niet kunne plasen??

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Chatelaine

Berichten: 9152
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Geboren in Dordt,via H.I Ambacht in Lelystad terecht gekomen!

niet kunne plasen??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-05-02 15:20

bij mij op stal staat een haflinger ruin die 2 jaar geleden erg veel plasten (echt overdreven)de da kon nix vinden dat ging over maar nu kan hij niet plassen hij gaat er wel voor staan maar vaak lukt het niet
weet iemand wat dit is??


Marije_jiplover

Berichten: 20149
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-02 16:03

Bij ons op stal staat een merrie doe ook heel veel drinkt en plast. Waarom, dat weten we ook niet. Eerst deed ze het gewoon heel vaak, elke les wel minstens een keer. En haar stal is ook altijd al heel snel weer een zwembad.
Tegenwoordig doet ze het haast niet meer in de les. Ze gaat wel staan, maar er komt niets. We denken dat het een soort schaamte is, want als we haar dan heel even naar stal brengen en even met rust laten gaat ze wel plassen en kan ze daarna weer gewoon meelopen. Dus als er veel mensen staan te kijken dan doet ze het gewoon niet. Gelukkig doet ze het met buitenritten wel gewoon, dan stopt ze, plast en sluit weer aan.

/3 Jip en Elmo mijn hemel op aarde, Duvel en Estor mijn stars in heaven /3
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.

Chatelaine

Berichten: 9152
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Geboren in Dordt,via H.I Ambacht in Lelystad terecht gekomen!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-05-02 16:06

maar dat is het nu juist dan ook amper de da arts zei vandaag dat ie naar uterecht moet en waarschijnlijk geopereerd moet worden maar dan zijn we 3 duizend euro kwijt en dat is niet nix daar kopen we 2 nieuwe van (niet dat deze weg gaat)
maar is er geen andere manier
hij d8 een blaas steen ofzo en wat is dat ???

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

blaasstenen bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-02 10:29

Het is precies wat de DA zegt, een steen in z'n blaas (hebben mensen ook wel last van) die dan vast loopt in zijn plasbuis. Die moet je er operatief uithalen of vergruizen met ultrasound.
Het ontstaat door afbraakproducten in de urine die kristallen vormen en gaan samenklonteren. Het gebeurt niet veel bij paarden (wel vaak bij honden en katten en mensen) maar het kan wel. Omdat de plasbuis van een ruin/hengst bochten heeft en vernauwingen kan het daar vastlopen en dat geeft problemen. Wat misschien een rol kan spelen (wel bij katten namelijk) is de leeftijd waarop je paardje gecastreerd is, als dat erg jong is is zijn plasbuis nauwer dan wanneer dat op latere leeftijd gebeurt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: benangelique, Googlebot, owens-mama, polleman, RianneH, Tarico, tirzasarah10, xDaim en 15 bezoekers