Last van voortanden wisselen? En nog steeds iel...

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Last van voortanden wisselen? En nog steeds iel...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-03-04 19:13

Even het hele verhaald:

Sinds nu zo'n 2 maandjes staat Fellow apart. Hij was erg afgevallen en ik ging hem flink bijvoeren. Na verloop van tijd stonds hij op dik een kilo brok, 0.5 kg maismeel en nog 2 bekertjes slobber (en nog flink wat hooi). Hij kwam weer aan (niet razend hard ofzo). Omdat hij enorm langzaam eet en ik niet altijd de tijd hem om zo'n 45/60 min te wachten op een etende pony ( Haha!) zette ik hem in het padock. De dag erop had hij het altijd netjes op. Stapelgek op eten (zoals Pinky bv) is hij nooit geweest. Ook niet toen ik hem nog in de stal voerde. Als hij iets anders zag was hij afgeleid en kwam hij knuffelen oid.

Nu hij weer redelijk bijgekomen is wilde ik hem toch weer in de weide hebben zodat hij ook mee kan pikken van het beginnende gras. En het is gewoon gezelliger, voor hem. Ik wilde hem dus weer in de stal voeren.

Toen ik het eten voor zette vroette hij er wat in maar at nouwelijks. Ik dacht dus; die denkt vast dat hij het over een half uurtje kan pakken. Dus ik denk, als ik hem nu terug zet dan zal hij morgen wel erg hongerig zijn en gewoon eten.

Dag erop weer zijn papje klaar gemaakt en op stal gezet. Hij at wel iets, maar weer lang niet alles op. Ik hem hem op stal laten staan en ben enkele uren later terug gekomen, niets meer gegeten. Ik zijn mond gecontroleerd (hij at ondertussen nog wel steeds hooi en stro als hij in de stal kwam). 1 van de voortanden was door gekomen. En zat net iets over de 'oude' voortand. Die nog duidelijk niet los zat (is dat normaal trouwens?).

Ik de DA gebelt, en het uitgelegd. Zij overlegd op de praktijk en tussendoor gaf ik nog wat droge brokken uit de hand die hij goed aanpakte. Ik dus het papje weggegooid en wat droge brokken gegeven. Wat hij opzich redelijk at. Maar steeds raakte hij afgeleid. Zodra ik hem weer uit de hand voerde pakte hij het redelijk aan.
Toen de Da mij terug belde zei ze dat ze dachten aan de kiezen die los zaten en er niet zelf uit kwamen, maar dat leek daarna toch vrij vreemd aangezien hij gewoon hooi en stro uit zichzelf eet. Dus ik gezegd dat hij zojuist wat gegeten had, en toen moest ik maar even een nachtje afwachten.
Als hij morgenvroeg dit niet op heeft (nog een halve kilo) dan bel ik de Da weer en kunnen ze gelijk komen...

Hij oogt verder totaal niet ziek (niet sloom oid), heeft geen koorts (37.6 C). Hij is 6 weken geleden ontwormt. Het viel me net trouwens wel op dat hij redelijk speelselde tijdens het eten. Dit wijst toch op wisselen he?

Pppff, ik maak me dus weer verschrikkelijk zorgen. Hij was al zo'n ielie, en ik deed al zo mn best hem vol te stoppen (met beleid dan Tong uitsteken) en dan nu dit weer .

Maar even tot morgen af wachten... Scheve mond
Hebben jullie eventueel nog tips hoe ik hem voller krijg? En hoe ik hem enthousiast krijg voor zijn eten (dat hij het dus gewoon op eet zodra hij eten krijgt) zodat hij weer lekker met zijn vriendjes op de weide kan?

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!


santerra

Berichten: 516
Geregistreerd: 05-01-04
Woonplaats: lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-04 21:26

Hoi, hoe oud is hij ?
Als ze wisselen gaan ze knoeien met eten, en/of het hoofd in rare kronkels bewegen.
Maar bij die van mij groeit de nieuwe tand niet over de oude, maar de nieuwe zit in de oude en drukt die zo eruit/los.

beautyfull_mickey

Berichten: 5718
Geregistreerd: 04-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-04 21:50

ik persoonlijk zou liever een tandarts laten komen dan een dierenarts.

verder zou ik dan gewoon idd eventjes wachten tot morgen wat ze zegt.

Je kunt gedachtens niet controleren,Je kunt alleen leren stoppen ze te geloven....

Hobbelende Vosjes Pester #44 *LOL*

Djimmert

Berichten: 632
Geregistreerd: 20-10-03
Woonplaats: Aan de rand vd bos.....

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-04 09:01

Bij mijn paard groeide de nieuwe tand ook `boven` de oude tand en de tandarts heeft de oude tand eruit getrokken waarna de nieuwe tand netjes op zijn plaats terecht kwam.
Als een paard/pony zijn kiezen wisseld (bij 3jaar eerste kiezen) dan kan het zijn dat hij minder eet maar nog wel zijn hooi en stro eet dat schijnt normaal te zijn. Je kunt wel kijken hoe hij kauwt als hij op- en neer kauwt ipv. te malen (van links naar rechts) dan heeft hij een probleem met zijn gebit. Hoop dat de DA je vandaag wat meer kan vertellen.

