Hoe besmettelijk is rhino?

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Natascha

Berichten: 6391
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Hoe besmettelijk is rhino?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-04-04 15:27

Ik hoorde via via dat er bij mij in de buurt een stal is waar er een paard met rhino ziek ligt. De boer vindt het niet nodig er iets aan te doen maar ik hoor allerlei verhalen dat het wel degelijk besmettelijk is. Die man komt wel gewoon buiten met de rest van de paarden. Is dat wel verantwoord?

Niets zo charmant als een paard aan de wand: (zie profiel of hiervoor portretten en naambordjes)


Haagsemeid

Berichten: 6536
Geregistreerd: 12-05-02
Woonplaats: leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-04 16:08

Nee helemaal niet, is onwijs besmettelijk er gaan zoveel paarden aan dood. Daarvoor moeten echt maatregelen worden genomen, zoals geen paarden van het terrein, alles ontsmetten etc.

Ik weet niet of je daarvoor ergens naar toe kan gaan om een klacht in te dienen, want zo worden er straks heel veel paarden besmet

22 Januari verwachten we ons kleintje

ingvdh

Berichten: 4593
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-04 16:15

Rhino wordt voornamelijk overgedragen door het snot wat uit de neuzen van de paarden komt en is erg besmettelijk.
Als ik jou was zou ik mijn paard ver weg van deze boer zijn terrein houden en op stal proberen het voor elkaar te krijgen dan de paarden niet meer van het erf komen en men ook niet naar andere stallen op bezoek gaat.

Probeer in ieder geval zekerheid te krijgen door een DA te bellen. Verhalen over Rhino zijn vaak geruchten.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje!

Mickey

Berichten: 34644
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-04 16:39

Gatsie darrie zeg.
Dat betekent dat het dan ook bij mij in de buurt is ...


Dit is wat ik over Rhino heb gevonden:
Feiten over rhinopneumonie virus bij paarden
Wat is rhinopneumonie?
Rhinopneumonie is een virusziekte bij het paard die drie verschijningsvormen kent:
* verkoudheidsvorm
* abortus-vorm (besmettelijk verwerpen)
* neurologische-vorm

De verkoudheidsvorm komt zeer regelmatig voor vooral bij jonge paarden. Deze vorm veroorzaakt koorts en soms een snotneus, hoesten en/of dikke benen.
De abortus-vorm komt regelmatig voor bij merries en veroorzaakt abortus of zeer zwak geboren veulens die vaak sterven.
De neurologische-vorm komt slechts incidenteel voor en veroorzaakt verschijnselen van het zenuwstelsel. Dit begint meestal met een wat slappe staart en ataxie ('lopen als een dronkeman'). Eventueel kunnen ernstiger verlammingsverschijnselen optreden. Meestal zijn alleen de achterbenen aangetast, maar in de ernstigste gevallen kunnen ook de voorbenen meedoen.
Alle paarden in Nederland komen regelmatig met het rhinopneumonie-virus in contact. Het is helaas niet bekend waarom een bedrijf soms getroffen wordt door abortussen of verlammingsproblemen.

Behandeling
Voor rhinopneumonie is geen specifieke therapie. In het geval van de verkoudheidsvorm is dat geen probleem omdat de paarden doorgaans snel herstellen, net zoals de mens in het geval van een verkoudheid. De abortus-vorm veroorzaakt de dood van de vrucht of van het ernstig ziek geboren veulen, maar geeft geen echte ziekteverschijnselen bij de merrie. Voor het veulen is behandeling niet mogelijk en voor de merrie meestal niet nodig.
In het geval van de neurologische-vorm is er geen echte therapie, maar paarden met de neurologische-vorm hebben wel intensieve verpleging nodig. Met een goede verzorging kunnen deze paarden gedeeltelijk of volledig herstellen.

De belangrijkste punten van de verzorging/behandeling zijn:
* voorkomen dat het paard, als hij zich niet meer staande kan houden, in paniek raakt en gaat liggen 'vechten' en zich zelf ernstig beschadigt
* voorkomen dat de blaas overrekt wordt
De zenuwaandoening van de achterhand begint met een gedeeltelijke blaasverlamming en dit heeft o.a. tot gevolg dat het paard geen plasdrang meer heeft. Het is dus van belang zonodig de blaas te catheteriseren (de dierenarts brengt dan via de vagina of via de penis een slangetje in de blaas waardoor de urine kan afvloeien)
* zorgen dat het paard voldoende vocht en voedsel binnen krijgt

Preventie
In hoeverre het mogelijk is paarden preventief te beschermen tegen rhinopneumonie hangt af van de vorm. Een vaccinatie tegen de verkoudheidsvorm is redelijk betrouwbaar, maar moet tenminste tweemaal per jaar worden gegeven. Een vaccinatie tegen de abortusvorm is veel minder betrouwbaar en dient tenminste vier maal per jaar te worden gegeven. Ondanks vaccineren kunnen er op een bedrijf toch merries aborteren. De vaccinatie biedt dus geen volledige bescherming tegen abortus. Tegen de neurologische vorm van rhinopneumonie is vaccineren waarschijnlijk niet effectief. Wel kan vaccineren van een gehele stal het rondgaan van het virus verminderen. In het geval dat er al een besmetting aanwezig is, is vaccineren sterk af te raden.

