weke koten

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Tinne

Berichten: 13717
Geregistreerd: 07-11-01
Woonplaats: Zundert

weke koten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-05-02 18:27

Hoi!

Het paard waar ik naar wil gaan kijken heeft weke koten. Nu zou ik dus eigenlijk wel uitgebreide uitleg willen en of het erg is als je gewoon wilt rijden. Kan iemand het me uitleggen?

Groetjes,
Sanne


Noukie
Berichten: 10055
Geregistreerd: 27-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-02 18:32

ik heb er zelf geen ervaring mee "in het gebruik" zeg maar.

wel weet ik dat een paard dat ik wilde kopen (3,5jaar, gebruiksdoel sport) door de dierenarts het liefst afgekeurd werd. Dit kon niet op de koten, maar uiteindelijk op iets anders wel. Zij vonden het dus niet echt een fijn punt in de bouw van het paard. Maar dat ging dus wel om een jonger paard. Ik kan me voorstellen dat een weke koot een grote belasting kan zijn voor de rest van het been/lichaam. Hoe en wat precies is afhankelijk van het paard, de belasting enz.

sonjas
Berichten: 154
Geregistreerd: 24-03-02
Woonplaats: andel

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-02 00:12

hallo
een vriendin van mij heeft een verzorgpaard gehad die week op de koot was en dit paard was na iedere keer als ze een flimke dressuurmatige training had gedaan of een lekkere buitenrit altijd gelijk kreupel
het ligt er natuurlijk aan hoe erg week hij is en wat je ermee wilt doen maar ik denk dat je het beste even met een da in de buurt kunt overleggen die kan je vertellen of hij erg week is of dat het allemaal wel mee valt
maar als je lekker aan de slag wilt met dressuur of flinke buitenritten wilt gaan maken zou ik het niet doen
groetjes sonja

dromen is leuk, doen is leuker

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-02 08:56

Bij weke koten ontstaat er meer spanning op de pezen: ze worden langer gemaakt. Maar dit is niet zo erg hoor. dan laat je de hoefsmid je paard zodanig bekappen dat hij minder week staat op de koten: dus weinig of niets van de verzenen afhalen. Geen punt dus! niets om je druk over te maken.

De hond is de betere mens

carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-02 08:58

Doordat de kogels veel dieper en makkelijker naar beneden 'zakken' bij het bewegen (vooral bij springen / intensieve bosrit!) worden de banden en pezen die de kogels normaal op de plaats zouden moeten houden, veel zwaarder belast. Daardoor raken die pezen sneller geblesseerd.

Het hoeft geen probleem te zijn, maar goed is het niet. Persoonlijk zie ik liever een paard die iets te stijl is gekoot, als een paard dat te week is gekoot.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-02 15:13

Ik zie liever een paard dat te week is gekoot. DAt kun je namelijk gemakkelijker verbeteren door het paard zodanig te bekappen dat het stijler komt te staan. DAarmee worden pezen niet belast.
Een paard dat te stijl gekoot is, is stugger (weinig schokdemper zeg maar) en het is moeilijker om deze te corrigeren. Je moet dan meer van de verzenen afhalen, maar dat moet je heel, heel geleidelijk aan doen en je kunt het ook maar beperkt, omdat er meer trek op de pezen komt te staan.
Dit hebben hoefsmeden mij zo uitgelegd, en ik vind het heel logisch klinken.

De hond is de betere mens


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 bezoekers