Net alsof hij in een kuil stapt&wie weet raad???

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Caroline81

Berichten: 632
Geregistreerd: 26-11-02
Woonplaats: Gouda

Net alsof hij in een kuil stapt&wie weet raad???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-04 13:19

Twee en een halve week geleden is Joplin in zijn linkerachterbeen gesneden door de hoefsmid. Hij schoot uit, en tjakka in z'n pijp op de buigpees. Alleen huid was aangedaan. Het had behoorlijk gebloed en verder goed ontsmet, maar toch is het licht gaan infecteren.
Met een paar dagen antibiotica spuiten was het wondje al gauw mooi dicht en hij is er ook niet meer gevoelig op.
Wel is hij gevoelig op de rug geworden, waarschijnlijk doordat hij een paar dagen heeft getrokken met dat been.

De restklacht is nu een licht gevoelige rug, een lichte bekkenscheefstand*, niet meer zo ruim als eerst ** en hij zakt af en toe weg links achter, net alsof hij in een kuil stapt dus.

*(aangedane kant is iets lager, maar al veel minder dan de eerste paar dagen na het ongelukje. )
** eerst was hij in stap 1,5 voet over en nu een halve en in draf was hij een voet over en nu haalt hij het maar net aan.

Ik moet hem nu licht trainen in stap en draf in afwachting van de fysio (Solange). Ik kon namelijk kiezen tussen het traject ingaan met inspuiten en zo van onder naar boven kijken welke structuur de kreupelheid veroorzaakt of eerst een keer een fysio.

Ik heb zelf het idee dat pijn aan het wondje niet voor de kreupelheid kan zorgen. Hij liep namelijk ook met pijnstillers niet helemaal 100%. Hij is niet kreupel en niet onregelmatig nu. Alleen af en toe een misstap.
Wie kan hier iets zinnigs over zeggen?

Leer van de fouten van anderen, je hebt niet genoeg tijd om ze allemaal zelf te maken...


CM_

Berichten: 26879
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 14:48

ik denk dat jij je paard beter eens goed kan laten nakijken, ik denk niet dat dit direct de schuld is van dat ene wondje....
hij heeft dus al langer een probleem, en is op deze wijze juist omhoog gekomen .
laat de da er eens goed overheen kijken zou ik zeggen

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 16:46

Hier kom ik weer: ook dit klinkt mij niet lekker in de oren. Van wie moest je hem 'licht trainen'? Hoe kom je aan die pijnstillers? Is er een DA bijgeweest?
Ik zou hem rust geven, stappen en in de wei zetten, en echt even niets meer doen. Of die wond / infectie was toch niet zo oppervlakkig en onschuldig, of er is wat anders aan de hand.
Ik zou zeker niet 'licht trainen', en er eens een goede paardenarts naar laten kijken.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Caroline81

Berichten: 632
Geregistreerd: 26-11-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-04 17:01

Hij had een probleem, een rug probleem veroorzaakt door mijn "maatzadel". Die is uitvoerig behandeld door Hofland(DA), kraker en fysio. Alles ging prima totdat hij ging kreupelen door dit wondje. Het was overigens een flinke snee hoor, en hij is er behoorlijk gevoelig op geweest.
Uiteraard is de DA er bij geweest, hoe zou ik anders aan pijnstillers en antibiotica komen. De dierenarts heeft met de fysio overlegd, die hem dus ook kent, en ze hebben besloten dat ik hem licht moet trainen en dat ze dinsdag komt kijken.
Ik mocht ook het uitvoerige traject weer in om de oorzaak te ontdekken maar aangezien de oude klacht in lichte mate is terug gekeerd leek het de DA verstandiger om eerst fysiotherapie te proberen. Bovendien wordt stijfheid als oorzaak gegeven. Maar het verbetert niet, terwijl ik toch al een paar dagen lekker met hem beweeg, de oefeningen van de fysio doe, hem masseer enz.
Stijfheid zou in principe al over moeten zijn lijkt me?

Ik kan hem geen rust geven, daar kan hij niet tegen. Alleen stappen is al niet goed voor hem, daar wordt hij alleen slechter van. Bovendien druist dat tegen alle fysiotherapeutische principes in.

@carola: als je een beter idee hebt dan Hofland, Evers en Solange dan hoor ik het graag.

Leer van de fouten van anderen, je hebt niet genoeg tijd om ze allemaal zelf te maken...

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 19:25

Tja, het kon zijn dat je nog pijnstillers had liggen die je had gegeven. Tegenwoordig hoor je zulke rare dingen! Zo veel mensen gaan zelf aan het prutsen.
Ik bedoelde mijn vorige stukje niet aanvallend ofzo hoor, maar ik kon niet echt opmaken uit je eerste verhaal of er een DA bij was geweest enzo. Tegenwoordig heb je mensen die zelfs bij een zware koliek aanval er nog geen DA bij halen. Maar jij bent wel anders, hoor ik nu! Sorry als mijn vorige stukje verkeerd is overgekomen. Zo bedoelde ik het niet. Ik wilde even weten wat jij allemaal al gedaan had.

Hofland staat wel goed bekend, dus die zal het wel weten. Solange is ook super!

Toch ben ik koppig, en in mijn achterhoofd zit toch een lichte peesblessure. Je zegt dat de snee best diep was, en flink bloedde. Weet je zeker dat de pees niet geraakt is? Heeft de DA daar ook echt naar gekeken?
Ik vind het verstappen raar. Bij een peesblessure heb je vaak niet dat 'verstappen', maar meer korte passen en stijfheid. En dat verstappen vind ik ook niet echt een teken van stijfheid. Korte passen zijn natuurlijk wel een teken van stijfheid, en dat zou ook op een peesblessure kunnen duiden. Maar dat verstappen vind ik maar vaag.
Als het een voorbeen zou zijn geweest, dan zal ik bij verstappen meteen aan HKO denken (hoefkatrolontsteking), maar bij het achterbeen komt dat veel minder voor.

Ik vind het heel moeilijk om zo een uitspraak te doen. Tegen jou team van veterinairen kan ik ook niet op achter m'n pc'tje. Ik kan het zo echt niet beoordelen, en durf dat ook niet.
Het zal van alles kunnen zijn, maar ik ben het wel met je eens dat je twijfels kan hebben wat betreft de 'stijfheid'. Houdt je ogen goed open. En doe alleen dingen waarbij jij een goed gevoel hebt. Heb jij het gevoel dat je je paard aan het overvragen bent (te zware training voor hoe hij loopt), stopt dan. Jij kent jou paard het beste, en probeer te luisteren naar jou gevoel. Als jij weet dat jou paard niet goed op rust reageert, moet je het niet doen.
Is het misschien een idee om toch z'n pees te laten scannen? Of een second opinion als het over een paar weken nog niet beter gaat?

Heel veel succes ermee, en laat je weten hoe het afgelopen is?

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Caroline81

Berichten: 632
Geregistreerd: 26-11-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-04 20:16

Hij heeft aan de voorkant lichte HKO, dus theoretisch gezien zou het mogelijk kunnen zijn dat hij het achter ook heeft. Maar aangezien hij iets meer dan een half jaar geleden nog elk been van onder naar boven is gefotografeerd en zelfs de complete wervelkolom, lijkt me dat uitgesloten.

Dan denk je toch meer aan weke delen. Dus inderdaad de pees zelf. Misschien dat de peesschede is aangedaan, maar de pees zelf had ik denk ik wel gezien. Misschien een secundaire irritatie... Ik zit ondertussen ook maar te gissen.
Dat verstappen lijkt nog het meest op "giving way", dus er door heen zakken.

Ik longeer hem nu met slof, meer laag dan rond, en op een grote cirkel, 15 minuten ongeveer. En dan rij ik er 10 minuten op, omdat ze eigenlijk gezegd hadden dat ik hem moest rijden. Maar ik heb daar een slecht gevoel bij. Verder stap ik hem veel, +/- uur per dag, op het harde. Kan nooit kwaad denk ik (toch??)

Ik denk dat ik inderdaad na het weekend zijn pees laat scannen, al is het gewoon maar voor mijn eigen gemoedsrust. En misschien kan ik wat spier/pees/gewrichtondersteunende middelen halen (voorschrijven is helemaal mooi natuurlijk, dan wordt het vergoed)

Weet iemand wat er te krijgen is? Calcium, magnesium, vitamine E, selenium.... glucosamine, chondroitine... ben een beetje de weg kwijt onderhand Knipoog

Leer van de fouten van anderen, je hebt niet genoeg tijd om ze allemaal zelf te maken...

