white line disease

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

white line disease

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-04 13:52

mijn shet heeft dit al een tijdje. het is een soort schimmel die tussen de wand en de hoef zit, daar zie je een witte lijn, vandaar de naam van de ziekte.
op advies van mijn hoefsmit behandel ik zijn voeten met teatree olie, het werkt wel, maar ik krijg het toch niet weg.
de smit zegt dat de da er weinig aan kan doen behalve zijn weerstand verhogen met een vitamine shot.
erg kwalijk is het verder niet want het tast nooit meer dan de halve hoef aan en slaat niet naar binnen of zo, maar natuurlijk wil ik er wel vanaf.

ik wil nu wat suplementen gaan aanschaffen om zijn weerstand te verhogen. maar voor ik dat doe wil ik eerst horen wat jullie ervaringen met deze schimmel zijn.
ik moet denk ik ook goed opletten welk supplement ik neem, ik heb hem ooit een tijdje een ietsie pietsie biotine gegeven, maar dat was geen goed idee Knipoog
misschien moet ik ook opletten wat er in een supplement aan eiwit kan zitten? (ivm hoefbevangen worden) moet ik dus bij een shet extra waakzaam zijn?

*****


Wesco

Berichten: 4726
Geregistreerd: 22-11-03
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 17:31

extra waaks alleen als je paardje gevoelig is voor hoefbevangen dus als hij te dik is geen beweging krijgt al een keer hoefbevangen is geweest ik heb van de dierenarts als extra vitamine iets van q max gekregen

The best secret, is the secret
between a girl and her horse.

Kyona

Berichten: 4768
Geregistreerd: 19-03-02
Woonplaats: Krimpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 17:40

Misschien is het handig om eens informatie in te winnen bij een andere hoefsmid cq dierenarts? Bij een paard bij ons hebben ze het dacht ik behandeld met dat spul waar ze ook van alles mee op sterk water zetten (formah... nog wat). Heb even gekeken: er staat op www.hoofcare.nl een heel stuk over : hoefproblemen en dan onderaan bij de W. Wellicht heb je er wat aan!

Vonnie84

Berichten: 6591
Geregistreerd: 16-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 17:53


[RT-HAW] Supergave rijfoto's van Rongo (AdB manier)
Waarom denkt iedereen dat door die kop maar omlaag te trekken, die rug gelijk ontspant?
Wie een paard zoekt zonder gebreken, kan beter te voet gaan.
Als je twijfelt, doe dan wat het vriendelijkste is.

Mist

Berichten: 8958
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 18:18

Zoals hierboven gezegd is, kijk op hoofcare.
Die smid kletst uit zijn nek, WLD is heel goed te behandelen ! De schimmel/bacterie theorie klopt, deze kunnen niet overleven in een zuurstof rijke omgeving, dus er zal een gedeelte van de wand weggehaald moeten worden, met als ondersteuning; honing erop (lees maar ff ), is niet erg, groeit allemaal weer aan, maar laat het wel a.u.b. door een kundige smid doen, deze zou ik weinig vertrouwen in hebben. Als je er niets aan doet, dan is het einde van het liedje een ontschoende hoef de combinatie bacterie/schimmel vreet namelijk de wittelijn op, dat zul je wel gemerkt hebben, die wordt brokkelig en je zult er steeds verder met je hoevekrabber in kunnen steken! actie dus.

WLD heeft niets met weerstand te maken trouwens, ze weten nog steeds niet hoe paarden dit krijgen, het is begonnen bij renpaarden in Engeland. 1 van mijn paarden heeft het ook gehad. WLD kruipt omhoog via de witte lijn, bij mijn paard zijn toen gaten in de hoef gefrased (zodat er zuurstof bij kon + niet meer omhoog kon) binnen een 1/2 jaar waren de gaten eruit gegroeid, en was de WLD weg (dit was voordat bekend werd dan honing ook goede resultaten boekte)

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

Vonnie84

Berichten: 6591
Geregistreerd: 16-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 18:45

Mist schreef:
Als je er niets aan doet, dan is het einde van het liedje een ontschoende hoef de combinatie bacterie/schimmel vreet namelijk de wittelijn op, dat zul je wel gemerkt hebben, die wordt brokkelig en je zult er steeds verder met je hoevekrabber in kunnen steken! actie dus.


Uhm, je vergeet nog een buitengewoon belangrijk detail m.b.t. verwaarlozing:

Het hoefbeentje kan gaan kantelen en dan is het dus echt einde verhaal voor je paard.

