Hoefbevangen

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
thijs1984
Berichten: 59
Geregistreerd: 01-08-04
Woonplaats: Rotterdam

Hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-09-04 13:04

Hoi, ik ben net erg geschrokken!

Al een week staat mijn paard al behoorlijk kreupel, trok met zijn benen, liep gigantisch stijf, er kwam veel snot uit zn neus en hij had moeite met eten. Nu, vanmorgen is er een specialist geweest en de hoefsmid, uitslag; hoefbevangen. Hij staat nu in een bak waar hij niks kan eten, alleen drinken. Advies was; eiwit arm hooi en eiwitarme brokken. Zeker ga ik mij daar aan houden, ik ben zo bang dat het niet goed komt. Ik heb al heel lang niet meer kunnen rijden ivm mijn nog steeds langdurig aanhoudende zietke. Hij staat dag en nacht op de wei en heeft dus gewoon teveel binnen gekregen. Ik heb nog nooit met hoevbevangenheid temaken gehad, en weet dus behalve nat houden en eiwit arm voeren niet hoe ik moet handelen want toen toen de diagnose gesteld werd was ik op school. Jammer is dus dat hij weining mag eten want hij is echt al zo mager! word dus nog magerder maar schijnt voor zijn eigen bestwil te zijn. Nu heb ik gehoord dat je ook mag wandelen of niet? En hoe lang duurt het ongeveer wat zijn de gevolgen hoe het beste te handelen? Ik hoop antwoord te krijgen van mensen die hier serieus mee weten om te gaan, en alleen advies krijg waarvan ik zeker kan zijn dat ze echt goed zijn en dat het niet juist de andere kant op gaat..Dankje alvast


Aramat

Berichten: 3169
Geregistreerd: 27-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-04 13:20

Gewoon even zoeken, er zijn al zoveel topics hierover. Oud hooi geven, heb je geen medicijnen gekregen? Vind t trouwens wel laat dat je er na een week pas een DA bij hebt gehaald.. maar goed das al gebeurd. Sterkte ermee!

thijs1984
Berichten: 59
Geregistreerd: 01-08-04
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-09-04 13:49

na een week een dierenarts erbij??is dat raar? Er is een tijdje een echte paardenkenner langsgeweest die het niet nodig vond! Beetje makkelijk om te zeggen als je de achtergrond niet kent niet? En gezocht heb ik ook zeker ik zoek alleen mensen met ervaring!

Aramat

Berichten: 3169
Geregistreerd: 27-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-04 13:57

thijs1984 schreef:
Al een week staat mijn paard al behoorlijk kreupel, trok met zijn benen, liep gigantisch stijf, er kwam veel snot uit zn neus en hij had moeite met eten.


Als mijn paard dit had zou ik niet een week wachten voordat ik er een DA bij haalde nee.. Maar goed ieder voor zich!
Als je wat topics doorleest dan lees je daar veel verhalen van mensen met ervaring. Op www.keerhoeve.nl staat ook veel info

thijs1984
Berichten: 59
Geregistreerd: 01-08-04
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-09-04 17:51

ik snap je mening, maar er speelden meerdere factoren mee waardoor ik de da niet eerder mocht laten komen Maar bedankt voor de info hoor!

Kinke
Berichten: 13550
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-04 18:04

Ok...helaas heb ik hier ook ervaring mee. Mijn paard kreeg het voor elkaar om 2 dierenartsen 3 dagen op het verkeerde spoor te zetten. Spierbevangen...nee, hoefzweer...nee, en na 3 dagen verzette ze geen voet meer. Uiteindelijk diagnose hoefbevangen, pijnstillers geinjecteerd, een beetje hooi gevoerd en na 4 dagen richting kliniek. Daar heeft ze pijnstillers, ontstekinsremmers en een middel die de bloeddruk herstelde gehad, speciaal beslag en na 1 1/2 week mocht ze weer naar huis Lachen
Lopen mocht in haar geval absoluut niet (haar hoefbeen was trouwens niet gekanteld) en na diverse controles en aanpassing van de ijzers staat ze nu weer blootvoets in de wei (schraal overigens).
Ik vraag me ook af, krijgt je paard medicijnen en pijnstillers?
Pijn staat genezing in de weg nl.