Veel succes!

Healing Touch for Animals® Practitioner, http://www.animaltouch.nl

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-03-04 10:07

Fellow is ruim 2.5 jaar (wordt in Juli 3).

De DA is bij ons tegelijk de tandarts Lachen.

Hij heeft vanacht zijn eten wel opgeten. Ik ga straks de Da nog een keer bellen en nog maar een keer vragen of die voortand eroverheen geen kwaad kan. Gister ging ze daar helemaal niet op in namenlijk.

Voor kiezen wisselen zou het dan nog te vroeg zijn toch? Aangezien het nog enkele maandjes duurt voordat hij 3 is? Of kan dat toch enkele maanden schelen per paard?

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

Djimmert

Berichten: 632
Geregistreerd: 20-10-03
Woonplaats: Aan de rand vd bos.....

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-04 10:17

ja voor kiezen is hij nog te vroeg dan. Maar is dan wel voortanden (boven-en onderkaak) aan het wisselen. Ik zou die tand er wel uit laten halen als hij nog helemaal niet los zit anders groeit de nieuwe tand misschien verkeerd.

Healing Touch for Animals® Practitioner, http://www.animaltouch.nl

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-03-04 15:27

Ik heb net de Da weer gebelt. Ze komt maandag... Hij had zijn eten van vanmorgen al weer een heel deel op, dat gelukkig nog wel. Hopenlijk is het echt iets met zijn tanden, dna is het maandag wrs opgelost..

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

jackie

Berichten: 1541
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Nieuwerkerk a/d IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 19:19

Djimmert schreef:
ja voor kiezen is hij nog te vroeg dan. Maar is dan wel voortanden (boven-en onderkaak) aan het wisselen. Ik zou die tand er wel uit laten halen als hij nog helemaal niet los zit anders groeit de nieuwe tand misschien verkeerd.


nee, voor de kiezen is het niet te vroeg. de eerste kiezen (P2) in boven en ondergebit wisselen bijna tegelijk met de binnensnijtanden (tussen de 2,5 en 3 jaar). als je de nieuwe snijtand al ziet is het tijd om de veulentand eruit te halen. en bovendien kan zo een jong paard al behoorlijk wat haken op zijn kiezen hebben en heeft minstens 2x per jaar een controle van een tandarts of in tanden gespecialiseerd paardenarts nodig. met drie jaar komen vaak ook al de tweede kiezen (P3) door. en met 3,5 tot vier jaar wisselen de laatse premolaren (P4). Pas tegen de 5 jaar is een paard klaar met wisselen. De nieuw doorkomende kiezen zijn ook vaak messcherp. Geen pretje voor het dier.

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 20:48

Helemaal juist Jackie! Haha!

Wat betreft Fellor, mijn Welsh eet ook zo ontzettend TRAAG! Hooi idem dito, en daar maakt hij ALTIJD propjes van, zelfs na behandeling van de tandarts(en).
Het probleem bij hem is oa dat zijn bovenste rij kiezen niet mooi op zijn onderste past maar er een beetje voor uit steekt (geen overbijt aan tanden trouwens). Het resultaat daarvan is dat de bovenste 2 kiezen niet mooi afslijten en zijn mond dus als het ware vast zetten. (kan dan geen goeie kauwbeweging maken)
Hij heeft ook nog een kies vanachter rechts waar iets niet goed mee is, ik kan het niet meer juist uitleggen maar ik heb het met m'n eigen vingers gevoeld en het is een soort holte in/tussen een kies waar hij ongewild hooi stokeert wat gaat stinken. (komen ook de proppen van)
Nou ja, het steekt allemaal wat raar ineen waardoor hij 2 keer/jaar naar de tandarts gaat. (laatste controle was alles goed trouwens! Haha!)
Hierdoor is Greg wel altijd moeilijk dik te houden, helemaal omdat hij zo vreselijk kieskeurig is wat betreft eten! Als het voer hem niet aan staat dan eet hij met lange tanden enkele hapjes en laat hij het verder gewoon staan. Hij eet alleen de musli van Lannoo-Martens, that's it! Appeltje en een worteltje is hij altijd voor te vinden en een peertje kan er ook wel in. Maar dan heb je het ook wel ver gehad, misschien moet je is van voer wisselen?


