend geluid, alsof
hij ze voorzichtig en een beetje onderuit neerzet.
- glijd ook gauw uit met z'n voorbenen.
- Hij bouwt geen/weinig spieren op, terwijl er veel met hem gestapt wordt.

Maakt niet uit wat ik met hem doe. Of ik hem longeer, rijd of voor de wagen. hij blijft op deze manier lopen.( behalve met touwtjes longeren. na een paar dagen doet hij z'n achterhand er wat meer onder, maar alleen als hij gelongeerd wordt) alleen als hij iets engs of zo ziet, loopt hij wat harder en tilt z'n benen meer op.

Nu denk ik zelf dat het iets in z'n rug of zo is. Om het volgende:
M'n instructrice heeft hem een paar maanden geleden toen hij ook zo sloom was, gereden. Ze reed hem zoveel mogelijk flink voorruit en op een gegeven moment begon hij gigantisch te bokken en hierna liep hij stukke beter. Het was net of hij tijdens het bokken iets losgemaakt had.
Hierna liep hij iets van 2 weken goed. Ik ging een paar dagen erna met hem buitenrijden en hij liep gewoon super. Lekker aan de teugel, rug goed, achterhand eronder en zelfs aan de teugel vanuit een rustige draf zo in een rustige galop terwijl hij anders nooit gallopeerde!!

Nu heeft m'n instruktrice z'n rug gevoeld, maar hij trok nergens bij terug. er is een kennis van haar wezen kijken die dierenarts is, maar die heeft niets kunnen vinden.
Nu loop ik erg te twijfelen of ik een fysio moet laten kijken of toch maar de dierenarts. de dierenartsen hier, gooien het al gauw op trainingsproblemen en heeft het niet op fysio's dus zal me ook niet gauw doorverwijzen. maar de dierenarts zal misschien een bloedproef doen om te kijken of hij ergens last van heeft waardoor hij minder fit zou kunnen zijn. (hierdoor kan hij natuurlijk ook al minder gaan lopen).

Maar aan de andere kant, de fysio gaat vaak verder kijken dan alleen de rug. Zij kan goed zien waar het aan ligt, kijkt hoe je rijdt, overlegd met je instructeur, geeft oefeningen en overlegd met de dierenarts. dus als zij denkt dat er niets met z'n rug is, zal ze dit aan de dierenarts doorgeven, en die zal dan andere onderzoeken moeten doen.

Zelf denk ik dus dat ik beter eerst een fysio kan laten komen (zodat ik zeker weet dat het niet in z'n rug zit) en als zij zegt dat alles goed is, de dierenarts erbij halen.

Maar wat zouden jullie doen??? Ik twijfel wel heel erg.


joycje

Berichten: 907
Geregistreerd: 06-10-01
Woonplaats: arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-02 18:31

hoi

ik denk ook dat je beter eerst een fysio kan laten kijken met bijvoorbeeld die kennis van je instructrice erbij. zodat ze kunnen bespreken wat ze allebei hebben gevonden en daar de behandeling op aanpassen.

veel succes groetjes joycje

kijk op www.pensionstaldevink.nl... je zult de baas maar zijn Knipoog

Odi
Berichten: 1088
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Montferland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-02 10:13

Bij mijn paard heeft fysiotherapie goed geholpen. Twee jaar geleden heeft een fysiotherapeute de problemen opgespoord en mij uitgelegd welke oefeningen ik een tijdje dagelijks moest doen. Na een paar maanden ben ik gestopt met de oefeningen. Totdat mijn paard weer "kuren" begon te krijgen. Bij tempoversnellingen hoofd omhoog gooien en met de voorbenen een hupje maken bij het aandraven. Doe nu sinds een weekje de oefeningen die ik twee jaar geleden had gekregen en de "kuren" zijn weer voorbij. Het is ook grappig om te zien dat haar overvullingen in de achterbenen verdwijnen terwijl ik rugoefingen met haar doe.
Met dit soort vage klachten denk ik dat je beter bij een fysiotherapeut terecht kunt dan bij een dierenarts.
Ik weet niet waar je woont maar anders kan ik je wel een telefoonnummer geven.

