niet meer happy

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Chrystal-gek

Berichten: 3076
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: Overijssel

niet meer happy

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-01-02 20:21

ik heb mijn paard nu al 2 jaar (sinds januari 2000), toen ik haar pas had zag ze er belabberd uit, veels te mager enzo, gewoon niet goed verzorgd, die mensen waar ik haar van kocht, hadden haar 2 weken gehad, ze was toen al een stuk vooruit gegaan zeiden ze, 1 week was er niks gebeurd en de andere week waren ze rustig aan begonnen met rijden.
toen ik haar kreeg heb ik de 1e tijd ook heel rustig aan gedaan.
eind 2002 heeft ze een hele tijd stilgestaan en werd ze steeds dikker (van te dun naar te dik dus), van de zomer (2001) ben ik weer begonnen met rijden en van stal verhuist, ik had toen een bijrijder, ze is toen al een stuk afgevallen en nu ziet ze er weer helemaal goed uit.
die bijrijder heeft haar ook verzorgd en bereden in de herfstvakantie toen ik zelf op vakantie was, ze was toen niet al te leuk bezig volgens haar.
na de vakantie toen ik zelf er weer opging, kreeg ik dat ook door, khad eerst iets van, die week heeft ze hard gewerkt enzo, zal wel spierpijn oid zijn.

nou, niet echt, we zijn nu al een paar maanden verder en het ziet er gewoon belabberd uit.
rijden is niet echt leuk meer (bokken, bokken, bokken en veel frissigheid, dat laatste kan ik mee leven, tja het is winter en mn paardje is van zich zelf al een driftkikker, sensible of hoe je het ook wilt noemen), en de omgang gaat wel, maar is ook niet helemaal ok.

zadel erop leggen heeft ze nooit leuk gevonden, toen ik een tijd geleden haar oren had bijgeknipt, vond ze dat niet leuk en dan vooral de rechter niet en toen ging een tijdje het hoofdstel indoen ook minder, en dan vooral als je het over haar rechter oor wou doen, maar dat is nu ongeveer wel over.

mijn probleem is dus dat ze met het rijden, niet echt lekker meer te rijden is. frissigheid ok, maar haar gedrag verder? nee niet echt.

in de stal was ze altijd al wat sjagie, dreigen maar nooit wat doen (gezegde, blaffende honden bijten niet), ze wordt gewoon steeds sjagie-er, en waardoor het komt weet ik niet, weet alleen dat ik het pas echt gemerkt heb na die vakantie en dat het na die tijd begon.

die bijrijder heeft na die vakantie nog een enkele keer gereden, maar is nu al een hele tijd gestopt (door te weinig tijd of zoiets).
we reden toen samen en nu rij ik haar alleen, zoek nog wel een bijrijder maar ok.

aan haar rug ligt het niet, heb vaak genoeg de fysio erbij gehad, al vanaf dat ik haar kreeg en een tijd geleden heb ik het nog laten controleren en toen zag alles er wel goed uit, ook het zadel.
een vriendin van mij heeft er laatst ook nog naar gekeken en heeft overal gedrukt, maar ze reageerde er niet op.

wat kan het dan wel zijn, merk niet dat ze pijn heeft, alleen dat ze zeer sjagie is.
was ze ook al vanaf het begin door haar verleden, daarom was ze eerst niet goed te rijden, maar voor de rust werd het al heel wat beter en net na de rust ging het ook ff een tijdje goed, en nu is het dus weer helemaal kl*te, eerst kwam het door dat ze te stijf was en te lang echt stil had gestaan, nu is het totaal anders en wordt ze alleen maar meer sjagie-er.
haar gedrag op stal was dus al nooit helemaal ok, maar wel mee te leven, nu nog steeds wel, het loopt niet uit de hand, maar toch.

help, ik zit hier echt mee.


Odi
Berichten: 1088
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Montferland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-02 20:27

Als er lichamelijk helemaal niets aan de hand is verveeld ze zich misschien. Doe eens andere oefeningen met haar, gooi haar af en toe los in de bak en ren er een beetje achteraan dat zij even lekker kan uitrazen. Is maar een ideetje misschien doe je al zoiets?

