weke koten bij tweejarige

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JollyJumper

Berichten: 1325
Geregistreerd: 17-12-02
Woonplaats: Vortum Mullem

weke koten bij tweejarige

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-08-04 08:36

Ik heb een probleem waarbij ik van zoveel mogelijk mensen hun mening wil horen. Het zit zo. Mijn schoonvader fokt paarden, hele goeie ook nog. Maar soms gaat er natuurlijk wel eens iets niet helemaal zoals je zou willen. Nou heeft hij twee jaar geleden een veulen gekregen bij zijn beste merrie ( een keur merrie van Voltaire (vm pref v. Notaris) uit de Lavanta stam). Het was een leuk veulen bij de geboorte (de vader is Tangelo v.d. Zuuthoeve) en het groeide voorspoedig op in de wei bij de moeder. Tot zover is alles nog goed. In de winter gaan zijn paarden naar binnen en het veulen ging na het verspenen naar een stal van een bevriende hengstenhouder/springruiter om in een koppel veulens de winter door te brengen in een loopstal met grote paddock. Het veulen deed het goed, lag goed in de groep etc. dus ook nog niks aan de hand. Maar toen ze in mei weer terug kwam bij mijn schoonvader om weer de wei op te gaan met de anderen bleek ze ineens heel week te staan in de koten van de achterbenen! Er was niks gebeurd in de winter zoals bv. ongelukken, ziektes etc. dus voor mijn schoonvader volkomen onbegrijpelijk hoe dit is gebeurd. Hij is nu erg teleurgesteld en wil dit inmiddels tweejarige paard naar de slager brengen. Toen heb ik gezegd dat ik haar wel een tijdje wilde hebben om te kijken of ik er nog iets aan kon doen. Ik heb nl. het idee dat het eerder een groeiprobleem of iets dergelijks is. Als ze nou vanaf de geboorte slecht geweest was, zou ik er nooit aan beginnen, maar ik heb het idee dat ik het misschien wel weer goed zal kunnen krijgen omdat ze toch de eerste, pak em beet, acht maanden van haar leven goed was. Nou weet ik natuurlijk niet helemaal alles van wat er precies gebeurd is, maar ik mag haar voor niks hebben, en naar de slager kan altijd nog denk ik dan. Ik zou eerst willen wachten (en er deskundigen naar laten kijken) tot ze in ieder geval 3 a 3 1/2 jaar is. Ze is trouwens nog nooit kreupel geweest en loopt ook fantastisch qua gangen.
Wat vinden jullie hiervan (en dan bedoel ik geen penny verhalen van; aachch, wat zielig dat ie naar de slager moet...). Zou dit een kans van slagen hebben? En heeft iemand nog ideen over hoe dit gekomen is en wat ik evt. zou kunnen doen? Ik vraag maar zoveel mogelijk meningen want zo heb ik mijn eigen (ten dode opgeschreven en rijp voor de slager) paard ook weer helemaal goed gekregen en die loopt nu met succes in de sport. Nou zal dat wel niet altijd opgaan en heb ik ook veel geluk gehad, maar dan nog. Het kost me niks en ik wil het een kans geven.
Ik heb hier een foto van het veulen bijgevoegd, helaas heb ik nog geen recente foto, als ik die binnenkort heb kan ik die misschien ook plaatsen.
Afbeelding

Jumper 15-05-1991 - 15-07-2007 in mijn hart voor altijd
Maar Sanchez en ik maken een nieuw begin, al M1 + 0 Haha!


Suzan1

Berichten: 1506
Geregistreerd: 10-02-03
Woonplaats: Aan de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-04 10:45

lijkt me wel dat er een recente foto bij moet, ik zie niet zo veel verkeerd aan dit veulen. Verward

ellepel

Berichten: 38484
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-04 10:55

dat zie ik ook niet...

maar met een aanpassing met de manier van bekappen( goeie hoefsmid!)
moet je nog wel wat kunnen sturen denk ik.
goeie zet dat je haar nog ene kans geeft, want ik denk dat vooral de jonge leeftijd nog wel een kansje maakt dat het nog redelijk goed komt

A woman needs two men in her life - the horse of her dreams and a jackass to pay for it.

yolande

Berichten: 309
Geregistreerd: 04-08-04
Woonplaats: Egmond

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-04 14:13

Hoi Jolly,

Ik zou het zeker proberen! Vind het namelijk een mooi veulen. De kans is trouwens groot dat ie tijdens de opfok wat mineralen te kort is gekomen waardoor dit is ontstaan!

Ik kan je echter geen garantie geven. Wil je het zeker weten ff de veearts bellen, in dit soort gevallen kan vaak de fysio ook een hoop betekenen.

Buitenkans voor de paardenliefhebber, ons droomhuis nu te koop ivm emigratie 2011

Korinia

Berichten: 75
Geregistreerd: 24-08-04
Woonplaats: Omg. Oldemarkt

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-04 11:22

Eet hij/zij goed?