Dyonne
Moderator AR, MD, VS, BEH, WD

Berichten: 26907
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-04 18:08

Ik weet nu wel een hoefbevangen pony. Die krijgt medicijnen. Voor de rest weinig stro, want dat eet ze ook op. En 2 plakjes hooi per dag. Voor de rest een handje bix. Ze is te dik, dus dat kwam wel goed uit. Maar als de pony al mager is zou ik het voer niet te hard minderen. Hoefbevangen hoeft niet te komen door teveel eiwitten.
O, ja, de pony die ik ken staat ook op een soort schoentjes nu voor een paar weken. En ze gaat echt weer goed lopen nu. Ze staat de hele dag in de bak buiten, dus loopt dan een heel klein stukje.

rossebol

Berichten: 3764
Geregistreerd: 07-01-04
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-04 20:09

ik zou je paard lekker op stal zetten dan op nat zand in de stal dat is goed voor de hoeven. Als het goed is hoor je van de dierenarts pijnstillers te krijgen voor de eerste week of weken. en heel schaars voeren je kan er na een tijdje best rustig aan in het land zetten maar dan een uurtje op een kort stuk. Ik weet niet waardoor je de dierenarts er niet eerder bij hebt gehaald maar daar kan ik niet over oordelen ik zeg alleen wel dat je dit voortaan echt gelijk moet doen het hoefbeen kan namelijk gaan kantelen en dan ben je nog veel verder van huis. suc6

Mama van Sem 31-07-2007 en Jessey 24-04-2012

thijs1984
Berichten: 59
Geregistreerd: 01-08-04
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-09-04 14:37

Kinke, mijn verhaal is qua begin misschien wel een beetje hetzelfde, die paardenkenner ( topfokker) is dus eigenlijk ook een beetje op het verkeerde spoor gebracht doordat het na een paar dagen weer iets beter leek te gaan. Maar deze man heeft inderdaad pijnstillers gegeven waardoor het iets beter leek te gaan. Thanks voor de reacties!!

timilon
Berichten: 3594
Geregistreerd: 02-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-04 14:38

zet hem in een box met nat zand,dat verlicht de pijn.verder gewoon acuut op "honger"dieet...veel succes

R.I.P Pebbles Timilon Vollie Spotty speccie Z2+7
Zwart Kentaur Artemis dressuurzadel te koop, voor info pb!

judithM
Berichten: 823
Geregistreerd: 17-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-04 16:12

timilon schreef:
zet hem in een box met nat zand,dat verlicht de pijn.verder gewoon acuut op "honger"dieet...veel succes


Niet op een acuut hongerdieet zetten, wel minderen door biks (bijna helemaal)weg te laten en alleen hooi.

Als je je paard op hongerdieet zet heb je kans op hyperlipeamie, vet in het bloed doordat ze eigen vet op gaan nemen---> moet helemaal niet gebeuren!!!

idje

Berichten: 1169
Geregistreerd: 27-08-04
Woonplaats: in de polder

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-04 07:51

Wat ook goed helpt volgens de laatste D.A. inzichten is aspirine.
Dat verdunt het bloed waardoor het makkelijker door het ontstoken gebied stroomt en zo dus rotzooi meeneemt. Het is pijnstillend en ontstekings remmend. Je kunt het in poedervorm bij de D.A. halen, maar dat eten ze dus niet op. Handiger is een aspro-bruis door het drinkwater.
2 x daags 1 Aspro-bruis per 200 kg in een halve emmer water.

JollyJumper

Berichten: 1325
Geregistreerd: 17-12-02
Woonplaats: Vortum Mullem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-04 08:32

Ik heb hier echt ervaring mee. Mijn ruin is twee jaar geleden ook ernstig hoefbevangen geweest vanwege een koliekoperatie. En over hoefbevangenheid zijn geen twee DA dezelfde mening toegedaan is mij opgevallen! Iedereen zegt wat anders. Waar ik erg goede ervaring mee had zijn de heren van hoofcare.nl. Zij zijn echt gespecialiseerd in deze dingen en volgens mij zitten ze niet eens zo ver uit jou buurt. Ik zou ze onmiddelijk gaan bellen als ik jou was want je kunt hier heel veel problemen aan overhouden en dat hoeft echt niet!
En waar ik verder nog goede ervaring mee heb is Laminaze voeren (van de Paardendrogist) om de gifstoffen te helpen afvoeren.
Ik moest trouwens juist wel rustig kleine stukjes lopen om de doorbloeding op gang te houden omdat dan de gifstoffen ook beter afgevoerd worden.
Mijn paard had trouwens wel een gekanteld hoefbeen, kwam zelfs door de zool heen (!) en dat is helemaal goed gekomen, hij loopt nu weer wedstrijden en springt ook weer (is 2 jaar geleden gebeurd).

Jumper 15-05-1991 - 15-07-2007 in mijn hart voor altijd
Maar Sanchez en ik maken een nieuw begin, al M1 + 0 Haha!

thijs1984
Berichten: 59
Geregistreerd: 01-08-04
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-09-04 11:28

Hier ga ik zeker wat mee doen!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 11 bezoekers