welke kliniek???HELP!!!

Moderators: petraaken, Dyonne

 
 
Pugi

Berichten: 1205
Geregistreerd: 10-06-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-11-01 21:06

Mijn 5 jarige merrie heeft sinds afgelopen mei regelmatig last van een achterknie die op slot schiet, mijn eigen dierenarts begon gelijk over een knieband doorsnijden maar dit zie ik eigenlijk niet zo zitten.
Ze heeft het nu 3 keer gehad sinds mei en ik heb eigenlijk geen zin om de vierde keer af te wachten.
Ze is dan ongeveer 1 a 2 weken kreupel en dan gaat het wel weer, maar om elke keer nou weer op de volgende keer te wachten is ook niet fijn.
Nou zit ik te twijfelen tussen Greetje de Jong (haren/glimmen) en dierenkliniek Klijndijk.
Heeft iemand hier goede/slechte ervaringen mee???
Misschien ook telefoonnummers????

Alvast heel erg bedankt

Gr.Dione


Cowgirl

Berichten: 20061
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 21:44

Heb je al een overlegd met je hoefsmid. Vaak wil ander beslag ook wel helpen.

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 21:56

Knieschijf blijft vasthaken achter de rolkam op het dijbeen. Ik denk dat je de goede klinieken bij de hand hebt. Heb zelf een goede ervaring met Greetje de Jong. Mijn merrie had ook een soortgelijkend probleem. Even gerontgend bij Greetje de Jong en wat bleek de kniebanden waren te ruim. Ze is toen rechtsstreeks in de kniebanden gespoten. Ze had wekenlang een stijve stugge gang maar naar 6 weken was het helemaal oke. Van banden doorsnijden heb ik nog nooit gehoord. De banden houden het kniegewricht bij elkaar. Dierenkliniek Klijndijk dat is onze vaste DA. Het is een hele goede kliniek.

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.

Pugi

Berichten: 1205
Geregistreerd: 10-06-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-11-01 22:16

Ik had idd ook gelezen dat aangepast beslag kan helpen maar dat vond mijn dierenarts maar niks.
En begon steeds weer over 1 van de 3 kniebanden doorsnijden. Dit lijkt me nogal drastisch als je verder nog niks hebt geprobeerd zoals inspuiten of aangepast beslag. verder kon hij me ook niet vertellen of ik mijn paard dan nog wel in wedstrijden kan rijden. Ik vind dit aardig kortzichtig dus daarom wil ik graag naar een andere arts voor een second opinion.

Nathalie w

Berichten: 675
Geregistreerd: 05-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-01 10:13

Mijn paard heeft dit ook en heeft nu 3 jaar apart beslag ze wordt wat naar binnen gezet op de ijzers en nu op haar 6de heeft ze er zelden nog last van.

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-01 10:13

Je hoeft geen aangepast beslag te nemen, maar de hoefsmid moet zorgen dat hij de hoef meer naar binnen bekapt, daardoor zal de knie minder snel op slot kunnen schieten. Verder kan je proberen de spieren bij de knie sterker te maken door training (veel overgangen).

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Aurora

Berichten: 523
Geregistreerd: 11-10-01
Woonplaats: amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-01 13:07

de 1 zweert bij deze kliniek de ander kraakt een kliniek helemaal af na een persoonlijke ervaring. Het is dus aan jou zoveel mogelijk informatie in te winnen welke kliniek bv een goede behandeling/alternatief en of advies kan geven.
Academische klinieken zijn groot maar hebben het voordeel veel meer kennis en vooral de nieuwste technieken in huis te hebben. Zo vind ik zelf Utrecht heel goed en werd zelfs heel persoonlijk opgevangen daar. Maar anderen zullen wel negatieve dingen meegemaakt hebben. Ga dus echt af op je EIGEN oordeel.
Een kleinere kliniek kan natuurlijk ook goede resultaten boeken.
Ik zou als ik jou was wat klinieken opbellen en informatie opvragen over jou geval...
bellen is gratis toch??
veel succes!
groet

Paintje

Berichten: 988
Geregistreerd: 13-08-01
Woonplaats: Saencity ;o)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-01 13:55

Hoi !

Mijn twee en half jarige merrie heeft ook 'last' van een knie die steeds op slot schiet. Ik ben pas bij R. van Wessum in Nederhorst den Berg geweest om een foto te laten maken van haar knie. Die bleek gelukkig in orde. Het probleem schijnt vaker voor te komen bij jonge paarden.

