Vragen over rhino

Moderators: petraaken, Dyonne

 
 
Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Vragen over rhino

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-04-04 22:11

Laatst bijgewerkt door Jantien op 02-05-04 10:44, in het totaal 1 keer bewerkt


Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-04-04 22:12

Nog maar een keer de informatie van de faculteit Utrecht:

Feiten over rhinopneumonie virus bij paarden
Wat is rhinopneumonie?
Rhinopneumonie is een virusziekte bij het paard die drie verschijningsvormen kent:
* verkoudheidsvorm
* abortus-vorm (besmettelijk verwerpen)
* neurologische-vorm

De verkoudheidsvorm komt zeer regelmatig voor vooral bij jonge paarden. Deze vorm veroorzaakt koorts en soms een snotneus, hoesten en/of dikke benen.
De abortus-vorm komt regelmatig voor bij merries en veroorzaakt abortus of zeer zwak geboren veulens die vaak sterven.
De neurologische-vorm komt slechts incidenteel voor en veroorzaakt verschijnselen van het zenuwstelsel. Dit begint meestal met een wat slappe staart en ataxie ('lopen als een dronkeman'). Eventueel kunnen ernstiger verlammingsverschijnselen optreden. Meestal zijn alleen de achterbenen aangetast, maar in de ernstigste gevallen kunnen ook de voorbenen meedoen.
Alle paarden in Nederland komen regelmatig met het rhinopneumonie-virus in contact. Het is helaas niet bekend waarom een bedrijf soms getroffen wordt door abortussen of verlammingsproblemen.

Behandeling
Voor rhinopneumonie is geen specifieke therapie. In het geval van de verkoudheidsvorm is dat geen probleem omdat de paarden doorgaans snel herstellen, net zoals de mens in het geval van een verkoudheid. De abortus-vorm veroorzaakt de dood van de vrucht of van het ernstig ziek geboren veulen, maar geeft geen echte ziekteverschijnselen bij de merrie. Voor het veulen is behandeling niet mogelijk en voor de merrie meestal niet nodig.
In het geval van de neurologische-vorm is er geen echte therapie, maar paarden met de neurologische-vorm hebben wel intensieve verpleging nodig. Met een goede verzorging kunnen deze paarden gedeeltelijk of volledig herstellen.

De belangrijkste punten van de verzorging/behandeling zijn:
* voorkomen dat het paard, als hij zich niet meer staande kan houden, in paniek raakt en gaat liggen 'vechten' en zich zelf ernstig beschadigt
* voorkomen dat de blaas overrekt wordt
De zenuwaandoening van de achterhand begint met een gedeeltelijke blaasverlamming en dit heeft o.a. tot gevolg dat het paard geen plasdrang meer heeft. Het is dus van belang zonodig de blaas te catheteriseren (de dierenarts brengt dan via de vagina of via de penis een slangetje in de blaas waardoor de urine kan afvloeien)
* zorgen dat het paard voldoende vocht en voedsel binnen krijgt

Preventie
In hoeverre het mogelijk is paarden preventief te beschermen tegen rhinopneumonie hangt af van de vorm. Een vaccinatie tegen de verkoudheidsvorm is redelijk betrouwbaar, maar moet tenminste tweemaal per jaar worden gegeven. Een vaccinatie tegen de abortusvorm is veel minder betrouwbaar en dient tenminste vier maal per jaar te worden gegeven. Ondanks vaccineren kunnen er op een bedrijf toch merries aborteren. De vaccinatie biedt dus geen volledige bescherming tegen abortus. Tegen de neurologische vorm van rhinopneumonie is vaccineren waarschijnlijk niet effectief. Wel kan vaccineren van een gehele stal het rondgaan van het virus verminderen. In het geval dat er al een besmetting aanwezig is, is vaccineren sterk af te raden.

