da geweest voor darinka peesblessure

Moderators: Dyonne, petraaken

 
 
darinka
Berichten: 670
Geregistreerd: 09-01-02
Woonplaats: alkmaar

da geweest voor darinka peesblessure

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-07-04 22:46

nou haar oppervalkkige buigpees is helemaal goed
haar diepe buigpees is iets beschadigd maar haar check ligament(zit vanaf de achterkant van de knie en hecht op een gegeven moment aan de diepe buigpees) zit een gat in Huilen

dus voorlopig 3maanden niks doen alleen 10 min 2x per dag stappen en smeren met dobole(of zoiets Verward ) en koelen met coolpacks
en daarna gewoon eerst kijken in hoeverre het is geheelt
maar ik verwacht niet dat t helemaal geneest

heeft iemand nog tips etc zijn welkom!(bv homeopathie)


Spookie

Berichten: 934
Geregistreerd: 24-08-03
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-04 09:52

Toch is de kans dat het geneest best groot hoor! Het kost enorm veel tijd en geduld, maar in een heleboel gevallen komt het uiteindelijk wel weer goed! Maar doe vooral rustig aan en ga niet te snel weer aan het werk!
Verder heeft bij mijn paard de magneet-behandeling vd fysiotherapeut erg goed geholpen.
Veel sterkte en succes ermee!

AnjaKos

Berichten: 2418
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Huizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-04 14:27

Tegenwoordig doen ze ook veel met shockterapie, doormiddel van kleine stroomstootjes wordt de pees geactiveerd, dat konden ze bij Miro ook doen alleen is het ons gelukt door 1,5 zeen consequent aan het bewegings protocol te houden. Toen Emmeloord ook de beschikking had waren we al weer stukjes aan het draven en met de shockterapie moesten we weer aan de hand gaan stappen....daar voelde ik weinig voor, we hadden er al zolang opzitten Scheve mond

Succes!

**Look where all this talking got us baby!!**

darinka
Berichten: 670
Geregistreerd: 09-01-02
Woonplaats: alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-07-04 09:50

nou er lijkt vooruitgang in te zitten ze loopt al niet zo erg kreupel meer
en nu maar hopen dat darinka zich gedraagt en niet gaat renne

AnjaKos

Berichten: 2418
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Huizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-04 12:38

Miro liep ook niet meer kreupel na 2 weken verharde weg wandelen, helaas kwam het weer terug toen ik rustig weer mocht gaan beginnen....zo is dus ook een "gat" ontstaan, een pees is net een touw, elke keer rafelt er weer een stukje af Scheve mond

**Look where all this talking got us baby!!**

Mendi

Berichten: 2150
Geregistreerd: 09-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-04 15:24

Niet meer kreupel lopen zegt helaas niks over de toestand van de pees. Mijn paard liep maar een dag of 2 kreupel (hij hinkte echt op 3 benen) maar dat was al snel over. Bij elkaar heeft het 8,5 maand geduurd, we zijn nu weer voorzichtig aan het opbouwen. Ik wil je niet ontmoedigen, maar wees heel geduldig en hou je aan de voorschriften van de DA.
Sterkte en succes en een knuf aan je paardje!

Bessy B + 7 <3

darinka
Berichten: 670
Geregistreerd: 09-01-02
Woonplaats: alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-07-04 22:56

ja dat klopt, maar dat weet ik wel hoor
Ik heb al zoveel pezenleed met haar achter de rug en t duurt idd lang vorige keren was ik er ongeveer 6maanden mee zoet maar dat zal nu wel een stuk langer duren ,zelf denk ik dat t wel een jaar kan duren voordat ze evt weer (recreatief) bereden kan worden.
Maar ik bewn blij dat er in ieder geval iets vooruit gang in zit (ik zag t eigenlijk niet meer zitten) en vermoede het ergste Verdrietig maar dat was gelukkig niet zo!!! Lachen
En zal me zeker aan de da houden hij had t over 3maanden rust en daarna weer rustig beginnen met opbouwen (heel langzaam) ze is al 20 dus zal t ook wel wat langer duren
Deze zomer wordt in ieder geval niks meer

mightymuts2
Berichten: 100
Geregistreerd: 11-04-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-04 21:33

hoi darinka,
Er zijn heel veel middeltjes om het proces'sneller'te laten genezen, maar er is (nog) niet bewezen dat dat ook daadwerkelijk zo is.Doe dus voorzichtig met je portomonee.

