Een pech jaar eerste klas

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Celebi
Berichten: 6066
Geregistreerd: 04-11-20

Een pech jaar eerste klas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-11-24 11:07

Hallo allemaal! Ik open dit topic om het verhaal even van me af te schrijven maar ook tips te vragen.

Let op: vast een heel lang verhaal. :')

Mijn paard van toen ruim 23 kreeg begin dit jaar wat licht staak gedrag in de bak (als in vaker stil willen staan, proberen te mesten). In eerste instantie gaf ik buikpijn de schuld. Hij kreeg toen minder fijn ruwvoer waar helaas regelmatig schimmel in zat wat er eruit moesten halen, dus ik vond het niet gek. Toen het even bleef aanhouden heb ik de dierenarts gevraagd voor een PPID test, gezien hij eerder negatief was, maar wel veel symptomen had. Waarde 144, dus meteen gestart met Prascend. Hij leek te verbeteren en werd weer actiever in de bak. Oorzaak gevonden, dachten we.

Helaas een aantal weken later stond hij opeens stokkreupel. In stap was niks te voelen, halverwege op buitenrit in draf echt heel onregelmatig. Terug op stal werd ook de stap minder. Dierenarts kwam de volgende dag en heeft een kreupelheid onderzoek gedaan en rechtsvoor als het probleem aangegeven. Novacam en rust.

Een week later kwam de hoefsmid en was hij nog steeds niet goed. Hij gaf ook duidelijk veel ongemak aan bij de behandeling en de smid vond White Line Disease onder de ijzers. Meteen de dierenarts weer op de stoep voor foto's met de verdenking van hoefbevangenheid en een hoefkanteling door de schimmel, maar dat was gelukkig allemaal in orde. Schimmel in behandeling en nog een week novacam afmaken en rust. Vermoeden was dat hij dan misschien toch ook kreupel liep van de WLD hoewel dit ongebruikelijk is in deze mate.

De dag erna heb ik hem van stal verhuisd en heeft hij heel druk gedaan met laden. Wilde er echt niet op en ik maakte me zorgen over dat kreupele been. Gelukkig niet meteen wat gemerkt. Op de nieuwe stal heeft hij nog een week rust en novacam gekregen voordat de dierenarts weer op controle kwam.

Een nieuwe buigproef en onderzoek gaven inmiddels aan dat hij wel iets verbeterd was, maar nog niet afdoende. Het advies was om hem rust te geven (stond wel in een uitloopje) tot de volgende beurt van de smid zodat de schimmel goed behandeld kon worden en de hoefwand kon aansterken.

In die weken dat hij stil stond begon me op te vallen dat hij met uitkrabben soms last had van zijn achtervoetje: hij wilde opeens zijn voetje niet meer neerzetten na uitkrabben. Na een pas lopen was het weer over en zag je er niks van. Dat zat me niet lekker. De weken vorderde en de dagen bestonden uit rust op zijn paddockje en verder dagelijks even richting de roundpen stappen om even te kunnen rollen. Om te monitoren of hij verbeterde vroeg ik af en toe een heel klein drafje daar. Hij leek weer iets te verbeteren, maar nog steeds niet rad. Maar naar mate hij weer wat ging draven merkte ik niet zoveel meer van die achtervoet. Toch iets van artrose misschien? Kan zeker op zijn leeftijd. Het wandelen buiten kwam erbij en in stap zag je niks aan hem. Hij genoot van de wandelingen en het bewegen leek hem goed te doen. Naar mate de weken vorderde deed ik op de zachte ruiterpaden af en toe een klein drafje aan de hand met het idee om hem toch los en soepel te houden en gezien hij elke keer iets verbeterd was bij controle zei mijn dierenarts me daarmee door te gaan.