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-04 22:51

bedankt voor jullie reacties en de super informerende links! OK dan!

de pony had het al toen ik hem kocht. ik had meteen door dat z'n hoefjes niet in orde waren, maar omdat de pony verder werkelijk super is heb ik hem in eerste instantie op proef gekocht onder voorbehoud dat zijn hoeven in orde zouden komen. de smit die ik destijds had zei dat er helemaal niks aan de hand was en dat het vanzelf goed zou komen. dit was een zeer slechte smit maar daar kwam ik later pas achter. ik had hem toen net en ging ervan uit dat hij gelijk had, dus kocht ik de pony. (die ik nu niet meer terug zou brengen ook al zit de white line tot achter z'n oren Knipoog het is een geweldig beestje Lovers )

nadat ik die slechte hoefsmit de laan uit gestuurd had, heb ik mijn huidige hoefsmit gekregen. absoluut de beste die ik ooit gehad heb. dat jullie denken dat dat niet zo is, komt meer door mijn samenvatting van zijn verhaal. het is bij onze shet nog in een beginnend stadium denk ik. ik heb zojuist zijn hoefjes even af geklopt met de krabber en alleen op 1 hoefje klonk het alleen onder een klein beetje hol. precies op de plek waar de smit me liet zien en waar hij behoorlijk diep uitsneed. na het lezen van alle info van jullie snap ik nu nog beter waarom Haha! ... mijn smit is een man van weinig woorden Knipoog

het lijkt ook al een stuk beter te zijn geworden sinds we deze smit hebben (plus een schone stal en regelmatig de teatree behandeling), maar omdat het toch hardnekkig aanwezig blijft en ik geen enkel risico wil lopen (want als het slecht wil kan het goed fout gaan weet ik nu ) bel ik toch maandag meteen de da even Haha!

*****

Vonnie84

Berichten: 6591
Geregistreerd: 16-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-04 08:42

Heeft de hoefsmid het echt open gemaakt zoals op dit plaatje?
Afbeelding

Ook al is het nog maar een klein plekje, zorg er juist dan voor dat het open gemaakt wordt. Het kan alleen maar erger worden en nu is het 'gat' er ook zo uitgegroeid. Dat kan je niet beter maken met alleen tea-tree e.d.. Het MOET echt opengemaakt worden. Die schimmel/bacterie kan niet overleven in een zuurstofrijke omgeving. Zolang die hoef dicht is, blijft het gewoon doorgaan.

Ik ben benieuwd wat de DA er van zegt.

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-03-04 20:42

het ziet er lang niet zo dramatisch uit als op dat plaatje bij onze shet. ik weet niet of hij voldoende heeft weggesneden, ik kan hier niet over oordelen.
Citaat:
Ik ben benieuwd wat de DA er van zegt.

ik ook Haha!

*****

Franca

Berichten: 5745
Geregistreerd: 17-07-02
Woonplaats: Arabierenland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-04 01:33

Jep, Cheyenne heeft het dus ook gehad. Ze is er gevoelig voor, vooral met extreem nat weer. Haar hoeven zijn dan stukken vatbaarder voor die schimmels. Ze had het in het voorjaar 2003 en na een heerlijk warme en droge zomer op het land was ze er weer helemaal vanaf.....ik heb er niet eens veel voor hoeven doen. Heb wel met blauwsel de hoeven goed schoongehouden en tegenwoordig teer ik als het erg nat weer is. Zie ook link hierboven.

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-04 20:17

Supplementen helpen niet specifiek bij WLD!
Omdat je shet het al had kun je ervan uitgaan dat de omstandigheden waarin ie gehouden werd niet optimaal waren.
Je weet dus ook niet hoe lang het er al zat.
RWL produkten zijn een aanrader en zijn echt goed.
http://www.rwl-quality.nl/be/index_12.htm
Verder goed hygiene.
Ik heb je nog even een pb gestuurd.

Het is te behandelen,kost alleen tijd,en aandacht.

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-03-04 19:50

Citaat:
Omdat je shet het al had kun je ervan uitgaan dat de omstandigheden waarin ie gehouden werd niet optimaal waren.

dat klopt, de mensen hadden goede bedoelingen, maar wisten niet echt veel van paarden af. van hoefverzorging wisten ze niets

maar ik wilde jullie nog even laten weten wat de da heeft gezegd Lachen

onze shet heeft idd white line disease. de da complimenteerde de hoefsmit op zijn diagnose en zijn behandeling tot nu toe, maar wilde er toch meer aan doen. ik heb een paar leuke blauwe kaplaarsjes (heel klein, maat shet hihihi) gekregen plus een middel dat "resolutio" heet.

en ja hoor, dat is van RWL, dus hetzelfde spulletje als waar gerrie het al over had

eerst moet ik de hoefjes goed schoonmaken door ze in sodawater te zetten en vervolgens moeten de voetjes 2 x per week, 6 uur lang (!) per dag in de kaplaarsjes met de resolutio erin. en dat voor 6 weken lang. dan laten bekappen en als het nog niet weg is nogmaals 6 weken doorbehandelen. een heel gedoe, maar liever dat dan een flink stuk hoef eraf kappen lijkt me. dus we duimen dat het goed werkt en dat er geen drastischere maatregelen nodig zullen zijn, maar ik heb er wel vertrouwen in Lachen

*****

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-04 19:50

Hee Sprite das goed nieuws!
Het verbaasd me positief dat de DA er zelf mee aankwam OK dan!

Ik heb dit proces al achter de rug maar deed het drie keer per week en hoefde de voeten niet eerst schoon te maken met soda Verward
Gewoon goed schoonborstelen voordat de voeten in de blue boots gingen.

Dat je shet maar beter mag worden en tevens door het veel in de hand/voet zijn heel mak! Pling

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-04-04 12:35

Gerrie"]
en hoefde de voeten niet eerst schoon te maken met soda Verward
[/quote]
dat met die soda hoefde maar 1 keer, de eerste keer, daarna net zoals jij zegt, goed schoonborstelen en dan de laarsjes aan Lachen

[quote="Gerrie schreef:
Dat je shet maar beter mag worden en tevens door het veel in de hand/voet zijn heel mak! Pling

gelukkig is het al een superbrave shet dus hij heeft gisteren zonder mokken, braaf 6 uur in de laarsjes staan te grazen. maar het blijft natuurlijk een shet (eigewijs als ze kunnen zijn Knipoog ) dus zo nu en dan friemelde hij zelf het klittebandje los, maar verder kwam ie gelukkig niet *LOL*

*****

amaldas
Berichten: 647
Geregistreerd: 11-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-04 17:55

mijn paard heeft het ook gehad, ik heb hyposol gekregen echt super spul.
De hoeven goed schoonwassen met betadinescrub dagelijks!

Vonnie84

Berichten: 6591
Geregistreerd: 16-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-04 18:00

Dit topic is al vrij oud......

[RT-HAW] Supergave rijfoto's van Rongo (AdB manier)
Waarom denkt iedereen dat door die kop maar omlaag te trekken, die rug gelijk ontspant?
Wie een paard zoekt zonder gebreken, kan beter te voet gaan.
Als je twijfelt, doe dan wat het vriendelijkste is.

judithM
Berichten: 823
Geregistreerd: 17-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-04 17:50

Vonnie84 schreef:
Uhm, je vergeet nog een buitengewoon belangrijk detail m.b.t. verwaarlozing:

Het hoefbeentje kan gaan kantelen en dan is het dus echt einde verhaal voor je paard.


Nou volgens mij heeft een gekanteld hoefbeen niets met WLD te maken hoor!

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-08-04 21:50

dit topic is idd al vrij oud, maar helaas in dit gevalletje nog steeds actueel Huilen onze pony heeft nu 2 x 6 weken op de kaplaarsjes gestaan en de situatie is niet verslechterd, maar ook niet verbeterd Verdrietig

mijn smit zegt dat het misschien geen wld is. wat het wel is weet hij ook niet, hij heeft deze schimmel wel al vaker gezien en zegt dat hij het nooit verder heeft zien gaan dan de helft van de hoef.
het natte weer de laatste tijd heeft natuurlijk ook het herstel lekker tegen gewerkt.
bovendien zei de smit dat hij deze aandoening vaker heeft gezien bij paarden die op koolzaadstro-haksel staan. we hebben de stal meteen leeg gehaald en er gewoon zaagsel in gegooid.

in de da die de diagnose stelde heb ik niet het grootste vertrouwen (vanwege iets met een ander paard van ons) en een andere da die ik bij de pony had, wist niet eens wat wld was en kon ik het gaan uitleggen Boos! .... lekker hoor

ik heb inmiddels contact opgenomen met een meneer van hoofcare.nl... ik heb foto's gestuurd voor een diagnose... misschien dat ik zal gaan behandelen met honing?...ik wacht nog even op antwoord van de betreffende meneer.

.... en ik hoop dat het niet weer zoveel gaat regenen en nu lekker droog op de wei blijft.
maar al met al is de pony nog steeds niet okay.

franca, dat blauwsel waar jij het over hebt is, is dat dat zink houdende blauwe waterige spulletje? (ik ben even de naam kwijt Verward )

judithM, ik heb begrepen dat als de schimmel in de hoef hoog genoeg door dringt, de hoefwand los kan komen en omhoog schuiven...
wat idd een kanteling van het hoefbeen als gevolg kan hebben Scheve mond
wld kan dus het einde van je paard/pony betekenen Verdrietig

maar ik hoop dat ik de situatie bij onze pony onder controle kan houden tot ik een genezing gevonden heb

