dikke sprongen

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Tender
Berichten: 2360
Geregistreerd: 09-01-01

dikke sprongen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-06-04 11:52

Onze 3 jarige arab heeft sinds enige tijd wat volle sprongen.
(Ze zijn nooit totaal vol. maar altijd wel wat gevuld (overigens aan de buitenkant, van beide benen)
Niet altijd even dik, de ene dag wat meer de andere dag wat minder.
Met de weidegang heeft het niets te maken: het was er al toen het land nog schraal was en het is er nu ook nu het land "vetter" is.

We hebben nog geen foto's laten maken, dus ik kan OC(D) of arthrose niet uitslauiten, maar naar onze info komen beide bij arabieren amper voor.

Paardje is uit eigen fok, nu drie jaar en doet afgezien van elke dag aan de hand meelopen naar en van het land totaal niets!

Pijn heeft ze niet, niet als je het aanraakt, niet tijdens het lopen (ze loopt als de beste en met veel plezier!)

Wij hebben een vaag idee:
ze heeft vanaf dat ze 3 maanden oud is een afwijkende hoefstand: ze graast dag in dag uit met 1 been naar voren en 1 been naar achteren. Hierdoor ontwikkelt ze doorlopend een bokvoetje linksvoor. Dit is altijd heel goed bijgehouden door de smid en onszelf, minstens 1 keer per 2 weken worden haar voorhoefjes bijgevijld/gesneden en de achtervoetjes gewoon samen met de andere paarden: elke 8-10 weken.

Maar door die rare stand van voren tijdens het grazen, steekt ze haar kont als het ware de lucht in tijdens het grazen, waardoor we ons kunnen voorstellen dat er ongewone krachten op de sprongen komen te staan die misschien het gevulde kunnen verklaren.

Wat deze (door ons zelf bedachte) verklaring tegenspreekt is dat ze vanaf dag 1 eigenlijk zo graast, vanaf 3 maanden die voorvoetjes heeft ontwikkeld en pas op een leeftijd van 3 jaar die volle sprongen krijgt.

Voordat we het kostbare proces van v-artsen en foto's ingaan was ik benieuwd of jullie een idee hebben of dit ooit eerder gezien hebben.

Ik benadruk nogmaals: het paardje heeft van haar leven nog nooit een uur gewerkt en heeft totaal geen pijn!


Bedankt voor het hlezen van dit hele verhaal OK dan!
ik ben benieuwd of iemand iets weet Verward


Tender
Berichten: 2360
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-06-04 11:54

Voeding: al naar gelang de hoeveelheid gras maximaal 2 keer per dag 1 kilo onderhoudsbrok, aangevuld met oud brood en hooi (hooi alleen in het winterseizoen)

Kendra

Berichten: 5974
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 12:41

Ik heb hetzelfde wel een gehad, het kan ook komen doordat ie is uitgegleden of een rare zwieper heeft gemaakt. Ik zou het even aanzien, bij ons ging het na 2 weken vanzelf weer over.

natuurlijk
Berichten: 26
Geregistreerd: 06-06-04
Woonplaats: axel

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-04 11:21

je paard zit vast in de rug de ene kant vaster dan de andere. daardoor graast die altijd met dezelfde beenstand wat weer steeds meer problemen opleverd zoals nier/blaasproblemen wat vocht in de benen niet meer goed afvoert ik zou eerst de rug laten losmaken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Beretto, CarolienR, Charlie_206, JudithO, lotte_dl, nathe, Samantha89, Sterre_Nova, SuperSuup, Valkie12 en 60 bezoekers