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-02 20:34

Je hebt waarschijnlijk in de vakantie heel veel tijd aan haar kunnen besteden. Nu je weer naar school moet zal ze dat missen. Je schreef ook dat dit pas na de vakantie begon. Probeer haar veel aandacht te geven, en hard met haar te gaan werken. Dan is de frisheid eraf, en voelt ze zich ook lekkerder.

Je suis Charlie.

Chrystal-gek

Berichten: 3076
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-01-02 20:55

ben in de zomervakantie dus weer begonnen met rijden en toen ging het wel goed, ook toen ik weer wat minder tijd had ivm school.
maar na de herfstvakantie ben ik pas gaan merken dat ze steeds sjagie-er werd, ze werd toen bereden door een bijrijder en die merkte ook al op dat haar humeur er niet op vooruit ging.

ze gaat vaak los buiten het rijden om of ipv, in de bak ff alleen of met een klein ponytje, of in de wei alleen of met hetzelfde ponytje weer.
alleen niet zo vaak als in de zomer, want dat laat het weer gewoon niet toe.
als ik haar alleen los in de bak gooi, blijft ze meestal stil staan en jaag ik haar dus min of meer op, ze gaat meestal wel eerst ff rollen.
als ze samen in de bak staan, gaan ze rollen en zorgt de een wel dat de ander beweegt.

moest een tijdje longeren en toen leek ze wel sloom, maar als je er dan op zou gaan zitten, zou er niks van die slomigheid te merken zijn, dat was toen alleen met het longeren, niet met het rijden.
normaal met het longeren is ze wel actiever en als je er na de tijd op gaat zitten, is van dat longeren ook niks te merken, net zo fris als anders.

en ik weet niet of er iets lichamelijks is, van buiten iig niet zover ik het kan zien, ze laat niet zien dat ze pijn heeft voor mijn gevoel, behalve dat protest bokken onder het rijden (vooral met het aanspringen van draf naar de galop). maar waar is die protest (dat bokken dus) voor?
maar daarom laat ik haar binnenkort voor de zekerheid haar door de da maar eens grondig te laten onderzoeken, denk ik.
haar laten uitrazen doe ik altijd wel, onder het zadel ook wel of op een andere manier.

de laatste tijd werk ik ook harder met haar, omdat ze er nu tegen zou moeten kunnen, de conditie is weer beter enzo en ze zou weer beter in haar vel moeten zitten.
maar nu wordt ze dus steeds sjagie-er.
Laatst bijgewerkt door Chrystal-gek op 14-01-02 00:24, in het totaal 1 keer bewerkt

*Na regen, komt zonneschijn... zegt men*

Ton
Berichten: 126
Geregistreerd: 06-10-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-02 22:03

Zou ook het gebit eens na laten kijken, door druk in de mond van het bit, tijdens het rijden , kan er ook pijn zijn.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-02 23:09

Misschien helpt het als je je pony eens een weekje rust geeft. Zorg wel voor voldoende beweging, halveer het voer, en geeft haar eens gewoon vakantie, maar rij er niet op. Daar zijn paarden af en toe ook aan toe.

Je suis Charlie.

Chrystal-gek

Berichten: 3076
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-01-02 23:31

ze krijgt al zovaak een dagje rust, ondertussen vanaf dat ik haar weer rij heeft ze ook al meerdere keren een paar daagjes rust gehad en dan komt ze alleen in de wei of los in de bak.

ze heeft btw voordat ik in de zomervakantie weer begonnen ben met rijden meer dan een half jaar rust gehad.
na de tijd zag ze er ook een stuk gezonder en mooier uit, had er een mooie hals op gekregen enzo, alleen ook een stuk bij de buik erbij, maar dat is nu er wel weer af.

de tandarts is een hele tijd geleden langs geweest (als het goed is, komt hij binnenkort weer op onze stal langs) en toen was er niks aan de hand, zie zelf nu ook niks (ok, als een leek dan, maar als het iets totaal niet goed zou zijn, dan zou je het toch wel zien?).
en als de da langskomt voordat de tandarts langs is geweest, laat ik de da er wel na kijken en vragen of een tandarts nodig is.

kheb al van alles geprobeerd, sommige delen van het hoofdstel losser dan anders, een deel weggelaten, met/zonder elastiek rijden, van te voren longeren/ff losgooien etc etc.
helemaal niks helpt.