*****

Barb77

Berichten: 842
Geregistreerd: 04-02-04
Woonplaats: Zijderveld

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-04 21:57

Zie de website van Paard Natuurlijk http://www.paardnatuurlijk.nl/barefoot/index.htm, daar staat een duidelijke uitleg over White line disease (daar 'de witte lijn methode genoemd) en hoe het weer goed te krijgen. Misschien dat de auteur van de site, Frans, jouw paardje ook zo kan bekappen dat e.e.a. verbeterd (hij geeft nl ook cursussen hoefbekappen, dus kan het zeker zelf ook)?

verwacht voor 2018:
Ice Breaker x Usina M (v. Lux)
Verdi x Go-Go Sina (v. Zirocco Blue)
Daily Diamond x Anne (v. Tuschinski):

HHD_Foto

Berichten: 4437
Geregistreerd: 14-04-02
Woonplaats: N.W. Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-04 22:04

Citaat:
franca, dat blauwsel waar jij het over hebt is, is dat dat zink houdende blauwe waterige spulletje? (ik ben even de naam kwijt )Ik heet geen Franca Knipoog , maar ik heb Hoef en Zool van de Paardendrogist gebruikt toen mijn paard WLD had. Mijn paard had het in een beginstadium en was er met een paar weken vanaf.

Digitale tekeningen van je huisdier of paard: www.HHD-Foto.eu

Vonnie84

Berichten: 6591
Geregistreerd: 16-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-04 22:31

Sprite,

Zoals ik het begrijp heeft jou smid de hoef dus niet open gemaakt (dat voorste laagje eraf, zeg maar. Zie foto)
Een schimmel 'broed' nu eenmaal op vochtige plaatsen. Als die voet open is, kan er genoeg zuurstof bij, en droogt de hoef in. En zodoende sterft die schimmel dus af. Anders blijft die verder 'woekeren' in de hoef.

Maar ik ben benieuwd wat voor reactie's je van de site's krijgt.

Ohw en judithM: Dat heeft er alles mee te maken. Als de wand te slap word, kan dat hoefbeen dus wel gaan kantelen. Ik weet niet hoe het precies zat, maar zo is het ons vertelt door onze DA (Veterinair Centrum Someren).

Ivano had laatst ook weer een losse wand. Pascal Ebell heeft hem toen beslagen (ook in Someren) en toen zag het er zo uit:
Afbeelding

Dat verband is, omdat ze hem in het gewricht hadden ingespoten. Dus dat heeft even nix met die hoef te maken.

[RT-HAW] Supergave rijfoto's van Rongo (AdB manier)
Waarom denkt iedereen dat door die kop maar omlaag te trekken, die rug gelijk ontspant?
Wie een paard zoekt zonder gebreken, kan beter te voet gaan.
Als je twijfelt, doe dan wat het vriendelijkste is.

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-08-04 12:08

barb77 de witte lijn methode is een manier van bekappen (zo lees ik tenminste), maar heeft volgens mij niets met white line disease te maken.

idd craignethan! dat was waar ik even niet op kon komen; hoef en zool. ik heb dat nog staan en zal het vanavond op de hoefjes smeren. ik moet voorlopig toch wachten op dat mailtje van hoofcare.

vonnie 84, ik denk dat het echt open maken aan de buitenkant van de hoef nog niet nodig is. de smit heeft het wel ver weg gesneden op sommige plaatsen aan de onderkant en ook wel wat aan de zijkant.

volgens hem valt het nu nog wel mee. de behandelingen van de afgelopen maanden van teatree olie en daarna de resolutio hebben dan wel niet afdoende geholpen, maar hebben er wel voor gezorgd dat het niet erger is geworden.

ik heb de meneer van hoofcare (instrukteur hoefsmit) fotoos van de ponyvoetjes gestuurd van voor en na het bekappen, dus ik ben benieuwd wat hij ervan kan zeggen.... de eerste keer dat ik mailde duurde het ook even voor hij reageerde en misschien is de man nu op vakantie dus ik moet nog even geduld hebben.... voorlopig maar hoef en zool erop dus

*****

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-08-04 12:24

ik heb maar even een paar van de foto's op een picserver gezet zodat jullie het ook kunnen zien:

voor het bekappen, je ziet dat de hoefjes afgebrokkeld zijn aan de onderkant:
Afbeelding

1 van zijn voetjes voor het bekappen aan de onderkant:
Afbeelding

en 1 van zijn voetjes (kan een ander zijn dan die hierboven hoor) na het bekappen, je ziet dat onderaan een gedeelte verder is weg gesneden:
Afbeelding

*****


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _kajo_, champie2, GoogleAdsense, Googlebot, marleen_usar, mimp3, valonka, wiifke en 33 bezoekers