De smid kwam weer en de schimmel was zo goed als helemaal weg. De hoefwand zou weer sterk moeten zijn en er waren dus geen redenen meer om kreupel te mogen zijn. Dierenarts stond dus ook snel weer op de stoep en heeft weer een kreupelheid onderzoek gedaan en deze keer uitgebreider. De voorknie leek het probleem want daar reageerde hij het meeste op (en zijn voet was uitverdoofd om die uit te sluiten). Op mijn aandringen heeft ze ook de buigproef achter gedaan ondanks dat ze daar zelf niks aan zag. Maar na de buigproef inderdaad erg onregelmatig. Daar zat dus ook iets niet helemaal goed. Er zijn een heleboel foto's van de benen gemaakt, maar daar was eigenlijk niks op te zien terwijl er inmiddels toch wel flinke artrose vorming verwacht werd. Omdat er misschien toch iets zat wat net niet op de foto's stond heb ik nog Duivelsklauw aangeraden gekregen en gezien ze wel weer verbetering zag gaf ze me de optie om nog 1 ronde novacam te proberen om een eventueel restje onsteking op te ruimen. Wanneer dat niet zou werken was een gespecialiseerde kiliek wel echt haar advies.

En: hij verbeterde. Dusdanig dat ze zei dat ik voorzichtig weer het stappen onder het zadel moest proberen om hem weer wat belasting te geven en te zien wat dat deed. Dat vond hij zo zo leuk en dat gaf me goede moed. Ook daarop bleef hij goed. Maar zonder de novacam werd hij uiteindelijk toch weer licht onregelmatig op de cirkel. Dus naar de kliniek.

Die vonden de voorknie inderdaad ook het probleem. Zagen niet veel, maar wel een klein onregelmatig plekje op het bot bij de aanhechting van een bandje. Dat bandje bleek bij de echo wat beschadigd te zijn met letsel wat ouder was dan 6 weken. Vermoeden: bandje verrekt, gewricht daardoor instabiel geworden en is pijn gaan doen. Het voorstel was IRAP en hij is daar 2x mee ingespoten. Wel weer verbeterd maar nog niet goed, dus nog een ronde IRAP er achteraan. Al die tijd rust en aan de hand stappen. Achtervoet hebben ze ook bekeken en vonden een kleine oneffenheid in de sagittale groeve. Er werd me verteld dat dat overeen kwam met ongemak bij extreme buiging maar dat hij op de bewegings analyse helemaal goed liep met dat been dus ik daar niet zoveel aan zou moeten doen. Focus ging dus op de voorknie.

Maar na die 2x inspuiten bleef hij in draf dus licht onregelmatig. Tijdens een nieuwe echo vonden ze inmiddels ook een stukje ingekapseld weefsel waarvan ze niet wisten wat het precies was en of dat hetgeen was wat het herstel belemmerd. Opties: kijkoperatie, ct scan of mri, bij voorkeur allemaal onder narcose. Voor de minimale kreupelheid die hij nu toonde vond ik dat wel een heftige optie. Veel risico's, erg duur, en eigenlijk 0,0 garanties. De kliniek vond hem voor wel weer wat verbeterd en stelde voor om de IRAP nog 1x te doen. Na twee weken ook weer iets verbeterd, maar nog steeds niet goed. Ze stelden voor om het draven aan de lijn op te pakken om te zien of het nu ook stijfheid en krachtverlies zou zijn omdat hij nu niet meer duidelijk kreupel was voor, maar meer met zijn hele lichaam wat rommelig leek. En weer leek hij te verbeteren, dus langer draven werd me verteld. Na 2 weken keken ze weer mee maar zagen nu toch geen echte verbetering meer. Ze vonden hem sloom en niet perse werkwillig. Zelf had ik het idee dat zo vaak longeren hem ook echt niet motiveerde dus wilde ik even aankijken of die power terug zou komen met alleen maar wandelen buiten en aan de hand lekker draven. En dat werkte inderdaad. Hij werd weer actiever, vrolijker, maar ook nog steeds niet helemaal rad op de cirkel.

Tijdens het monsteren vond ik zelf zijn voorbenen ook veel verbeterd maar zag ik achter inmiddels toch wel 'iets'. Dat ongemak met uitkrabben had hij alweer een hele tijd niet gehad. Tot de smid afgelopen weekend weer kwam. Nadat die voet gedaan was wilde hij er gewoon een seconde of 30 niet meer op staan. En hoewel hij daarna wel gewoon goed wegliep en we die dag nog lekker gewandeld hebben en hij heel enthousiast zelf buiten aan de hand wilde draven overal leek het niet meteen heel ernstig, maar het zat me niet lekker.