Verspreiding
De verspreiding van het rhinopneumonie-virus (ook wel equine herpesvirus genaamd) vindt voornamelijk plaats door direct contact tussen paarden of door samen stallen in één ruimte. In principe kan het virus ook door de mens via kleren en handen worden overgedragen als deze van het ene naar het andere paard gaat. Door goed douchen en schone kleren en schoenen kan deze vorm van overbrengen worden uitgesloten.
Het passeren van paarden op straat of in het bos is dus geen mogelijke bron van besmetting als direct contact wordt voorkomen. Een bedrijf dat een (mogelijk) probleem heeft doorgemaakt dient twee weken na de laatste koortsaanval contacten met andere paarden te vermijden.

Wedstrijden
De besmettingskans van een paard dat een buitenwedstrijd bezoekt, tussen de activiteiten op de eigen veewagen of trailer blijft staan en niet in direct contact komt met andere paarden wordt uiterst gering geacht. Veel paarden dicht bij elkaar bij een binnenwedstrijd verhoogt het risico op infectie omdat het virus zich ook over korte afstand via de lucht kan verspreiden in kleine ruimtes. Het stallen van een paard bij vreemde paarden brengt relatief het grootste risico met zich mee.
Stress (vervoer, wedstrijden etc.) doet bij besmette paarden de kans op neurologische symptomen waarschijnlijk toenemen. Het is daarom aanbevelenswaardig paarden eenmaal daags te temperaturen en bij een koortspiek stress en echte inspanning enkele weken zoveel mogelijk te vermijden.

Onderzoek
Een goed overzicht van het voorkomen van de neurologische-vorm van rhinopneumonie in Nederland is niet mogelijk omdat veel eigenaren van maneges of andere paardenbedrijven niet openlijk uitkomen voor eventuele problemen en paarden met verlammingsverschijnselen direct opruimen. Een bedrijf dat openlijk uitkomt voor de problemen, de paarden probeert te behandelen en onderzoek toelaat, draagt er aan bij meer over de aandoening te leren en in de toekomst misschien zelfs te kunnen voorkomen. Eigenaren van paarden dienen zich te realiseren dat de neurologische-vorm van rhinopneumonie zich overal in Nederland kan voordoen en dat alleen openheid en voldoende kennis van zaken het probleem kunnen beperken.

dr. M.M. Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan,
Chef de Clinique Inwendige Ziekten Paard

drs. L.S. Goehring,
Specialist Inwendige Ziekten van het Paard

Hoofdafdeling Gezondheidszorg Paard
Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

Billy

Berichten: 19016
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 09:01

Weet iemand of een paard voor de 2e keer Rhino kan krijgen als hij het al eens gehad heeft?
Bill heeft een jaar of 5 geleden de neurologische vorm gehad.

Be a voice, not an echo!

Tinda

Berichten: 45
Geregistreerd: 26-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 11:50

Voor een ieder die met rhino te maken heeft/krijgt..

Overleg met je dierenarts of de paarden profijt kunnen hebben bij ZOVIRAX... Dit medicijn wordt gebruikt bij mensen die gordelroos of koortslippen hebben.. Ik heb deze tip van een manege-eigenaresse waar een 2 of 3 jaar geleden rhino geheerst heeft... Na onderzoek van de dierenarts kwam deze dus met de tip. Zovirax..
Gewoon van de apotheek. maar ik denk zelf dat dit niet meer zal baten bij paarden die de verlammingsverschijnselen al hebben...

Voorals nog hoop ik dat er niemand is die het nodig heeft, maar zoals gebleken zijn er altijd weer stallen die juist wel de pech hebben en besmet raken...