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 20:24

Tja, het zal sterk zijn als ie in een half jaar opeens HKO heeft. Dat klinkt niet echt logisch.
Peesschede zou ook kunnen inderdaad. Maar dan nog vind ik het verstappen raar, en niet echt bij het beeld van een peesblessure passen.
Als je er een slecht gevoel bij hebt, doe het dan niet. Jij kent je paard het beste, en meestal is je gevoel goed. Stel je voor dat je nu een tijd zo door gaat, als het dan later toch flink mis blijkt te zijn, dan voel je jezelf enorm schuldig.
Er is nu ook zo veel te krijgen! Zelf vind ik Cole's Limitid erg fijn spul. Een soort Gel wat je op de pees kan smeren. Ook is Arthrose Gelitinaat fijn spul. Maar ik denk dat jou DA het beste kan zeggen wat goed is voor jou paard.

Offtopic: leuk paard heb je trouwens! (even gespiekt in je profiel).

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Hevonen

Berichten: 3046
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 22:18

Ben het met voorgaande sprekers eens. Het klinkt niet logisch.
Of er is meer aan de hand met dat wondje, of het is iets anders.

Komt het niet uit het bekken, zo klinkt wat je beschrijft.

Hoe reageerde hij op die snee? Gaf hij een trap, sjeesde hij ervandoor of iets anders. Kan zich daarbij bezeerd hebben?

Voor bijzondere (niet paardgerelateerde) replica's en living history spullen.
ARRE remaining history
Zij werken ook op bestelling! (smeedwerk, hout-, hoorn- en beenbewerking, leer, huiden, en nog veel meer)

Caroline81

Berichten: 632
Geregistreerd: 26-11-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-03-04 11:08

Nee hij stond eigenlijk alleen maar een beetje beteuterd te kijken. Hij trok ook z'n been niet weg ofzo, hoefsmid schoot gewoon uit. Had z'n dag niet ofzo :s
Ik denk zelf wel dat het mogelijk is dat de klachten uit lumbale werverkolom komen, of uit het SI gewricht. Hij had toen namelijk ook SI-klachten, maar is daar gekraakt. Dus het is misschien mogelijk dat door de andere belasting het ineens weer mis is.
Of het zit 'm helemaal niet in het wondje, maar is het beslag gewoon niet jofel. Hij had tenslotte z'n dag niet. Maar de DA vond het er wel goed uit zien.

Leer van de fouten van anderen, je hebt niet genoeg tijd om ze allemaal zelf te maken...

Caroline81

Berichten: 632
Geregistreerd: 26-11-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-03-04 16:17

Ik heb artrose gelatinaat gehaald en triforce. Ik had me nog wel even laten adviseren door de DA.
Morgen komt Solange.

Leer van de fouten van anderen, je hebt niet genoeg tijd om ze allemaal zelf te maken...

Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-04 20:32

Caroline81 schreef:
Ik heb artrose gelatinaat gehaald en triforce. Ik had me nog wel even laten adviseren door de DA.
Morgen komt Solange.


Jeetje, even afwachten dan nog maar,...

Caroline81

Berichten: 632
Geregistreerd: 26-11-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-03-04 10:23

Solange was erg tevreden over joplin. Kwa uiterlijk en bespiering, heb ik hem goed getraind Lachen
En in vergelijk met wat ze zich voorgesteld had uit het gesprek met de DA was hij nu erg verbeterd en ik was goed fysiotherapeutisch bezig geweest Haha! Bloos
maar....
Hij is er inderdaad nog niet helemaal. Van de halswervels tot midden rug heeft hij lichte beperkingen naar rechts. En van midden rug naar achteren heeft hij lichte beperkingen naar links. Ik heb wat knijp oefeningen mee gekregen om de rug bol laten maken. Ik kende alleen de bil truc al maar ik kan 'm nu ook onder de buik omhoog laten komen zodat ik nu alles omhoog kan laten komen. Verder moet ik hem om de dag gewoon trainen voor wedstrijden en dus geen oefeningen laten liggen. Maar wel eerst goed losrijden.
De andere dag moet ik longeren, eerst rustig laten joggen. Ik wil altijd dat hij gelijk ruim loopt maar dat hoeft niet in het begin zegt ze.
Na het inlopen gewoon voorwaarts laten draven en flink door laten springen. En weer uit laten joggen op een volte 10 meter, om hem uit te nodigen tot meer lengte buiging.
Over 10 dagen komt ze weer en dan kijken we onder de man.

De verklaring die zij geeft dat hij zo gevoelig heeft gereageerd op een weekje kreupel lopen en stappen: Joplin loopt op een erg gevoelige balans en als deze balans verstoord wordt merk je dat gelijk.

We zijn weer op de goede weg in ieder geval.

Leer van de fouten van anderen, je hebt niet genoeg tijd om ze allemaal zelf te maken...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: carineken, Gambler99, Googlebot, Kelly_J, Monieck, Niello, soesie en 37 bezoekers