*Dringend advies gevraagd ...

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

 
 
Fitzroy
Berichten: 18147
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-05-01 10:59

Ik word zo langzamerhand een beetje moedeloos van mijn paard. Hij hoestte altijd wel een paar keer na wedstrijden, maar begin dit jaar is het verergerd.
Ik heb dus een bronchoscopie laten maken, waaruit bleek dat zijn luchtpijp vol met slijm zit. Hij heeft een pot hoestpoeder gekregen, bestaande uit Ventipulmin en Prednison. Het leek over te gaan en was ook helemaal weg. Ik zat inmiddels op de laagste dosering.

Maar nu is het sinds een paar weken weer verergerd. Hij staat nu weer op de maximale dosering van die hoestpoeder maar het lijkt wel niet meer aan te slaan. Tevens voer ik HMP horse bij en heb ik iemand in de alternatieve hoek benaderd. Daar kreeg ik ook nog een tip van en dat ben ik er nu ook nog bij gaan voeren maar het lijkt allemaal niet meer uit te maken.


Ik heb dus vanochtend de veearts weer gebeld, en die wil opnieuw een bronchoscopie maken.

Mijn vraag is:
a. Wat is een goede kliniek in NL die heel goed aangeschreven staat met betrekking tot luchtwegproblemen???

Wie kan mij adviseren, wat de juiste beslissing is.

O ja, als aanvullende informatie kan ik nog meegeven dat hij alleen op stal hoest en niet in het werk.

Voor de oplettende lezer, mijn paard is inmiddels opgenomen in de kliniek (zie paardenpraat) en ik heb dus een stukje van dit bericht veranderd!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Fitzroy op 2001-05-25 23:19 ]</font>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Fitzroy op 2001-05-26 13:45 ]</font>


Sharon

Berichten: 55
Geregistreerd: 17-03-01
Woonplaats: Geleen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-01 15:26

Hoelang is het geleden sinds de vorige bronchoscopie?
Het nut van een tweede scopie is om te zien hoe zijn luchtwegen er nu van binnen uitzien, of de toestand verbeterd of verslechterd is. Verder doet het in die zin er niet toe of een paard alleen op stal of tijdens het werk hoest: een paard hoort eenvoudigweg niet te hoesten!!!
Als je nu in onze praktijk terecht zou komen, zou ik of de andere artsen je inderdaad opnieuw een bronchoscopie voorstellen, dus misschien is het zelfs beter om bij je eigen d'arts te blijven, want die weet immers hoe het er de vorige keer uitzag.
Daarnaast is het natuurlijk een vervelend probleem voor jou en je paard, maar ik zou er maar op rekenen dat dit zo nog wel enige tijd kan duren (ventipulmin en prednison vind ik zo te horen wel de aangewezen therapie)

Geen enkel uur dat men te paard heeft doorgebracht, is verloren.
Boris (Ulano-M x OOSeven), B+24, L1+10, L2+28, M1+13, M2+13, Z1+25, Z2+13, ZZL+7

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-01 17:10

Rob v Wessum in Nederhorst den Berg weet er veel van! Ik weet niet of dat ver is voor jou eigenlijk.
Wat balen hee, dat het zo gaat Scheve mond\ Scheve mond\

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-01 21:20

NEEEEEE niet van Wessum. Ik kn de ellende mjnpaard heeft heel lang op de prednison gestaan, maar als dat niet blijkt te helpen moet je er acuut mee stoppen. Mijn paard is erg opgeknapt door een behandeling van Taconis. Gaat nu echt top met hem terwijl twee klinieken utrecht en de lingehoeve er niet uitkwamen. Ik zou hem bellen. Succes!

Voorzitster AFM

Silvia

Berichten: 2786
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-01 21:41

Toen mijn paard hoestte kreeg hij Prednisolon ipv Prednison want daar schijnen ze hoefbevangen van te kunnen raken.
Hoe ziet je stal eruit/ Kan het niet zijn dat de omgeving te stoffig is? (stro, hooi, vegen als hij op stal staat?)
Als hij alleen hoest als hij op stal staat zou ik het stalklimaat eens goed bekijken.

Fitzroy
Berichten: 18147
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-05-01 21:57

t is ook een combi van Ventipulmin en Prednisolon, dus dat klopt wel.
Hij staat al op nat hooi, er wordt nooit opgestrooid bij ons en vegen gebeurt ook na een sproeibeurt, dus weinig stof.