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-02 10:21

Een fysio mag en kan geen diagnose stellen. Een fysio kan alleen gericht werken na instructie van een DA die dus wel dianose kan en mag stellen. Iedere goede kliniek heeft een aantal fysiotherapeuten waarnaar ze je kunnen doorsturen indien dat nodig is.

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 08:22

Ik zou ook eerst naar een goede paardenkliniek gaan om zeker te zijn dat er geen grote problemen zijn met bv de benen. Dan pas in overleg met de veeartsen op de kliniek met een fysio gaan beginnen. Dat heb ik ook net gehad, Pabl liep niet goed en heb ik eerst door Bodegraven na laten kijken. Toen bleek dat hij aan zijn been niets mankeerd dan overbelasting door verkeerd gebruik van zijn lichaam werd fysio voorgesteld. De fysio is nu twee keer geweest en het gaat al een stuk beter.

koetje

Berichten: 761
Geregistreerd: 12-10-01
Woonplaats: GOTHAMCITY

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 09:20

het is beter altijd eerst even een dierenarts te laten kijken.

HALOOO, BEKIJK FF ME PROFIEL, NIET DAT DIE ZO DENDEREND IS MAAR OKE

Chrystal-gek

Berichten: 3076
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 20:18

fysio, om alles wat je zelf al opgenoemd bent en meer.
en meestal ben je met de fysio goedkoper uit dan met een da, als er dan toch niets uit komt bij de fysio, kun je altijd nog een da inschakelen (andersom is het bijna altijd duurder uit).

anders om is gewoon anders, ook doordat jouw da's dus niet in de fysio geloven en bij de da ben je meestal meteen een heleboel geld kwijt.
niet dat het om geld gaat (al is dat altijd wel een detail) maar bij zulke problemen zou ik de fysio eerst raad plegen, komt die er niet uit, dan de da.
nogmaals, de keuze is niet om het geld, ik noem het als een voordeel, niet om je keuze daarop te baseren.

zeker met deze (vage) klachten denk ik dat een fysio veel goed kan doen.

zoiets had ik dus ook, vage klachten, dus da erbij, kon niks vinden, maar was wel een smak geld kwijt, toen fysio en jahoor.
vanaf toen heb ik dus besloten om het andersom te gaan doen in zulke gevallen (let op, zulke gevallen, de meer medische dingen laat ik nog steeds gewoon aan de da over).
een keer de fysio erbij kan nooit kwaad.
beter een keer te vaak dan te weinig, maar dat is ook zo bij de da.

moeilijke keuze, zeker met al die meningen, kweet ook niet precies hoe je paard is, ervoor en nu, maar als het bij mijn paard was, zou ik voor de fysio gaan.

fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-02 11:59

Een fysiotherapeut kan pas aan het werk als de dierenarts hem richtlijnen geeft! Hij mag niet zomaar op eigen houtje gaan behandelen, want hij kan niet constateren wat er aan de hand is. Eerst moet de veearts een aantal zaken onderzoeken en uitsluiten voordat je zover komt dat je een fysiotherapeut kunt raadplegen!

thoroughbred

Berichten: 449
Geregistreerd: 01-09-02
Woonplaats: heerlen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-02 12:13

misschien moet je z n bloed eens laten nakijken.als hij last van verzuring heeft komt dat zo boven water. het paard van een vriendin van me had ongeveer hetzelfde, bleek ze helemaal zijn verzuurd.
ik weet niet of dit zo bij jou paard is, maar het kan geen kwaad om het te laten nakijken(bloed)
succes ermee.
(laat ff weten hoe het is afgelopen Knipoog )

Katja

Berichten: 40771
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-02 12:16

Ik zou eerst een dierenarts laten kijken en wel een goede. Bodegraven is inderdaad een super kliniek waar ik veel goede ervaringen heb met probleemgevallen waar andere dierenartsen niets bij zagen. Zij werken ook samen met fysio en manueel.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BrechtCarlos, happydandy, HighFly_, kimmetje26, sanne83, Winged en 44 bezoekers