Rhino

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Rhino

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-02 10:56

Weet iemand hier iets over of en waar er Rhino heerst? Huilen


Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-02 10:56

Heleen, ik heb er hier in de buurt nog niets over gehoord, dus don't worry. Heeft ook geen zin om je daar druk over te gaan maken, want als je bij een hengstenhouder staat waar natuurlijke dekkingen gedaan worden, dan zijn ze echt wel superallert op zulke dingen. Vooral omdat er daar natuurlijk aardig wat bewegingen op het erf zijn.

Ik ga komend weekeinde weer naar Brabant met de paarden, maar ga dat echt niet afzeggen omdat er nou toevallig Rhino heerst in die regio...

Knufje voor die dikke witte merrie van je!

painthorselover

Berichten: 142
Geregistreerd: 06-03-02
Woonplaats: ....

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-02 20:07


he sonja

heb je eigen stal en land dan??, want al sta je op een manege en je gaat naar dat gebied dan kan je dat virus overbrengen op je eigen stal!!
WANT AL HEERST HET IN HET GEBIED WAAR JIJ HEEN GAAT DAN KAN JE HET MAKKELIJK MEE TERUG BRENGEN. EN DAN BESMET JE PAARDEN BIJ JOU OP STAL EN AL STAAN DAAAR DRACHTIGE MERRIE' S DAN IS HET RISICO VOOR DIE PAARDEN NOG GROTER !! DUS KUNNEN ZE HET VEULEN VERLIEZEN. is dat het pleziertje in brabant dat wel waard ???

Balte

Berichten: 2929
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: Hombeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-02 22:03

Rhino komt onder meerdere vormen voor.
Het is in feite een herpes virus. Zoiets dus als de koortsblaasjes aan de mond die sommige mensen hebben. Dwz dat een paard eenmaal besmet met Rhino, ook altijd drager blijft.
De meeste paarden hebben er echter totaal geen last van.
Het komt onder meerdere vormen voor, ik dacht vier maar het is al even geleden dat ik er nog wat over gelezen heb en ik kan me er maar drie herinneren.
1. het virus kan aanleiden geven tot een soort griepachtige toestand. Sommige paarden maken wat koorts, hebben wat neusvloei of zo, bij anderen merk je niets. Het zijn vooral jonge paarden die "lijden" onder zo'n eerste kennismaking met het virus.
2. spontane abortus. Een tweede uiting van de ziekte is spontane abortus bij merries.
3. aantasting van de zenuwen. In zeldzame gevallen worden de zenuwen aangetast en kan het virus de dood tot gevolg hebben.

Je kan je paard beschermen door te vaccineren. Het gekke is dat (in België toch) veel mensen dat niet doen omdat zo'n vaccin niet helemaal beschermt. Er zijn echter veel meer varianten van het griepvirus dan van het Rhinovirus en toch is de griepinjectie algemeen aanvaard.
Een drachtige merrie wordt zo'n drie keer ingeënt, ik dacht op 5, 7 en 9 maanden.
Het is wel belangrijk dat alle paarden van een stal worden ingeënt. Zo niet zou het kunnen dat er eentje een forse aanval krijgt en dan is de besmettingsdruk soms zo groot dat ook ingeënte paarden ziek (weliswaar minder sterk) worden.

groetjes

N'Oubliez Jamais van de Breden Dries - v. Ismir du Tilleul (na 333 dagen dracht geboren op 14 mei10)

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 13:20

Painthorselover: nee, ik heb geen eigen stal/land, ik sta op een pensionstal. Maar helaas zijn er heel veel mensen die bij het woord "Rhino" meteen denken dat alle paarden dood neer gaan vallen.... Frusty
Zie het genuanceerdere verhaal hierboven, en trek je conclusies.

Ook met drachtige merries is het "maar" 1 van de 4 Rhinovarianten die risico's meebrengt.
Wij hebben geen drachtige merries op stal staan, en de jongste bij ons is al drie jaar oud. Dit betekent dat alle paarden in principe voldoende weerstand hebben tegen de meestvoorkomende vormen van Rhino.

