Droes bij jonge veulens, meer complicaties?

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ziolette

Berichten: 17564
Geregistreerd: 06-03-02
Woonplaats: ZHE onder de zon!

Droes bij jonge veulens, meer complicaties?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-07-04 09:52

Een week of drie geleden is er zonder overleg een pony bij mijn merrie met veulen op de wei gezet. Toen wij 's avonds moeder en kind uit de wei kwamen halen stond er een hoestende shet bij ze in de wei Boos! . De staleigenaar wist niet dat die pony hoestte (de eigenaar van de pony wel Stoom uit je oren ) en heeft gezegd dat de pony wel bij die van ons in de wei kon. We hebben 4 weilanden en er werd de keren ervoor altijd overlegd of er een ander paard bij die twee van ons kon. Maar goed, daar hebben we het al over gehad en de pony is de dag erna alsnog weggehaald en in een van de andere weilanden gezet (al ging het niet van harte ).

De pony werd steeds snotteriger en na een week leek zijn alleen nog maar te bestaan uit gele snot. Uiteindelijk heeft de eigenaar van de pony toch maar besloten om er eens een veearts bij te halen. De pony bleek flink droes te hebben. De pony is toen in quarantaine gezet op een weitje een eind verderop. Echter die pony heeft in die anderhalve week daarvoor wel direct contact kunnen hebben met zo'n beetje alle paarden (behalve die van ons) die op de weides staan dus er was beslist nog besmettingsgevaar.

We houden Zammy nu al eventjes extra in de gaten en bijna elke avond nemen we zijn temperatuur op. Hij heeft nu twee dagen dag en nacht op de wei gestaan en ik kon daar zijn temperatuur niet opnemen. Nu vond ik zijn neusuitvloeïng vandaag een stuk dikker en gekleurder (wittiger en niet meer doorzichtig) en hij was voor zijn doen heel erg mat Scheve mond . Tussen zijn kaken zit nu een klein bultje, maar ik weet niet zeker of dat het nieuw is of dat ik spoken ga zien. Vanavond haal ik ze dus maar weer binnen en ik duim maar dat ie dus een gewone vieze neus heeft en dat ie nog wat slaperig was Gaaaap . Zo niet, laat ik de veearts komen, al is het maar voor mijn eigen zekerheid.

Nu ben ik mijn boekenkast en internet een beetje aan het rond kijken naar droes bij veulens, maar ik kan niet zoveel vinden. Is hier iemand die ervaring heeft met droes bij jonge veulens? En zijn er meer risico's aan verbonden dan bij oudere veulens/enters? Zammy is nu twee maanden oud.


Save the Earth, it's the only planet with chocolate!
Very funny, Scotty! Now beam down my clothes!!!
Torontra Ster Sport (sgw) D-OC v. Lancelot, Alissa Prok D-OC v. Olivi, Talanda WH vrl.keur pref v. WelthitII, Me Lady Ster Sport (drs) v. Hemmingway


Mist

Berichten: 9017
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-04 10:56

Geen ervaring (gelukkig) met droes, maar kun je niet eventjes telefonisch overleggen met je DA ?

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

Cookies

Berichten: 4594
Geregistreerd: 30-10-02
Woonplaats: På hybel

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-04 11:32

Nou bij mij gebeurde dus precies hetzelfde. De merrie met veulen stonden net bij ons op stal toen er droes uitbrak. De merrie heft er veel last van gehad, en was behoorlijk afgevallen. Het veulen daarentegen had er niet veel last van en had al het eten van mama opgegeten en was een beetje aan de dikke kant geworden. Ikheb er goed trekzalf opgesmeerd en binnen een paar dagen brak de bult door en na goed schoonspoelen was het ook snel genezen. Ik heb er niet eens de veearts bij gehad. Die kan toch niets doen. Het immuunsysteem moet gewoon aan het werk. Mijn veulen is nou immuun voor droes dus daar hoef ik me geen zorgen meer over te maken. Het is alleen maar goed als het immuun systeem aan het werk moet.

My imaginary friend thinks you are stupid.

Viking

Berichten: 1988
Geregistreerd: 30-01-03
Woonplaats: Poortugaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-04 15:31

Als ze het dan toch moet krijgen is het beter dat ze het nu krijgt,want op de een of andere manier schijnt het dan toch minder erg te zijn als bij een volwassen paard,mijn paard kreeg het toen hij bijna anderhalf was,en is er echt heel erg ziek van geweest Verdrietig


Suces verder[en flink de temperatuur op blijven nemen,zodra je verhoging gaat zien[moet het buiten natuurlijk ook niet 30 graden zijn Knipoog ]kan het foute boel worden.

Vik en ik Zijn nu Z + 4
Viking is en blijft mijn modder-monster

Cowgirl

Berichten: 20145
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-04 16:19

Ik zou je veulen gewoon goed in de gaten houden.

Helaas heeft de shet alles in pricipe al besmet, quarentaine heeft dan eigenlijk geen zin meer.

Als je vind dat je veulen heel erg ziek wordt twijfel dan niet en ga even langs je DA of laat hem even komen.
Dan kan ie misschien wat pijnstillers en koorts remmers krijgen zodat ie er beter door komt.

Als voeding zou ik hem slobber aanbieden(als ie al paardenvoer eet tenminste) dit is makkelijk door te slikken.

Echina Force (van mensen) wil ook wel enig verlichting geven.

Verder het diertje goed uit laten zieken, niet te veel mee tutten en bij erg slecht weer even binnen halen.

Succes ermee.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Frummel01, Googlebot, lizy29, Niello, Tova en 18 bezoekers