IEDEREEN DIE HIERMEE TE MAKEN HEEFT, HEEL VEEL STERKTE GEWENST

jotje
Berichten: 26
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 14:50

is het nou verstandig om ook niet naar ruitersportzaken te gaan zoals tentenkamp waar het heel druk is want dan als je tegen iemand aan loop krijg je kontakt met de andere????????????????????????

haallo

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-04-04 17:07

Jotje: zolang je niet met je paard in de rij gaat staan bij het tentenkamp kan je daar rustig heen.
Rhino wordt vooral van paard op paard overgedragen. Niet via allerlei omwegen.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

tije

Berichten: 1546
Geregistreerd: 21-08-02
Woonplaats: randje utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 17:17

wij spuiten allang voor rino
maar 5 jaar geleden vonden ze het zelfs op de uithof onzin :S

ent hier iedereen voor rino ?

The day that we first met , the angels whispered: Perfect
-http://www.stalvandekooidijk.nl

Billy

Berichten: 19016
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 20:23

Nee, Bill is nooit geënt, ook niet nadat hij Rhino had gehad.
De bescherming is minimaal en je moet zo vaak enten....

Be a voice, not an echo!

snuffel
Berichten: 218
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: Vleuten

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 10:28

Stomme vraag misschien, maar kan het nu ook overgebracht worden door schoenen? En zoja, helpt het dan om de schoenen (zolen) af te spuiten???

ebony

Berichten: 852
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: waddinxveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 13:17

ja die kans is klein maar is er wel,je zult ze dan moeten ontsmetten,net als doushen en andere kleren aan.(uit voorzorg)

mijn lieve spirit is naar seren verhuisd.

snuffel
Berichten: 218
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: Vleuten

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 15:52

OK thanks voor de tip

*******

Hazzebaz

Berichten: 827
Geregistreerd: 18-05-03
Woonplaats: Schipluiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-04 08:32

Rhino is overdraagbaar van paard naar paard, maar ook kan de bacterie een korte tijd overleven op de mens. Wanneer je binnen enkele uren bij een ziek en gezond paard geweest bent, is de kans op besmetting groot. Ook wanneer je iets van een afgeveegde snotneus aan je jas hebt, dat dit dus gevaarlijk is voor een gezond paard.

Enten voor rhino is alleen raadzaam, wanneer de rest van de stal ook ent. Het is dan wel waterdicht voor de eerste drie maanden, maar daarna moet je wel weer enten.

Als je nu gaat enten, moet je er rekening mee houden dat de paarden er ziek van kunnen worden, omdat de entstof is aangepast en dus wat zwaarder is.

Paarden die ingeent zijn, lopen veel minder kans om verlammingsverschijnselen te krijgen, en dus is de kans op sterfte nihil.

Deze informatie komt niet uit de lucht gevallen, maar komt van een DA, die gespecialiceerd is in dit soort ziekten.

frunnik
Berichten: 1807
Geregistreerd: 05-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-04 13:10

Kleine aanpassing:

Rhino is geen bacterie maar een herpesvirus Knipoog

De enting geeft maar gedeeltelijke bescherming, maar de kans dat een geent paard ernstig ziek word is veel kleiner dan dat een niet geent paard ernstig ziek word. Het heeft dus wel degelijk nut om halfjaarlijks tegen rhino te enten, ook al is deze enting nooit helemaal waterdicht!!!!

eefke

Berichten: 864
Geregistreerd: 03-09-03
Woonplaats: Kessel-Eik (Limburg)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-04 16:54

wat ik me afvraag he..

ik zie dat er al op verschillende plaatsen rhino is uitgebroken..
maar is t dan nog niet zo ernstig als vorig jaar de kippenpest ofzo. want dan zouden ze toch al lang maatregelen moeten hebben genomen.. zoals geen paardenvervoer enzovoort.. Verward

frunnik
Berichten: 1807
Geregistreerd: 05-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-04 17:04

Rhino is geen meldingsplichtige ziekte en er zal ook geen vervoersverbod vanaf de overheid komen omdat er geen economische belangen bij zijn. Bovendien valt het aantal uitbraken wel mee hoor, maar door de geruchten lijken het er zoveel. Tot nu toe is er alleen rhino bevestigd in Woerden en waarschijnlijk in wassenaar.

