* gezwollen pees?

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
DianaL
Berichten: 195
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: Bollenstreek

* gezwollen pees?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-07-02 19:54

Sinds meerdere dagen heeft mijn 13 jarige tuiger een lichte zwelling aan zijn voorbeen. Uiteraard heb ik 'paardebenen' erop nageslagen en tot de conclusie moeten komen, dat het waarschijnlijk een ontstoken pees is. Zoals ik met mijn lekenoog kan bekijken is het de buigpees.
Halverwege het onderbeen is het enigszins dik aan beide zijden van het pijpbeen. Het voelt niet echt warm aan. Het is in een aantal dagen ietsjes meer gezwollen, maar niet dramatisch.

Het vreemde van dit geval is, dat mijn paard absoluut geen moment onregelmatig is geweest; laat staan kreupel. Ook met aanraken/erop drukken geeft hij geen reaktie. Ik merk niets aan zijn gedrag, maar doordat ik elke dag de benen afspuit en bekijk is mij deze verdikking opgevallen. Hij staat voor op ijzers. De hoefsmit is geweest toen het probleem er al was. Hij dacht aan lichte overbelasting, doordat paard wat lang stond. Na bekappen en nieuw beslag is er niets veranderd.

De bodem waarop hij werkt, verschilt wel dagelijks. De buitenbak is OK; zandbodem die goed nat is. De binnenbak is hard ; ik doe bandages om.
Buitenritten door duinen en strand ; ik kijk goed naar de bodem alvorens te draven/galopperen. Ook altijd gebandageerd of soms pijpkousen om.
Ik heb niet gemerkt dat ie zich verstapt heeft.

Momenteel staat hij voor 1 maand op het land; vakantie te vieren. Wellicht een goede timing..
Wat moet ik doen als hij terugkomt en het 'probleem'is er nog? Is het wel een probleem? Kan een peesontsteking zonder kreupelheid gepaard gaan?

Alvast bedankt voor de reaktie.
Toedeloet
DianaL

Je paard is je spiegel.


Alvaron

Berichten: 1459
Geregistreerd: 26-03-02
Woonplaats: De Steeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-02 14:10

Of een pees ontstoken kan zijn zonder dat 't paard pijn heeft? Lijkt mij niet, maar je hebt er van die bikkels tussen zitten die 't niet of nauwelijks tonen.

Als 't na zijn vakantie nog zo is of weer terug komt zou ik toch zeker even de DA erbij halen. Peesproblemen kunnen in de meeste gevallen goed genezen, maar hoe eerder je erbij bent en met behandeling start, hoe sneller het herstel en hoe groter de kans daarop. Vanuit dat oogpunt gezien zou ik trouwens niet eens wachten maar de DA er nu bij halen.

Endurance: To Finish is To Win!
Alvaron 1.6.1988 - 31.8.2017 Dag lief, ik mis je...

ponymens
Berichten: 1299
Geregistreerd: 29-05-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-02 14:40

Een van mijn ponys had ook een minimale zwelling aan beide zijden van het pijpbeen. Het was niet warm en hij was ook niet kreupel, zelfs niet op de buigproef.
Aangezien ik erg voorzichtig met zijn benen ben, heb ik een afspraak gemaakt bij Dr. Van Schie in Wassenaar (de pezenspecialist). Op de San was een kleine peesbeschadiging aan de draagpees van de kogel zichtbaar, dit was niet echt ernstig, maar er was op de foto een botvlies ontsteking te zien (bij de griffelbenen), wat wel degelijk ernstig was.

De oorzaak was een overrekking van de pezen, waarschijnlijk gebeurd tijdens een springwedstrijd. Na deze springwedstrijd begon ook de zwelling, terwijl er niets vreemds gebeurd is tijdens het springen.

