Wie trekt de wolfskiezen?

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
xyzutu2

Berichten: 8265
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Wie trekt de wolfskiezen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-04-02 09:07

Een van onze pony's heeft 4 wolfskiezen (of -tanden, hoe je het wilt hebben) die door lijken te groeien. Ze worden in elk geval steeds groter en ze raken beschadigd; er zijn allemaal stukjes uit de buitenkant. Ik vermoed dat dit door het vechten met de andere pony komt (het bit zit niet tussen de tand en de wang) en ik kan niet echt zien of hij daar last van heeft. Wel is de ligging van het bit erg moeilijk aangezien Sjors een vooruitgeschoven onderkaak heeft (de ondertanden staan voor de boventanden) zodat de bovenste wolfskiezen achter de onderste vallen. Misschien dat ze daardoor ook gewoon doorgroeien. En dan blijft er voor het bit nog maar weinig ruimte over. Ik vermoed dat hij dat zelf ook merkt want nu hij steeds beter naar de teugelhulpen luistert (en het bit niet meer vastpakt) gooit hij af en toe zijn hoofd bliksemsnel omhoog, volgens mij doordat het bit ertegenaan klapt.

Ik zit er aan te denken om ze daarom te laten verwijderen, maar ik vraag me af door wie dat gedaan moet worden; de dierenarts of de paardentandarts? Ik hoorde laatst dat alleen de dierenarts een verdoving mag zetten, maar de wolfskiezen zouden getrokken worden zonder verdoving (lekker idee... Scheve mond ). Hebben paarden na het trekken er veel last van en hoe lang mag je paard dan geen bit in?


Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-02 09:18

Als ik jouw was zou ik die wolfkiezen er uit laten halen.Als ik het zo lees kan het best zijn dat ie er last van heeft. Ik ken veel mensen wiens paard er ook hadden en die hebben ze allemaal laten trekken hun paard liep erna veel beter want die tanden deden gewoon enorme pijn waardoor ze het bit niet wilde aanemen en noem maar op.(Quandas van m'n vriendin had er ook en daar kon je nog niet naar wijzen of ze kromp al in elkaar).
Zeker als ze door blijven groeien laten weg halen want op den duur zitten ze in het bovenste tandvlees te boren wat ontstekingen meegeeft en lang niet rijden.( zo een ontsteking in de mond kan trouwens wel meerdere complicaties met zich meebrengen zo heb ik is een paard geweten wiens rechterkant zo was opgezwollen alsof er een enorme appelsien zat maar dat was dus etter)..
Het is trouwens zo dat een paardentand geen zenuwen heeft (heb ik geleerd van de tandarts) maar de wortel waarschijnlijk wel dus zou ik met je tandarts en veearts overleggen wat het beste is.Misschien best onder verdoving dat is niet zo stresserend voor je paard en makkelijker werken voor de DA.(zeker omdat er 4 tanden weg moeten,en misschien moete er nog wel andere dingen gebeuren..)
Maar zeker wel laten weghalen hoor want daar kunnen heel wat problemen van komen!

groetjes Laura

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-02 10:38

De pony van mijn zusje wilde ineens het bit niet meer in (ze was net een maandje of zo ingereden) Naar de DA en die heeft de wolfstand gewoon getrokken zonder verdoving. De reageerde er bijna niet op, maar deze wolfstand was niet eens te zien! (wel een klein bultje onder het tandvlees) Ik kan me goed voorstellen dat jouw paard er last van heeft, ook als ik jouw verhaal zo lees. Paardentandarts is beter met vijlen en zo, maar misschien is er wel een paardentandarts in de buurt die bij een DA werkt! (ik ken er namelijk wel één).

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

guidolover

Berichten: 1642
Geregistreerd: 26-09-01
Woonplaats: St. Maartensdijk (zeeland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-02 15:55

een paar maanden terug is de paardentandarts bij mij en buitenzorg geweest.
esther verwachte wat problemen met isabeau (viel uiteindelijk reuze mee hoor) maar als ik het me goed herinner zei die tandarts dat de DA erbij zou moeten komen als er en verdoving nodig was, omdat hun dat niet meer mochten doen.

ik zou gewoon eens informeren bij een tandarts in de buurt of je DA

Guido is mijn Black Beauty...!!

**ik heb weer foto's in mn profiel**

marloes-joy

Berichten: 8420
Geregistreerd: 28-07-01
Woonplaats: Vianen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-02 15:13

geen moment over twijfellen, meteen een paarden tandarts bellen
(wel een goede)
ik heb de smiling horse
ze zijn bij mijn paard ook getrokken zonder verdoving, en ze was hartstikke braaf
terwijl ik verre van dat had verwacht!

Marja

Berichten: 1591
Geregistreerd: 16-03-01
Woonplaats: in de Barokshop :-)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-02 19:14

Ik zou het door iemand laten doen die als het nodig is een verdoving mag toedienen. "De Tandenfee" heeft bij Maestro een wolfstand getrokken, met veel moeite, bloed, gedoe en uiteindelijk maar een praam.

