* overbelaste spier?

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
RUBYWHITE
Berichten: 6916
Geregistreerd: 10-12-01

* overbelaste spier?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-07-02 19:34

Hallo
Mijn 4jarige kwpn merrie heeft sinds een weekje last van haar rug Verdrietig . Als ze gereden wordt schud zij heftig met haar hoofd en loopt enorm scheef Huilen . Het hoofdschudden deed zij eerder ook wel, omdat ze wat moeite had met contact zoeken van het bit, na 10min was t over. Maar dit maal was het vreselijk erg Huilen . Zadel eraf, en net achter het zadel, op de rechterkant naast de ruggegraat zit een spier, die loopt door tot haar bil. Als je deze spier hard beetpakt (hard opdrukt zeg maar) dan duwt ze haar rug naar beneden. Ze gaat met haar rechterbeen dan ook in rust stand staan. Op harde ondergrond lopen is ze NIET onregelmatig, bij longeren idem dito, dat gaat goed. Maar zodra er een zadel op komt met iemand erop (dat drukt dus op die spier) heeft ze gewoon erg pijn. Van een ervaren persoon moest ik haar een weekje rust geven. Daarna lichtjes longeren zonder bijzet oid. Ze heeft een dekje op en 2x daags smeer ik het in (ben ff de moeilijke naam vergeten van hoe dat spul heet). Het lijkt nu wel iets minder te worden maar het is nog niet 100% over. Van onze DA hoorde ik dat haar spier waarschijnlijk over belast is, dit kan gebeurd zijn in de wei terwijl ze aan t dollen was (en dit doet ze vaak, vliegen, bokken,etc). Toch zit ik er over te denken om naar een therapeut of magnetiseur te gaan. Wat vinden jullie, moet ik eerst haar de kans geven om zelf "beter" te worden of toch maar iemand inschakelen. De DA zei dat dit wel 2-4weken kon duren, ik kon t vergelijken met mn eigen rug als ik daar een spiertje in zou verrekken. Maar toch, van deze DA heb ik al niet zoooo`n hoge pet op....en tis toch wel mijn paardje en ik kan aan de buiten kant niet zien hoe t vanbinnen natuurlijk precies zit...

Haha!


Dees

Berichten: 16613
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-02 19:41

Het is voor mij niet ondenkbeeldig dat dit jonge paard gewoon spierpijn heeft van het werk onder het zadel. Ik weet niet hoe lang je er al op rondrijdt, maar jonge paarden hebben veel tijd nodig om hun spieren op jouw gewicht af te stemmen.

Ik zou het dier de tijd geven, en vanaf vandaag toch zeker 14 dagen niet meer erop zitten. Dat betekent niet dat het op rust moet, maar je mag er niet meer op. Ik zou longeren met gogue, opdat hij 'lekker door de rug heen komt'.
Een tijdje rustig aan is alleen maar positief voor zo'n jong paard. Wordt ie echt alleen maar beter van. Dikke kans dat je na die tijd een beter paard hebt met minder rugklachten. Toch, ook dan voorzichtig aan. De rugspieren van jouw paard zijn kennelijk erg gevoelig.

En en...als ik hard in jouw rugspier zou drukken, dan krimp jij ook echt wel in...dat mag je dus niet meer doen hoor! Dat doet elk paard zeer!

RUBYWHITE
Berichten: 6916
Geregistreerd: 10-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-07-02 19:49

Hai dees
Door in de rugspier te knijpen was puur eenmalig, zo konden wij voelen tot hoever het doorliep. Hadden we dit niet gedaan was bij mij het idee ontstaan dat het echt uit de rug (de wervels) zou komen. Ik ben blij dat dit dus echt niet aan de hand is. Mijn merrie is sinds augustus 2001 onder zadel, na een winterstop van 3maanden hebben we het in februari alles weer opgepakt. Ik reed haar zelf 2-3 keer per week zo`n 30min. Sinds 3maand rijd mijn vriendin haar, en idd veel fanatieker dan ikzelf rij. Het stomme is, en ook ons eigen schuld, mijn paardje wil alles zo goed aannemen en heel graag voor je werken, dan pak je ze al te snel door. Ze heeft nu even haar wel verdiende rust, ik hoop dat het snel over gaat.

Haha!

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-02 19:56

Ik zou na een paar weken rust wel even een fysio laten komen. Het lijkt me niet onmogelijk dat die spier een beetje stijver blijft na een verrekking. Een fysio kan daar veel aan doen, zodat het genezingsproces niet te lang duurt.

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-02 22:25

Daar op de rugspieren drukken heet ook wel lendereflex en moet bij elk normaal paard positief zijn. Enkel een paard met erge buikpijn buigt dan niet door, wordt ook wel gebruikt bij koliek om in zeker mate de pijn te meten, heeft niets met een rugprobleem te maken. Het kan natuurlijk wel dat je paard wat stijf is maar dat "drukken" zegt daarover niets.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, Googlebot en 6 bezoekers