Hij is bij Van Schie toen ingespoten in het been heeft een week boxrust gehad, waarvan de eerste 3 dagen in een steunverband. Hierna heeft hij een maand aan de hand gestapt, 2 x per dag 1 kwartier en na het stappen minimaal 10 minuten koelen met een ice-pack.
Na deze maand is hij weer gecontroleerd en mocht onder de man, 15 minuten instappen, 5 minuten draven en weer 15 minuten uitstappen. Dit mocht met 5 minuten per week opgebouwd worden.
In de 7 weken van opbouw mocht hij alleen onder de man of aan de hand, weidegang, los of longeren was strikt verboden.
Na 7 weken weer voor controle geweest en toen zag het er al veel beter uit en mocht hij weer normaal/basis werk doen, maar het eerste half jaar nog niet springen, in zware bodem, etc.

Wees dus voorzichtig, ook al is je paard niet kreupel, als mijn pony niet was behandeld en zich niet aan het opbouw-schema had gehouden had hij (waarschijnlijk) blijvende problemen overgehouden of had het nog slechter kunnen aflopen.

Katja

Berichten: 40781
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-02 17:24

Een paard hoeft niet altijd kreupel te lopen bij een peesprobleem.Mijn eigen paard heeft 4 maanden gestapt en ik ben nu alweer 2 maanden aan het opbouwen en do nu in het totaal 15 minuten draf verder alleen stappen. Hij heeft nooit een dag kreupel gelopen en was zelfs helemaal gekeurd bij de dierenarts met als opmerking dat hij klinisch super was. Vanwege de licht zwelling toch maar even een scan leten maken en dan blijkt dat er een flinke peesblessure zit. Je kunt dus niet voorzichtig genoeg zijn.

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-02 20:51

Dat juist het gevaar aan peesblessures en de belngrijkste reden waarom het meestal nogal wordt onderschat: "hij loopt er toch niet kreupel aan:?" maar dat wil dus niet zeggen dat er niets aan de hand is.

Bij een verekking praat je soms al over 4 tot 6 weken stappen naast en onder de man wil je het echt goed laten genezen, zit er een ruptuur in de pees dan praat je al eerder over 6 tot 8 maanden (!!) Het is absoluut de moeite waard om een scan te maken zodat je weet wat er precies aan de hand is en of de pees zelf beschadigd is.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

gillian

Berichten: 3781
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Haarsteeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-02 21:21

idd, als je paard dan echt kreupel gaat lopen, ben je te laat.
de revalidatie duurt dan erg lang, kan wel een jaar duren.
bij pezen nooit twijfelen, beter te vroeg dan te laat!!!
succes ermee
gillian

Superblij met m'n nieuwe Remedio zadel!!
Kijk hier voor een foto!!

DianaL
Berichten: 195
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: Bollenstreek

deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-07-02 22:23

Allemaal bedankt voor jullie reakties. Ik ben wel een beetje ongerust geraakt...
Vandaag ben ik naar de wei geweest, waar hij nu 2 weken op staat. Het is iets geslonken, maar nog wel aanwezig. Denken jullie dat het kwaad kan om hem daar nog te laten staan? Hij staat met andere paarden, maar het is een rustig klubje. Dromen
Ik moet hem nl. onder de man naar huis brengen, door duin en over strand, want hij wil nog niet echt de trailer in... Frusty
Als ie thuis op stal staat, kan hij alleen in zand-paddock en gaat ie vaak uit zijn dak.

twijfel..twijfel...twijfel...

Alvast weer bedankt.
DianaL

Je paard is je spiegel.

UrbanL

Berichten: 14574
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-02 10:51

Neem NOOIT een risico met pezen.

Die van mij liep ook niet kreupel maar omdat ik hem zo goed ken merkte ik dat er iets niet klopte. Na onderzoek van me fysio en een da bleek een pees overbelast te zijn. Omdat we snel ingrepen heb ik maar 2 maanden hoeven stappen en 1x per week kwam de fysio Ultra geluid behandelingen doen. Ik weet heel goed dat ik geluk heb gehad tegenwoordig ben ik heel voorzichtig met zijn benen en controleer ze nog beter wanneer hij zijn stal uitkomt als voorheen. Let zelfs op HOE hij loopt als hij zijn stal uitkomt.

Succes zou geen risico meer nemen hoor .

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Dees

Berichten: 16684
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-02 11:23

Lekker in dat rustige groepje laten staan...zolang er niet gejakkerd wordt, zal het prima zijn...De dierenarts zal je toch ook weidegang aanbevelen, met wat rustige soortgenoten.
Verder stappen...en als je naar huis gaat door dat mulle zand (slecht idee overigens, bij peesblessures) maar als het echt niet anders kan, dan niet onder de man, maar jij ernaast. En zoveel mogelijk over de verharde weg.

