Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
Tilmar schreef:Toevallig heb ik al 3 maanden een kat met een hoornvliesbeschadiging/ontsteking. Wat een drama.
Het lijkt goed te gaan en dan ineens gaat het weer helemaal mis.
Bij paarden is het misschien weer anders, maar veel sterkte.
Wat moet je doen he? Ik heb nu bijna zoiets dat het oog er maar uit moet. Is dat bij een paard ook een optie? Maarja die van jou heeft het aan 2 ogen. En nog zo jong..
Bij de kat kan er een hoornvliestransplantatie gedaan worden, maar wij hebben het idee dat ze zelf in haar oog wrijft (met kap dus) dat lijkt me geen succes bij een transplantatie.
Gaat een paard niet wrijven? Mijn kat gaat dus gewoon langs meubels of kartonnen dozen.
Sorry voor mijn verhaal, maar moest het ook even kwijt
Bagheera_206 schreef:Vandaag met mijn paard naar Utrecht gegaan nadat het ontstoken oog elke keer weer terug kwam als ik een paar dagen stopte met Alfamydex. In het begin er ook nog Atropine bij gegeven.
Helaas mag ze een nachtje blijven staan, omdat ze er morgen graag nog een andere specialist naar willen laten kijken die vandaag niet aanwezig was op de kliniek. Voor zo ver ik begrijp gaat het inderdaad om IMMK. Hopelijk kan er morgen een behandelplan worden gemaakt en mag ze weer mee naar huis.
Bagheera_206 schreef:Ik had twee andere specialisten. Mijn paard staat weer thuis. Over een maand controle en nu vol op de pijnmedicatie en niet alleen de dex, maar ook de cyclo. Hopelijk slaat het aan en over een week stoppen met de pijnmedicatie.
lina1998 schreef:Ik heb ook een paard met IMMK, er heeft ook een keer een artikel over hem in de hoefslag gestaan geloof ik. Hanneke Hermans is al ook al jaren betrokken bij hem. Hij heeft de aandoening al jaren ik denk zeker al 10 jaar (ik ben nu zo’n 13 jaar eigenaar), hij is inmiddels 20.
Mijn paard heeft het helaas aan beide ogen en in een vrij ernstige vorm. In de begin fase heb ik het zelf gedruppeld, mijn paard is gelukkig erg braaf en ik werkte zelf destijds op stal dus dat was goed te doen.
Hij is daarna toch aan beide ogen geholpen doormiddel van een cyclosporine implantaat.
Dit leek te werken, maar helaas werkte het ook weer uit. (Dit is opzich wel bekend, de hoop is alleen dat je op immuunsysteemniveau toch wat kan doen als het zo langdurig in lage dosering gegeven wordt)
Het was daarna heel wisselend, van enorme aanvallen tot het redelijk makkelijk met druppelen rustig krijgen. Tot hij in 2022 een enorme aanval kreeg (eigenlijk in zijn beste oog) uiteindelijk moest ik dexamethason in de spier spuiten om het enigzins controleerbaar te houden en dat was natuurlijk geen optie dus hebben we gekozen voor de operatie waarbij het hoornvlies weggehaald wordt. Deze operatie is goed gegaan maar er is dusdanig veel weggehaald dat het litteken in zijn oog heel groot is en zijn zicht in het linker oog (deze operatie is alleen links gedaan) bijna 0 is.
Het is daarna een tijd stabiel geweest ook in het rechter oog maar helaas speelt het nu toch weer flink op. (Wel alleen ik het rechter oog is waar de tweede operatie niet is uitgevoerd) Ik ben zelf nu aan het overwegen om toch de nieuwere laser behandeling te laten doen.
Mijn paard heeft gelukkig een goede band met mijn andere paard en ik kan het gelukkig zo regelen dat ze altijd samen zijn waardoor hij een normaal leven heeft. Hij is wel met pensioen maar dit is eigenlijk niet aan zijn ogen gerelateerd.