<3 Trotse eigenaar van Emmylou (Uphill x Krack C) <3
Theeleuter :9k

Alvaron

Berichten: 1458
Geregistreerd: 26-03-02
Woonplaats: De Steeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-04-04 14:48

Is er eigenlijk bekend hoe lang de incubatietijd van het virus is? En is die gelijk voor alle 3 de varianten, of verschilt dat nog weer per variant?

Endurance: To Finish is To Win!
Alvaron 1.6.1988 - 31.8.2017 Dag lief, ik mis je...

Ode

Berichten: 1536
Geregistreerd: 23-06-03
Woonplaats: velsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-04 07:36

Van de 1 hoor ik dat het raadzaam is om om de 3 maanden tegen Rhino te ënten en een ander zegt om het half jaar en weer een ander ent 1 keer in het jaar.

Het is toch zo dat.......nadat er virus deeltjes (dood) in het paard gespoten zijn het lichaam er anti-lichaampjes tegen gaat maken.
Het virus wordt dus in het lichaam voorzien van een herkenbaar vlaggetje zodat als het virus in het lichaam treedt de antistoffen direct kunnen reageren.

Als het paard te lang geen contact meer heeft met het virus vervagen de vlaggetjes en de anti-stoffen zoeken een ander virus of bacterie om een vlaggetje op te plaatsen.

Maar....nu mijn vraag.

Waarom 'onthoudt' het lichaam Influenca beter dan Rhino?
Bij Influenca mag je 1 x per jaar enten.
Dit is toegestaan op wedstrijden en dus goed gekeurd.

Waarom moet Rhino,zoals Hazzebaz hier boven beschreef,om de 3 maanden geënt worden.
Of,zoals Frunnik schreef, om het half jaar.

Billy schreef dat je 'zovaak' moet enten.
Mensen bij mij op stal enten allemaal maar 1 x per jaar.
Ik wil mijn paarden 2 x per jaar enten.
Heeft het dan wel een meerwaarde voor mijn paarden of is het alleen zonde van mijn geld en brengt dit meer risico mee voor mijn paarden?

Je bent wat je diepe, bezielende wens is en zoals je wens is, zal je wil zijn.
Zoals je wil is, zullen je daden zijn en zoals je daden zijn, zal je lot zijn.

recreatie +2

xcynthiax

Berichten: 3319
Geregistreerd: 11-09-03
Woonplaats: hoogvliet

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-04 12:53

is het echt bewezen dan dat zovirax tegen rhino is? en is dat dan in tabletvorm?

..Romana Utopia.. mijn meissie 4-ever!!
ik zal je nooit vergeten!!!

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-04-04 19:12

De incubatietijd van het EHV-1 en EHV-4 (de beide virusvarianten die voor rhinopneumonie zorgen) is 2-10 dagen. Dan worden vatbare paarden ziek. Abortus en neurologische symptomen kunnen zonder voorafgaand ziek-zijn optreden. Abortus kan 2-12 weken na infectie optreden.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

frunnik
Berichten: 1807
Geregistreerd: 05-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-04 19:35

odje schreef:
Waarom 'onthoudt' het lichaam Influenca beter dan Rhino?
Bij Influenca mag je 1 x per jaar enten.
Dit is toegestaan op wedstrijden en dus goed gekeurd.

Waarom moet Rhino,zoals Hazzebaz hier boven beschreef,om de 3 maanden geënt worden.
Of,zoals Frunnik schreef, om het half jaar.

Billy schreef dat je 'zovaak' moet enten.
Mensen bij mij op stal enten allemaal maar 1 x per jaar.
Ik wil mijn paarden 2 x per jaar enten.
Heeft het dan wel een meerwaarde voor mijn paarden of is het alleen zonde van mijn geld en brengt dit meer risico mee voor mijn paarden?