Maandag (gisteren) dus meteen de kliniek weer gebeld. Dit moest sowieso weer voor overleg voor wat ik wilde doen met die voorknie, maar ze snapten mijn zorgen en gezien ze een uitvaller hadden mocht ik meteen langs komen.

De arts zag wat ik bedoelde met het achterbeen en ook de buigproef gaf weer ongemak aan. De foto's van de sagittale groeve waren nu eigenlijk goed dus dat was waarschijnlijk toch niet zoveel als dat ze vorige keer dachten. Zijn been is per gewicht (kogel/sprong) gisteren uitverdoofd maar niks gaf verbetering. De verwachting was toen de knie dus die hebben ze door een echo gehaald (en overal zijn trouwens foto's van gemaakt) maar ook dat wees niks uit. Als laatste poging hebben ze toen een verdoving in de zenuw gegeven om uit te sluiten of het in het onderbeen zit of niet. Dat leek niet zo te zijn. De opties van die dag waren wel een beetje er doorheen dus hij is een nachtje gebleven.

Zo.. en met dit eindeloos lange verhaal zijn we aangekomen bij vandaag. Ze gaan vandaag tussendoor een momentje prikken om de knie uit te verdoven en dan bellen ze me met de uitslag daarvan. Als dat weer geen verbetering geeft gaan ze naar de heup kijken, maar ook die opties zijn beperkt.

Ik vind het zo lastig en ingewikkeld. Hij is inmiddels 24 en dus op leeftijd, maar voordat hij begin dit jaar begon te kwakkelen was hij nog zó fit. We reden kilometers weg buiten, we deden basis dressuur in de bak om zijn lichaamsgebruik te optimaliseren en ik werkte veel met balkjes. We gingen vaak ook een paar keer per jaar naar de veluwe op vakantie en dan kwam hij altijd fitter terug dan dat hij heen ging. Zelfs toen we een keer 60 kilometer in een weekend gereden hadden. Al met al: hij was fit en liep de sterren van de hemel. Maar opeens was dat heel abrupt voorbij..

Als ze niks kunnen vinden neig ik ernaar om hem gewoon met semi pensioen te zetten. Voor die minimale kreupelheid nu hem voor heel veel geld onder narcose brengen met 0,0 garanties en een hoop risico's vind ik denk ik niet de juiste optie. Mijn eigen dierenarts was het daar ook mee eens. Maar ergens hoop ik gewoon dat hij weer de oude kan worden. Zowel voor mij die de mooie avonturen wel mist, maar zeker ook voor hem die echt graag nog aan de slag wil gaan en buiten rijden het einde vindt.

In de tussentijd heb ik qua extra ondersteuning trouwens Duivelsklauw, Groenlipmossel, Glucosamine en Traumeel gel en pillen geprobeerd onder het mom van wie weet dat er iets net bijdraagt aan een eventuele ontsteking of beginnende artrose.

Duimen jullie mee? Of heeft er iemand ideeën en adviezen? Het zijn natuurlijk nu twee benen, rechtsvoor en rechtsachter, wat het heel lastig maakt. Wat valt er nog te behandelen en waar doen we goed aan?

Dank voor het lezen van dit gigantische verhaal. Het helpt mij ook weer even om alles op een rijtje te zetten.

Fly_high

Berichten: 4177
Geregistreerd: 01-09-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-24 11:33

Ik heb het hele verhaal gelezen, wat een drama zeg :knuffel:

Denk niet dat bokt met een heel nuttig advies komt gezien hoeveel al gedaan is aan onderzoeken. Het enige wat ik me afvraag is of je telkens naar dezelfde kliniek gaat? Zou kreupelheidsonderzoek / uitverdoven bij een andere kliniek misschien nog een optie zijn?

Gezien zijn leeftijd zou ik persoonlijk ook meer richting pensioen en palliatieve aanpak (wat een naar woord sorry :') ) denken dan nog meerdere onderzoeken.

Maar anderzijds wel vol begrip dat je twijfelt want het is zo zuur als hij daarvoor gewoon fit was :\ Het is een haflinger toch of denk ik aan iemand anders? Voor zulk ras is 23 nog niet zo stokoud, vergeleken met een KWPNer zeg maar, dan moet er toch nog iets aan de hand zijn behalve "hij is oud en versleten". Maar of het nut heeft om aan MRI te beginnen, geen idee.