denk dat ik deze week nog ga rijden, heb nl clubkampioenschappen dressuur (ik spring niet).
ja ok, schiet er niks mee op, loopt toch niet normaal, maar is thuis en Chriss kan er dan alvast weer aan wennen en heb er best wel zin aan en heb me toch al opgegeven, en het is alleen dinsdag, dus dat houdt voor mij in dat ik morgen ga longeren/rijden en vlechten en dat ik dinsdag ga longeren/rijden en savonds als ik de proef heb, ff warm rijden en dan de proef en woensdag rustig aan iets doen, want na een inspannende dag/training, laat ik haar nooit stil staan, want dan wordt ze stijf.

en dat ik na de clubkampioenschappen toch de da langs laat komen (sommige mensen zeggen nl dat de da er toch niks aan kan doen, daarom twijfelde ik ook daarover) en als de da ff op zich laat wachten, dat ik haar dan alvast de wei in gooi op rust.
en dat ik dus de da Chriss grondig laat onderzoeken en als hij er ook niet uit kan komen, dat Chriss dan ff op rust gaat in de wei voor een tijdje, een weekje of een maandje of wat dan ook.

en ik had juist zo de goeie moed erin, wou weer wedstrijden gaan starten, moest alleen nog even een foto maken en de startkaart aanvragen en me dan nog ff opgeven, nou, dat duurt wel een maand of twee en dat vond ik ook niet zo erg, want die tijd kan ik wel gebruiken.
maar zo heb ik er ook geen zin aan, want dan helpt het toch niet.
mn pony over de zeik op een onbekend vreemd wedstrijdterrein, en dan de proef lopen die toch niet zo gaat als het moet en dan naar huis zonder dat het mij wat opgeleverd heeft.
dan wacht ik liever nog even totdat ik haar weer normaal aan het lopen heb, en dacht juist dat ik er weer aan toe was, maar dat valt de laatste tijd zo tegen en daar baal ik best van.
niet dat ik nog niet met de wedstrijden kan beginnen waar ik ook best wel zin aan had, maar dat ik Chriss niet normaal kan laten lopen en dat ze zich zo sjagie gedraagt en sjagie voelt.

*Na regen, komt zonneschijn... zegt men*

charene

Berichten: 1556
Geregistreerd: 11-10-01
Woonplaats: noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-02 13:55

Weet niet of er bij jullie in de buurt een paardenkraker is, maar bij mijn vriendin haar paarden en bij die van mij heeft het ontzettend geholpen. Het paardje van mijn vriendin was op een gegeven moment ook niet meer te berijden (ook slecht verleden) en de da kon ook niks vinden. maar sinds ze met haar bij de paardenkraker komt is het beestje zo enorm opgeknapt (lichamelijk en zeg maar geestelijk), heeft overal weer plezier in. Misschien heeft je paardje toch ergens een blokkade zitten waar hij zich niet lekker of prettig bij voelt. Weet niet of je het tel. wilt , want dat moet ik dan even na vragen voor je. Groetjes en veel suc6 Party!!

FOTO`S van JOELYN TABASCO TARI
viewtopic.php?f=53&t=463826
CHARENE IS NU CHARITA

Chrystal-gek

Berichten: 3076
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-01-02 19:36

zou je me dan eens precies willen uitleggen wat een kraker doet?
en je woont trouwens ook erg ver weg van mij, dus als ik er al een kraker er bij haal, zal dat waarschijnlijk een andere zijn.

je hoort vaak negatieve verhalen over krakers.
in een fysio geloof ik wel, al is daar iedereen ook niet over eens.
maarre, leg het maar eens uit.

Chrystal-gek

Berichten: 3076
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-01-02 16:09

sprak de da net, en ik heb met hem afgesproken dat ie maandag komt,
omdat
1) ik het gevoel heb dat er iets niet helemaal goed is, omdat ze en onder het rijden, maar ook gewoon in de omgang steeds chagerijniger wordt.
2) ik vandaag had ontdekt dat ze een wond onder de staart had, de da vroeg me wat dingen over de stal (of ze op de een of andere manier kon schuren) en wat voor kleur de staartwortel had en of het haar pijn deed enzo, want het zit dus aan de onderkant van de staartwortel, bijna helemaal bovenaan, dus een zeer vreemde plek, heb er net even betadinezalf opgedaan. hij vroeg me een paar (gerichte) vragen en zei dat hij dan daar ook ff naar zal kijken, het gaf me een kriebelig gevoel, van daar is wat mis mee ofzo, ieeh.

is ff wachten maar ok, de afspraak staat vast (morgen en donderdag kon ik niet door school, vrijdag kon hij niet).