Dus waarom zou ik een vakantietje laten schieten omdat er toevallig in een gebied Rhino heerst? We hebben twee volwassen, kerngezonde paarden, die 24 uur per dag voldoende frisse lucht krijgen in hun buitenboxen, dus het risico is niet groter dan zelf door een supermarkt lopen, waar je door andere mensen een griepvirusje cadeau kunt krijgen!

(PS je hoeft ook niet zo te schreeuwen in je bericht, ik ben niet blind *LOL* )

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 13:47

misschien interessant om te weten:
wat kost het om een bloedtest te laten doen van je paard op rhino?

f 800,-!!!!!!!!!!! Achterlijk he.

De hond is de betere mens

Dees

Berichten: 16689
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 14:05

WAAATTTTT????? 800 hele pieken?!

Jemig hee! Dat is toch niet normaal meer!!!!

Ben benieuwd hoe mijn rekening eruit zal komen te zien na die bloedtestjes van mijner Nefje....

Desiree, jij ook een prettig weekend! Bedankt he! Knipoog

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 14:56

Daar balen de veeartsen dus heel erg van, want zo blijven zij in onwetendheid. Ik hoop dat jouw paarden toch goed uit de bloedtest komen Dees, even als de mijne.... (ijzertekort).

Prettig weekend!

De hond is de betere mens

painthorselover

Berichten: 142
Geregistreerd: 06-03-02
Woonplaats: ....

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 16:31

sorry hoor, rhino paarden dood vallen??
wat dacht je van een verlamming van de achterhand Frusty dat is niet zo leuk om te zien hoor zo'n verlamming en alle ellende die je paard er van heeft.
Het zal maar net die ene variant (rhino) zijn, kan je dat aaan de buitenkant zien?? en ehb je geinformeerd?¿?.

Nee zeker Verward
Jullie paarden kunnen ook na 48 uur hartstikke ziek worden terwijl ze er nu misschien nog kern gezond uit zien.
EN DAN NAAAR ZO"N GEBIED GAAN ?¿?¿?¿?
"schreeuwen" kijk eens bij mijn paard heeft waarschijnlijk rhino, op dit zelfde forum.

FiJnE vAkAnTiE Party!!

Billy

Berichten: 19067
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 16:54

Mijn paard heeft een verlamming in de achterhand gehad, en werd eerst ook van Rhino verdacht. Geloof me, je gaat door een hel. Mijn paard is 2 weken lang doodziek geweest, ik had al toestemming van de verzekering om hem af te laten maken Frusty . Gelukkig heb ik een "kwakzalver" in de arm genomen, en is hij weer helemaal opgeknapt. Maar als ik wist dat er ergens Rhino heerste, bleef ik er ver vandaan. Zoiets wil ik absoluut niet weer meemaken. Ik ben kapot gegaan in die weken.
Verder neem je met rijden enzo ook geen onnodige risico's. Is een vakantie het echt waard om dat risico bewust te gaan lopen? Voor mij niet, en ik denk dat een heleboel mensen er net zo over denken.
Uiteindelijk was het bij Bill gelukkig geen Rhino, anders was hij er nu niet meer geweest.

Be a voice, not an echo!

Odi
Berichten: 1088
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Montferland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 17:04

Volgens mij heerst er altijd wel ergens in Nederland een Rhino virus. Dus alle wedstrijden etc. dan maar afgelasten en alle mensen met paarden de hele dagen thuis blijven?

Sonja, ik wens een fijne vakantie.

Billy

Berichten: 19067
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 17:14

Toch vind ik dat wat anders dan bewust naar een gebied toegaan waarvan je weet dat daar Rhino heerst. Risico's zijn er om genomen te worden, maar je moet je wel afvragen of het risico niet groter is dan het doel wat je wilt bereiken.
Als ik over een hindernis wil springen die zo hoog is dat ik weet dat er een grote kans is dat mijn paard z'n benen zal breken neem ik m toch lekker niet?

Be a voice, not an echo!

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 17:51

OK, ik blijf het hele weekeinde thuis en ga de Penny lezen, net als jullie Party!!