Veel sterkte :knuffel:

Celebi
Berichten: 6066
Geregistreerd: 04-11-20

Re: Een pech jaar eerste klas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-11-24 11:39

Dankjewel voor het lezen! Alleen dat doet me al goed merk ik. Het er even uit gooien en er over kunnen sparren. Of het nou wel of geen extra info oplevert.

De kliniek waar ik heen verwezen ben door mijn dierenarts staat aangeschreven als de plek voor kreupelheden hier in de regio en is echt heel bekend. Dus wat dat betreft denk ik dat ik wel op de goede locatie zit, maar een second opinion kan altijd. Al gok ik dat ze voor heel veel geld alle onderzoeken herhalen en ik nog geen steek verder ben.

Het is geen Haflinger trouwens, maar wel een stevig D ponytje. Kocht hem op zijn 20e en hij is 3 jaar zo enorm fit geweest. Fitter dan menig paard op de stallen waar ik gestaan heb. Maar 24 is voor ons dus ook nog niet stokoud. Zeker niet als je bedenkt hoeveel hij nog liep met 2 hoeven in zijn neus. Na een rit van 2,5 uur kon je hem bij wijze van spreken weer opzadelen en nog een rondje meenemen. Deed ik natuurlijk niet, want teveel beweging bestaat ook, maar zo fit was hij wel zegmaar. :+

Earth

Berichten: 10732
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: Ergens oost

Re: Een pech jaar eerste klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-24 12:27

Wat lastig dit soort dingen. Is zijn rug ook op de foto gezet? Ik kan me voorstellen dat als er in de rug iets niet goed zit, dit de zenuwen wellicht beïnvloed waardoor hij een doof been krijgt als hij 'm even moet optillen. Het is een longshot hoor. Misschien eens een osteopaat erbij halen?
Ik zou ook niet meer teveel met hem gaan dokteren, even heel banketstaaf maar ik zou dat geld dan opzij zetten voor een toekomstige opvolger.

Jet

Berichten: 12648
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-24 12:32

Wat een pech inderdaad! Vaak is het zo dat paarden op oudere leeftijd van het één in het ander lijken te vallen, net als bij jou.

Misschien is het nog een optie om een inwendige echo te laten maken van het SI-gewricht, juist omdat achter de kreupelheid hogerop gezocht moet worden. Daar kan best artrose zitten, wat het onregelmatige achter verklaart. Dan kan het voorbeen weer een compensatie zijn van achter, omdat hij dat achterbeen ontlast.

Celebi
Berichten: 6066
Geregistreerd: 04-11-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-11-24 12:39

Rug en SI nog niet geloof ik omdat het leek alsof het laag zat. Bedankt voor de ideeën. Kan ik straks weer meenemen tijdens het overleg.

Geld opzij houden voor de opvolger is wel een dingetje. Hij kan nog wel 10 jaar mee gaan dus dat is ook niet perse aan de orde nu. Maar er is dit jaar nu echt enorm veel geld naar de dierenarts en kliniek gegaan al zonder resultaat dus ergens ga ik wel een grens moeten trekken helaas. Oh behalve de PPID diagnose. Die medicatie heeft hem wel echt geholpen al.
Laatst bijgewerkt door Celebi op 05-11-24 12:59, in het totaal 1 keer bewerkt

hagelslag
Berichten: 11304
Geregistreerd: 18-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-24 12:41

Ergens "hoop" ik dat het zijn knie is.
Dat is iets waar waarschijnlijk iets aan gedaan kan worden.

Het van super fit naar niet veel meer kunnen herken ik helaas van het hondje van mijn zusje.
Voor de zomer nog 8-10 km mee wandelen.
Naar nu max 1-2 kilometer en daarna last hebben van haar rug/achterpootjes.
En dat is echt moeilijk. Ze is nu 11 dus nog langer niet op.
Maar ze heeft natuurlijk al de nodige kilometers gemaakt

Fly_high

Berichten: 4177
Geregistreerd: 01-09-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-24 12:49

Celebi schreef:
Het is geen Haflinger trouwens, maar wel een stevig D ponytje. Kocht hem op zijn 20e en hij is 3 jaar zo enorm fit geweest. Fitter dan menig paard op de stallen waar ik gestaan heb. Maar 24 is voor ons dus ook nog niet stokoud. Zeker niet als je bedenkt hoeveel hij nog liep met 2 hoeven in zijn neus. Na een rit van 2,5 uur kon je hem bij wijze van spreken weer opzadelen en nog een rondje meenemen. Deed ik natuurlijk niet, want teveel beweging bestaat ook, maar zo fit was hij wel zegmaar. :+


A excuus! ik heb het in ieder geval goed onthouden dat het een pony was.