Charene, kun je me wat informatie over die kraker geven?
laat iig eerst de da kijken, en als dat niet helpt ga ik er misschien wel mee op de alternatieve tour, dus ben benieuwd wat de kraker dan zou doen (de fysio ken ik wel, dat die met een hamer op een stuk vlakgom tikt daar waar het vast zit).

KC

Berichten: 917
Geregistreerd: 18-01-02
Woonplaats: Amsterdam

niet meer happy

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-02 03:18


hy ik heb je verhaal tot nu toe gelezen en ben de vrienind van charene (bij mij heb de kraker wonderen gedan) maar ik denk niet dat hij jou veel kan helpen hij werkt wel anders dan een phisiotherapeut maar als jij zegt dat je paard niet verspannen is denk ik dat jij het misschien eens met een join up moet proberen, kijk es bij Monty roberts of emiel voest etc... kijk je moet zelf weten welke je bevallt. maar regelmaat en vertrouwen hebben bij mij heel veel geholpen, met een join up berijk je echt veel.
natuurlijk helpt een kraker ook veel die die ik heb is ook top in de psyche niet alleen in de physe... Knipoog
hij is trouwens ook niet duur.
hier het adres en nr. Henrie Prins, Koerdamsweg 2, 7495RR Ambt Delden, 0547-272733 of 06-53834635 hij is echt super geeft ook les ...
ik hoop dat het je helpt...
groetjes kathy

charene

Berichten: 1556
Geregistreerd: 11-10-01
Woonplaats: noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-02 09:10

hai kathy eindelijk ben je ook een bokker, maar bedankt voor je bericht hoop dat Chrystal er wat aan heeft, maar je kunt de kraker inieder geval bellen voor meer info.... Party!!

FOTO`S van JOELYN TABASCO TARI
viewtopic.php?f=53&t=463826
CHARENE IS NU CHARITA

Dees

Berichten: 16612
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-02 09:38

Wanneer de DA komt, laat hem dan ook het bloed en de mest onderzoeken. Best kans dat daar het antwoord zal worden gevonden.
Het is goed van je de DA haar te laten onderzoeken!

Niet elk paard is overigens een zonnetje, net zoals bij mensen zit er wel eens een rasechte chagerijn tussen......

Verder: Do not put up with this crap. Die merrie heeft zich maar te gedragen als jij er bent. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Als zij vervelend is moet je dat adresseren. Niet extreem belonen als ze zich netter gedraagt, maar ook straf wanneer zij zich niet net gedraagt. laat de boodschap heel duidelijk zijn. En er wordt niet gebokt tijdens het rijden. Punt. Dat doet ze maar in haar eigen tijd.

Jij maakt je helemaal sappel om dat beestje, en die merrie heeft echt wel door dat ze daar munt uit kan slaan.....laat je niet misbruiken hoor, ze zijn slimmer dan je soms denkt.....
Uiteraard, als er werkelijk een reden is voor dit gedrag, moet je haar ontzien, neit aanpakken. Maar als na al die onderzoeken niets gevonden wordt, probeer dan maar eens de Tough-Love-methode...ik heb er menig dier van zien bijdraaien......

Chrystal-gek

Berichten: 3076
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-01-02 00:30

nou, de da is geweest, de temperatuur is opgemeten.
de ene voet voor de andere voet kruislings geplaatst en dat was wel goed.
hij heeft ook ff geluisterd en dat was op zich wel goed, behalve bij de keel een beetje minder.
vroeg aan mij of ze hoestte, toevallig gister ff, maar niet eerder.
waarschijnlijk gewoon een virusje die stalgenoten op het wedstrijdterrein mee terug hebben genomen naar de stal.
de staartaanzet was een beetje slap ofzo Verward , maar later onder het rijden niet meer.
de wond onder de staart zag er goed uit.
op de rug was ze nu een beetje gevoelig (de vorige keer dat een vriendin van mij erna had gekeken niet), volgens de da waarschijnlijk doordat het dekje verkeerd heeft gelegen of het haar onder het zadel verkeerd.

