4-jarige, OCD plus arthrose, wat nu??:-(

Moderators: petraaken, Dyonne

 
 
Juliaa
Berichten: 374
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Utrecht

4-jarige, OCD plus arthrose, wat nu??:-(

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-04 20:08

Een echte baaldag! Met mijn vierjarige (nog groene!) KWPN-merrie naar de dierenkliniek geweest voor rontgenfoto's. En de uitslag was verre van best..

1 voorbeen arthrose en andere voorbeen plus beide achterbenen ocd.

Echt kreupel is ze (nog?) niet, maar ze loopt wel gevoelig op de harde bodem en op de zachte bodem zwikt ze af en toe. Ze haalt af en toe uit met hoeven uitkrabben en naar de hoefsmid, terwijl ze verder een erg lief karakter heeft. Wellicht doet dit pijn?? Buigproeven geven een vrij rampzalig resultaat..

Na het enkele maken van de voorbeen-foto's opperde de da nog dat het met inspuiten van het arthrose-been met een of ander preparaat en dan misschien nog aangepast beslag erbij misschien nog wel zou kunnen als (licht) recreatie-paardje. Na het zien van de achterbeenfoto's, was de conclusie.. dit is een groot probleem-paard. Voordat ze uberhaupt weer gelongeerd/ingereden en kan worden en zelfs als ze weide-paard zou blijven, moet ze eerst aan beide achterbenen geopereerd worden. En stel dat dat lukt (dat kan hij pas zien als hij bezig is) dan is het afwachten hoe de voorbenen zich houden. (Volgens de da zijn die niet opereerbaar).

Ik baal er echt enorm van. Ik heb het paard als veulentje gekocht en speciaal lang in de wei laten keutelen en dus gewacht met inrijden/belasten opdat ze goed uit kon groeien en nu dit!! Boos!

Heeft iemand hier ervaring mee? Wat is de slagingskans van zo n operatie? En vooral hoe gaat het erna? Komt het terug?? Wat moet ik nu? Boos!


timilon
Berichten: 3594
Geregistreerd: 02-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-04 20:16

mmm,ik heb de keus ook gekregen...mijn paard had ocd,arthrose,hko en overhoef in beide voorvoeten!(niet eens hoger gaan ftograferen etc)de ocd was niet opereerbaar.ik kon hem wel laten inspuiten met een goedje tegen de atrhrose:350 euro per behandeling!!!
ik zou dezelfde keuze maken als ik toen heb gemaakt:afmaken...
het klinkt heel hard,maar ook hij was net 4 jaar,en was er een half jaar mee bezig.
hij heeft 4 goede jaren gehad,en het kan in principe alleen maar slechter gaan.
nu had ie nog weinig pijn,maar wat over 2 jaar?als het allemaal goed lijkt te gaan,ze goed rad loopt?dan gaat het toch kriebelen om te rijden,en dan zit je elke keer weer met kreupelheden etc.

veel sterkte met je keuze.

R.I.P Pebbles Timilon Vollie Spotty speccie Z2+7
Zwart Kentaur Artemis dressuurzadel te koop, voor info pb!

Katja

Berichten: 40771
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-04 20:35

Ik zou er niet aan beginnen. Zelfs als de operatie aan de achterbenen een succes wordt zit je nogmet de voorbenen.

Het is moeilijk maar ik zou er voor kiezen om haar af te laten maken.

paars
Berichten: 3939
Geregistreerd: 16-04-04
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-04 21:01

Goh zeg, dat is wel heel erg triest. ik ben het eens met timilon, maar zou wel eerst een second opinion vragen. Is je paard verzekerd? Als je hem verkoopt voor de recreatie gaat ie misschien een lange lijdensweg tegemoet en dat verdient ie ook weer niet, toch?