Kijk bij een groot paard zou ik eerder zeggen niet teveel mee dokteren, evt pijnstilling erin en nog een mooie zomer op het land geven en dan is het waarschijnlijk klaar. Meeste rijpaarden worden sws niet veel ouder dan een jaartje of 25, hoe bot het nu ook klinkt.

Maar een pony gaat waarschijnlijk inderdaad nog 10 jaar mee... En als hij kort geleden nog helemaal fit was is de kans des te groter dat het een blessure is een geen algemene slijtage / ouderdom (mede omdat de foto's dus ook geen slijtage laten zien).

Gezien wisselende kreupelheid aan 2 benen klinkt rug / hals / SI ook als een logische gedachte. Misschien inderdaad iets om mee te nemen, of de klachten vanuit de benen niet secundair zijn?

Celebi
Berichten: 6066
Geregistreerd: 04-11-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-11-24 12:54

@Hagelslag Ah ja onze oudere hond had dat ook opeens. Van super fit naar niet meer kunnen lopen in een halve week tijd. Dat bleek een tumor in het ruggenmerg. Heel akelig.. Kan zo snel gaan. Maar neurologisch lijkt dit niet. Hij stapt helemaal rad en pas bij die extreme buiging toont hij ongemak.

Die rug/si/hals is denk ik het volgende station alleen is het lastig dat de heup niet goed uitgesloten kan worden. En hoe ver ga ik nog zoeken als de knie en heup beide niks geks tonen.. Zal wel een forse rekening worden al met 2 dagen onderzoeken en meerdere uitverdovingen, foto's en scans. Hij is me al het geld van de wereld waard maar als het allemaal niks aantoont is het op een gegeven moment ook wel geld weggooien.

Ergens hoop ik nu ook nog op de knie, al hebben ze die dus al op de foto gezet en op de echo bekeken en niks gevonden, dus wat het dan moet zijn..

@Earth Osteopaat kwam altijd netjes 1 tot 2 keer per jaar sinds ik hem had. Nooit veel gekke dingen, kaak wat vast (maar slecht niet onderhouden gebit dus niet gek) en onderrug wat vast aan het begin (had een slecht zadel bij aanschaf dus ook niet gek). De osteopaat kwam begin dit jaar nog net voordat hij het staak gedrag ging vertonen. Dacht misschien ook nog aan de behandeling die wat gedaan had maar dat is misschien ook wat ver gezocht geweest. Toen kwam die PPID diagnose en heb ik daar verder niet meer over na gedacht.

Eventueel schade in het achtervoetje door het zot doen op de klep met de verhuizing kwam nog in me op en hij is 1x met zijn rechter voorbeen in een kuiltje gestapt tijdens het rijden. Maar het staak gedrag was ervoor al aanwezig dus ik weet het ook niet zo goed meer wat oorzaak en bijzaak is. Hij kan net zo goed een verkeerde beweging hebben gemaakt in de kudde of een lelijke lel hebben gehad. Al heb ik van het laatste nooit schade gezien dus ook dat is onwaarschijnlijk..

Het is nu maar afwachten op het belletje van de kliniek. Als ik zo rond/na lunchtijd nog niks heb gehoord ga ik even bellen en vragen of ik vast langs kan komen. Kan ie in ieder geval vast even die stal uit. Zal hij wel heel onprettig vinden dat wachten daar. Hij kan al zo slecht alleen zijn. Arm zoetje.