Mijn merrie staat nou op spatbeslag. Dat geeft hetzelfde effect als binnendoor bekappen, maar dan langduriger.
Straks moet ik inderdaad gaan trainen om de spieren sterker te krijgen, o.a. door haar over balkjes te laten lopen.

Het doorsnijden van één van de banden is iets wat je pas al laatste redmiddel moet gebruiken. De knie wordt er namelijk instabiel door. Echt fanatiek sporten lijkt me dan niet meer mogelijk.
Het inspuiten van de spieren rond het gewricht heb ik vaker van gehoord.

Probeer het eerst met bekappen/beslaan en trainen en ga daarna pas tot rigoreuzere(?) maatregelen over!!!
Inderdaad een beetje kortzichtig van je eigen dierenarts om meteen over snijden te beginnen!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Paintje op 2001-11-08 13:56 ]</font>

Kayla

Berichten: 11273
Geregistreerd: 20-10-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-01 12:08

Ik weet dat Greetje een heeeeeeele lange wachtlijst heeft altijd, dus ik zou eerst maar ff informeren bij allebei hoelang je zou moeten wachten. Over allebei heb ik goede verhalen gehoord.

eva'tje
Berichten: 83
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-01 14:06

ik ben zelf meerdere malen in utrecht geweest en daar altijd heel goed en netjes geholpen dus ik zou zo weer voor utrecht kiezen. Succes!!!

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-01 21:39

Het nadeel van de stand aanpassen met bekappen e.d. is dat je weliswaar bepaalde delen van het been ontlast, je OVERbelast sommige ander gewrichten/pezen/banden als je niet uitkijkt. Hoe dan ook is het een lapmiddel, en geen genezing. Al levert het soms heel goede resultaten op hoor. Maar er wordt vaak nogal makkelijk over gedaan, terwijl het niet zo simpel ligt.

Qua kliniek, tja, da's een kwestie van uitproberen. Ik vind het haast nog net zo belangrijk dat je als eigenaar/begeleider van het paard een beetje normaal behandeld wordt, ik heb daar een nogal slechte ervaring mee.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Paintje

Berichten: 988
Geregistreerd: 13-08-01
Woonplaats: Saencity ;o)

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-01 09:13

Hoi Zep,

ik weet dat het spatbeslag de problemen niet op lost. Om te voorkomen dat de knie op slot blijft slaan/staan, moet ik er voor zorgen dat de spieren en banden om het gewricht heen beter getraind worden. Dat kan ik echter pas gaan doen als de boel een beetje tot rust gekomen is. Daar zorgt het spatbeslag en de twee weken stappen op harde bodem voor. Daarna gaan we weer zachtjes aan aan het werk.

Ik probeer alleen maar aan te geven dat er zat andere methodes zijn die je eerst uit kan proberen vóórdat je meteen aan het doorsnijden van een knieband gaat denken.

Groetjes,
Saskia & Bo Lovers

oberon

Berichten: 759
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: numansdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-01 09:25

Dione,

Ik durf bijna niet te vragen welke dierenarts jij hebt? Is het er 1 uit Peize. Zo ja, niet luisteren naar hem. Deze dierenarts heeft mijn paard zijn kniebanden ook doorgesneden. Zonder dat ik er bij was, gewoon op stal en met rampzalige gevolgen. Ik moest met spoed naar Utrecht. Hij had nl. de verkeerde knieband doorgesneden. Nu ben ik verhuisd en is mijn paard behandeld in Bodegraven. Hij heeft iets ander beslag gekregen maar het belangrijkste is gewoon je paard sterk maken. Veel stapwerk, balkjes lopen enzo. Knie op slot is een probleem waar je paard met de juiste training gewoon over heen zal groeien. Wat ook helpt is z'n rug na laten kijken. M'n paard zat redelijk vast. Nadat de manueel therapeut 'm behandeld heeft gaat het prima. Niet meer op slot geweest.