Juliaa
Berichten: 374
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-04 23:42

Nee verkopen voor de recreatie vind ik zelf ook geen optie, je weet nooit of mensen dan toch geen sportpoging gaan doen met haar (ze heeft een goede afstamming en kan verder leuk lopen) en dat zal dan pijnlijden worden, dat verdient ze idd niet. Ze op zich wel verzekerd, maar helaas niet voor deze aandoening en een eventuele operatie zou ook niet gedekt zijn.
In economisch opzicht is het dus zeker niet handig om ermee door te gaan. Maarja als het haalbaar zou zijn is ze in emotioneel opzicht natuurlijk wel wat waard.. Alleen aan die haalbaarheid twijfel ik nogal. Ik weet niet goed hoeveel pijn ze heeft/krijgt en of ik het paard zelf er een plezier mee zou doen het te proberen.

timilon
Berichten: 3594
Geregistreerd: 02-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-04 23:45

wat wil je er dan nog verder mee?als ze geopereerd word...?
dr voorbenen blijven rot.dr achterbenen zullen na een tijd net zo slecht zijn als nu.
fokken is geen optie ivm erfelijkheid...

R.I.P Pebbles Timilon Vollie Spotty speccie Z2+7
Zwart Kentaur Artemis dressuurzadel te koop, voor info pb!

iesolde
Berichten: 331
Geregistreerd: 23-07-03
Woonplaats: Ternaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 10:48

Ik denk dat de keus aan jezelf is, als je een rijpaard wilt maar niet recrateif zou ik haar wegdoen, maar zoals iedereen hier roept om nou meteen af te maken Je zou ook haar aan mensen kunnen verkopen tegen slachtprijs die haar een fijn leven op de wei kunnen bieden. Ik zit zelf in de dezelfde situatie. Mijn paard is 6 en heeft hele erge artrosse in beide voorkniegewrichten. Werken kan ze niet maar ik geniet enorm van haar en hoop dat ze ondanks haar handicap oud kan worden zonder teveel pijn. Ze kan nog heel goed op de wei denderen en rondbokken en is ook nooit eigenlijk kreupel Lachen Met weer verandering zie je soms dat ze wat strammer is maar voor de rest ijzersterk Knipoog

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 10:55

Een second opinion elders misschien, ik vind dit wel erg veel afwijkingen in een 4 jarige, die nog niets gedaan heeft. Ik weet natuurlijk niet wie die foto's gemaakt heeft, maar helaas zijn ze daar niet allemaal even goed in.
Je zou met die foto's elders nog eens een second opinion aan kunnen vragen, dan hoor je in ieder geval of de kwaliteit van de foto's goed is.

gomir

Berichten: 23722
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 11:03

Iesolde, verkopen tegen slachtprijs geeft geen garantie dat die mensen haar daadwerkelijk een goed leven op de wei bieden en er niet op gaan zitten of weer verkopen voor de recreatie/sport/fok Clown

Een dure OCD-operatie zou ik in dit geval zeker niet doen Lijkt me ook niet nodig voor een paard wat toch al niet geschikt is voor de sport ivm de voorbenen.
Een OCD-operatie voor een 'grasmaaier' lijkt me niet zo zinvol.

Ik denk dat ik het paard naar de slager zou doen(zeker als ze verzekerd is). Als je dat (nog) niet wilt dan zou ik haar op het land gooien en daar laten tot ze last krijgt, als dat gebeurt dan moet je toch echt afscheid nemen.
(ik heb zelf thuis niet de mogelijkheid om een paard met 'pensioen' op het land te houden en ik zou zo'n paard toch echt niet jarenlang ergens in stalling zetten. In mijn geval zou het paard dus wsl een enkeltje slachthuis krijgen...Bloos )

Een second opinion, zoals hierboven al gezegd wordt, vind ik trouwens een goed idee.

*Niet elke verandering is een verslechtering!*
*Ze is niet bang voor de dood, maar als de dood om bang te zijn...(Guido Weijers-Oxymoron)*
*Als je bent waar je heen ging, waar moet je dan naar toe? (veldhuis & Kemper-tijd heelt alle zonden)*

Quellian

Berichten: 27157
Geregistreerd: 21-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 11:07

Ik zou ervoor kiezen om haar in te laten slapen... Knipoog

Want waarom zou je haar evt. met pijn laten leven? Verdient niemand

Succes met je keuze!