Ik weet nu dus dat hij niet goed reageert op een praam, (gooit zichzelf bijna op de grond) dus ik laat de volgende keer Marc Hoyer komen, een man vind ik sowieso geschikter dan een klein meisje, ook al is het een leuke meid die goed is met paarden.
Maar aan mijn paard geen geklooi meer. Hij bleek ook nog eens hele harde kiezen te hebben (schijnt bij barokke paarden vaker voor te komen) dus ze was echt heel lang aan het vijlen met het zweet op haar voorhoofd Haha!

Het adres voor Barok harnachement http://www.barokshop.com
Kur op muziek nodig? http://www.marvinsmusic.nl al vanaf €19,95 en incl. choreografie
Vakantie in de Spaanse pyreneeen? Kom langs bij ons: 'Top of the Pyrenees' http://www.topofthepyrenees.com

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-02 07:51

Inderdaad, tandarts is meer gespecialiseerd in vijlen, controles enz.. Maar mogen geen verdoving geven.
Ik laat daarom nooit de tandarts, maar elke keer die d/a komen, scheelt een hoop geld, als je eerst de tandarts laat komen en die dan zegt dat je paardeen paar wolfskiesjes heeft, en die door de d/a getrokken moeten worden. Dan blijf je aan de gang (ik denk economisch Haha!)
Onze kliniek heeft iemand die eerst d/a was, maar nu zich op tanden heeft gespecialiseerd, extra handig dus *LOL*
Groetjes

Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-02 07:57

Bij Milena is het door de tandarts gedaan, Ruigrok. Zonder verdoving, en geen centje pijn. Ze heeft haar oren niet eens bewogen, die bleven gewoon nieuwsgierig naar voren staan. Twee dagen geen bit in, heb ik voor de zekerheid, muts als ik ben, maar een week van gemaakt.
Ze at goed daarna, en er vloeide nauwelijks bloed tijdens het trekken.

Margreet

Berichten: 18246
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-02 10:05

Zo is het bij Gipsy ook gegaan Sonja. Geen centje pijn. Was gebeurd voordat ze het door had. Geen bloedbad, goed eten, 2 dagen geen bit, niks aan het handje. (tandje)

Tandarts kan dat soort dingen prima doen, maar dan moet je wel een ervaren, kordate tandarts hebben. Geen twijfelaar, maar gewoon iemand die het snel en doortastend aanpakt, niet gaan wriemelen en prutsen, daar krijg je de ellende van.

Nulla tenaci invia est via

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

paardentandarts

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-02 10:47

Het klopt inderdaad dat een tandarts niet mag verdoven. Maar het probleem bij een d'arts is dat niet iedere d'arts genoeg ervaring met paardegebitten heeft. Probeer er 1 te vinden die dat wel heeft.
Ook omdat je paard een vooruitgeschoven onderkaak heeft, is het geen verkeerd idee om een goed iemand daar naar te laten kijken, omdat er nog wel meer problemen kunnen zijn daardoor. (achterin zijn mond?)

Neeltje

Berichten: 6
Geregistreerd: 09-04-02
Woonplaats: Groningen

Wolf keizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-04-02 14:31

Mijn paard had ook 2 wolfkiezen. Ze heeft de merrietest gelopen en daar liep ze zo scheef met haar hoofd dat we na die test een dierenarts naar haar mond lieten kijken, we dachten dat haar kiezen geraspt moesten worden. De dierenarts heeft de 2 wolfkiezen zonder verdoving eruit getrokken, maar mijn paard werd er niet echt wild van (dus zo pijn deed het nou ook weer niet denk ik). Na die tijd liep ze beduidend beter met haar hoofd.
Zo erg is de bahandeling dus niet voor je paard en na die tijd voelen ze zich vaak veel beter.

Groetjes

Ik hou van de regen ik hou van de zon, ik doe de duer open en......... van het balkon !!!
geintje!!!

Alvaron


Berichten: 1525
Geregistreerd: 26-03-02
Woonplaats: De Steeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-02 11:43

Mijn hengst had ook twee wolfskiesjes (onder). Volgens de tandarts moesten die eruit, en dat heeft ie ook gedaan. Maar ik heb nooit enig verschil gemerkt met rijden. Had voor 't trekken ook geen problemen met 'm, dus 't is echt niet altijd nodig.

nicolietje

Berichten: 1331
Geregistreerd: 01-01-02
Woonplaats: hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-02 20:54

nou dat trekken stelt nix voor, of mijn pony is heel flink Haha!
ik voelde wel iets veschil met rijden..iets makkelijker in de mond..

Groetjes Nicole


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Dancer, Frensie, Nathalie__, TannieWannie, U2andI, wortel115 en 23 bezoekers