DianaL
Berichten: 195
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-07-02 17:28

Hallo allemaal.

wederom bedankt voor jullie goede adviezen. Morgen ga ik mijn eigen DA bellen, om te vragen wat hij denkt dat ik het beste kan doen.
Hij kent mijn situatie en de benen van mijn paard (al vaker wat probleempjes gehad... Huilen ).
Ik laat het antwoord aan jullie weten...

Toedeloet
DianaL

Je paard is je spiegel.

Haagsemeid

Berichten: 6536
Geregistreerd: 12-05-02
Woonplaats: leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-02 17:38

Lex heeft ook last van zijn pees en is verleden week gescant bij van Toor(ookal Wassenaar maarja is ook een ONWIJS goede veearts)...moet elke dag gestapt worden absoluut geen draf en veel met water koelen....een zachte bodem mag absoluut niet, maarja hij heeft een ander probleem...maar wel met z'n pees! Hij heeft er geen last meer van maar moet wel 3 maanden stappen en worden gekoeld Scheve mond

Maarja veel laten rusten heh...en ik weet niet of het in jou geval goed is om je paardje op een zachte bodem te zetten...maarja je hoort het wel van de DA, hopelijk komt het allemaal weer goed, want met pezen weet je het maar nooit Scheve mond

22 Januari verwachten we ons kleintje

DianaL
Berichten: 195
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: Bollenstreek

updateje !!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-08-02 23:51

Hallo allemaal,
ik had beloofd om jullie te laten weten wat er gebeurd is met mijn peesprobleem.
Hilco heeft 5 weken in het land gestaan en het werd niet echt beter. af en toe was er een dagje tussen dat het iets droger aanvoelde, dus dat was wel positief.

DA is geweest ; paarden van die leeftijd hebben vaker peesproblemen. Hij gaf aan dat het wel positief was dat hilco niet onregelmatig of kreupel geweest is. Hij vond de 'zwelling' wel meevallen, maar kon zo op het oog geen diagnose geven, natuurlijk. Het kan dus een beschadiging van de pees zelf zijn (maar dan zou in de meeste gevallen het paard kreupel/onregelm zijn geweest) of beschadiging/irritatie van hetgene dat om de pees zit.(een of andere medische term... Verward ) Scan zou de enige manier zijn om dat te kunnen beoordelen...
Hij gaf advies; je kunt 2 dingen doen; naar huis halen en heeeel voorzichtig gaan bewegen en doorgaan tot ie er (eventueel) last van gaat krijgen of scan laten maken. Verward

Ik heb m naar huis gehaald en ben gaan longeren; hij loopt super goed. Na 3 dagen kwam hoefsmid. Verhaal verteld. In het verleden heeft hilco ook al eens problemen gehad (bij andere smid) omdat ie te lang stond en daardoor te plat. Er waren toen ook scheuren (koeietenen). Bij deze nieuwe smid kwam er toen een 2lips ijzer onder, wat geweldig werkte!
Nu heeft smid weer wat steiler gezet en het ijzer (gewone) eronder gelegd, zodat ie 'over de toon' kan, zoals hij zegt...
Dit is nu 4 dagen geleden ennnnnnnnnnnnn het lijkt wel of de zwelling minder wordt!!!! Vooral de buitenkant van de pees is veel kleiner geworden. Je gelooft het toch niet??!!!!!! Zal dat het wondermiddel zijn???ik ben wel helemaal heppiedepeppie...
Party!! *LOL* Haha! Haha!
Nog maar ff paar daagjes afwachten.
Hij loopt overigens (ook onder de man) geweldig.! Ik ben blij dat hij weer terug is. Lovers Die vakantie op het land is nix Tong uitsteken ..voor mij dan... Knipoog

Toedeloet
DianaL

Je paard is je spiegel.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Evi84, Googlebot, LauradeVaan, Mist, rayoow, tennan, WendyLotte, Yahoo, yza1987 en 40 bezoekers