Amy77
Berichten: 11207
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Op de mooiste plek in Drenthe :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 11:22

Wat een verschrikkelijk naar iets zeg! Ik persoonlijk denk dat ik het diertje(na een second opinion die hetzelfde uitwijst) in zou laten slapen. Een vierjarige heeft veel energie en word doodongelukkig als weide/knuffelpaard. Paarden zijn erg intilligent en willen graag voor je werken, daarnaast zal het alleen maar erger worden en een operatie is erg duur. Als de OCDoperatie 100% kans van slagen heeft(weet niet of het dan nog terug kan komen?) kan je er mss nog over denken, maar een sportpaard zal het nooit kunnen worden, gezien de artrose ook.

Ik wens je heel veel succes en sterkte!

Zelfst. werkende hoefsmid met jaren ervaring (opleiding in Zwolle gevolgd) en veel geduld. Werkzaam in provincie Drenthe, Flevoland en Z- Friesland, van mini's, belgen, hengsten, opfok, gespecialiseerd in gangenpaarden

iesolde
Berichten: 331
Geregistreerd: 23-07-03
Woonplaats: Ternaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 13:40

. Een vierjarige heeft veel energie en word doodongelukkig als weide/knuffelpaard.

Nou daar ben ik het dus echt niet mee eens, dat een paard ongelukkig word als het voor gezelschap en knuffel word gehouden Verward

Mist

Berichten: 8958
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 13:52

ik heb je gepb't, mijn paard kreeg ik hetzelfde advies, 13 jaar geleden nog niet ingereden, ze is nu 17

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

Amy77
Berichten: 11207
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Op de mooiste plek in Drenthe :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 14:20

iesolde schreef:
. Een vierjarige heeft veel energie en word doodongelukkig als weide/knuffelpaard.

Nou daar ben ik het dus echt niet mee eens, dat een paard ongelukkig word als het voor gezelschap en knuffel word gehouden Verward


Nou als ik kijk naar paarden in mijn omgeving die dag en nacht op het land staan en niets mogen doen, omdat het ze anders te pijn doet..die zien er niet gelukkig uit in mijn ogen. Laat ik daar wel bij zeggen, ik heb het over twee paarden die ik ken, eentje daarvan heeft versleten rugwervels ofziets( geloof 9 jaar) en eentje daarvan heeft aan beide voorbenen artrose( wat ik me heb laten vertellen komt die uit 1991.) Beide paarden word helemaal niks meer mee gedaan en omdat e altijd op het land staan vlak bij mn stal rijd ik er nog weleens langs. Het meisje komt ook haast nooit meer, alleen om te checken of alles ok is..nou ik vind dat zielig..
Gossie zn voorbenen zijn ook erg slecht en hij mag maar hooguit 3 keer per week wat rijden(lees 2 rondjes draven op harde bodem en geen voltes,stellingen etcmeer), dit om hem geen pijn te laten hebben. SOms gaat het erg goed met hem en soms loopt hij weer wat kreupel. Mijn zusje en ik vinden het fairst tegenover hem, dat als hij pijn krijgt om hem in te laten slapen, ook al kan hij nog genieten van zn oude dag op de weide. Gossie word depressief van niets doen.

Zelfst. werkende hoefsmid met jaren ervaring (opleiding in Zwolle gevolgd) en veel geduld. Werkzaam in provincie Drenthe, Flevoland en Z- Friesland, van mini's, belgen, hengsten, opfok, gespecialiseerd in gangenpaarden

Kimmie1974

Berichten: 425
Geregistreerd: 04-02-03
Woonplaats: Nw Vennep

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 15:06

Ik ben het helemaal met je eens Kimberley77; mijn vorige paardje (trouwens van dezelfde vader als jouw Gossiemijne, ook een knappe roan-schimmel) heb ik ook in laten slapen toen het echt niet meer ging. Hij werd toen al niet meer gereden, wel elke dag vertroeteld, in de wei en wandelen, maar op een gegeven moment werd hij daar ook niet meer gelukkig van en kreeg steeds meer pijn. Toen heb ik hem met pijn in mijn hart in laten slapen, een zware beslissing maar ik weet 100% zeker dat het voor hem het beste was Huilen . Er verpieteren in mijn ogen teveel paarden in weitjes e.d. omdat hun baasje er geen afscheid van kan nemen, wat natuurlijk heel begrijpelijk is, maar wat zeker niet eerlijk is tegenover het paard. Geen enkel paard verdient een leven vol pijn...

"Pluk de dag voor je in een vaas eindigt" - Loesje

iesolde
Berichten: 331
Geregistreerd: 23-07-03
Woonplaats: Ternaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 15:13

Kimberley77 schreef:
Nou als ik kijk naar paarden in mijn omgeving die dag en nacht op het land staan en niets mogen doen, omdat het ze anders te pijn doet..die zien er niet gelukkig uit in mijn ogen. Laat ik daar wel bij zeggen, ik heb het over twee paarden die ik ken, eentje daarvan heeft versleten rugwervels ofziets( geloof 9 jaar) en eentje daarvan heeft aan beide voorbenen artrose( wat ik me heb laten vertellen komt die uit 1991.) Beide paarden word helemaal niks meer mee gedaan en omdat e altijd op het land staan vlak bij mn stal rijd ik er nog weleens langs. Het meisje komt ook haast nooit meer, alleen om te checken of alles ok is..nou ik vind dat zielig..
Gossie zn voorbenen zijn ook erg slecht en hij mag maar hooguit 3 keer per week wat rijden(lees 2 rondjes draven op harde bodem en geen voltes,stellingen etcmeer), dit om hem geen pijn te laten hebben. SOms gaat het erg goed met hem en soms loopt hij weer wat kreupel. Mijn zusje en ik vinden het fairst tegenover hem, dat als hij pijn krijgt om hem in te laten slapen, ook al kan hij nog genieten van zn oude dag op de weide. Gossie word depressief van niets doen.


Mijn paard van 6 ziet er anders super uit ondanks haar artrosse in haar benen. Ze loopt iedere dag gezellig mee naar de wei wat een halve km is, savonds gaat ze weer mooi terug mee naar stal, dus die km is haar beweging dan eigenlijk. Kreupel is ze nooit en ze is hartstikke blij! Oke ze mag niks doen maar ik geloof niet dat mijn paard daar nou zo heel veel moeite mee heeft, grazen is toch haar grootste hobby. Ze glimt als een spiegeltje en ziet er super uit dus ongelukkig is zij niet Haha! . Maar mocht zij ooit pijn krijgen zal ik haar ook zeker uit haar lijden laten verlossen...

Cowgirl

Berichten: 20063
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 15:36

Citaat:
Een vierjarige heeft veel energie en word doodongelukkig als weide/knuffelpaard.

Nou daar ben ik het dus echt niet mee eens, dat een paard ongelukkig word als het voor gezelschap en knuffel word gehouden


Mijn npaard heeft vorig jaar zeker 10 maanden stil gestaan omdat ik met een hernia liep.
Ik kon duidelijk aan hem merken dat ie niet lekker in zijn vel zat en toen Danno ook nog eens 5 weken weg ging kon men het helemaal merken.
Zelfs mijn hoefsmid zei het.

Toen ik weer kon rijden was hij weer overgelukkig, op een gegeven moment was ie gewoon niet meer te stoppen zo veel lol had ie erin.

Nu staat ie weer stil maar dan vanwege zijn blessure, nu 2 maanden al en ik kan aan hem merken dat ie het gewoon niet leuk vind om stil te staan.
Ik hoop ook dat het allemaal weer snel goed komt.