toen moest het zadel erop en vertelde hij mij dat het zadel goed paste (en dat vond ik heel leuk om te horen van de da, want vind maar eens een zadel dat echt perfect past, nou wij hebben half NL (nouja, een kwart in elk geval wel) afgereden om een perfect zadel te vinden met paard achter in de trailer, en bij toeval vonden wij die ook nog, ikke dus supertrots met mijn aankoop en dat de da er een compliment over gaf).
toen dat goed lag, het hoofdstel om, hij keek nog ff naar het bit en toen naar de bak.
nou, daar heb ik dus les gehad van de da, en ja zekers, hij kon er wat van, iig de basis voor mij, van de rest weet ik het niet.

ze pakt rechts niet goed op ofzo en ik moet dus rechts vasthouden en als Chriss omlaag gaat (aan de teugel dus met goede stelling) dan moet ik links losser laten, of ik nou op de rechterhand zit of niet.
en daar dus een week of 2 mee doorgaan.
een thiedeman Verward zou me daarbij kunnen helpen Verward werd me gezegd (Chriss is nl nogal sterk, niet zwaar, maar sterk), dan dus rechts strakker vastzetten dan links.
mijn beugels moesten 2 gaatjes langer (rij normaal met 1 korter maar op dat moment had ik er dus 2 korter, omdat een vriendin er zaterdag op had gezeten en zondag is het zadel niet gebruikt) en wat nogal goed voor mij zou zijn, was om eens een heel uur mijn beugels over het zadel te leggen en dus niet te gebruiken(meestal rij ik niet eens een uur, maar ok).
heb blijkbaar ook dus namelijk de neiging om scheef te gaan zitten (en dan volgens mij vooral naar links).
en een watertrens Verward erin te doen.
het soms wat onregelmatig lopen zou hier ook mee moeten overgaan, onder het zadel merk je er niks van, maar aan het halster aan de longeerlijn of hoofdstel met/zonder teugel met zadel/longeersingel valt het jue soms wel eens op, niet dat ze kreupel loopt maar ook niet helemaal ok.

en dat zou het humeur dus moeten verbeteren en dan dus onder het rijden, nou, ik hoop dat het helpt, probeer het ff een maand ofzo uit, en anders ga ik weer verder kijken, kweet eigenlijk al wel dat haar gedrag in de omgang hetzelfde blijft, dat was ook niet het ergst, maar vooral onder het rijden dus.

de da is geweest en moet weer een keer want moet nog ingeent worden en dat kon vandaag niet (maar dan hopelijk met de hele stal gelijk ofzo), nu nog de hoefsmid en de tandarts, wordt lekker een duur maandje (of 2) voor mij en mn paardje.

de da kon dus al vrij snel komen, dus ff op de wei zetten voor een onbepaalde tijd was niet echt nodig, nadat ik dinsdag avond een wedstrijd had, en woensdag ff gelongeerd en losgegooid in de bak had, heb ik donderdag samen met een vriendin getraind en vrijdag veel balkjes gelopen in alle gangen.
zaterdag weer samen met mn vriendin getraind en gister weer ff losgegooid en gelongeerd heb, en na vandaag dus een les van de da (maandag) ben ik dus juist het tegenovergestelde gaan doen van wat ik van plan was, Chriss heeft nl een zware week achter de rug (me to *LOL* ) ipv een rustige.

Dees, wat is de tough-love methode?

KC/Charene, jullie wonen wat verder van mij weg, maar blijkbaar woont die kraker erg dicht bij mij, maar ik haal hem iig er nu nog niet bij, ook omdat ik nog steeds niet weet wat hij doet (kon ik niet opmaken uit jullie verhaal) en ik nu eerst ff wat anders ga proberen en als dat niet helpt, dan zoek ik wel verder.