Ik heb nog een probleem-pony op stal wat betreft tanden, die wou ook haar voorste veulentanden maar niet uitgooien ondanks dat de nieuwe er al door kwamen en op haar nieuwe kiezen stonden nog doppen.
Telefoontje naar de tandarts en hoppa!
Vanta is ondanks dit probleem miniem afgevallen, maar ze heeft een beetje veel aanleg om dik te worden. Knipoog Ik merk bijvoorbeeld wél dat ze nu van dezelfde portie voer dikker begint te worden sinds de vijlbeurt (té dik), we zullen dus toch weer moeten minderen Vork


Oja, beetje off topic maar hij hoort erbij. Xen m'n 3e en laatste pony (nou ja, paard Clown) heeft ook een tandprobleem ... die heeft een gaatje in z'n voorste tand. Haha!
Beesten kosten me nog is een fortuin aan tandartskosten Ach gut

In ieder geval, wees gerust. Na een bezoekje aan de tandarts komt alles weer goed volgens mij. Knipoog
En probeer is ander voer (mss is hij net zo kieskeurig als mijn Welsh), wat geef je nu precies?

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-03-04 17:39

Voor de geinteresseerden; een updateje Lachen

De laatste 2 dagen ad hij weer goed. Althans, een dikke 3/4e kilo ging er in een half uurtje in en dat is voor zijn doen goed OK dan! .
Het hooi knabbelde bhij ook nog heerlijk weg. Dus de pijn was duidelijk geslonken.

Om 2 uur vanmiddag kwam de dierenarts.
Ze controleerde zijn gebit en constateerde de voortand die doorkwam boven de andere (die ik ookal gezien had). En een hangend rooster van het slechte eten...
Ze vertelde dat de tand netjes door groeide en totaal niet fout zat of fout zou gaan groeien. De oude tand was geen belemmering. Ze stelde dus voor zolang hij goed at hem niet plat te spuiten en de tand eruit te snijden/trekken. Ze zei dat hij er binnenkort zoiezo zelf uit zou komen.
Nouja, dat klonk voor mij natuurlijk prima. En voor Fellow ook Haha!

Ik vroeg nog hoe ik hem wat voller kon krijgen en dat hij al op zo veel voer stond en toen zei ze: "Hij hoeft niet veel voller hoor! Hij ziet er goed uit! Binnenkort wat meer gras, dan komt het allemaal goed."
Jippie Haha! Ik me maar druk maken....

Paardje had dus weer geluk *LOL*

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

Dyonne
Moderator AR, MD, VS, BEH, WD

Berichten: 27000
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 20:32

Fijn dat het wel meevalt.
Geef je hem trouwens altijd slobber/papje? Als ik Taran dat geef, kan ik er op rekenen dat het na een half uur nog niet op is. Die heeft een hekel aan nat eten, eet liever gewoon brok.
Wel lastig. Hij houd best van eten, maar als het iets anders is dan normaal laat hij het staan.

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-03-04 21:16

Ik gaf het hem een tijdje standaard ja. Het maismeel (om wat vetjes bij te krijgen) moest met water aangemeng worden.
Fellow eet ook liever brok ja.. Lachen

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

jackie

Berichten: 1541
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Nieuwerkerk a/d IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-04 22:33

Pinky_girl schreef:
Voor de geinteresseerden; een updateje Lachen

De laatste 2 dagen ad hij weer goed. Althans, een dikke 3/4e kilo ging er in een half uurtje in en dat is voor zijn doen goed OK dan! .
Het hooi knabbelde bhij ook nog heerlijk weg. Dus de pijn was duidelijk geslonken.

Om 2 uur vanmiddag kwam de dierenarts.
Ze controleerde zijn gebit en constateerde de voortand die doorkwam boven de andere (die ik ookal gezien had). En een hangend rooster van het slechte eten...
Ze vertelde dat de tand netjes door groeide en totaal niet fout zat of fout zou gaan groeien. De oude tand was geen belemmering. Ze stelde dus voor zolang hij goed at hem niet plat te spuiten en de tand eruit te snijden/trekken. Ze zei dat hij er binnenkort zoiezo zelf uit zou komen.
Nouja, dat klonk voor mij natuurlijk prima. En voor Fellow ook Haha!

Ik vroeg nog hoe ik hem wat voller kon krijgen en dat hij al op zo veel voer stond en toen zei ze: "Hij hoeft niet veel voller hoor! Hij ziet er goed uit! Binnenkort wat meer gras, dan komt het allemaal goed."
Jippie Haha! Ik me maar druk maken....

Paardje had dus weer geluk *LOL*


met andere woorden, ze heeft er dus niets aan gedaan.

het hangende rooster komt trouwens van het wisselen en niet van het slechte eten. zou de dierenarts moeten weten. Verward

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-04 19:38

Misschien heb ik het verkeerd begrepen Jackie. Ik weet er namenlijk zelf weinig van. En als zij zegt dat het niet nodig is de tand te snijden aangezien de pony weer goed eet (nog steeds trouwens) dan neem ik dat aan. Zij heeft haar papiertjes. Ik niet (en jij ook niet?).
De Da is iig zeker een goede/bekende. Spoorenberg uit Leende, voor de kenners.

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Caitlin_K, muppetmayo en 27 bezoekers