Ik zou het paard niet als recreatie paard verkopen, veel mensen denken ach recreatie kan wel maar vergeten wordt dat deze paarden vaak nog meer intensiefer gerbuikt worden als een dressuur paard.
Hierbij denk ik aan lange ritten door het bos etc etc.
Een paard voor de recreatie moet net zo gezond zijn als een wedstrijd paard.

Amy77
Berichten: 11207
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Op de mooiste plek in Drenthe :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 15:43

Meerdijk, wat grappig zeg, dezelfde papa. Beetje oftopic vraagje, heb je mss een foto van je vorige paardje, ff vergelijken..
Iesolde: Dat kan ook, er zijn zat paarden die een redelijk paardwaardig bestaan kunnen hebben, met artrose. Gossie heeft beginnende artrose in zn bovenbenen. Ander paardje bij mij opstal word zelfs gewoon nog bereden, alleen erg opletten geblazen. Ik laat Gossie ook niet zomaar inslapen hoor, er is heel goed over nagedacht, gelukkig is dat bij ons nog niet aan de orde en hoop ik voor de topicstartster dat ze een goed keuze kan maken voor haar paardje en zichzelf.

Zelfst. werkende hoefsmid met jaren ervaring (opleiding in Zwolle gevolgd) en veel geduld. Werkzaam in provincie Drenthe, Flevoland en Z- Friesland, van mini's, belgen, hengsten, opfok, gespecialiseerd in gangenpaarden

Zauber
Berichten: 404
Geregistreerd: 13-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 19:19

Het paard is 4 jaar,hoe komt ze daaraan? Ik vind het ongelofelijk.
Ze heeft altijd in de wei gestaan.Succes met je beslissing.

leuke dresuur zadels te koop.
Euro Riding en kieffer en wintec.

Vera

Berichten: 12128
Geregistreerd: 10-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 20:40

Laten we allemaal niet vergeten dat een paard een steppedier is wat nooit bereden wordt.....dus een paard wat in de wei staat is echt niet ongelukkig maar zeer natuurlijk bezig Bloos Haha!

Let horses whisper in your ear and breathe on your heart

Amy77
Berichten: 11207
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Op de mooiste plek in Drenthe :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 21:37

vera schreef:
Laten we allemaal niet vergeten dat een paard een steppedier is wat nooit bereden wordt.....dus een paard wat in de wei staat is echt niet ongelukkig maar zeer natuurlijk bezig Bloos Haha!Hele wijze uitspraak, haha, maar ik neem aan dat deze 4jarige aan het opgroeien is als een "mensen"paard en daardoor niets van wild paard zijn mee heeft gemaakt..sja ik ben eigenwijs in sommige dingen he en wijk niet van mijn mening af Bloos

Zelfst. werkende hoefsmid met jaren ervaring (opleiding in Zwolle gevolgd) en veel geduld. Werkzaam in provincie Drenthe, Flevoland en Z- Friesland, van mini's, belgen, hengsten, opfok, gespecialiseerd in gangenpaarden

Juliaa
Berichten: 374
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-07-04 08:07

Dat van die second opinion hebben we al min of meer gedaan. Ze is een keer klinisch gekeurd door de ene dierenarts die sterke afwijkingen zag op de buigproeven.

Toen hebben we andere dierenarts erbij gehaald, die haar ook klinisch afkeurde met dezelfde bevindingen en daarbij ook nog eens onregelmatigheden op de harde bodem vaststelde. Daarop zijn we naar de kliniek van dierenarts nr twee gegaan en die heeft dus de foto's gemaakt. Ik denk eerlijk gezegd niet dat nog een keer foto's maken veel anders oplevert..

Verkopen (als recreatiepaard) is voor mij geen optie, gewoonweg omdat ik denk dat de situatie met haar beentjes daar te ernstig voor is en ik niet wil dat ze onnodig pijn gaat lijden als de nieuwe eigenaren dan toch lekker doorhobbelen ondanks haar beperkingen.

