Rotte kies met abces trekken

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Rotte kies met abces trekken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-09-04 21:25

Mijn 20-jarige Welsh mankeert sinds jaar en dag al vanalles en nog wat aan z'n gebit, vandaag is gebleken dat z'n voorlaatste kies zwaar ontstoken is, zit een heel abces aan. Hij staat nu op pijnstillers en antibiotica en dinsdag wordt deze kies verwijderd.

Heeft er iemand hier ervaring mee? Hoe en wat hebben ze gedaan? Wat was de nazorg, hoe lang duurde de operatie, hoe evolueerde het achteraf etc.
Gewoon alles wat je weet van info is welkom, mijn Welshje heeft namelijk een ontiegelijk klein mondje en het is nog maar de vraag of de VA er uberhaupt aan kan ... Wil me dus zo goed mogelijk informeren over hoe en wat.


Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-09-04 11:06

Heeft er nou niemand ervaring met deze operatie? Scheve mond
Heb de zoekfunctie al gebruikt maar kwam maar 1 echt bruikbaar topic tegen ...

meikemarieke
Berichten: 3414
Geregistreerd: 12-07-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-04 14:35

eeuhmmm nou jah niet mijn paard ofzo, maar ik heb dat zelf gehad....
daar heb je waarschijnlijk weinig aan
mijn wortel was ontstoken en door de tandarts(deed ut niet helemaal goed) en mijn suikerziekte werd het veel erger, moest aan de antibiotica en had echt veeel pijn maar ja ongeveer 1,5 maand nu heb ik nergens meer last van, goed hier heb je echt niks aan he??sorry.....

Kyona

Berichten: 4768
Geregistreerd: 19-03-02
Woonplaats: Krimpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-04 15:07

Ken wel een paard waarbij een ontstoken kies verwijderd is. Dit ging op zich goed en heelde snel. Mocht in het begin alleen natte zemelen eten, zodat er geen vuil in kwam. Ze moest volgens mij ook de mond spoelen, maar dat weet ik niet meer precies (is al langer geleden)

droebel

Berichten: 882
Geregistreerd: 21-04-03
Woonplaats: wijk bij Duurstede

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-04 18:48

mijn paard heeft 2 jaar geleden een ontstoken kies gehad. hij had een hele bult op z'n hoofd. ben bij 2 klinieken geweest. bij de eerste kliniek wisten ze niet met zekerheid te zeggen of hij een ontstoken kies had. ze wilde hem wel opereren d.m.v. van een gat te boren aan de buitenkant van z'n hoofd. via dat gaatje wordt dan de kies eruit getikt. dit heb geweigerd. toen is hij naar de uithof gegaan en hebben ze de kies er uitgetrokken. hij moest hiervoor geheel onder narcose, er werd nog opgebeld of z'n een CT-scan mochten maken. dan konden ze zien of de kies er makkelijk uit te trekken was of dat ze evt. toch hem eruit zouden moeten tikken. gelukkig konden ze hem er in 2 x uittrekken. hierna heeft hij nog 1 of 2 dagen op de kliniek gestaan. hij mocht gewoon eten en na een paar dagen weer rijden. ik moest wel elke x na het eten de tuinslang in z'n mond hangen om voedselresten uit het gat te spoelen. mijn paard had de 1e dagen wel moeite met hooi eten. hij maakte er proppen van en kreeg het echt niet weg. nu moet wel wat vaker de tanden gevijlt worden omdat de kies boven het gat niet afslijt.
als de kies er gewoon uitgetrokken kan worden, heeft je paard er het minste last van. als ze een gat moeten boren, moeten ze vaak wat langer op de kliniek staan. het heelt moeilijker en er moet een drain in om pus af te kunnen voeren.

Hoe beter ik de mens leer kennen,
hoe meer ik m'n hond waardeer!

Vora

Berichten: 810
Geregistreerd: 09-11-01
Woonplaats: Hoogezand

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-04 19:17

Ik heb je PB beantwoord. Het is helaas niet zo'n positieve ervaring met dit probleem, maar ik hoop dat je er wat aan hebt.

Soms is't niet erg iets moois te verliezen, beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad heilige Anthonius
Rust zacht lieve Eldi.......

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-09-04 21:32

Ik heb hem gelezen, bedankt Vora. Echt heel erg voor je paard (en jou) ik hoop dat alles goed inorde komt en blijft.

Ik had begrepen dat zijn kies los stond, dat betekende dat hij er iig makkelijker uit zou moeten zijn te halen. Hij heeft geen uitvloeing via zijn neus, hij stinkt wel uit z'n bek maar dat is ook te begrijpen na zo een voedselophopingen.
ga morgen eens bellen om te vragen of ik zijn mond niet dagelijks met iets kan spoelen zodat het toch ietwat "proper" blijft daar.
Hij heeft ook niet echt een bult op z'n kaak, hij propt de zijkanten van zijn wangen wel standaard vol met eten (hamstereffect) maar dat is iets chronish, hij heeft een beetje een misgroeit gebit. (daar komt het op neer, het mankeert echt veel)
Hij word geopereerd bij de VA thuis, hij heeft daar een aangepaste opvoelbox waar hij in kan. Deze gespecialiseerde paarden VA is ook kundig gediplomeerd paardentandarts. Ik heb er dus wel de volste vertrouwen in dat het hem gaat lukken, dat moet gewoon.