Edit: nog een reden om te hopen dat het de knie is en ze er wat mee kunnen.. Is ie niet voor niks zo kaal gemaakt. :')


Afbeelding

Tabbladen
Berichten: 272
Geregistreerd: 06-03-13

Re: Een pech jaar eerste klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-24 13:56

Och wat balen. Je zit al bijna een jaar met dit in je maag. Ik duim mee voor jullie. Hopen dat ze iets vinden waar je wat mee kunt.

hagelslag
Berichten: 11304
Geregistreerd: 18-09-10

Re: Een pech jaar eerste klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-24 13:57

"Gelukkig" is het bij bailey(het hondje) "slechts" ouderdom.
Ze had bailey direct al mee na het werk genomen om alles te controleren.

Ik ben echt benieuwd of er nu eindelijk iets standvast uitkomt!

Celebi
Berichten: 6066
Geregistreerd: 04-11-20

Re: Een pech jaar eerste klas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-11-24 14:04

Gelukkig maar! Dat er wat aftakeling aanwezig is op oudere leeftijd is ook niet gek natuurlijk. Maar het blijft altijd zo vervelend.

Ik hoop het ook zo. Zelfs al is het iets waar niks mee gedaan kan gaan worden dan weet ik het maar. Nu zitten we inderdaad al bijna een jaar verder als je echt vanaf het begin kijkt en die onzekerheid is het meest vervelende.

Het stomme is ook dat hij nog zo vrolijk was en graag wilde in de periodes dat we het rijden weer een beetje opgepakt hadden (lees: stukjes stappen buiten rechtuit).

Hij is ook nooit echt slechter geworden de afgelopen maanden. Zelfs niet na verhuizing, na de inscharing in de kudde (met toestemming van de dierenarts), het rennen bij de start van het landseizoen, het vele longeren, het stappen onder het zadel en ook niet van die enorme uitspattingen die hij aan de lijn had tijdens het maken van de video's voor de kliniek. Dat geeft wel goede moed en ook een bevestiging dat hij waarschijnlijk op deze manier gewoon op semi pensioen in de kudde kan blijven maar toch hoop ik echt op iets waar we nog wat mee kunnen zonder al teveel risico's.

Ik ga nog heel even wachten en zo bellen of ze al wat weten. En anders gewoon er vast heen om hem wat gezelschap te houden.

Celebi
Berichten: 6066
Geregistreerd: 04-11-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-11-24 15:22

Eindelijk het verlossende antwoord. Was een lange zit vandaag. De knie uitverdoven deed niks. De heup daarentegen wel! Hij was niet helemaal rad, maar liep meteen aanzienlijk beter. Op een echo konden ze zien dat het randje van de heupkop artrose vorming had, maar de beeldvorming is lastig in dat gebied dus de prognose en echte staat van de hele heup konden ze niet veel over zeggen.

Ze hadden nog IRAP liggen van zijn knie dus die spuit hij nu meteen in samen met een klein beetje corticosteroïden. Hij hoopt dat hij daarvan aanzienlijk kan verbeteren, maar het is wel een beetje trial and error op die locatie. Ik heb die gok maar genomen. Na al deze onderzoeken en deze uitkomst niks doen is ook weer zo wat.

Ben zo benieuwd. Als het goed is brengt de taxi service hem zo richting huis na het inspuiten dus ik ga denk ik zo maar die kant op. Ben heel benieuwd en hoop zo dat dit wat voor hem doet. En of ook zijn knie hiervan gaat verbeteren.

BarbaLala

Berichten: 9843
Geregistreerd: 13-11-04
Woonplaats: Omgeving Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-24 16:33

Zeker een lang verhaal maar wel heel duidelijk :)
Ik denk eigenlijk dat je zelf het advies al wel weet diep van binnen.
Maar ik begrijp heel goed hoe lastig het in je hoofd kan aanvoelen om je er bij neer te leggen dat èn je paard oud is èn dat je geen exacte diagnose hebt.
Ons menselijk brein kan dat niet altijd rijmen.

Snap best dat je dit nog wil proberen, al zou het mijn keuze niet zijn, dat is voor ieder persoonlijk.
Ik zou hem vanaf nu in ieder geval lekker op pensioen zetten en wat wandelen, maar niet meer belasten.
Sterkte!