M1 dressuur met Maurits

Let_be
Berichten: 7796
Geregistreerd: 25-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-04 18:19

Eff Veearts/smid bellen of iets in de richting van Fysio/Homeopathie of accupunctuur.
Hiermee kun je de algemene dingen vergroten zoals: weerstand, ect ect.

Als je zo'n groepje kan laten samenwerken komt ze er zeker weer bovenop! Maar ze is nog jong, dus misschien moet je haar gewoon de kans geven om hetzelf te laten herstellen.

Savannah (Z2) :):) & Aldate <3 & Giorado :~ !
http://www.horse4u.nl

JollyJumper

Berichten: 1325
Geregistreerd: 17-12-02
Woonplaats: Vortum Mullem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-08-04 19:56

Bedankt voor jullie mening. Ik was inderdaad van plan om mijn hoefsmid (en ik heb een hele goede...) er naar te laten kijken. Ik wil evt. ook nog mijn licht opsteken bij de heren van hoofcare.nl (die hebben mij met Jumper destijds ook heel goed geholpen). En ik wil er ook nog iemand naar laten kijken in de orde van bv. Rodinde Hoogeraad of Eric Laarakkers. Ik weet nog niet precies wie, maar dat zie ik wel als ik het paard hier heb. Ze komt pas over een paar maanden omdat ze nu nog in de koppel op de wei staat. Ze eet trouwens goed, en mineralen tekort heb ik zelf ook al aan gedacht dus dat ga ik ook verder uitzoeken.
Ik ga gewoon van alles bekijken en zien waar het schip strand. Ik weet uit ervaring dat mensen soms te snel de handdoek in de ring gooien en dat inderdaad ook geduld een schone zaak is bij jonge paarden...

Jumper 15-05-1991 - 15-07-2007 in mijn hart voor altijd
Maar Sanchez en ik maken een nieuw begin, al M1 + 0 Haha!

Zauber
Berichten: 404
Geregistreerd: 13-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-04 23:31

Misschien toch te hart gegroeit,die van mij is dat ook.Heb tijd nodig veel tijd.

Groetjes Zauber

leuke dresuur zadels te koop.
Euro Riding en kieffer en wintec.

Let_be
Berichten: 7796
Geregistreerd: 25-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-04 18:59

Die van hoofcare (Rob en Anton) zijn zeker aan te raden, maar begin niet over Eric Laarakkers ofzo, want Anton gelooft daar helemaal niet in en vind dat maar 'zooi'.
Het is mijn hoefsmid en hij doet het goed, maar mijn beesje reageert juist heel goed op homeopathie enzo.

Savannah (Z2) :):) & Aldate <3 & Giorado :~ !
http://www.horse4u.nl

ellenlouise
Berichten: 3775
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: In het groene hart van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-04 13:11

Jammer dat je geen recente foto hebt want aan deze kan ik niet zoveel ontdekken. Uit je verhaal maak ik op dat het * ineens * is gebeurd? Of toch gewoon geleidelijk maar dat het opeens opviel?

Mijn paard kreeg op z'n 2e één of ander virus (volgens de da) waardoor z'n kogels bijna de grond raakte. Dit is wel overgegaan.
Maar week gekoot betekent meestal lang gekoot en daar kun je met homeopathie ook niet veel aan veranderen. Of bedoel je alleen de stand van het kootbeen?

Misschien toch een stuk duidelijker als je een foto kunt plaatsen.

JollyJumper

Berichten: 1325
Geregistreerd: 17-12-02
Woonplaats: Vortum Mullem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-08-04 13:16

Weet ik! Ik heb mijn schoonvader al gevraagd om een foto te maken als hij naar de paarden gaat (paard staat nu 150 km verderop dus dat kan ik niet even een twee drie doen... Wat is dat voor virus geweest dat je paard heeft gehad? En heeft hij er wat aan overgehouden? En hoe lang heeft dat geduurd? Volgens mijn schoonvader is het de laatste maanden wel ietsje verbeterd. Maar ik kan dat niet vergelijken omdat ik het paard misschien een keer of drie in haar leven gezien heb.

Jumper 15-05-1991 - 15-07-2007 in mijn hart voor altijd
Maar Sanchez en ik maken een nieuw begin, al M1 + 0 Haha!

klien

Berichten: 2130
Geregistreerd: 21-08-03
Woonplaats: Heemskerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-04 14:59

Voor zo ver ik heb begrepen is dit een familiekwaal. Deze kan enkele generaties overslaan. Mee verder fokken wordt vaak afgeraden. Als het niet te erg is / wordt, dan kan het paardje misschien nog als recreatiepaardje gebruikt worden, anders is het misschien beter om toch maar naar de slacht te brengen. Triest, tja, altijd zonde natuurlijk, maar voorniets opfokken kost een hoop geld.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: freetorun, Googlebot, Marlis, Mist, Noblesse_, Rendiertje, RianneH, Siersma en 47 bezoekers