Verspreiding
De verspreiding van het rhinopneumonie-virus (ook wel equine herpesvirus genaamd) vindt voornamelijk plaats door direct contact tussen paarden of door samen stallen in één ruimte. In principe kan het virus ook door de mens via kleren en handen worden overgedragen als deze van het ene naar het andere paard gaat. Door goed douchen en schone kleren en schoenen kan deze vorm van overbrengen worden uitgesloten.
Het passeren van paarden op straat of in het bos is dus geen mogelijke bron van besmetting als direct contact wordt voorkomen. Een bedrijf dat een (mogelijk) probleem heeft doorgemaakt dient twee weken na de laatste koortsaanval contacten met andere paarden te vermijden.

Wedstrijden
De besmettingskans van een paard dat een buitenwedstrijd bezoekt, tussen de activiteiten op de eigen veewagen of trailer blijft staan en niet in direct contact komt met andere paarden wordt uiterst gering geacht. Veel paarden dicht bij elkaar bij een binnenwedstrijd verhoogt het risico op infectie omdat het virus zich ook over korte afstand via de lucht kan verspreiden in kleine ruimtes. Het stallen van een paard bij vreemde paarden brengt relatief het grootste risico met zich mee.
Stress (vervoer, wedstrijden etc.) doet bij besmette paarden de kans op neurologische symptomen waarschijnlijk toenemen. Het is daarom aanbevelenswaardig paarden eenmaal daags te temperaturen en bij een koortspiek stress en echte inspanning enkele weken zoveel mogelijk te vermijden.

Onderzoek
Een goed overzicht van het voorkomen van de neurologische-vorm van rhinopneumonie in Nederland is niet mogelijk omdat veel eigenaren van maneges of andere paardenbedrijven niet openlijk uitkomen voor eventuele problemen en paarden met verlammingsverschijnselen direct opruimen. Een bedrijf dat openlijk uitkomt voor de problemen, de paarden probeert te behandelen en onderzoek toelaat, draagt er aan bij meer over de aandoening te leren en in de toekomst misschien zelfs te kunnen voorkomen. Eigenaren van paarden dienen zich te realiseren dat de neurologische-vorm van rhinopneumonie zich overal in Nederland kan voordoen en dat alleen openheid en voldoende kennis van zaken het probleem kunnen beperken.

dr. M.M. Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan,
Chef de Clinique Inwendige Ziekten Paard

drs. L.S. Goehring,
Specialist Inwendige Ziekten van het Paard

Hoofdafdeling Gezondheidszorg Paard
Yalelaan 12-16
3584 CM Utrecht

Take time to do what makes your soul happy.

[RIJ-ITP] Wil jij ook een likje?

Pellie

Berichten: 16935
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Ouwsterhaule (frl)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-04 23:51

misschien kun je deze stukken informatie voor die boer uitprinten Natascha?

}:0 heeft 2 tinkerknaapjes en 1 tinkerprinsesje in de wei staan! }:0

Natascha

Berichten: 6391
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-04-04 21:28

Die boer daar heb ik geen contact mee maar schijnt een zeikerd te zijn. Iemand heeft de dierenbescherming gebeld maar of die er wat aan doen vraag ik me af. Het arme dier ligt schijnbaar gewoon in de wei. Ikzelf durf er niet in de buurt te komen dus heb het alleen via iemand anders vernomen maar de andere paarden komen gewoon het erf af. Zijn er ook nog andere ziektes waar bij verlammingsverschijnselen voorkomen eigenlijk?

Niets zo charmant als een paard aan de wand: (zie profiel of hiervoor portretten en naambordjes)

Faux
Berichten: 6226
Geregistreerd: 10-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-04 12:08

tenks voor die info mickey!

ebony

Berichten: 852
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: waddinxveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-04 17:12

rhino heerst nu ook in woerden heb ik vernomen van een opfok stal in vlist.er is een paard aan overleden en een veulen.

mijn lieve spirit is naar seren verhuisd.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Alis_Beauty, anoniempje51, Googlebot en 23 bezoekers