Ladies maak je toch niet zo druk. Weten jullie uberhaupt wel hoeveel procent van de Rhinogevallen daadwerkelijk leiden tot verlammingsverschijnselen?
Als je dat risico niet kunt nemen, dan kun je sowieso al nooit meer wedstrijden gaan rijden (5% van de paarden heeft namelijk een (jaja, EEN in plaats van HET... Koe ) Rhinovirus bij zich....

Ik wens jullie dus verder heel veel plezier in de rest van jullie paardenleven, in jullie hermetisch afgesloten privestal, natuurlijk ook zonder persoonlijk contact met andere paardeneigenaren, want ook die kunnen EEN Rhinovirus bij zich hebben...

In die tijd ga ik dan even lekker op vakantie, als je 't niet erg vindt.... Schijnheilig


Oh ja, even voordat je daar over gaat mekkeren: Tuurlijk is het banketstaaf voor je als je paard Rhino oploopt, vooral als het een ernstige vorm is. Maar ik geloof niet dat jullie genoeg kunnen relativeren om in te zien dat de meeste paardensnotneusjes ook als oorzaak Rhino hebben.....


Odi, bedankt! Party!!

Balte

Berichten: 2929
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: Hombeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 18:11

Vorig jaar heb ik veel gesprekken gevoerd over Rhino met een DA. Op onze manege kwam nl een "DA"' die de paarden testte op Rhino door met een balpen (als een soort van accupunctuur) over het lichaam te gaan, Over zogezegd bepaalde zenuwbanen. Trok het paard weg dan had hij Rhino en mocht de eigenaar hem injecteren gedurende 14 dagen met drie ampullen kruiden per dag. Ik heb toen samen met die vriendin (en DA) opgezocht waarvoor die ampullen dienden, het bleek om iets tegen griep te gaan om iets tegen manken en nog iets. Larie en apekool dus. Maar ja, de eigenaar rijdt dressuur, hij rijdt het paard vast maar dan komt daar toch gelukkig een DA die Rhino diagnosticeert en haha de eigenaar is gelukkig, paardje mag drie weken enkel stappen en komt natuurlijk fris en monter uit het avontuur.
Maar, een lange inleiding om eigenlijk het volgende te zeggen. Rhino opsporen in het bloed blijkt niet zo makkelijke te zijn. Als ik het goed begrepen heb, kunnen ze het bvb in België niet testen en moet het bloed naar de UK gestuurd worden. Bovendien is het met Rhino zoals met klierkoorts bij mensen. Bij 80% van de bevolking zal je antistoffen tegen klierkoorts in het bloed vinden terwijl ze helemaal geen klierkoorts hebben maar er wel ooit in hun leven mee in contact geweest zijn. Zo schijnt het ook met Rhino te zijn, de overgrote meerderheid van de paarden is dus drager.
De zenuwvariant kan slechts vastgesteld worden mbv een onderzoek van de electrische impulsen in de zenuwen en moet dus in een dierenkliniek gebeuren.
Ik denk dat het erg belangrijk is om je goed te informeren over deze ziekte, er wordt immers zo veel onzin over verteld. Zoek op het net naar artikels en trek je eigen conclusies. Als die mensen bij ons in de manege dat gedaan hadden, zou hun portemonnee allicht nog heel wat zwaarder geweest zijn.
Enne euh prettige vakantie, Sonja, laat die Penny maar in de krantenmand liggen!

Anja

N'Oubliez Jamais van de Breden Dries - v. Ismir du Tilleul (na 333 dagen dracht geboren op 14 mei10)

painthorselover

Berichten: 142
Geregistreerd: 06-03-02
Woonplaats: ....

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 18:32

door veehouders met de gedachte als sonja is ook de mkz krisis zo uit de hand gelopen !!! Frusty
enne sonja je bent zeker VERZEKERD voor je paard Koe !! en je paard betekend zeker nix voor je dat je je paard op wil geven voor je vakantie..
hoe lang ga je weg 3 weken ??
Enne al ga je in april wedstrijden rijden ( zie geschiedenis ) dan is het te hopen dat er daar geen drachtige merrie's zijn of jonge paarden, want die eigenaren zullen dan niet zo blij met je zijn ! en vermeld wel ff aan het secretariaat dat je een paar weken terug in een besmet gebied bent geweest..... veel plezier en groetjes Misselijk

P@íñTh()®$€ LoVe®

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-02 20:13

Ik moet je helaas teleurstellen Painthorselover... Ben al weer terug, dus het waren maar 2 daagjes. Alle paarden daar op stal blaken van gezondheid, en zo ook de onze.
Ze zijn trouwens ook niet verzekerd (ja, WA natuurlijk) en of we er wat om geven..... Mwoah..... Haha! Hahaha! 'k Kan beter zonder m'n vent dan zonder m'n pony *LOL*

Oh ja, ik rijd ook geen wedstrijden, maar als je je wilt laten besmetten ben je welkom hoor *LOL*

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-02 11:05

VAn alle paarden in Nederland is al 90% drager van dit virus. Jullie paarden zijn dus waarschijnlijk ook drager. Op het moment dat een paard weinig weerstand heeft en de infectiedruk wordt groot, dan krijgt je paard het dus te pakken. Dus Sonja, thuisblijven is ook gevaarlijk. Laat je paard maar afmaken, dan weet iedereen zeker dat hij geen rhino krijgt.
Mensen blaas alles niet zo op zeg!

De hond is de betere mens

painthorselover

Berichten: 142
Geregistreerd: 06-03-02
Woonplaats: ....

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-02 15:39jullie denken er toch wel makkelijk over hoor !! ( 2 daagjes besmetgebied ) Verward

kijk ook eens op www.daphorst.com en dan klik je paarden en daarna rhino aan of www. keerhoeve.nl: paarden - chippen, inplaats van paard als huisdier paard als slachtdier
(dus misschien beperkt medicijn)..... Frusty

OOOOh en desireé wat is / was dat bij jou op stal ?? paarden sloom en koorts ?? en dan zeggen dat wij bang zijn voor rhino..... Extreme duivel
Gelezen op mijn paard heeft waarschijnlijk Rhino.........
Hadden ze allemaal boedarmoede?

Is sonja soms bij jullie op stal geweest ???????????????????
niet te hopen voor die mede stalgenoten van sonja! het is toch een pensionstal ??

P>S WIE MAAKT ZICH HIER NOU DRUK OM RHINO..... ???

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-02 15:55

Misschien is het handig om eens wat echte paardenkennis op te gaan doen en niet alleen de Penny te lezen Extreme duivel
PS mijn stalgenoten gaan erg graag mee en reizen ook aardig wat af met hun paarden...

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-02 16:12

ik heb dat artikel inderdaad gelezen van de keerhoeve. Jij kennelijk niet. anders had je geweten dat Sonja best met haar paard naar een andere regio gekund volgens jou. zoals jij het stelt zouden alle wedstrijden afgelast moeten worden, maar dat doen ze niet. Je klets een hoop onzin paintlover. Je moet eens leren te relativeren. Hoe oud ben je? 12?

De hond is de betere mens

Miran

Berichten: 3481
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Woubrugge

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-02 16:51

Ik ben dus een stalgenoot van Sonja, sterker nog, mijn paard staat naat die van haar, en ik maak me nergens druk om. Ten eerste hebben alle paarden bij ons een goede weerstand, ten tweede zullen de meeste het virus al lang bij zich dragen en ten derde zul je dan je stal ook hermetisch moeten afsluiten. Tuurlijk loop je een risico, maar dat loop je ook als je naar een wedstrijd gaat ofzo, of een ander paard aait, ook dan heb je kans op ziektes (niet alleen Rhino). Mag je daarom dan alleen contact hebben met je eigen paard en ook maar geen buitenritten meer maken? Want zo consequent zal je het ook moeten doorvoeren.

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 10:02

Painthorselover heeft die site van de keerhoeve gelezen en dan zal ze vast wel weten dat 90% van de paarden in nederland drager is van beide typen rhino!

De hond is de betere mens

phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-02 11:58

Sonja schreef:
Heleen, ik heb er hier in de buurt nog niets over gehoord, dus don't worry. Heeft ook geen zin om je daar druk over te gaan maken, want als je bij een hengstenhouder staat waar natuurlijke dekkingen gedaan worden, dan zijn ze echt wel superallert op zulke dingen. Vooral omdat er daar natuurlijk aardig wat bewegingen op het erf zijn.

Ik ga komend weekeinde weer naar Brabant met de paarden, maar ga dat echt niet afzeggen omdat er nou toevallig Rhino heerst in die regio...

Knufje voor die dikke witte merrie van je!


hey wat leuk weer van je te horen. hoe gaat het daar.

phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-02 12:11

Sonja schreef:
OK, ik blijf het hele weekeinde thuis en ga de Penny lezen, net als jullie Party!!

Ladies maak je toch niet zo druk. Weten jullie uberhaupt wel hoeveel procent van de Rhinogevallen daadwerkelijk leiden tot verlammingsverschijnselen?
Als je dat risico niet kunt nemen, dan kun je sowieso al nooit meer wedstrijden gaan rijden (5% van de paarden heeft namelijk een (jaja, EEN in plaats van HET... Koe ) Rhinovirus bij zich....

Ik wens jullie dus verder heel veel plezier in de rest van jullie paardenleven, in jullie hermetisch afgesloten privestal, natuurlijk ook zonder persoonlijk contact met andere paardeneigenaren, want ook die kunnen EEN Rhinovirus bij zich hebben...

Hey mijn paard heeft een snot neusje zag ik gisteren.
Ik weet dat er vaak wel ergens rhino heerst, maar ik wil heel graag dat mijn merrie die laatste maand goed door komt en mijn veulentje gezond ter wereld komt en misschien ben ik er wat te bang voor, maar ik wil niet nog een vriendje kwijt. Scheve mond Dus wilde ik gewoon even weten waar het heerst en ga ik daar nu gewoon niet naar toe. En aangezien het dus in brabant is is het maar goed dat ik het weet. Ik zou er niet mee kunnen leven als dit veulen het niet overleeft omdat ik naar braband ben geweest.
In die tijd ga ik dan even lekker op vakantie, als je 't niet erg vindt.... Schijnheilig


Oh ja, even voordat je daar over gaat mekkeren: Tuurlijk is het banketstaaf voor je als je paard Rhino oploopt, vooral als het een ernstige vorm is. Maar ik geloof niet dat jullie genoeg kunnen relativeren om in te zien dat de meeste paardensnotneusjes ook als oorzaak Rhino hebben.....


Odi, bedankt! Party!!

Noukie
Berichten: 9942
Geregistreerd: 27-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 12:28

los van alle rhino verhalen vind ik het altijd heel grappig als de Keerhoeve erbij wordt gehaald. Is het iemand ooit opgevallen dat zij een heel mooi artikel hebben staan over Kissing Spine? (onder rugproblemen)
Deze zelfde dierenartsenpraktijk had graag mijn pony aflaten maken of in laten slapen omdat hij naar hun mening gewoon een slecht karakter had en levensgevaarlijk was. De pony staakte als hij verzameld werd, dat was het enige probleem. Goed, ben ik even blij dat ik niet dat beest door zn kop heb laten schieten en maar gewoon naar een ander gegaan ben, die foto's van zn rug heeft gemaakt, 1x behandeld en alles gaat weer prima.
en dat is niet het enige, ooit een paard op de foto van 1-en naar 4-en zien gaan in 2 weken?

maar goed, on topic: zoals al eerdervermeld is, loopt het grootste deel van de paarden met een rhino besmetting, alleen komt die niet altijd tot uiting. er zijn zo ontzettend veel dragers van het virus die nooit ergens last van krijgen. en natuurlijk is het erg als je paard wel die verlammingsverschijnselen krijgt, maar daar zou ik dus bij het horen van rhino niet meteen vanuit gaan


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 bezoekers