kissing spikes (of zo iets)

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
naiade

Berichten: 5826
Geregistreerd: 04-11-01
Woonplaats: purmer

kissing spikes (of zo iets)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-04-02 18:14

weet iemand wat dit is?

het is iets in een paard zijn rug heb ik gehoord.

wat zijn de gevolgen?

kan je nog gewoon rijden?

word het erger of blijft het zo?


Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-02 18:26

Ik geloof dat het bokwoekeringen aan de ruggewervels zijn. (ik heb er eens van gehoord, maar weet echt niet of dat zo is) Of je mag rijden en zo... ?????? Geen idee!

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

dimmelim

Berichten: 2689
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-02 20:28

Kissing SPINE
van: http://www.keerhoeve.nl

Regelmatig komen er bij paarden rugproblemen voor. Als de rug van een paard hem last bezorgt, zal hij het bewegen van de rug als niet prettig ervaren. Dit zal zich meest uiten door (afhankelijk van de ernst en het karakter van het paard).

Verzet bij het belasten van de rug.

Kortere gangen vooral in de draf. Voor het maken van grotere stappen is bewegen van de rug noodzakelijk.Vooral in belaste toestand valt dit het meest op. Meestal zie je dan ook dat als teken van verzet het heftig bewegen van de staart.

Als rugproblemen al langer bestaan zullen de rugspieren steeds kleiner worden. Weinig of niet gebruikte spieren, worden minder stevig. Het paard zal de rugspieren weinig gebruiken omdat dit pijnlijk is. Door een slechte rugbespiering zal de kwetsbaarheid van de onderliggende wervelkolom toenemen.

Vrij vaak worden rugproblemen bij het paard veroorzaakt door een irritatie van het botvlies van de doornuitsteeksels van de rug. Het probleem zit meest niet aan de bovenkat van de dooruitsteeksels (dat gedeelte dat precies midden op de rug te voelen is), maar iets lager tussen 2 doornuitsteeksels in. Soms vind je een plek, maar vaker ook meerdere aangetaste plekken. De term kissing spine doet al vermoeden dat de oorzaak van het probleem gezocht wordt in het elkaar aanraken van deze doornuitsteeksels. Het zou ook kunnen dat deze beschadiging ontstaat doordat teveel spanning heeft gestaan op de aanhechtende ligamenten.

Met röntgenologisch zijn deze beschadigingen goed zichtbaar te maken. Door depootjes medicijnen bij de beschadigingen te brengen is meestal de irritatie te stoppen. Hierdoor verdwijnt de pijn. Als na een rustperiode, door een goed trainingsprogramma de spieren weer op sterkte gebracht zijn kan zo een rugprobleem tot het verleden behoren.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie