* Lange Haren

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cissi_D

Berichten: 1538
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-04-01 18:28

Hoi. Mijn moeder heeft een paard. Het is een 8,5-jarig ruin. Toen hij net vijf was is mam bij hem terechtgekomen. Ze heeft hem van april tot september (1997) als verzorgpaard gehad en toen heeft ze hem gekocht. In 1998 is hij op een andere plaats komen te staan. Daar kan hij namelijk lekker op de wei en het bos in als de bak te nat is. Hartstikke fijn dus. Maar wat niet zo fijn is dat Rex niet zo dol is op dekens. We hebben geen flauw idee hoe het komt. De man waar mijn moeder hem vandaan heeft was ook zijn fokker. Daar heeft hij altijd gestaan en daar is niks naars gebeurd met een deken ofzo. We kennen de fokker goed. Hij zou het echt wel zeggen als er iets gebeurd zou zijn. Toen hij daar nog stond hoefde hij geen deken op. Hij had van zichzelf weinig haar en het was daar lekker warm op stal. Nu komt hij elke dag op de wei en op stal is het minder warm. Daardoor heeft hij een flinke wintervacht gekregen. Niet zomaar lange haren, maar echt lange haren. Dat is niet erg handig want het duurt lang voordat hij droog is, hij wordt heel erg vies, het zou vast niet lekker zitten al die haren (bijvoorbeeld als het eens een keer één dagje warm is) en het ziet er niet uit (zonder lange haren ziet hij er wel mooi uit, vind ik). Als hij een deken op heeft bijt hij niet alleen in z’n deken, maar ook in zichzelf. Hij krijgt er zelfs wondjes van. M’n moeder heeft al vanalles geprobeerd. Afgelopen jaar heeft ze hem eerst terwijl ze erbij stond een lekker dun vliegendekentje opgedaan. Als hij dan een beetje rustig was kreeg hij wat brok, maar soms kreeg hij het dan in z’n bol en dan begon hij in de deken en zichzelf te bijten en te meppen. Na een tijdje was dat minder en hij kreeg een ander deken op met flink wat cribox erop zodat z’n deken heel vies smaakte. Dat ging best goed en mam liep zelfs al met de deken op naar de wei en dan liet ze hem een beetje grazen. Dit bleef ze zo een tijdje oefenen. Maar op een gegeven moment kreeg Rex een hoefzweer. Daardoor kreeg hij geen beweging en werd hij chagrijnig. Vanaf dat moment lukte het niet meer met de deken. Hij begon dan zo te slaan. Dat kon ook nergens goed voor zijn. Nu heeft hij dus hele lange haren. Het zit waarschijnlijk gewoon tussen z’n oren. We hebben dus al cribox geprobeerd en ook een bijtkap helpt niet. Het bijten is niet fijn, maar het is niet het grote probleem. Vooral het slaan is erg. We zijn bang dat hij zich hierbij flink bezeert. Het duurt ook lang voordat hij z'n zomerharen weer heeft en die heeft hij niet lang. Even voor de duidelijkheid: Rex is verder helemaal gezond. Ik hoop dat jullie tips voor ons hebben. Het zou heel fijn zijn als we er wat op zouden vinden. Groetjes Amina


WendyBZ

Berichten: 12849
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Grunn

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-01 08:46

Misschien kun je hem beter scheren zodat hij van de lange haren af is. Als hij zn lange haren kwijt is, heeft hij misschien ook minder last van een deken. Je kunt als hetecht niet anders wil ook een (halve) muilkorf omdoen zodat hij niet meer kan bijten. Bij gebrek aan een muilkorf kun je ook de helft van een klein emmertje aan zn halster vastbinden. Succes.

Cissi_D

Berichten: 1538
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-04-01 20:30

Ik denk dat scheren niet veel uit zal halen. Als ie z'n zomervacht heeft wil hij ook geen deken op en als ie dan geschoren is en hij wil geen deken op hebben we een probleem, te koud. Een bijtkap hebben we al geprobeerd. Die kreeg hij af. En hij mept gewoon als een gek met een dek op.

aglaranna

Berichten: 449
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België, vlaams-brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-01 21:01

JA ZEG wat had je gedacht???!!
Paarden zijn niet gemaakt om dekentjes te dragen, dat is toch helemaal tegen hun natuur in!!!

Haren, ONgemakkelijk???!!!
Waarom denk je dat ze ze krijgen??
Paarden zijn het gelukkigst buiten op een weide MET een dikke vacht (in de winter althans).

Maar ja, blijkbaar hou je niet zoveel van je paard als je hem enkel scheert omdat JIJ dat MOOIER en MAKKERLIJKER vindt...

Denk misschien ook is aan je paardje...
(just a hint)

greetz

aglaranna

Berichten: 449
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België, vlaams-brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-01 21:06

by the way, je kan je paard makkelijk droogwrijven met een doek of wat hooi, maar misschien is dat te vermoeiend voor je...

carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-01 11:01

Aglaranna, doe niet zo belachelijk! Iedereen moet toch zelf weten wat ie met z'n paard doet? En moet toch zelf de voor en nadelen van bv. scheren tegen elkaar afwegen???
Ik heb ook mijn paarden lekker in de wei, en ben het wel met je eens, maar ik kan me ook voorstellen dat anderen redenen hebben om dat niet te doen.
En een lange vacht met rijden en veel zweten vind ik ook erg zielig hoor! Zo'n paard krijgt het spaans benouwd!
Heb eens wat respect voor andere meningen dan je eigen mening!!!!

Cissi_D

Berichten: 1538
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-05-01 13:33

Aglaranna, ik snap wel een beetje wat je bedoelt. Het is ook niet zo dat Rex een deken op moet ofzo. Het zou alleen wel een stuk makkelijker zijn. Ik denk dat hij het ook liever wat minder warm zou hebben en volgens mij jeuken die haren ook. Je zei dat een paard in de winter het liefst in de wei staat met een dikke vacht. Dat geloof ik best hoor. Hij heeft nu al niet zo heel veel haren meer. Een paar weken geleden nog wel, toen was het ineens twee dagen warm en dan krijgt hij het natuurlijk stik heet.Dat vindt hij denk ik niet zo fijn hoor. En ik weet ook wel dat een paard haren nodig heeft enzo hoor. En met haren vinden we Rex ook hartstikke leuk!

aglaranna

Berichten: 449
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België, vlaams-brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-01 15:54

ok, wat die meningen betreft heb je gelijk carola, maar ben er wel echt voor dat paarden op een zo natuurlijk mogelijke manier gehouden worden en hopelijk is dat niet enkel mijn mening, maar die van velen. Ik weet dat niet iedere paardeneigenaar daar de mogelijkheden voor heeft, betreffende de weidegang en kuddegenoten.

Maar mijn excuses, dat was wat te hard...

groetjes

Party!! Aglaranna Party!!

Die fjorden, die gaan nog al, hé!!! Knipoog yeahhaaaaaa

carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-01 21:34

Sorry, maar lees mijn vorige berichtje dan nog eens!
Ik heb mijn paarden altijd buiten staan (dag en nacht) zonder deken. Ik ben helemaal voor dat natuurlijke gedoe enzo, en pas dat lekker toe op mijn paardjes.
Maar s winters hebben ze wel een deken om, maar dat is omdat het nou eenmaal niet van die winterharde dieren zijn zoals haflingers ofzo.

LadyMadonna

Berichten: 58520
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-01 21:41

aglaranna, hou nu eens op met dat gezeik over dekens. eerst ook al bij die fjorden.
Een paard wat intensief gereden wordt KAN je niet in zijn wintervacht houden, tenzij je wilt dat ie ziek wordt.
Als je dus Intensief traint, en je paard buiten houd ongeschoren en zonder deken ben je 3 uur bezig voor ie droog is, als ie uberhaubt al droogt.
ALs je hem dan zo weer in de wei zet, wordt ie juist ziek.

Dat paarden gelukkiger zijn in de wei, ja, dat denk ik ook, maar dat moet je die vent vertellen (of vrouw) die ooit uitgevonden heeft paarden te doministeceren (verdikke, hoe schrijf je dat nou?)

Een mening, best hoor, maar ik vind jou mening (wat dus weer mijn mening is) totaal kant noch wal raken

aglaranna

Berichten: 449
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België, vlaams-brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 16:12

domesticeren

HeleenH
Berichten: 78
Geregistreerd: 16-04-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 19:46

Mijn mening is dat paarden met een dikke wintervacht niet per definitie sneller ziek worden na een rit. Het ligt er gewoon aan hoe je ze na verzorgt. Wij hebben 3 Yslanders en hebben ze uiteraard nooit een deken op. Heb ik ook nog nooit gezien, dat een Yslander een deken op had. Mijn paarden rijd ik zomer en winter intensief, meestal buiten. Na de rit krijgen ze tijdens het eten van de brokken even een zweetdeken op, maar na 10 min. gaat die er al af omdat ik dan naar huis ga. Dan gaan ze buiten rollen. Dat is ook heel natuurlijk, want dan gaan de lange haren rechtop staan zodat het een extra laag vormt en ze dus warm blijven. Ik kan me niet voorstellen dat dit alleen bij Yslanders zo werkt, want toch stammen ze ver weg van elkaar af. Verder vind ik wel dat iedereen het zelf moet weten, wel of geen deken op. Ik zit hevig na te deken over een oplossing. Nou ja, eerst de reden van het gedrag zodat je daarna naar een oplossing kan zoeken. Ik kan me voorstellen dat hij misschien schrikt van het bewegen of het geluid van de deken? Misschien de voering, harde stof ofzo dat dat schuurt? Doet hij ook zo slaan als je gaat wandelen met een dunne deken, bv. een zweetdeken met een elastische singel? Is hij verder wel gewend aan beweging en geluid op of bij hem? Ik zit nu gewoon hardop te denken, hoor. Maar misschien schiet je op die manier zo iets te binnen. Scheren lijkt me inderdaad geen oplossing voordat hij een deken accepteerd. Misschien kun je eens een dunnen deken opdoen en hem in een halve bak longeren of los laten lopen. Laat hem maar gek doen, meestal houden ze dan vanzelf op. En de meeste paarden verwonden zichzelf niet zo gauw. De meeste verwondingen komen door andere paarden. Ken je free-style? Als je hem eerst gaat loswerken en zijn aandacht bij jou houd heb je vertrouwen. Anders loopt hij niet geheel vrijwillig achter je aan. Ik zeg dus niet dat hij je helemaal niet vertrouwd, maar je moet ervoor zorgen dat hij alleen op jou let en op niks anders. Daarna doe je hetzelfde met een dunnen deken. Ik hoop dat ik je zo een klein stukje heb geholpen? Mocht je meer over het free-style willen weten kun je wel een mailtje sturen. Dit is mijn e-mail: hj.hage@12move.nl. Doei, groetjes van Heleen.

carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 20:46

Heeey Heleen,
je schrijft dat je je niet kan voorstellen dat alleen ijslanders zo winterhard zijn en geen deken op hoeven, omdat alle paarden van elkaar afstammen. Nou inderdaad, een fjord, haf, of shet kunnen ook lekker zonder deken hoor.
Maar mijn iele arabiertjes (die oorspronkelijk uit de woestijn komen) kunnen echt niet tegen regen en kou. Wel heb ik ze dag en nacht buiten staan, met een schuilstal en een hele dikke (soms zelfs 2) deken op. Ik heb ze liever buiten met deken, dan binnen op stal zonder deken.
En als ik het dan probeer uit te houden zonder deken, en ze staan te rillen van de kou, dan kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om ze te laten verder rillen zodat ze misschien een dikkere vacht krijgen.
Niet ieder ras krijgt namelijk automatisch zo'n dikke wintervacht waarmee hij dag en nacht, in weer en wind buiten kan staan. En toch behandel ik mijn paarden zo 'natuurlijk' mogelijk.
Groetjes Carola.

HeleenH
Berichten: 78
Geregistreerd: 16-04-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 20:58

Ik geef ook geen kritiek hoor! Maar ik dacht dat ergens alle paarden van de Przwalski paarden afstammen dus vandaar. Eigenlijk bedoelde ik wel een beetje wat jij schrijft, dus dat iedereen zelf moet weten wat ie doet. Ik heb in oktober mijn merrie gekocht en die was mager en ziek ( achteraf had ze bronchitus, is nu weer gezond). Maar toen heb ik ook heel even aan een deken gedacht. Aan de andere kant dacht ik dat ze dan minder weerstand zou krijgen en ze ging uitzichzelf al veel in de stal staan. Vervolgens kwam mijn andere ruin uit training terug en was ook mager en verkouden en bij hem heb ik het iets langer overwogen omdat hij niet in de stal kon (werd grote knok met de merrie), maar toen werd het warmer en hij dikker. Dus ik heb het niet gedaan. Het zouden dan wel zomerdekens zijn die ze op krijgen. We hebben er 2 die we ooit gekocht hadden voor tijdens transport, ze verwonden zich toen nog wel eens met uitstappen.