darinka
Berichten: 670
Geregistreerd: 09-01-02
Woonplaats: alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-07-04 11:23

ja idd er zijn zoveel middeltjes maar of dat nou ook goed is om te versnellen???? t lijkt mij niet en zeker niet als ze al meerdere blessures op die plek heeft gehad.
ik heb van de da dolobene gel gehad en hij zei nog iets te hebben uit engeland maar dat kost 150 euro(voor een poedertje Verward )
Dat vond ik iets te gek worden en of t helpt wie zal t zeggen(ja de fabrikant Knipoog )

Nee ik houd het op rust en koelen en insmeren het gaat al een stuk beter en daar ben ik al tevreden mee ,er zit vooruitgang in en dat geeft weer wat hoop

Maarten21
Berichten: 60
Geregistreerd: 04-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 21:36

rust en koelen is inderdaad het belangrijkste... na die drie maanden rust moet je ook gewoon echt weer heel erg voorzichtig opbouwen. NIet direct weer een uur goed trainen, maar echt weer weken ervoor uit trekken en hele kleine stapjes voor stapjes de intensiteit en duur van de training opbouwen..
je moet het gewoon zo zien: direct na die blessure is er veel weefselschade ontstaan in de pees. En een pees kun je vergelijken met een ophangstaalkabel van een brug. Die bestaan namelijk ook uit allerlei kleinere vezels. Bij een blessure gaan een boel vezels kapot.
Omdat een pees heel slecht is doorbloed, duurt het herstel dus ook heel lang, aangezien er dus te weinig aanvoer is van voedingsstoffen om te kunnen herstellen.
Allereerst zullen er nieuwe vezels worden gevormd, echter worden deze willekeurig kriskras gerangschikt, en niet in de richting waarin de kracht word uitgeoefend. Wanneer je dan weer te intensief gaat trainen, dan gaan de vezels weer stuk, en begin je weer van voren af aan.
Wanneer je voldoende geduld houd, dan gaan de vezels zich goed rangschikken in de juiste richting waarin de kracht word uitgeoefend. En met de juiste opbouw van je trainingsschema, gaan steeds meer van de nieuw gevormde vezels zich ook goed richtien, en op een gegeven moment zijn alle vezels goed gerangschikt.

Geduld is een schone zaak, en het kost je niets....

suc6

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 21:39

Het enige wat echt helpt is idd schokken gecombineerd met inspuiten van hyaleronzuur. Als je je paard serieuzer wilt behandelen dan alleen stappen en rust raad ik je aan naar de Raaphorst in Wassenaar te gaan. Zij zijn al jaren gespecialiseerd in dit soort blessures en hebben er goede resultaten mee. Je krijgt er ook een eerlijk (soms daardoor wat hard...) advies over de te verwachten resultaten.

Wees voorzichtig met allerhande 'wondermiddeltjes'. Daar wordt hoofdzakelijk de verkoper beter van...

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 21:43

Tijd geven, dat is volgens mij nog steeds het beste middel.

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 21:49

Weet ik niet. Mijn moeder heeft haar paard vandaag opnieuw laten scannen. Die staat al 3 maanden op rust (in de wei, gedraagt zich daar normaal) en dat helpt dus niet afdoende.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 21:51

Om een peesblessure goed te laten genezen staat toch minimaal een half jaar Verward

Maarten21
Berichten: 60
Geregistreerd: 04-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 21:54

nou Zep, het verschilt gewoon echt per geval, er zijn paarden die misschien na 6 weken al veel beter zijn op scan, maar er zijn ook paarden die na 4 maanden nog steeds niet beter zijn..
Ik ben persoonlijk niet altijd voorstander van rust op de wei..
meer een voorstander van boxrust (tenzij het dier daarvan wild op stal word en zodoende gaat stallopen, weven, etc.)...

rust hoort altijd op nr 1 te staan, pas daarna moet je gaan denken aan het inspuiten van allerlei duur materiaal, waarvan de resultaten nog niet helemaal opgehelderd zijn...
shockwave therapie begint op te komen, en kan inderdaad een waardevolole aanvulling zijn in de therapie, maar allereerst is rust het meest belangrijke

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 22:06

Het gaat imo vooral om de combinatie van alles. Alleen rust doet het niet, het is vooral de gecontroleerde beweging gecombineerd met evt ultrasound en hyaleronzuur dat het resultaat geeft. Je ziet hier op bokt vaak dat mensen een beetje met een kluitje het riet in worden gestuurd. "Je mag hem weer langzaam opbouwen" maar hoe precies word er niet bij verteld.

