Schiefel??

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
PussInBoots

Berichten: 2808
Geregistreerd: 31-05-04
Woonplaats: Oost Groningen!

Schiefel??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-04 17:56

Mijn Bronco heeft aan zn voorbenen vlak onder de knie aan de binnenkant knobbels. Eerst alleen links maar sinds vorige week ook rechts. Heet staat lelijk maar daar is mee te leven Knipoog . Maar is het ook gevaarlijk? Ik heb hier geen ervaring mee en wil eigenlijk ook wwel de oorzaak weten. Ik rij recreatief en endurence met hem en hij moet toch af en toe wel hard werken, veel door zwaar zand, lange einden en af en toe hoog tempo. Heeft het hier mee te maken en heeft het dan nog gevolgen?? Bronco is trouwens een Groninger van 5 jaar oud 1.69 groot en voor de rest prima benen. Wie oh wie???

“Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.”
― Albert Einstein


BelleFleur

Berichten: 1838
Geregistreerd: 10-06-04
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-04 18:15

Aan z'n voorbenen vlak onder z'n knie? Bedoel je dan zijn voorknie, dus het gewricht dat het meest naar voor zit als een paard zijn benen opplooit om te gaan liggen (de knie zit immers aan het achterbeen).
Het paard van een vriend van mij heeft ook op z'n carpus, tussen zijn pijpbeen en het griffelbeentje, een zwelling, maar 't lijkt niet pijnlijk te zijn... Ik weet niet echt hoe het er nu mee zit, maar pijn of last had ze er niet van, en ze rijdt toch Z dressuur, dus elke dag trainen, wissels enzo...
Iets lager heeft ze trouwens ook een knobbeltje, wat er al altijd heeft gezeten en zo te zien ook blijft. Geen idee waar het vandaan komt, om het echt te weten zou ik (zoals de raad die meestal gegeven wordt) gewoon de DA raadplegen.
Laat je nog weten wat het was?

Kyona

Berichten: 4768
Geregistreerd: 19-03-02
Woonplaats: Krimpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-04 18:15

Een schieffel krijgen ze meestal van aantikken (zelf of een trap van een ander paard). Als er geen pees langsloopt kan het geen kwaad, anders kunnen ze er kreupel op worden. Gebruik de zoekfunctie eens hier is al heel veel over geschreven.

Climax
Berichten: 4523
Geregistreerd: 31-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-04 18:29

Dit lijkt me een rare plaats voor een schieffel.
Het zijn wel harde knobbeltjes neem ik aan?

Aramat

Berichten: 3169
Geregistreerd: 27-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-04 18:51

Gewoon even aan de DA vragen de eerst volgende keer dat je m ziet of het kwaad kan op die plek. Er zijn zoveel paarden met schiefels die er geen last van hebben!

PussInBoots

Berichten: 2808
Geregistreerd: 31-05-04
Woonplaats: Oost Groningen!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-04 18:57

Het ziin inderdaad harde bulten, en ja ik weet dat de knie aan het achterbeen zit maar voor de duidelijkheid even voor ook knie genoemd!!! Tong uitsteken

“Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.”
― Albert Einstein

Rijo
Berichten: 2670
Geregistreerd: 19-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-06-04 12:50

Zwellingen aan de benen
Zwellingen aan de benen
Een verdikking aan de benen van het paard, zoals onder andere een gal, een legger, een piephak, een hazehak of een schiefel, kan het gevolg zijn van zeer veel verschillende soorten blessures, aandoeningen en afwijkingen. De oorzaak kan heel onschuldig en van tijdelijke aard zijn, maar kan ook een zeer ernstige chronische aandoening zijn. Allereerst is het dus van groot belang dat u weet wat de oorzaak is van de zwelling. Raadpleeg voor een juiste diagnose dan ook altijd uw dierenarts. Verdikkingen en zwellingen zijn te onderscheiden in onder andere:

1 Min of meer zachte zwellingen
A Een overvulling of ontsteking van een peesschede, slijmbeurs of een gewricht. In deze holten produceert het lichaam een soort glijmiddel (= synovia) voor de soepele werking van de pezen en gewrichten. De productie van deze vloeistof kan door bijvoorbeeld een infectie, overbelasting of een verkeerde stand toenemen. Hierdoor ontstaat een overvulling van de holte die zich uit in een uitpuiling of zwelling. Deze zwelling kan een tamelijk onschuldige vochtbult zijn; dit noemen we een gal. Een gal is een ronde of langwerpige, zachte, beweegbare en pijnloze zwelling als gevolg van een overvulling van een peesschede. Naarmate een gal er langer zit, ontstaat er bindweefselvorming en voelt de gal minder zacht aan. Afhankelijk van de locatie waar de gal zit, hebben we het over een windgal, vlotgal, hielgal, eiergal of bolspat. De zwelling kan echter ook veel minder onschuldig zijn! De achterliggende oorzaak kan bijvoorbeeld ook OCD of een ontsteking zijn (zoals artritis, artrose of een peesschede ontsteking).

B Een ontsteking van een pees
Een peesontsteking is het gevolg van een verscheuring van afzonderlijke peesvezeltjes. Kleine scheurtjes in het peesweefsel herstellen vaak weer vanzelf, maar als er teveel en te vaak scheurtjes ontstaan, volgt er een ontsteking. Vaak is het paard dan kreupel en is er sprake van een zachte, warme zwelling. Peesweefsel dat kapot is, wordt door het lichaam niet door peesweefsel vervangen, maar door bindweefsel. Vaak ontstaat er op de plaats van herstel te veel bindweefsel, waardoor vervolgens een harde zwelling voelbaar wordt. Zie pezen.

C Ontsteking van de onderhuid en het onderhuidse bindweefsel.
Dit is een niet duidelijk afgebakende verdikking door vochtophoping in het onderhuidse bindweefsel; we noemen dit oedeem. Oedeem is een indrukbare, warme óf koude zwelling; na enige tijd hard drukken met de duim, blijft een putje zichtbaar. Oedeem kan onder andere het gevolg zijn van een ontsteking, een insectensteek of een wond, maar ook van een slechte bloedcirculatie of stuwing. De zwelling als gevolg van een acute ontsteking is warm. Zwellingen door andere oorzaken zijn dat niet. Zie bultjes.

2 Hematomen, abcessen en cystes
Een hematoom is een bloeduitstorting door een klap, stoot of val. Een hematoom is een zachte warme zwelling, min of meer duidelijk afgebakend. Bij drukken met de duim, reageert het paard met een pijnreactie. Een abces is een plaatselijke ophoping van etter of pus. Een dergelijke zwelling voelt warm aan en leidt bovendien vaak tot koorts. Een cyste is een zwelling als gevolg van een verstopte talgklier (hardere zwelling), zweetklier (zachtere zwelling) of een ontstoken haarzakje. Een cyste kan in principe overal op de huid voorkomen. Zie bultjes.

3 Harde zwellingen; botwoekeringen
Irritatie van het beenvlies (dun vlies dat om het bot heen ligt) ontstaat bijvoorbeeld door overbelasting, een standafwijking, stoten tegen de muur of door een klap van een (andere) hoef. Door deze irritatie ontstaat een ontsteking en maakt het lichaam extra botweefsel aan. Deze plaatselijke bot-toename is als een harde zwelling zichtbaar (we noemen dit een schiefel). De botwoekering kan ook plaatsvinden op de bot-uiteinden in de gewrichten; dan is er sprake van artrose.


De meest voorkomende termen even kort op een rij:
Gal = overvulde peesschede of overvuld gewricht
Legger = overvulde slijmbeurs van de elleboog
Mouw = overvuld kniegewricht
Hazehak = verdikking van het bot of de pezen
Piephak = overvulde slijmbeurs of een hematoom
Bolspat = overvuld spronggewricht
Reebeen = verdikt griffelbeenkopje
Schiefel = botwoekering

(info paardendrogist.nl)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: kaatjemuts, Wiebsie, xxpetraxx, yza1987, ZanziEva en 23 bezoekers