Groeten,

Astrid

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-01 09:48

Kniebanden doorsnijden dat lijkt me ook niets, de banden hebben de functie om de knieschijf bij elkaar te houden.Zep heeft het bij het rechte eind. het is een lapmiddel en de kans op genezing is nihil.Banden, pezen en gewrichten raken overbelast door het steeds maar weer in een andere stand zetten en door een spatbeslag te plaatsen. Heel vaak wordt later dus een overhoef of een hooggeplaatste overhoef geconstateerd. Maar wat te doen als je zo'n beestje al hebt gekocht. In de fokkerij is dit dus anders.Hengsten met dit probleem worden niet in de fokkerij toegelaten, hengsten die dit probleem vererven dien vroegtijdig de fokkerij te verlaten. Merries met dit probleem zouden niet in de fokkerij toegelaten mogen worden, de fokker moet hier goed opletten. Heel streng selecteren op dit soort erfelijke gebreken, alleen maar gezonde dieren fokken, daar is de, fokkerij mee gebaad. En laat ik nog een stukje verder gaan, nooit geen dieren kopen die dit soort problemen hebben. Ze worden vaak voor weinig geld aangeboden, maar het gezegde "goedkoop is duurkoop"is hier zeker op zijn plaats. En dit zelfde geld ook voor paarden met zomerexzeem. Voor beide partijen blijft dit een verdrietige zaak. Gelukkig accepteren heel veel stamboeken geen paarden die zomerexceem hebben. Heel gemakkelijk te constateren, op de keuringen etc.Veulens lopen heel vaak bij de moeder en als we dan een merrie met afgeschuurde manen zien dan wordt dit even opgeschreven en aan de eigenaar medegedeeld.De fokker moet alert zijn.

_________________
Macilda en Biretta voor altijd

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: greetje op 2001-11-15 09:51 ]</font>

Paintje

Berichten: 988
Geregistreerd: 13-08-01
Woonplaats: Saencity ;o)

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-01 11:56

Citaat:
Op 2001-11-15 09:48, schreef greetje:
elkaar te houden.Zep heeft het bij het rechte eind. het is een lapmiddel en de kans op genezing is nihil.

Er geneest ook niks van. Maar doordat de knie al een paar keer op slot gezeten heeft, heb je kans dat één van de banden een beetje is uitgerekt. Door haar op spatbeslag tezetten, krijgt die band nu wat rust.

Citaat:
hooggeplaatste overhoef geconstateerd. Maar wat te doen als je zo'n beestje al hebt gekocht. In de

Ik heb Bo gekocht toen ze één jaar oud was, toen had ze nog nergens last van. Ik zag het pas voor het eerst toen ze twee jaar oud was. Knie op slot is iets wat wel vaker voorkomt bij jonge paarden en heeft ook met de groei te maken. Bo der kont is van de zomer weer flink omhoog geschoten en waarschijnlijk hebben haar spieren dat niet helemaal bij kunnen houden. De kans is groot dat ze hier gewoon overheen groeit.

Astrid, ik heb Bo begin van dit jaar na laten nakijken door een osteopaat. Hij vond toen wel iets in haar rug en dat heeft hij los gemaakt. Heb je nog meer suggesties voor oefeningen behalve stappen en balkjes lopen?

Groetjes,
Saskia & Bo Lovers

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-01 13:58

Bij een jong dier is het inderdaad zo dat de banden te lang kunnen zijn. Onze merrie had dat ook bleek na rontgenfoto. Die is dus rechtstreeks ingespoten in de kniebanden. Bij volwassen paarden schijnt doorsnijden wel eens succes te hebben lees ik net in een boekje. Bij jonge dus niet.

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.

Paintje

Berichten: 988
Geregistreerd: 13-08-01
Woonplaats: Saencity ;o)

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-01 14:13

Is dat inspuiten dan om (tijdelijk) de ruimte op te vullen, zodat de knieband strakker komt te staan? Na verloop van tijd corrigeert het zichzelf dan doordat het paard verder groeit of iets dergelijks??
Verward

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-01 14:29

Ja dat inspuiten maakt de kniebanden strakker,ze lopen een paar week ook stug in de stap. Ik hoor wel vaker dat een jong paard er doorheen kan groeien maar onze merrie was voor de fokkerij bestemd dus we wilden even precies weten wat het was. Als ze dus een gebrek had dan was ze dus niet in de fokkerij ingezet.Daarin moet je concequent zijn vinden wij.

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.

Paintje

Berichten: 988
Geregistreerd: 13-08-01
Woonplaats: Saencity ;o)

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-01 14:48

Aha!
Ik weet in de buurt een broertje van Bo te staan. Ik zal eens navragen of die hier wel eens last van heeft gehad.

Off topic: Ik ben even op je pagina gaan kijken Greetje, erg leuke paardjes. Vooral die James Bont!
Ik ben dol op vlekkies, vooral mijn vlekkeloze!!

Pugi

Berichten: 1205
Geregistreerd: 10-06-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-01 20:36

Oberon, ja het was van Schaik, inderdaad uit Peize.
Oooh wat ben ik blij dat ik inderdaad haar knieband niet door hem heb laten doorsnijden.
Ik hoorde nl. net van iemand anders waar hij ook de knieband van had doorgesneden, tenminste dat dacht hij.
Ja,Ja inderdaad ook iets anders dan de knieband doorgesneden en dat paard kon naar de slacht.
Vreselijk!!
Wat ben ik blij dat ik niet naar die man geluisterd heb.
Ik heb nu via via een goede hoefsmid gevonden en die wil het eerst met aangepast bekappen proberen en als dat niet werkt aangepast beslag.
Het enige nadeel is dat ze ook nog wat koehakkig staat van achter en hij zij " om de stand van de knie goed te krijgen moet ik hem eigenlijk in theorie nog koehakkiger zetten".
Das dus balen!!
Maar hij gaat het proberen en ik moet maar vertrouwen in de man hebben.
Hij staat tenslotte goed bekend hier in de omgeving.

Paintje

Berichten: 988
Geregistreerd: 13-08-01
Woonplaats: Saencity ;o)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-01 08:49

Phoe, ben jij en vooral je paardje er even goed vanaf gekomen Dionne! Frusty

Veel succes en ook veel geduld toegewenst.
Lachen

oberon

Berichten: 759
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: numansdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-01 09:13

Ik dacht wel dat het van Schaik was. Hij leert dus echt niet van wat er de vorige keren fout is gegaan. Welke hoefsmid heb je nu ? Ik laat Oberon nu beslaan in Bodegraven. De hoefsmid daar zet 'm niet binnendoor maar slaat 1 van de takken van het ijzer iets scheef. Werkt bij mijn paard perfect. Binnenkort hebben ze in Bodegraven een dag voor hoefsmeden. 1 van de lezingen gaat over patella fixatie ('knie op slot') Misschien iets voor je hoefsmid ?

Zoals ik hierboven al schreef: de rug na laten kijken wil ook nog weleens helpen. Mijn paard is 3 keer gekraakt en ik masseer 'm nu dagelijks volgens de aanwijzingen van de manueel therapeut. Heb het idee dat dat goed werkt.

Succes,


Astrid

Kayla

Berichten: 11273
Geregistreerd: 20-10-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-01 00:16

Hmmmm, dus nog meer slechte verhalen over Schaik... Ja zo ken ik er ook nog wel een. Ik ken een paard die door zijn toedoen (of eerder nalaten) is overleden. Hij is ook nog ontzettend bot ook.

vandas

Berichten: 5645
Geregistreerd: 22-11-01
Woonplaats: Noordoostpolder

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-01 21:26

Hoi!

Klijndijk is een erg goede dierenkliniek,
Bert van Ittersum!
Ook is deze in de paardenkliniek in Bears (Frl.)
te vinden.
Voor een goed advies en goede hulp en nazorg,
zou ik zeker naar Klijndijk of Bears gaan!

Groetjes,
Frederike

Vora

Berichten: 810
Geregistreerd: 09-11-01
Woonplaats: Hoogezand

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-01 12:37

mijn paard heeft ook last van patella fixatie. Ik ben vrijdag met hem naar Dorinde geweest.Ze is dierenarts, manueel therapeut en acupuncturiste. Zij doet ook de olympische paarden. Het bleek dat hij ook in z'n rug vast zat. Het één komt van het ander. Ze heeft hem de rug los gewerkt en beide kniebanden ingespoten. Deze spuiten zorgen ervoor dat de kniebanden sterker worden. Daarna heeft ze met acupunctuur de energiestroom vanaf de rug naar de benen behandeld. Ik moet hem nu een paar dagen laag over de rug longeren en daarna kan ik weer rijden.Ook moet hij op aangepast beslag met aan de buitenkant een balkje eronder. Door goede training komt het inderdaad weer goed, maar je kan pas beginnen met die training als je paard weer een beetje normaal kan lopen, dus een behandeling is wel aan te raden. Ik zou zeker naar een andere dierenarts gaan. Ik ben in Vinkega bij van Unen geweest. Daar komt Dorinde ook één keer in de week.
Veel succes met je paard.
Groetjes Petra.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CookieMel en 7 bezoekers