* Ervaringen met Hypp

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
K@rin

Berichten: 415
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Maarheeze

* Ervaringen met Hypp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-07-02 22:55

Ik lees in een brochure over Hypp (hyperkalemic periodic paralysis) van de aqha dat deze genetische afwijking vaak goed beheersbaar is door regelmatig voeren (laag kaliumgehalte), drenken en beweging, vermijden van stress-situaties en eventueel toedienen van een diureticum (plaspil). Er staat een hele beschrijving bij over wat wel en niet goed is.
Nou vraag ik me af in hoeverre dit een verkooppraatje is om een geinfecteerd deel van het eigen ras niet in diskrediet te brengen, of dat het werkelijk zo controleerbaar is.

Kent iemand hier in nederland/belgie eigenaren van hypp-paarden met klinische verschijnselen? Kunnen zij die aanvallen voor blijven, en bijvoorbeeld toch wedstrijden rijden? Lopen er hypp paarden in de westernsport mee.

Op welke veterinaire sites zou ik meer info over hypp kunnen vinden?


Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-02 22:58

De uitwerkingen van Hypp kunnen verschillend zijn in intensiteit. Het ene HYPP H/H paard kan weinig (licht spiertrekkingen) tot geen symptomen vertonen, terwijl de andere tijdens een aanval ter plekke neerstort en ongecontrolleerd om zich heen begin te slaan. Bij sommige paarden zie je een aanval aankomen en kun je je uit de voeten maken, anderen storten neer terwijl je er op zit, of naast staat, en kunnen je daardoor aardig letsel toebrengen.

Ik ben van mening dat het HYPP gen niet in het betreffende paardenras hoeft voor te komen, door van tevoren verdachte paarden te testen en dragers principieel niet voor de fok te gebruiken. Het feit is dat H/N en H/H paarden het nog steeds heel goed doen in de Halterklasses, het fokken van dieren met H/N of H/H wordt daardoor nog steeds gepromoot. Zolang als de betreffende rasvereniging dragers nog steeds registreert, en zolang er nog steeds mensen zijn die een H/N of H/H paard willens en wetens aanschaffen, bevestigd daarmee de fokkers in hun keus met het desbetreffende dragerpaard door te fokken.

Bedenk wel, er is maar één generatie nodig om dit probleem uit de wereld te helpen....

en het is het lieve geld dat weer eens de beslissende factor is waarom er niets wordt gedaan...

Voor links en meer informatie/berichten van eigenaren van HYPP paarden: http://hypp.8m.com/

Je suis Charlie.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: cyrus, darkadia, laura22, Sill_Monster en 43 bezoekers