Bij het paard van mijn moeder was een lichte peesschede ontsteking linksvoor geconstateerd. Mijn moeder heeft zich braaf aan alle voorschriften gehouden maar bleef problemen houden nadat ze weer "rustig mocht beginnen". Paard bleef achter scheef, wilde niet lopen, etc. Mijn moeder is over de 60 en heeft een doodbraaf gepensioneerd dressuurpaard waar ze gewoon lekker mee wil sturen. Dat dier is te braaf om te staken, die stopt gewoon. De kliniek waar ze was geweest gaf haar wat mee voor de spierverzuring en adviseerde "therapeutisch rijden, laag over de rug". Dat krijgt mijn moeder nooit voor elkaar dus ze had hem al bijna ergens in training gezet.

Vandaag constateerde v Toor een peesbeschadiging RECHTSvoor... Het paard liep echter niet kreupel en daardoor had de veearts die hem eerder behandelde het niet kunnen zien.

Dat laatste zie je heel vaak, en vaak zijn dat kwalitatief echt geen slechte artsen. Ze zijn alleen niet zo specifiek bezig met dit soort problemen en kunnen dus minder goed zoeken.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Pascha

Berichten: 4289
Geregistreerd: 20-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 22:12

mijn paard werd helemaal gek door de absolute boxrust. Mocht wel met hem stappen,maar dat ging dus echt niet meer na een paar weken. Wat dat betreft had ik hem beter gewoon elke dag de wei in kunnen doen. Had hij zich psychisch beter gehouden, en was hij denk ik rustiger gebleven. Mijn paard had een gat in de tussenpees en is behandeld bij de Watermolen met shockwave.

Maarten21
Berichten: 60
Geregistreerd: 04-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 22:58

ok, maar een peesschede ontsteking is iets anders dan een peesontsteking he

Maarten21
Berichten: 60
Geregistreerd: 04-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 22:58

en toch blijft rust het sleutelwoord (kwil niet eigenwijs overkomen, maar is zo, rustrustrust.. zo is het in de humane sportgeneeskunde ook)

darinka
Berichten: 670
Geregistreerd: 09-01-02
Woonplaats: alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-07-04 08:47

darinka wordt dus ook gek van boxrust dus staat ze gewoon op t land(met het risico dat ze gek doet) maar ze is tenslotte 20 en heeft een niet zon leuk begin van haar leven gehad dus vind ik dat ze met pensioen mag en zolang ze geen pijn heeft (het gaat nu de goede kant op) mag ze lekker bij makey in het land lopen en lekker gras eten en luieren ik zie volgend jaar wel weer verder of ik er nog op kan om stapritjes te maken.
Als ze vanaf nu pijnloos oud kan worden vind ik dat prima ook al kan ze niet meer bereden worden en daarom ga ik ook niet naar van schie ofzo.
Ik doe die pony daar geen plezier mee(verschrikkelijke strekip en gaat over de rooie op een vreemde plek met dierenartsen)
Nee dat hoeft allemaal niet meer(klinkt hard) mar het is dus de vierde keer op de zelfde plek dus dat zal zeker niet zo goed helen als t om een eerste keer gaat.
Mijn eigen da zei zelfs al nou als t niet goed komt moet je een keuze maken(niet meer te berijden bedoelde hij) nou ik pieker er niet over om haar naar de slacht te brengen omdat ze niet meer berijdbaar is!!!!!!!!! als ze geen pijn heeft loopt ze daar heel erg goed in het land

Maarten21
Berichten: 60
Geregistreerd: 04-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-04 10:57

ja, begrijpelijk

Maris
Berichten: 12459
Geregistreerd: 24-07-03
Woonplaats: Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-04 15:10

Hoi,

Het homeopatische middel voor pezen is Ruta.

Groetjes,

Maris

mightymuts2
Berichten: 100
Geregistreerd: 11-04-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-04 16:24

waar kan je dat halen(ruta)???

darinka
Berichten: 670
Geregistreerd: 09-01-02
Woonplaats: alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-07-04 17:08

volgens mij kun je dat bestellen bij de paardendrogist of jordans hippo en idd ik ben meer iemand die dat liever wil proberen dan het is wel geen medicijn maar ondersteunt het proces wel
hiervoor heeft darinka tendocure gehad

Maris
Berichten: 12459
Geregistreerd: 24-07-03
Woonplaats: Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-04 18:20

Hoi,

Als je alleen Ruta Graveolens ( D6 is dan de goede ) wil geven, kan je dat gewoon bij de da ofzo halen.
Er zijn idd ook homeopatische middelen speciaal voor dieren, zoals b.v. tendocure. Is van VSM en daar zit o.a. Ruta in ( en ook arnica en rhus toxicodendron etc ) Tendocure is speciaal voor peesproblemen. Zie ook op de site van Simicur en de site van puur natuur.
Tis maar net wat je wilt.
Succes !!

Groetjes,

Maris


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Frieya, hidde, horselover22, Kabayo, Weidebloem, zelmago4it en 43 bezoekers