Tabbladen
Berichten: 272
Geregistreerd: 06-03-13

Re: Een pech jaar eerste klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-24 16:55

Fijn dat je een antwoord hebt. Ik hoop dat het wat oplevert :)

Elisa2

Berichten: 44886
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Een pech jaar eerste klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-24 17:01

Oh wat fijn dat er iets uit is gekomen! Wilde al schrijven dat misschien een tijdje rust en alleen wat stappen wellicht zou helpen. Hopelijk slaat deze behandeling aan, artrose in de heup zal best pijnlijk kunnen zijn en verklaart wellicht waarom hij kreupel aan twee benen leek. (compensatie)

Celebi
Berichten: 6066
Geregistreerd: 04-11-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-11-24 18:39

Tijdje rust en alleen stappen deed ook niet heel veel, al was dat een van de opties om langer te proberen.

Maar goed heel fijn dat er wat uit gekomen is.

@Barbalala Dit nu niet proberen te behandelen na al dit onderzoek voelt een beetje stom. Kostte zoveel geld denk ik en om dan niet op z'n minst iets te proberen voelt bijna zonde van het geld ervoor. Zeker ook omdat het ongemak bij de smid gewoon niet fijn is. Als hij op zijn minst daar wat verlichting bij heeft zou dat al een winst zijn. Tuurlijk, kunnen we meer dan wandelen is dat mooi meegenomen. Een drafje aan de hand, een stapritje, of wie weet verbeterd hij wel goed genoeg voor meer. Het zou allemaal super fijn zijn voor ons beide, maar nu wat ongemak verlichten is de hoofdfocus en de rest is fijne bijvangst.

Hij was in ieder geval heel blij net toen hij de trailer af kwam en weer de groep in mocht. In stap loopt hij als een trein nu. Weekje rustig, volgende week nog een keer inspuiten en dan na 2 weken weer controle. Duimen maar.

ruitje

Berichten: 13332
Geregistreerd: 29-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-24 18:51

He wat fijn dat je weer wat hebt om mee verder te gaan. Toen ik 'm leerde kennen dacht ik minstens dat hij nog 10 jaar intensief mee zou gaan, zo veel arbeid kon hij aan, maar dat is nu natuurlijk alweer even geleden.

Daarover meedenkend: Kan het zijn dat je hem verhoudingsgewijs meer op ongelijke bodems rijd? Ik weet niet hoe de bakken zijn in de stallingen die je gehad hebt? En nu kan je natuurlijk prachtig buiten rijden? Ik weet niet of je juist een tijd meer straat heb gereden of juist muller zand?

Niet dat dat het probleem 'veroorzaakt' , maar misschien komt het daardoor wel meer tot uiting?

Wel even petje af met wat jij voor hem doet, hij boft maar met zo'n baas :o

Jet

Berichten: 12648
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-24 19:07

Goed dat er nu toch weer wat uitgekomen is en dat je dat gelijk weer met IRAP ( met wat corticosteroïden) hebt laten behandelen. Nu maar duimen dat dat genoeg verlichting geeft en dat hij in elk geval bij de smid weer fijner is. Hoop dat je straks toch weer iets met hem kan gaan doen!

Celebi
Berichten: 6066
Geregistreerd: 04-11-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-11-24 19:15

@ruitje Ik heb vorige zomer én winter veel meer verhard gereden dan daarvoor. Het was elke keer zo nat dat de rondjes veelal over het fietspad moesten gaan. Dat zou best eens wat aangewakkerd hebben.. Maar hij heeft ook pittig werk en bodem gehad in Frankrijk en er kan natuurlijk ook ooit een keer wat schade zijn ontstaan met vallen/stoten of een heftige kudde. De kudde hiervoor was vrij pittig.

Ach ik zal het nooit weten en ik baal natuurlijk enorm als hij de oude niet meer gaat worden na zo'n abrupte kreupelheid. Hij liep vorige zomer echt de sterren van de hemel en begon zijn lichaam echt goed te gebruiken namelijk.. Maar juist dat het zo abrupt was maakt toch dat ik nog een klein beetje hoop heb.

Ik dacht zelf ook dat hij nog 10 jaar mee zou gaan op ritten maar helaas. Dankjewel voor je lieve woorden. Dat doet me goed. Menig eigenaar zal dit echt geldverspilling vinden en misschien is dat het ook een beetje, maar ik voel me toch verplicht aan hem om het een en ander te proberen.

