* Hoefkanker?

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Marije
Berichten: 3087
Geregistreerd: 16-08-01
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-01 19:18Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-01 20:18

Heb even voor je gezocht:

Mijn paard is kreupel, Dr. Jürgen Bartz

hoefkanker

Ofschoon de naam een tumorachtige aandoening doet vermoeden is het dat strikt genomen niet. Om onverklaarbare redenen wordt de (hoornvormende) kiemlaag van de lederhuid tot ongecontroleerde woekerende groei aangezet. De veranderingen gaan meestal uit van de straal, maar worden in gevorderde stadia ook gezien in het zool- en wandhoorn. Vooral langdurig staan in vies, nat strooisel schijnt de aandoening te bevorderen, en het betreft meestal de achterhoeven van paarden met slecht verzorgde hoeven.
Toch komt hoefkanker bij lichte warmbloedpaarden, volbloeden en pony's zelden voor. Deze aandoening mag niet verward worden met rotstraal.
In het verloop van deze woekerende lederhuidziekte, zal een overmaat aan abnormaal zacht, kazig hoorn met een rottende opdringerige geur geproduceerd worden. De lederhuid is door hoornverval vrij toegankelijk voor bacteriën, die met een ontsteking het geheel kunnen compliceren. Pas in vergevorderde stadia zal -vaak ernstige- kreupelheid optreden.
Er zijn talrijke therapeutische mogelijkheden die meestal weinig succesvol zijn en erg tijdrovend zijn.
De lokale behandeling bestaat uit desinfecterende en uitdrogende geneesmiddelen, daarnaast krijgt de patiënt antibiotica en pijnstillers.
Het kernprobleem, namelijk een afwijkende lederhuid, wordt daarmee niet aangepakt en het vereiste chirurgische verwijderen zou toekomstige hoorngroei aldaar onmogelijk maken. De prognose is daarom onzeker.


Paardebenen, Evert Offereins

straalkanker
Evenals rotstraal komt het vaker voor aan de achterhoeven, het is echter veel ernstiger. De oorzaak is prikkeling van de lederhuid. Het kan ontstaan uit een diepe, verwaarloosde rotstraal, maar er moeten andere oorzaken zijn. Gedacht wordt aan overgevoeligheid voor deze ziekte of het gebrek aan weerstand tegen de ziekte. Het komt namelijk ook voor aan alle vier de benen zonder een voorgeschiedenis van rotstraal.
Straalkanker en ook hoefkanker gaan uit van de straal- en zoollederhuid en soms van de wandlederhuid. De levende lederhuid produceert normaal de gezonde hoorn. Bij straalkanker is de lederhuid overactief en produceert een overtollige, onsamenhangende hoorn van inferieure kwaliteit. Hoorn dat week en zacht is en snel tot rotting overgaat. Het kenmerkende symptoom van straalkanker is dan ook, naas de overtollige hoorngroei, stank; smerige, infiltrante stank. Dat alleen al moet de eigenaar alarmeren. De therapie is langdurig en kostbaar. Herhaaldelijk verwijderen van inferieure kwaliteit tot op de levende lederhuid, intensieve behandeling onder verband met gebruikmaking van etsende en/of ontstekingsremmende middelen, een zeer schone en droge stal en eindeloos geduld kunnen de kwaal doen genezen. Niet zelde moet de therapie gestaakt worden omdat het geduld van de eigenaar opraakt, mede als gevolg van de kosten die gepaard gaan met de intensieve, langdurige behandeling.


Helaas geen goed nieuws dus Huilen

Nulla tenaci invia est via

Marije
Berichten: 3087
Geregistreerd: 16-08-01
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-01 10:12

slik.....
Nee niet echt Huilen Huilen Huilen
Toch bedankt.....


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Inney, Jessica_1998, LieZ_Horses, lotte_dl, mollie, Nipples, Pessoa, petravdmeerx, RvS, Sharon_2105, Shelaapj, tijger en 40 bezoekers