Het vaccin tegen influenza/tetanus werkt langer dan dat voor rhino. Dit komt omdat niet ieder vaccin hetzelfde werkt. Je kunt een vaccin maken met verzwakt levend virus, een dood virus of bijvoorbeeld bepaalde eiwitten van het virus enz. Nou is het zo dat een doorgemaakte infectie de beste en langste bescherming geeft, daarna een vaccin met een verzwakt virus, daarna een vaccin met een dood virus enz.

De werkingsduur van een vaccin is dus afhankelijk van het soort vaccin dat er op de markt is. En voor rhino wordt aangeraden om je paard minstens om de 6 maanden te enten. (volgens mij zijn ze trouwens ook bezig om de verplichte enting tegen influenza/tetanus ook tweemaaljaars te gaan verplichten, maar dat weet ik niet zeker dat zou ik moeten opzoeken)

Ik hoop dat ik je vraag zo een beetje heb beantwoord

Ode

Berichten: 1536
Geregistreerd: 23-06-03
Woonplaats: velsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-04 08:09

Ja dank je wel.
Dat heb je zeker.
Ik heb ook nog een pb hier over gehad en die was ook zeer duidelijk.

Ik sta op een stal waar Rhino enten verplicht is.
Alleen zij enten daar 1 x per jaar.
En dan gaan de entingen nog niet eens gelijk op.
± De helft ent in het voorjaar en de andere helft ent in het na jaar.

Dit gaat trouwens ook zo met Influenza en Tetanus,maar voor die entingen heb ik zelf al besloten dat ik die om het half jaar ent.
Met Rhino ben ik daar nog niet helemaal uit,omdat ik niet prezies weet wat raadzaam is.

Het lijkt me namelijk dat 1 x per jaar enten te weinig is.
Maar is 2 x per jaar dan voldoende of moet het vaker?

Je bent wat je diepe, bezielende wens is en zoals je wens is, zal je wil zijn.
Zoals je wil is, zullen je daden zijn en zoals je daden zijn, zal je lot zijn.

recreatie +2

Machonito

Berichten: 1606
Geregistreerd: 15-04-04
Woonplaats: ergens tussen de Noordpool en de Zuidpool

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-04 22:02

Rhino enting kan je het best 2 maal per jaar doen voor al als je veel wedstrijden rijd of op een manege staat waar veel paarden staan en komen

Jesse heeft zijn hart operatie goed doorstaan
echt een sterk manneke van 20 maanden

Machonito

Berichten: 1606
Geregistreerd: 15-04-04
Woonplaats: ergens tussen de Noordpool en de Zuidpool

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-04 22:06

Ik ent mijn paarden 2maal per jaar .
verleden jaar heeft mijn paard rhino gehad ze is 3 maanden heel erg ziek geweest maar ze heeft het overleeft ze staat nu op het land.

Jesse heeft zijn hart operatie goed doorstaan
echt een sterk manneke van 20 maanden

Assiej
Berichten: 3670
Geregistreerd: 26-11-03
Woonplaats: vlaardingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-04 19:25

mijn pony word ook geent tegen rhino, maar er zijn paarden bij ons die een infectie hebben op de longen, en het pony'tje dat naast mij staat heeft eerst koliek gehad en nu loopt het slijm uit zijn neusgaten...

Mijn 2 maantjes, Moon & Luna (L)


snoocky

Berichten: 987
Geregistreerd: 13-03-02
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-04 21:26

maar stel je bent met 4 paarden op een stal en jij bent de eenigste die je paaardlaat inente,,heeft jou paard dan minder kans op verlamming of maakt dat niks uit asl de andere het niet laten inente?

gr sanne

«·´`·.(*·.¸(`·.¸ ¸.·´)«·´¨*·.¸.(Snoocky).¸.·*¨`·»(¸.·* *·.¸)`·.¸).·´`·»


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 bezoekers