*scheef paard

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
ElCid

Berichten: 7174
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Hollandscheveld

*scheef paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-05-02 18:10

Mijn volbloed Arabiertje is scheef in de schouderpartij. |(
Als ik achter hem sta zie je duidelijk verschil tussen links en rechts en wel dat zijn linkerschouder hoger lijkt dan rechts. Bij druk op de rechterschouder reageert hij ook , doet pijn. Daarentegen is hij met rijden linksom makkelijker en soepeler dan rechtsom.
Het lijkt alsof de linkerkant opgezet of bespierder is dan rechts , dat is moeilijk te zeggen , het hoger zijn lijkt nl in zacht weefsel te zitten.
Zijn zadel past goed , dat is 100% zeker.
Momenteel heb ik hem op rust staan omdat hij op een gegeven moment ook een hele gespannen buikspier had en tijdens het rijden bokte en steigerde bij aandrijven , dat duidt op pijn , hij is normaal nooit zo.
Hij is nu ruim een week niet onder het zadel geweest en de buikspier is weer normaal , drukpijn op schouder is er nog wel.
Op 8 mei komt er een ostheopaat naar hem kijken , dat is een soort manuele therapeut , maar dan op wat andere grondslagen.
Mijn paard heeft circa 2 jaar geleden hetzelfde probleem gehad , dat is een tijd weggeweest en nu weer terug nu hij wat regelmatiger bereden wordt.
Hij is nog erg jong , 9 juni wordt hij 5 en gaat deze zomer weer een aantal maanden het land op , zonder / met licht werk , afhankelijk van hoe hij op de behandeling reageert.
Wat ik mij nu afvroeg , zijn er hier mensen die iets dergelijks wel een meegemaakt hebben of een idee erover hebben.
Hij is in het verleden al eens " gekraakt " , en onder behandeling geweest van een homeopaat. Ook de veearts heeft al eens naar zijn scheefheid gekeken maar kon er weinig mee , dacht dat het een spierkwestie was.
Zelf heb ik gedacht aan onevenwichtig groeien , hij is ook vaak erg overbouwd , of aan een nasleep van een slechte jeugd.
Toen ik hem als jaarling kocht was hij ondervoed en dus in hele slechte conditie.
Als iemand suggesties heeft , lees ik ze graag. :*

Clinics Californische rijkunst met Jeff Sanders
https://www.bokt.nl/markt/ad/479408/cli ... sal-rijden
Clinic Klassieke dressuur, april 2019; https://www.bokt.nl/markt/ad/481834/cli ... e-dressuur


DubbelDun

Berichten: 71420
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-02 19:44

In je verhaal vallen me een aantal dingen op:

1. je paard zijn schouders zijn ongelijk gebouwd, toch zeg je dat je zadel 100% goed past. Dit kan alleen mogelijk zijn als je zadel dus net zo scheef is als je paard. Een normaal gebouwd zadel heeft gelijke bars/boom die de druk gelijk verdelen over de schouders. Dit is dus nooit mogelijk met ongelijke schouders.

2. je paard is overbouwd (downhill). Hiervan is bekend dat bij het berijden van zulke paarden er een onevenredig grote belasting op de schouders ontstaat wat zich altijd uit in klachten.

De ondervoeding als jaarling heeft hier zeker geen goed aan gedaan en je loopt grote kans dat dit zich gaat uitten nu hij wat ouder wordt, o.a. in de botstructuur.

Een aantal ideƫen wil ik je aan de hand doen.
Om te kontroleren of je paard echt scheef is:
ga er zelf zonder zadel opzitten, leg allebei je handen naast zijn schouders op zo'n hoogte dat jij jouw gewicht op jouw schouders voelt drukken. Laat iemand hem recht wegstappen en voel in je eigen schouders hoe deze meebewegen met je paard. Je moet nu kunnen voelen of je ene schouderblad lager komt dan de ander.

Probeer je zadel dmv padding omhoog te brengen aan de voorkant zodat je de ongelijke druk van achter vandaan van zijn schoft afhoudt.

Laat een total bloodscan doen. Je moet zeer specifiek aangeven waar (extra) naar gekeken moet worden. Hierdoor kun je zien wat je aanvullend moet geven om eventuele tekorten aan te vullen. Alhoewel ik niet denk dat het overbouwd zijn op zijn leeftijd nog bijgroeid, kun je wel de botopbouw ermee verbeteren.

Iets gelijkere bouw is door het trainen van de spiermassa wel te bereiken, maar afhankelijk van je eigen kunnen zul je dit onder hele goede (gespecialiseerde) begeleiding moeten doen. Als dit verkeerd gebeurd ben je verder van huis.

Ik las dat je ook al gekeken hebt naar wat meer buitenissige ziekten zoals PSSM. Ik heb express wat engelse kreten hierin verwerkt zodat je ook daar een search op kunt doen, misschien levert dat weer wat nieuwe inzichten op.

Sterkte

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie