Duur van een peesblessure

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Duur van een peesblessure

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-03-02 12:06

Mijn paard heeft sinds december 2001 last van een peesblessure. Nou ging het allemaal wat beter (we zijn aan de hand aan het stappen op het harde), maar sinds zaterdag heeft ze een terugslag en liep ze weer net zo kreupel als maanden geleden. Waarom is niet bekend, ze heeft verder gewoon stalrust. Heeft iemand ook ooit zo'n ervaring gehad? En hoe lang is jullie ervaring dat een peesblessure nodig heeft om goed te herstellen?
Alvast bedankt,

Jolande


Nikita

Berichten: 950
Geregistreerd: 07-09-01
Woonplaats: Velp

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-02 14:33

Wil je niet ontmoedigen, maar hou iig rekening met minimaal drie maanden.

Wie met beide benen op de grond blijft staan, komt niet ver..

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-02 15:08

Wij hebben een paard gehad dat iid 3 maanden nodig had, en eentje die een half jaar nodig had. Overigens had Iwaldo ook een terugslag, en de foto's konden niks verduidelijken, toen bleek dat ie aan hetzelfde been een hoefzweer gekregen had. Dus het zou evt kunnen dat de terugslag niets met de pees te maken heeft...

iig succes!

Nothing tastes as good as being lean feels *profielupdate*
Goed voornemen 2007: Sommige PBtjes slippen er nog wel eens tussendoor... dus mocht je geen respons krijgen; stuur svp nog eens en niet boos worden hoor Haha!

Dees

Berichten: 16689
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-02 15:52

Een peesblessure duurt maanden, maanden, maanden. Hangt heel sterk af van de ernst van de blessure...

Om de ernst vast te stellen kan je de DA een pees-scan laten uitvoeren...sommige peesblessures gaan nooit weer helemaal over, sommige patienten blijven ongeschikt voor de sport...
Helaas, of dat met jouw paard zo is, kan je pas na een kwartaal/halfjaar rust vaststellen...
Succes....

flair

Berichten: 9577
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Den-Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-02 16:12

je paard heeft EEN peesblessure, wat voor peesblessure heeft hij.

Mijn pony heeft scheurtjes in haar diepe buigpees gehad, dit heeft 6 maanden geduurd. Dit is een dagtaak geweest, ik moest 4 keer verdeeld over de dag met haar stappen op het harde.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-03-02 17:34

flair schreef:
je paard heeft EEN peesblessure, wat voor peesblessure heeft hij.


Ongeveer 7 weken geleden is een echo gemaakt van het gebied waar de arts dacht dat het probleem zat. Onder de 'knieholte' van het voorbeen komen zeg maar vier pezen bij elkaar. Op de echo was te zien dat de pees die het dichtst tegen het bot aan ligt bij het linker been 25% dikker was dan de zelfde pees van het rechterbeen. Er waren gelukkig geen beschadigingen, scheurtjes of bloedrestanten te zien. De naam van die pees weet ik niet meer. Buiten dat ze stalrust moest krijgen, mocht ze minimaal 3x per week gestapt worden op het harde. De eerste week 5 minuten, de tweede week 10 minuten, de derde 15 minuten enz. Het ging allemaal heel goed, ze liep stevig door en ik had regelmatig het gevoel de maraton te lopen. Maar afgelopen zaterdag kwam ze dus weer slecht uit haar stal. Zondag leek het weer veel beter te gaan, maar goed is het dus nog duidelijk niet. Aankomende donderdag zal waarschijnlijk (bevestiging moet ik nog van de dierenarts krijgen) een nieuwe echo gemaakt worden om te kijken hoe nu verder.
Ik heb zelf het idee om ook een fysiotherapeut in te schakelen. Heb jij of iemand anders hier ervaring mee? Ik heb gehoord dat het herstel niet sneller gaat, maar dat de pees wel sterker geneest.

Groetjes,

Jolande

Pascha

Berichten: 4289
Geregistreerd: 20-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-02 17:59

die van mij had een gat in de pees en dat heeft bij elkaar zo ongeveer 7 maanden geduurd..... Maar hij is nu wel weer helemaal goed!!!

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-02 22:10

Ik ben bijna 3 jaar bezig geweest.... De pony kan nu bijna alles weer, ze mag alleen nooit meer springen en geen zware bosritten meer maken. Verdrietig

Neem er ruim de tijd voor. Een maandje (of 2) extra stappen over de harde weg kan zeker geen kwaad voordat je weer aan de gang gaat hoor!

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Mac

Berichten: 10589
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: Heerde

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-02 10:32

Ben zelf sinds net voor de Kerst 2001 bezig met de peesblessure van mijn paard. Gelukkig is bij ons het gezingsproces verbazend snel, in ieder geval lijkt dat zo AAN DE BUITENKANT. Er is mij heel duidelijk gezegd dat je bij een peesblessure moet rekenen op een genezings- en opbouwproces van 4 tot 6 maanden. En dat is als alles goed gaat. Hou dus vol, en als je twijfelt, ga dan gewoon nog een keer langs bij de specialist.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-03-02 11:51

Mac schreef:
Gelukkig is bij ons het gezingsproces verbazend snel, in ieder geval lijkt dat zo AAN DE BUITENKANT.

Dit was bij mijn paard het probleem: aan de buitenkant is eigenlijk niets te zien geweest. Dat maakte het moeilijk om de peesblessure vast te stellen. Alleen in het begin is een dag of drie het gebied bij de peesaanhechting dik geweest, maar daarna was er niets meer te zien waardoor het leek alsof het allemaal wel mee viel.

flair

Berichten: 9577
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Den-Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-02 15:16

ik ken twee mensen waarvan hun paarden hetzelfde hadden als Flair, alleen wat minder erg. Zij hebben maar 6 weken met hun paard moeten stappen.

Het ligt eraan wat voor peesblessure het is, en hoe erg.

Wij kunnen dus niet zeggen hoe lang jou paard er last van blijft houden.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-03-02 16:14

Ik weet ondertussen weer iets meer. De smid is vandaag geweest voor mijn andere paard en hij keek ook even naar het beslag van mijn paard met peesblessure. Nou blijkt dat die mien weer op haar ijzer heeft gestaan want die was een beetje krom gebogen. Dit was ook de eerste keer de oorzaak van de peesblessure: ze had er haar voor-ijzer onderuit getrapt met een achterhoef. Dus waarschijnlijk heeft die pees weer een 'tikje' gehad. Dus nog maar verder afwachten maar... Ik lees uit de reacties tot nu toe in elk geval wel dat ik nog geduld moet hebben!

flair

Berichten: 9577
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Den-Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-02 16:35

geduld is wat je zeker nodig hebt bij een peesblessure, goed veel op het harde stappen. En niets overhaasten, laat hem als jij denkt dat hij goed loopt nakijken bij de veearts voor je met hem aan het werk gaat.

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-02 21:23

peesblessures duren heel erg lang. Ik begrijp niet dat je van je arts niet een gericht schema hebt meegekregen. Ik heb er ong. 8 maanden over gedaan van stappen aan de hand naar een schema van 10min stap- 15 min draf - 10 minuten stap onder de man 2x per dag. Tijdens die periode is mijn paard met een ultrasound behandelt.
Alles bij elkaar ben ik ruim anderhalf jaar bezig geweest. Reken er ook op dat je paard andere klachten (heeft) ontwikkelt door die blessure, en ook de lange rustperiode heeft zeker een weerslag.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

acute peesschede ontsteking.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-02 22:07

MIjn pony heeft op het moment ook wat met zijn pees. Vanaf 26 december staat hij al stil, op het moment ben ik er al weer mee aan het stappen en kleine stukjes draven, maar ben nog ongeveer een maand bezig en dan kan ik als het goed is weer gewoon rijden. Mijn pony heeft dan wel een acute peesschede ontsteking, maar ja ook dat heeft tijd nodig..... Huilen

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-02 15:30

Jolande en ik hebben een schema gekregen voor ons paard. maar dat schema geven ze steeds maar een stap voor uit. Tot nu toe was het 8 weken stappen beginnen bij 5 minuten en dan opbouwen tot 40 min. Er zijn nu 6 weken van om en ze is gisteren opnieuw gescaned. Gelukkig zag het er allemaal heel erg goed uit. Alleen door haar stunt van afgelopen weekend was ze nog net niet helemaal 100%. Bij het wegdraven is ze wat stijf en loopt de eerste 2 a 3 passen wat onregelmatig. We moeten dus echt de 8 weken stappen vol maken. Als ze over 2 weken goed is krijgen we een draf schema. Ik weet nog niet wat dat precies gaat inhouden maar dat horen we als ze 100% goed loopt. Dus hopelijk over 2 weken.

Het is wel fijn te horen dat meer mensen dit hebben mee gemaakt en dat we nu een beetje een idee hebben hoe lang dit kan gaan duren.

Adrienne

"We can't actually drop it off at an orphanage, they might get upset when it turns Asian." Dean Winchester.

paardje

Berichten: 4130
Geregistreerd: 01-11-01
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-02 10:31

mijn pony heeft 2 x een peesschede ontsteking gehad. bij elkaar ongeveer een half jaar. zijn been is nog steeds heeeeeel dik! morgen gaan we naar de uithof voor een kijkoperatie.

Dressuurles t/m ZZ-licht aangeboden Amersfoort eo


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahhoffmann, Freekfuchs, Sjafrane, VosjeN, xMelody, zwartepaerd en 29 bezoekers

cron