Voor iedereen die de moeite heeft gedaan om dit allemaal te lezen en mee te denken trouwens: dank! Het blijft nog even spannend en de puzzel is niet compleet rond natuurlijk dus ik heb hier enorm veel aan.

En hier een fotootje van de gehavende man.. :knuffel:


Afbeelding

Jet

Berichten: 12648
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-24 23:38

Gelukkig weer thuis! Maar van mij een dikke knuffel :(:) , ik blijf voor jullie duimen!

MissyNr1
Berichten: 412
Geregistreerd: 29-04-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-24 01:05

Ik vind het juist goed van je dat je voor je paardje zoveel over hebt. Juist omdat hij wat ouder is. Hem op pensioen zetten wordt ie misschien niet perse minder pijnlijk van. En zolang er geen diagnose is kun je er ook niet veel van zeggen wat het beste is. Dus volgens mij pak je het goed aan zo, ook al is zo'n zoektocht niet leuk en kost het geld. En hoop dat hij opknapt

Celebi
Berichten: 6066
Geregistreerd: 04-11-20

Re: Een pech jaar eerste klas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-11-24 10:56

Lief, bedankt beide!

Ja ik denk dat je daar wel de spijker op zijn kop slaat. Pensioen is zo makkelijk gezegd. Niet meer belasten en klaar, hij is immers al 24. De druppel was eigenlijk de smid. Als hij elke 8 weken bij de smid moet staan en daar zoveel ongemak van heeft en dat soms ook heeft met voeten uitkrabben dan is hij gewoonweg niet pijnvrij. En misschien kan hij dat niet meer worden, maar de techniek staat niet stil en misschien ook wel.

Als ik filmpjes terug kijk waarbij we gefocust waren op dat voorbeentje denk ik nu, 'hoe hebben we die achterkant gemist' want je ziet het eigenlijk toch wel dat hij daar een beetje rommelig is. Maar het is wel minimaal. Ik snap wel dat de kliniek en mijn dierenarts zeiden het is rechtsvoor want op het moment dat hij die neerzet is zijn pas korter. Maar op datzelfde moment trekt hij rechtsachter op. Misschien is die pas dus wel korter geweest om achter te ontlasten. Neemt niet weg dat er nog steeds wel een verrekt bandje gevonden is in die voorknie, maar ik hoop zo dat we nu in ieder geval hebben gevonden waarom hij niet verbeterd op die voorknie. :j

Celebi
Berichten: 6066
Geregistreerd: 04-11-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-11-24 09:53

Kleine update voor als iemand dat leuk vindt:

Ik heb het idee dat ie een stuk soepeler en vlotter weer stapt. Hij ging al als de brandweer, maar het voelt nu gemakkelijker aan ofzoiets. Hij stond na rollen ook heel vlot op. Ook dat doet hij normaal ook wel, maar toch viel het me op. Of ik verveeld het me, geen idee hoe snel die IRAP en corticosteroïden kunnen werken.. :')

Ons erf is ook vrij oneffen en daar stapte hij voorheen soms ook wat onhandig op. Niet slecht of kreupel, maar voorzichtig, een keertje verstappen op een randje ofzo. En nu lijkt hij daar ook gewoon weer soepeler overheen te stappen. Kan dit zo snel of is dit placebo effect op mijn hersenen? _O-

Anyhow, braaf maar dagelijks 15 minuten wandelen en afwachten tot het volgende bezoek.

Annemarievzr

Berichten: 305
Geregistreerd: 01-05-11
Woonplaats: Zuid-limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-24 10:33

Wat een verhaal! Fijn dat het wat beter met hem lijkt te gaan. Jammer he dat de reguliere geneeskunde toch vaak te lokaal kijkt, maar gelukkig heb je iets gevonden. Vaak kan gebalanceerd grondwerk toch wel helpen om, door versterken van de spieren, zo'n gewricht te ontlasten en is pensioen misschien niet direct het beste antwoord omdat dan de spieren af gaan nemen en de klachten kunnen verergeren. Juist omdat hij nog zo'n plezier heeft met jou samen en lekker naar buiten wandelen, is dat misschien een optie. Die oudjes... ze houden ons flink bezig ;)