Nazorg hoefzweer

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Westernfreak

Berichten: 5233
Geregistreerd: 06-05-01

Nazorg hoefzweer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-04-04 20:45

Inmiddels zijn we al een eindje op weg. Het schijnt zo te zijn dat Salty een soort "zwervende hoefzweer" heeft. Een splinter kan de hele hoef doorgaan en daarbij een kanaal met kleine zweertjes achterlaten.

Nu is heeft de smid 8 dagen geleden (als het goed is) de laatste zweer opengesneden en loopt Salty gevoelig, maar niet kreupel.
Wel zat de zweer erg diep en heeft ze flinke gaten in haar zool. Nu weet ik niet wanneer ik weer kan beginnen met serieus rijden ? Volgende week, als het weer wat beter wordt (hoop ik) wil ik haar weer eens longeren en met rijden wil ik zeker nog even wachten.
Hoe lang duurt het ongeveer voor ik echt weer kan rijden ? Moet ik wachten tot de gaten helemaal gesloten zijn ?

De hoefsmid wordt deze week zowiezo gebeld over de vorderingen van mijn paard en diens advies zal ik ook zeker opvolgen...dus het advies "hoefsmid bellen" volg ik al op Schijnheilig

"The world is best viewed through the ears of a trotter"


Lientje

Berichten: 3891
Geregistreerd: 22-06-01
Woonplaats: Belgie(Limburg)

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 21:08

Wachten tot de gaten helemaal gesloten zijn is in principe niet nodig, maar je moet wel zorgen dat ze in het begin heel droog en proper staat. Ik heb toen mijn paard het gehad heeft een zalf gekregen voor in de wonde te smeren. Na een week ongeveer ben ik terug begonnen met rijden toen.

Koester je dromen want als ze sterven word je leven als een vogel zonder vleugels
ik heb een Royal Dance veulen: River Dance

carola1

Berichten: 1586
Geregistreerd: 22-02-04
Woonplaats: groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 23:31

Lientje schreef:
Wachten tot de gaten helemaal gesloten zijn is in principe niet nodig, maar je moet wel zorgen dat ze in het begin heel droog en proper staat. Ik heb toen mijn paard het gehad heeft een zalf gekregen voor in de wonde te smeren. Na een week ongeveer ben ik terug begonnen met rijden toen.ben ik het helemaal mee eens. wat je ook kunt doen (want de wond moet schoon blijven) is hoefschoenen aan doen. Dan kun je (als je paaard geen pijn heeft tenminste) gewoon rijden.
succes

Kyona

Berichten: 4768
Geregistreerd: 19-03-02
Woonplaats: Krimpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 09:05

Als nazorg moest ik mijn paard iedere dag met een hoefschoen ca 10-15 min in de biotex laten weken zodat al het vuil eruit komt.

carola1

Berichten: 1586
Geregistreerd: 22-02-04
Woonplaats: groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 10:54

ja, dat klopt. eerst in de biotex goed schoonweken en dan betadine erop en dan een hoefschoen aan als je gaat rijden. dan komt erzeker geen vuil bij

Mist

Berichten: 9017
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 17:39

Van het begin af aan een gaasje gedrenkt in betadine in de gaten proppen, dat houdt het goed schoon en er kan geen nieuw vuil inkomen! Als ze het gaasje in de wei of zo verliest dan natuurlijk weer eerst goed schoonmaken. Dit schoonmaken gaat trouwens heel goed met een waterstofperoxide oplossing )verkrijgbaar bij apotheek. dit kun je in het gat laten lopen en al het vuil bruist er dan uit (prikt niet- gebruik het ook bij mijzelf om wonden goed schoon te maken...wat nodig is als je paarden hebt Knipoog )

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

Westernfreak

Berichten: 5233
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-04-04 21:35

Ik heb inderdaad al dagen gespoeld met biotex, maar waterstofperoxide lijkt me eigenlijk beter werken! Als ik het zo lees, want ik heb mijn twijfels bij de biotex of dat werkelijk al het vuil er wel uit haalt.
Verder vond de hoefsmid watjes niet meer nodig. Er waren al eerder zweren weggesneden bij de dierenkliniek en daar werd ze wel in verband en biotine-watten gezet. Ook toen was het advies spoelen met biotex.
Maar....wanneer kun je daar nou mee stoppen ?

"The world is best viewed through the ears of a trotter"

carola1

Berichten: 1586
Geregistreerd: 22-02-04
Woonplaats: groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 23:05

met die biotex?
als het gat dicht is en de ontsteking eruit is.
Mijn paard heeft het ook gehad en die stond veel op de wei, ik had hem na dat hij in de biotex gestaan had, eerst betadine in het gat laten lopen en daarna watten erin en dat afgeplakt met duck-tape.
Paar keer goed erom heen draaien anders verliest hij het nog.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Reneee, Dandy200, Dartel, ElineR, genja, Hobbyhorse, idion, Lithya, marygoround, riegje, Rijsa, sjaslique, smurfje en 86 bezoekers