Nu ja, dinsdag is the day! Ben al slobber gaan halen voor m'neer en enkele extra lik-its (die knoflook had ie op 1 dag op Bloos! zo ziek issie niet Knipoog )
Nu maar hopen dat het goed gaat ... Nagelbijten / Gniffelen

(m'n pa is trouwens goudsmid en die heeft me beloofd een mooie armband van z'n kiesje te maken Schijnheilig )

Diva

Berichten: 2613
Geregistreerd: 02-10-03
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-04 12:00

Mijn paardje had zijn voorlaatste kies gebroken en was gaan ontsteken. Nu ongeveer 8 jaar geleden.

Die moest onder narcose via een operatie verwijderd worden omdat ze er via de mond niet bij konden.

Ze kreeg toen een buisje net onder dr jukbeen waardoor ze een paar keer per dag spoelden ivm vuil van het eten. Ze heeft geen speciaal voor gehad. gewoon brok. Ze heeft er een maand gestaan ongeveer. Alles is prima verlopen.

Maar dan de nazorg:
Let er ajb op dat de tegenovergestelde kies gewoon doorgroeid omdat hij niet wordt afgesleten door die kies die verwijderd is. Je moet dus regelmatig de tandarts/DA het gebit laten controleren. Bij mij was dat niet verteld.
Na ongeveer 7 jaar was de kies circa 10 cm hoog. D'r kaak is daardoor helemaal scheef gegroeid, kan moeilijk eten (ze maakt nu zelf een soort slobber van dr eten), hooi komt er in proppen uit en met rijden is het al helemaal niet prettig. Het malen kan de kaak niet goed meer. Echt alle tanden slijten nu scheef af.
De DA moet nu om de 4 maanden die kies steeds iets meer inkorten zodat over 1 a 2 jaar dr kaak weer is zoals bij een normaal paard.

Ik wens dit geen paard of eigenaar toe dus waarschuw iedereen maar die een paard heeft waarvan een kies wordt verwijderd.

OutdoorRiding.nl - Endurance Riding Wear - Kerrits, Performa Ride, Irideon, TuffRider, Goldfinch & Rackers Wear endurancebroeken!

anneM_Ajax

Berichten: 2590
Geregistreerd: 17-09-04
Woonplaats: Breukelen UT

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-04 14:51

hmm bij die van mij was het botvlies gaan groeien door een ontstoken kies daardoor heeft hij ook een bult beetje jammer maar voor de kies is het alleen maar beter
-xxx- annemarie

AJAX 27-03-2005 * 01-06-2015
Argentina (Argentinus x Zeus) 19-04-2004

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-04 15:25

Merens, mijn pony heeft dat nú al, zijn bovenste rij kiezen staat verder naar voor dan de onderste (geen overbijt aan tanden) en die 2 voorste kiezen groeien dus z'n mond "op slot" omdat ze niet kunnen afslijten. Hij heeft dat ook aan 1 van z'n achterse kiezen. Die mist een kroon en de kies daarboven groeit dus verder door naar beneden.
Verder staat alles schots en scheef, brok maakt ie een papje van en hooi kan hij onmogelijk eten zonder proppen te maken. Zelfs als de tandarts net is geweest knoeit hij met eten omdat dat gewoonweg niet anders kan. (het kan wel minder worden maar gaat nooit helemaal weg)
Ik heb de pony nu 11 jaar, toen waren paardentandartsen nog niet (zo) bekend en een begrip als nu. dat is heel jammer want ik denk dat als z'n gebit toen al nauwkeurig bij gehouden werd hij nu veel minder last zou hebben. Maar ja, wisten wij toen veel ... (nu kan hij dus zoals jou paard geen fatsoendelijke maal-bewegingen maken en smakt hij verschrikkelijk! Ook als hij niets in z'n mond heeft maakt ie de geluiden van een oude pee die iets tussen z'n kunstgebit heeft zitten Clown )

Tandarts komt dus sowieso minimaal 2 keer per jaar, laatste keer was in maart en toen was alles nog pico bello inorde en diende er niets gedaan te worden, nu is het echter ineens goed mis door het eten dat zich bleef opstapelen in de spleten van z'n kiezen en steeds verder door drukte.
Daar valt dus niets aan te doen, al denk ik dat dagelijks spoelen wel íets zou kunnen uitmaken, dat ben ik dus ook van plan om te gaan doen in het vervolg.

Toch bedankt voor je reactie, ben blij dat er toch nog zoveel gevallen zijn zonder al te gekke complicaties achteraf!

Annemarie, ik begrijp niet zo goed hoe het voor de kies beter is als het botvlies gaat groeien ... kun je dat is beter uitleggen? Bloos

anneM_Ajax

Berichten: 2590
Geregistreerd: 17-09-04
Woonplaats: Breukelen UT

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-04 14:44

haha nee niet op die manier
het is beter voor de kies dat ie eruit gehaald wordt want de baas van mijn verzorgpaard wachte er te lang mee en toen is door die ontstoken kies het botvies ook gaan ontsteken als dat gebeurt groeit er ook extra bot op het neusbeen, dat beschreef iemand anders ook las ik daarom zei ik het -xx-

AJAX 27-03-2005 * 01-06-2015
Argentina (Argentinus x Zeus) 19-04-2004


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Astrid_Brann, BingBot, goldith, Googlebot, LadyMadonna, Malissaa1, marjolein88, urosa en 31 bezoekers