Dees

Berichten: 16612
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-01-02 09:42

Tough-Love....dat is een beetje een spartaanse opvoeding. Streng maar rechtvaardig. Met andere woorden. Jij staat iets toe of je staat iets neit toe. Zo'n paard is het daar neit altijd mee eens...maar in plaats van de ruimte te laten voor haar discussie, is voor jouw je standpunt bepaalt. Ze heeft het maar te slikken en zich ernaar te voegen.
Voegt ze zich, dan heeft ze geen probleem. Voegt ze zich niet, dan is haar leven gewoon lastig, want jij hebt besloten dat ze iets wel moet doen. Jij accepteert haar inbreng niet, ze mag met jou meedoen en niet andersom.
De beloning bij goed gedrag is dat alles normaal blijft. De straf bij slecht gedrag is dat jij dat meteen streng aanpakt. Dus niet gaan knuffelen als het geod gaat, maar gewoon negeren. Je had immers niet anders verwacht, het is normaal dat zij zich gedraagt. Wanneer ze zich niet gedraagt, moet ze de consequenties maar voelen. Reken maar dat het paard na een paar aanvaringen eieren voor haar geld kiest....

De kunst is het zo te laten lijken dat zij zelf haar keuzes maakt. En als ze een foute keuze maakt (dus slecht gedrag) dat zij daar iets vervelends aan ervaart. Liefst zonder dat ze de link kan leggen naar jouw straf, maar wel met een hele duidelijke link naar het gedrag.
Voorbeeld: als ze bokt tijdens het rijden, zweep op de kont. bokt ze weer, weer zweep op de kont. En laat het haar maar voelen. Zodra ze ophoudt met bokken, en geloof me, vroeg of laat zal ze dat doen, dan is er geen zweep op de kont. Dat is dan de beloning.
Nog een: voedernijd. Staat ze te zomen tegen boxwanden, gooi je brokjes naar haar hoofd. Ze zal sschrikken en het gedrag even staken. Dan ga jij gewoon door met voeren. Heerft ze een volgende keer weer zo'n haast, gewoon weer brokjes naar het hoofd (handje, niet de hele maaltijd Haha! ). Nou, dan heeft ze na een paar dagen echt wel ind e gaten dat als ze zich gedraagt tijdens het voeren, er geen brokjes naar haar hoofd vliegen. dat is dan de beloning.
Hapt ze naar je bij het aansingelen...klap op de neus. En raak, en elke keer weer. net zo hard als zij naar je hapt. Liefst nog tegelijkertijd. Wanneer zij niet hapt, sla jij niet. haar keuze.

Maak van alle dingen die zij niet leuk vind, het leukste wat er op dat moment aan keuzes zijn. Dus, gedraagt zij zich niet, laat er dan iets gebeuren wat zij nog minder prettig vind. Soms is dat niet helemaal mogelijk hoor...maar zoals met dat zadelen. Trek er maar een middag voor uit. Jij wilt zadelen. Zij niet. Jij probeert het toch, zij misdraagt zich. Laat haar maar uitrazen en probeer het daarna gewoon weer. Dat geeft ze vroeg of laat wel op. Dan moet je tussentijds geen aandacht besteden aan het wangedrag. En zodra je het zadel erop hebt, stap maar een rondje en zadel haar dan maar weer af. Jij hebt gekregen van haar wat je wilde, en zij leert dat vechten geen zin heeft want ze verliest toch. En als je het zadel dan er af haalt na een minuutje of zo....moet je voor de aardigheid zien hoe beteutert ze zal staan te kijken! Echt waar, je ziet ze denken...is dit nou alles, heb ik me daar nou zo druk om gemaakt... Verward
Verras haar maar daarmee.....

Gut wat een verhaal he. Misschien was je ook al zo bezig met haar, maar voor de meeste paarden is een beetje strenge manier van omgang best heel gezond. Houdt haar op haar plaats. zo zou ze bij andere paarden toch ook behandeld worden. Sommigen heben die duidelijkheid gewoon nodig.
Hoop dat ze snel bijdraait!

Chrystal-gek

Berichten: 3076
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-01-02 02:19

nou, ik snap er helemaal niks meer van.
dacht juist dat het vorige week beter begon te worden, eigenlijk al voordat de da kwam, het was nog niet helemaal, maar toch al wat beter.
het bokken naar de galop bleef weg enzo.