Mogelijke optie is aanhouden of als grasmaaier evt ooit nog als licht recreatiedier. Ook als grasmaaier moet ze eigenlijk geopereerd worden omdat de losse stukjes bot anders op den duur haar hele gewrichten achter kapotmaken. Ik zou dan evt kunnen proberen een goedkoper weidegang-adresje voor haar te zoeken, want ze staat nu best duur gestald. (Dure grasmaaier!) Wat sommige mensen hier al opperden, van hoe leuk het wel of niet voor een paard is om altijd grasmaaier te blijven, daar zit ik zelf ook een beetje mee. De mijne is zoals kimberley77 het zo mooi uitdrukt idd een echt mensenpaard. In de wei met de andere paarden vindt ze prima, maar ze staat als enige al lang voor binnenhaaltijd bij het hek om te kijken of iemand haar misschien al komt halen..Haha! Ze is dol op aandacht en ik vind het nu af en toe al een beetje 'zielig' om haar na een enkel poetsbeurtje weer terug in de wei te plaatsen.

Of idd afmaken.. Zou gezien de foto's best een reeele oplossing zijn, maar ik heb er nogal moeite mee juist omdat ze (nog) niet echt kreupel is en verder gewoon een glanzend mooi jong dier en ook nog eens superlief en aanhankelijk.. Andere kant is het natuurlijk de vraag of je het in het belang van het paard echt tot kreupelheid moet laten komen in zo n geval.

In ieder geval heel erg bedankt voor jullie reacties!! Ook voor de pbtjes met tips en adviezen. Voorlopig staat mijn beestje weer tussen haar vriendjes en ga ik nadenken over hoe nu verder.

Solvej

Berichten: 7802
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-04 08:24

OCD is normaal niet zo'n probleem. Dat chipje veroorzaakt bij 90% van de gevallen geen problemen. En mocht het een probleem worden dan is het makkelijk te verhelpen. Dus als ze daaraan geopereerd moet worden dan is de slagingskans heel groot. Maar 'zakelijk' gezien is dat zonde van het geld aangezien alles bij elkaar opgeteld het nooit een goed paard zal zijn. De prijs van het paard zelf zou dan nog vér onder de operatiekosten liggen. En wanneer het paard verkocht wordt is de kans heel groot dat hij uiteindelijk alsnog bij de slacht terecht komt.

Als je de plus en minpunten bij elkaar optelt denk ik zelf dat ik in jou geval eens goed na zou denken over de slacht. Héél jammer en zéker geen leuke keuze, of je zou het (financieel) al moeten kunnen opbrengen om haar leven lang dierenartskosten te moeten betalen terwijl ze daar alleen maar staat en eventueel pijn lijdt.

Wat je ook kiest, heel erg veel sterkte!!! Ach gut

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-04 08:46

Voor een second opinion, hoef je niet direct nieuwe foto's te laten maken hoor. Met de bestaande foto's kun je ook naar een andere(gespecialiseerde) arts of kliniek toe, voor advies. Als je adressen wilt, stuur je maar een berichtje naar mijn PB. Sterkte.

ellenlouise
Berichten: 3775
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: In het groene hart van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-04 11:15

Bah, da's wel heel zuur als je zo zuinig op je paard bent geweest.
Heb je trouwens al contact opgenomen met de fokker van je paard? Ik neem aan dat dit aangeboren/erfelijk is. Lijkt me handig als ie hiervan op de hoogte is.

En verder is het natuurlijk een heel moeilijke beslissing die je helemaal zelf moet maken. Als het paard pijn heeft is het een duidelijk verhaal. Helaas zit er een groot grijs gebied tussen pijn en geen pijn.
Op een weitje gooien en niks meer mee doen lijkt me geen echte oplossing. Je zou kunnen kijken wat je nog wèl met haar kunt (en wil!) doen. Kun je nog wandelen, evt. clickertraining doen, vrijheidsdressuur oid.

Als ze echter bij het minste of geringste kreupel is dan zou het toch echt ophouden wat mij betreft.

Veel succes met je beslissing.

There is no reality, only perception.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 8 bezoekers