Ik weet het gewoon niet meer, ben uitgedokterd lijkt het wel!

vikki

Berichten: 14251
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-01 22:09

Tsja, ik heb Taconis ook wel eens bij mijn paardje gehad, maar om nou te zeggen dat ze er beter van werd...daar had ik toen toch de veearts voor nodig! (peesblessure, zat volgens Taconis in de knie... Verward) Maar eerlijk is eerlijk, bij Escaal heeft ie het dan mis gehad, maar een vriendin van me heeft ie ook goed geholpen met haar hoestende paard.
Groetjes, Jasja

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-01 22:38

Als je er echt mee aan loopt te klooien, kun je dan niet "gewoon" naar Utrecht? Daar hebben ze ook de mogelijkheid om bv te onderzoeken hoe zijn hoestgedrag beinvloed wordt in de stoombox etc.
Heb ik toch altijd nog meer vertrouwen in dan al die (omstreden) dierenartsen in het vage circuit!
Ik vaar blind op de mening van mijn eigen veearts (is echt mijn goeroe) maar als die er niet uitkomt, is Utrecht voor mij het beste alternatief denk ik...

Succes ermee en knuf voor Fitz,

Sonja

PS Foenegriek als basissupplement helpt ook niet?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-01 22:50

Met die tita tovenaars loop je een enorm risico. Je eigen va nog een keer en wellicht die van Sonja als je het nog een keer wilt horen.

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 06:01

Utrecht behandelt alleen maar met prednison en dat moet je echt NIET doen als hij de erste keer niet voor lange tijd is opgeknapt. Ik ben zelf erg sceptisch ten aanzien van het alternatieve circuit, maar via Taconis is mijn paard wel zo opgeknapt dat ik nu alleen nog maar stalklimaat en stof in de gaten moet houden en verder gaat het erg goed, Utrecht kon het niet oplossen en de Lingehoeve ook niet. Dat komt omdat het vaak een allergie is of een overgevoeligheid en prednison is het enige wat de reguliere geneeskunde kent, MAAR dat maakt echt alle weerstand kapot dus je lost NIETS op! Je moet het zelf weten maar zijn longen zijn echt niet zomaar kapot, ik zou eerst toch maar ens kruiden ed gaan proberen..Enne daar is niets tita tovenaarsachtigs aan

Voorzitster AFM

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 07:55

Bij ons op stal kreeg eentje een soort hoestdrank door z'n eten, dat was een vloeibaar plakkerig goedje, net als mensen krijgen alleen dan iets dikker en dus speciaal voor paarden. Was van een homeopatisch merk geloof ik. Als je geinteresseerd bent wil ik wel even voor je uitzoeken hoe het precies heette??

Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 08:05

Hoii!Mijn paard hoest ook heel erg en gisteren is dus de veearts weer geweest.Het schijnt toch een allergie te zijn voor pollen, stof, eigenlijk voor vanalles.Ik heb hem gevraagd over Taconis, want hij heeft met hem gewerkt.Ik wilde hem misschien ook laten komen. Hij zegt dat ik dat niet moest doen, omdat het heel veel geld kost.Hij schijnt eerst een soort van bloedonderzoek te doen, en vevolgens krijg je allerlei druppels en kruiden.Mijn veearts vond dat niet eerlijk, want je kunt ook voor minder geld dar soort druppels en poeders kopen.Bij mijn paard hielp trouwens ook niets.Ja, hij heeft een injectie met prednison gehad,en dit hielp maar voor twee dagen.Mijn veearts wil hem ook geen prednison meer geven, omdat het al snel niet meer werkt.Hij wordt er als het ware immuun voor.Nou heb ik weer een nieuw middel, namelijk hoestcur van simicur.Ik heb hier geen ervaring mee, maar ik zal melden hoe het werkt.Kijk, mijn paard heeft geen slijm in de luchtpijp, dus het is een iets ander verhaal dan bij jou.Maar wat ik wel zou doen is vragen aan je veearts of je wel met de behandeling door moet gaan, want als het geen effect meer heeft is het alleen maar slecht voor hem.Verder kan je vaseline in de neusgaten smeren.Dat doe ik ook en het houdt heel veel stof e.d. tegen.Heel veel succes, ik hoop dat het snel beter zal gaan!
groetjes Mirte

vikki

Berichten: 14251
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 08:15

Ik ben het er eerlijk gezegd wel mee eens dat je voor dit probleem eigenlijk toch echt wel een (goede) veearts nodig hebt. Ik heb er 1 keer iemand anders bij gehaald en zal dat toch niet gauw meer doen. (Althans niet voor dit soort problemen... Knipoogvoor de gezelligheid is iedereen welkom... Haha! ) Maar goed, heel veel succes met Fitzie en ik hoop dat je er gauw uit bent wat je volgende stap gaat worden!

HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 11:02

PROBEER DE KLINIEK IN SOMEREN!deze zijn er ontzettend goed en zijn zeer begaan met je paard je paard word daar echt met zijn naam bahandeld het is voor hem geen nummer maar een patient die veel zorg en aandacht nodig heeft ze zijn in verhouding niet zo duur maar echt heel goed! Je zou ze op kunnen bellen misschien kunnen ze je helpen?! Ik hoop het voor je!
groetjes jeannette

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 10:57

Prednison/prednisolon zijn middelen die ontsteking tegengaan als ik het goed heb, ventipulmin verwijdert de bronchiƫn. Het zijn gewoon geneesmiddelen, ik vind het een beetje overtrokken om heel hard te gaan schreeuwen dat je dat niet zou moeten gebruiken alleen omdat 1 paard toevallig beter op iets anders reageerde, zoals sommigen hier doen.
Sommige paarden reageren beter op t ene medicijn, sommige op t andere, is een kwestie van uitproberen en de VEEARTS kan je daar bij helpen. Overtolige slijmvorming in de longen kan allerlei oorzaken hebben, dus dat zul je uit moeten zoeken. Heel veel sterkte!

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 14:15

nou Zep, dat heeft niets met schreeuwen te maken, maar prednison venietigd de weerstand en je paard zal alleen maar gevoeliger worden voor nieuwe infecties. Maar goed, ik maak me er ook niet meer druk over. als je dit soort middelen blijft geven kun je vanzelf je paard in laten slapen wegens dampigheid. succes! (klimkt misschin hard, maar de reguliere dierengeneeskunde heeft gewoon geen alternatieven)

Voorzitster AFM

Fitzroy
Berichten: 18147
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-05-01 15:17

Hoi Puck, hij stond dus al op de HMP horse en nog een homeopathisch middel. Dat maakte ook geen verschil, het werd alleen maar erger. Ik houd me dus toch eerst bij de reguliere geneeskunde, want het werd gewoon erg acuut en er moest wat gebeuren.

Vandaag of morgen krijg ik de uitslag van het bacteriologisch onderzoek en dan kunnen ze nog precieser gaan behandelen.
Als ze er nu nog niet uitkomen ben ik inderdaad van plan om de alternatieve hoek in te gaan, maar hij had het zo benauwd dat het zin had om nog langer te wachten.

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 16:25

tuurlijk snap ik best. alleen krijg je waarschijnlijk weer prednison en daar moet je dus voor oppassen als ie weer zo benauwd is moet je dat tuurlijk doen maar eigenlijk direct darna homeopathische maatregelen nemen. Zelf heb ik net sputolysin gekocht omdat door het maaien en het droege weer er weer slijmvorming zit, en ik doe dat alleen omdat de mix van taconis er nog niet is. als i die heb stap ik gelijk weer over. heel veel succes.

Voorzitster AFM

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 22:59

Prednison (heb t nog ff uitgezocht) is een lichaamseigen hormoon, dat in het lichaam wordt afgebroken tot prednisolon. Het heeft een heel aantal verschillende werkingen, het wordt meestal gedurende korte tijd gegeven als sterke ontstekingsremmer en blijkt dan zeer effectief. Je moet het niet te lange tijd achtereen geven.

Homeopathische middelen werken doorgaans op het gehele lichaam, en als ze werken werkt het dus meer op de lange termijn. Het werkt vaak meer ondersteunend, en kan op die manier wel zin hebben, maar een bacteriele infectie krijg je er gewoon niet mee weg!