maandag is de da dus geweest en hebben we best wel flink getraind, dinsdag kon ik niet (was ziek) en woensdag heb ik wel gereden, ze had dus 1 dag stil gestaan, dus dacht dat ik op een bommetje kwam te zitten, dat merkte je ook wel een beetje met het instappen, beetje dribbelen enzo, dus erg opletten dat ze gewoon in stap bleef, toen aandraven, ging ook nog wel goed, en toen ik wou aangalopperen, kreeg ik haar moeilijk in galop Verward
ze is altijd nogal frissies in haar koppie, maar dit leek meer op sloom.
tijdens het draven, liep ze slomer als anders en ik kon haar heel moeilijk wat actiever laten draven, netzo met de galop.
snap er nu echt de ballen niet meer van hoor.
vandaag heb ik een nieuw bitje gehaald (thiedeman hadden ze niet, dus die moet ik ergens anders vandaan halen Boos! )
maar die heb ik nog niet uit kunnen proberen want kon niet op stal komen, dus dat moet toch morgen wachten.

toen ik haar 2 jaar geleden kreeg, was ze niet zo fris, is ook niet zo gek met haar toestand.
maar na haar halfjaartje rust, was ze meer frisser, is ook niet gek als je er pas weer opzit.
maar het bleef zo, dus het kwam niet doordat ze een hele lange tijd had stilgestaan.
een tijdje geleden kon ik alleen maar longeren (10 dagen lang, want er was een groot concours in de manege en dat begon elke dag rond half 6/6 uur, en als je pas heel laat uit school bent, rond 4 uur, soms zelfs 5 uur, heb je niet de tijd om eerst naar huis te gaan om om te kleden en dan naar de stal toe om te rijden, longeren kon nog net in die tijd als je van de bus uit meteen naar de stal toeging), toen viel het mij ook op dat ze erg sloom was, maar ik zei er wel bij dat dat wel vaker leek als je haar aan het longeren was, tot je erop ging zitten.
na die week en ik weer kon rijden, merkte je weer erg weinig van het slome af, juist weer het normale, dus het tegenovergestelde.
en gister leek ze weer zo sloom, maar nu dus onder het rijden, juist terwijl ik er de dag ervoor niet had gereden.

kheb een vreemd paard met al haar buien, vorige week vrijdags over balkjes in alle gangen (welke gang ik dus wou en voor haar is dat dan meestal een versnelling hoger) en zaterdags liep ze zo over een hindernis heen in stap, geen toeval, heb het 2 maal gedaan, en toen nog 2 maal in draf.
vroeg me echt af wat er nou gebeurde, zat er heel verbaasd op, anders neemt ze altijd een noodsprong, vaak zelfs over een balkje, ok, dit was een heel laag kruisje, maar normaal voor haar geen reden om er rustig in stap over te gaan.
zei dat ik echt op een ander paard zat deze week, maar dan in de positieve zin.
maandags ging het ook nog goed, maar woensdag weer niet en toen zat ik alweer op een ander paard, maar dan in negatieve zin, zo sloom zoals ze anders nooit is (maandags was ze ook niet sloom en de week ervoor ook niet, maar gewoon braaf, rustig, maar niet sloom).

oooooh, ik weet het ook niet hoor, wil toch wel ff een maandje proberen met wat de da mij heeft aangeraden en morgen gaat het andere bit erin, maar dit klopt gewoon niet.

misschien dat ik de fysio toch wel weer ff langs laat komen, want de da merkte dus wel op dat als je zat te kneden in haar rug, dat ze dan verstrakte, er dus op reageerde, wat ze eerst niet deed toen een vriendin van mij dat bij haar deed.
toen ik dat gister deed, reageerde ze er wel een klein beetje op, maar ook door meteen te knipperen/plassen, wek je daar hengstigheid mee op ofzo Verward
en dat hij anders misschien wel een paar adresjes weet op alternatief vlak.
wat de da trouwens ook opviel, paard stond vast toen hij binnenkwam, dat ze toen al erg sjagie keek/deed en hij ff stond te twijfelen offie zo wel dichter bij moest komen, nou dat gedrag was heel normaal, je kunt veel met haar doen, maar wel met een sjagie gezicht van haar kant, of ze het nou leuk vind of niet.
ze deed ook absoluut niks op de da uit, maar ok.

sorry, voor dit ellenlange verhaal, maar zo heb ik het tenminste van me kunnen afschrijven, want zit er wel mee.
een paar daagjes, een weekje dat gedrag ok, maar als ze dat gedrag langer en steeds vaker vertoont, nee bedankt.
oplossing.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Astrid_Brann, Googlebot, Mopjemop en 21 bezoekers