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 21:06

Ehm, heb net deze discussie even gelezen. Ben persoonlijk ervoor dat je paard lekker met zijn vriendjes staat. Maar als je met je paard intensief rijd, kan het goed zijn om een deken op te hebben. Al is het maar op even af te koelen zoals Heleen al zei.
Het is daarnaast altijd een keuze die je maakt.Je paard in de wei laten en minder trainen of flink doorzetten en je paard zo verzorgen dat ie niet ziek wordt. En vaak is dan een deken een goede manier om je paard gezond te houden. Wij hebben thuis gelders type paarden, die kunnen heus wel wat hebben. Maar toen Berber 's nachts verplicht (MKZ) buiten moest staan, zonder schuilplek was een dikke deken toch een uitkomst. Daarom kun je het soms niet zo zwart wit zien.

Daarnaast is het nou eenmaal zo dat paarden niet meer wild zijn. Het zijn geen wilde dieren meer en hebben veel dingen verloren die ze gebruikten toen ze wel wild waren. Daar heeft de mens zelf voor gezorgd. Je kunt je paard, zoals wij die over het algemeen gebruiken niet meer zien als zodanig. Dat betekend dus dat je dingen zult moeten doen, die niet helemaal natuurlijk zijn. En daar hoort voor velen ook een deken bij, net zo goed als de hoeven eens in de zoveel tijd bekapt worden.

Cissi_D

Berichten: 1538
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-05-01 22:04

Bedankt voor de reacties. Rex heeft dus al een lekker dunne deken opgehad. Rex heeft nu niet zo veel haar meer. Mijn mening is ook niet dat paarden sneller ziek worden na een rit. Rex is tot nu toe nog nooit echt ziek geweest ofzo, er staat daar een paard dat wel een deken op heeft en die is maanden aan het hoesten geweest. Hij slaat ook als je met 'm wandelt met een deken op. Het stuk van stal naar de wei heeft hij weleens gelopen met een deken op. Dan moesten we echt goed uitkijken zodat hij niet tegen auto's aanmepte.
Verder geeft hij liet echt wat om geluiden op z'n rug ofzo. Alleen nadat we een tijdje met dekens geoefend hadden vond hij shabrakken ook een beetje raar als ze alleen op z'n rug lagen, zonder zadel. Ik ken free-style ja. Ik heb weleens een clinic gezien bij ons op de manege.
Nu gaat het goed met Rex, hij is bijna uit z'n wintervacht. Volgens mij is 'ie zonder al die haren ook wel wat vrolijker, eindelijk heeft 'ie het niet meer zo warm en is 'ie van de kriebels af. Over een paar maanden krijgt 'ie dus weer lange haren, maar ik denk niet dat ons mam het weer gaat proberen met een deken. Hij wordt er super chagrijning van en we zijn er nu wel aan gewend. Maar in ieder geval bedankt voor alle tips.

aglaranna

Berichten: 449
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België, vlaams-brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 16:56

hey heleen, wij doen onze paarden in de winter na zwaar rijden ook gewoon een kwartiertje een zweetdeken op en daarna gaan ze zich ook normaalgezien rollen.
tja, wat arabieren betreft... dat zou ik ook niet weten. Die komen dan ook uit warmere gebieden dan fjorden, ijslanders, enz.

Stef, ik verkies een eigen mening boven die objectiviteit van je. En wat voor land is het wanneer niemand zijn nek durft uit te steken en zeggen wat hij ECHT denkt?


liefs en veel groetjes,

Aglaranna
-xxx-

Die fjorden, die gaan nog al, hé!!! Knipoog yeahhaaaaaa

LadyMadonna

Berichten: 58520
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 18:28

hahaha, ik zeg wat ik ECHT denk, dus ja

aglaranna

Berichten: 449
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België, vlaams-brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-01 13:56

heb je niks interessanter te zeggen stef? Slapen Slapen Slapen Slapen Slapen Slapen

Die fjorden, die gaan nog al, hé!!! Knipoog yeahhaaaaaa


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Art_Ificious, goesju en 27 bezoekers