Ik word er een beetje moe van mensen die continu veeartsen aanvallen. Ik hoor die geluiden regelmatig om me heen en begin me er steeds meer aan te ergeren. Ik heb een aantal medici (zowel humaan als
veterinair), sommige student, in mijn familie/kennissenkring en die studies doe je echt niet zo maar even! Je veearts, en zeker je gespecialiseerde paardenkliniek, zou ik dus maar serieus nemen.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 11:49

zep weet het blijkbaar beter dan ik die in den lijve heb ondervonden wat een schade prednison aanricht. nou Zep, ik hoop dat je paard het nooit nodig heeft want dan zou je wel anders piepen. En dat heeft niets te maken met veeartsen aanvallen, ze geven zelf toe dat ze niets anders hebben en dus maar prednison geven.

Voorzitster AFM

Fitzroy
Berichten: 18147
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-05-01 11:56

Eerlijk gezegd vind ik dat je het erg zwart-wit ziet, Puck. Er zullen best paarden zijn die niet goed reageren op de Prednisolon maar er zijn ook paarden die niet goed reageren op homeopathie.

De waarheid ligt dus ergens in het midden, maar vooralsnog beperk ik me nu tot de reguliere geneeskunde. Pas als zij me niet meer kunnen helpen, ga ik op de alternatieve toer.

We zullen wel zien wat het wordt.

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 12:04

Puck, ik heb weinig zin hierover met je te gaan "bekvechten", bovenstaand verhaal is meer algemeen bedoeld. Als je er op door wilt gaan dan mag dat wat mij betreft wel PB. Ik heb ook eens een paard met luchtwegproblemen kunnen wegbrengen, weet dus redelijk waar ik het over heb. Tuurlijk is prednison ook niet heilig, en ik weet ook dat het schade aan kan richten. Maar het wordt verschrikkelijk veel voorgeschreven, en werkt in heel veel gevallen ook gewoon zoals het bedoelt is.

Het gaat mij vooral om de "vergoddelijking" van de homeopathie die sommige mensen uitdragen tegenwoordig, alsof het antwoord op alles is: not!! Ik ben daar gewoon een beetje sceptisch over, en wordt vreselijk moe van al die mensen die liever naar een of andere discutabele homeopaat (vaak zonder diploma's of wat dan ook!) luisteren dan naar een afgestudeerd veterinair. Dit heeft dus eigenlijk niet direct met het geval van Fitz te maken, en misschien was het duidelijker geweest als ik daar een nieuw topic over had gestart.

Wat het paard van Fitz betreft: als daar een bacteriele infectie in die long blijkt te zitten, krijg je die er echt niet uit met homeopathische middeltjes!! Ik hoop voor Fitz dat haar arts kan uitzoeken waar haar paard precies last van heeft en dat ze het probleem op kan lossen. En wat voor medicatie ze daarvoor gebruikt kan ze het beste aan de arts en haar eigen gevoel overlaten.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 13:31

ik wil ook zeker niet bekvechten en natuurlijk krijg je een bacteriele infectie niet zomaar weg met homeopathie. MAar door die prednison steeds wordt je pard steeds gevoeliger voor die infecties dus die cirkel wordt vicieus. Wel heb ik de ervaring dat je met homeopathie de luchtwegen en weerstand kunt versterken waardoor je preventief bezig bent.

Voorzitster AFM

Offereins

Berichten: 153
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: Meerssen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 20:11

Ik nodig je van harte uit in Z-limburg.
Aan je verhaal te horen ben je al even bezig en heb je behoefte aan wat duidelijkheid. Ik zal nu geen betoog houden over mijn behandeling van dit soort klachten maar een algemeen advies;
Een scopie geeft de meeste inzicht in de toestand van de longen. Aan de hand daarvan kun je een behandeling opstellen. In het algemeen is het zo dat prednison/prednisolon als middel zeer goed kunnen worden gebruikt maar dat de opname uit het voer slecht is. Injecties zijn dan veiliger en beter.
Ik zou naar een goede kliniek gaan. Voor hoesten is Utrecht een zeer geschikte plek. Met name door de aanwezigheid van een sauna en zij doen betrouwbare longdrukmetingen.
Voor een lijst met erkende paardendierenartsen kun ke de KNMvD in Utrecht bellen.

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 08:27

meneer offereins,

misschien wel zo eerlijk om als arts te vermelden dat prednison de weerstand aantast.
dank u wel!!

Voorzitster AFM


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: abcxx, Annienke, Beaukie, Cardy, dieseltje, ELNTIE, esje01, Furbie11, genja, GoogleAdsense, henshem, N_eidshine, PureHeart, ramasso, Sanne_com, shaddy82 en 26 bezoekers