Scheef bekken/ inwendig gezwel.

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jolandt
Berichten: 210
Geregistreerd: 20-07-03
Woonplaats: Net boven Groningen

Scheef bekken/ inwendig gezwel.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-03-04 23:09

Mijn 10 jarige Kwpn merrie heeft al een tijd last van een spierscheuring. Ze heeft veel stalrust gehad en na een periode rust mocht ik langzaam weer opbouwen. Helaas had ze zich weer belast. (Te heftig, te veel bokken) en moest ze wederom drie week op rust. Na deze periode heb ik weer de dierenarts er bij gehad. Maar die constateerde deze keer ook nog wat anders. Namelijk een scheef bekken, en ook nog een gezwel in de buurt van de eileiders. (na veel bekijken, voelen enz. Heeft hij haar namelijk ook inwendig onderzocht.) Het gezwel is al iets groter dan een tennisbal.
De veearts raad mij aan om een scan te laten maken. Maar ik weet niet wat de meerwaarde hier van is. Een gezwel moet lijkt me sowieso verwijdert worden. Goed of kwaadaardig.

Ook heb ik eerder wel eens een fysiotherpeut naar mijn paard laten kijken en die heeft het scheve bekken niet geconstateerd. Tevens een andere veearts uit dezelfde praktijk als de veearts die het constateerde heeft het niet gezien.... Dat is toch ook wel een beetje raar. Of onervarenheid......

Heeft iemand hier ervaring mee? Met een paard met een scheef bekken en/of met een inwendig gezwel? en wat zouden jullie doen in zo'n geval?


An_J

Berichten: 1486
Geregistreerd: 19-08-03
Woonplaats: Schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 10:34

Het kan heel goed. Niet iedere dierenarts ziet een scheef bekken (net als sommige fysio's). Hoewel het heel simpel te zien is. Wat ik zou doen is eerst het gezwel laten controleren en evt verwijderen. Is het geen cyste? Het kan goed zijn dat ze daar last van heeft wat invloed heeft op het bekken. Daarna kan een goede osteopaat m voor je rechtzetten (indien nog nodig).

Sterkte

xx_Irisje

Berichten: 10831
Geregistreerd: 08-12-03
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 10:36

In elke geval laten controleren..
Dan weet je dingen zeker en dan gaan kijken wat t beste oplossing is..

Dimens Odetta Elite Sport (v. Jazz x keur v. Ivanhoe) ZZZ+1
Fergievrouwe, Elite Sport(v. Bordeaux x Ster, Pref, Pres v. Ferro) Z2+1
Fiesta, Prok (v. Zhivago x Elite v. Chico's Boy)


carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 11:11

Dit klinkt niet lekker.
Als ik jou was, zou ik naar een andere, heel goede paardenkliniek gaan. Dat gezwel moet weg, helemaal als het kwaardaardig is (weet je dat? Of heb je geen idee?).
Niet te lang hiermee doorlopen. Stel je voor dat je pas over een paar maanden met dit probleem verder gaat, en het is te laat... Dan voel jij je je hele leven schuldig.
Het scheve bekken lijkt me veel minder van belang. Dat maakt niet zo veel uit als je daar een paar maanden mee wacht, dat gezwel heeft zeker wel spoed.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Mac

Berichten: 10589
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: Heerde

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 14:13

Met een gezwel heb ik geen ervaring (klinkt overigens niet lekker), met een scheef bekken wel. Vergis je niet in het ongemak dat een scheef bekken kan veroorzaken. De belasting van het hele lichaam+ alle bespiering wordt hierdoor scheef. Het zou me niks verbazen als het bokken hierdoor wordt veroorzaakt (hoewel een tumor daar ook de oorzaak van kan zijn!).

Misschien een goed idee om een second opinion te laten doen voor deze bevindingen?

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 15:18

Niet ieder gezwel hoeft verwijdert te worden. Misschien is het wel een cyste op de eierstokken. Neemt niet weg dat het paard er veel hinder van kan ondervinden, en dat je het wel even verder moet laten uitzoeken.

Je suis Charlie.

Jolandt
Berichten: 210
Geregistreerd: 20-07-03
Woonplaats: Net boven Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-04 18:21

Bedankt voor de tips en adviesen.

Maar mischien een beetje vreemd voor velen onder jullie. Ik heb mijn paard namelijk wel voor de sport. Het is niet een merrie waar je echt recreatief mee langs de weg kunt gaan rijden. Daarvoor is ze veel te kijkerig en te sterk. (ik doe het wel eens. Maar hier in het noorden kun je niet echt ontspannen rijden zonder verkeer in de buurt.)

Als mijn Paard alleen een gezwel had dan zou ik het weg laten halen zodat ik daarna alles weer op kan pakken en verder kan trainen (als de spierscheuring dan ook weer volledig hersteld is.) maar het bekkenprobleem vindt ik een stuk minder. Ik besef me wel degelijk dat ze daardoor problemen ondervindt zoals Mac beschreef. Ze is waarschijnlijk niet meer geschikt voor de sport, niet meer geschikt voor de iedeen die ik met haar heb.

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 19:08

Ook een scheef bekken kan best weer goed komen, ook voor de sport. Daarmee hoef je je paard niet direct af te schrijven.
Ik snap dat je geen zin hebt om (langdurig) te gaan doktoren aan een paard waar jij weinig meer mee kan.
Maar ik zou het eerst een goed uit laten zoeken. Ten eerste zal je moeten weten wat dat gezwel is, dat heeft de hoogste prioriteit. Dan zal er bekeken moeten worden hoe ernstig de mate van het scheve bekken is en of het zin heeft om daar wat aan te doen.
Er zijn ook in het noorden een aantal goede klinieken, die je bij beide problemen goed kunnen helpen.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

Mac

Berichten: 10589
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: Heerde

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-04 23:06

Idd, het bekkenprobleem kan behandeld worden! De behandeling is intensief (manipulatie, fysiotherapie, etc etc), maar bij mijn paard heeft het hele goede resultaten opgeleverd. Voor het eerst in jaren sleept ze niet meer met haar achtervoetje en kan de smid gewoon rustig zijn werk doen aan haar achterbenen. Elk geval is natuurlijk anders, maar ik zou je merrie nog niet afschrijven, als ik jou was!!

An_J

Berichten: 1486
Geregistreerd: 19-08-03
Woonplaats: Schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 09:10

Sorry maar ik vind het onzin! Het gezwel wel weg willen laten halen maar omwille van een scheef bekken je paard 'afschrijven' als sportpaard? Je doet jezelf en je paard echt te kort ! Een bekken wat scheef is kan vrij eenvoudig verholpen worden. Een goede chiropractor/acupuncturist kan dit vrijwel pijnloos, thuis zonder verdoving, rechtzetten. Soms is zijn er twee tot drie behandelingen nodig. Maar de meest zijn met 1 al klaar. En ik heb dr genoeg gezien. Mijn paard heeft het ook weleens gehad. Had klem gelegen onder het bakhek. Een ritje naar De Bilt en alles stond weer keurig recht.

An_J

Mac

Berichten: 10589
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: Heerde

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 09:15

Idd An_J: een ritje naar de Bilt brengt veel opheldering en niet onbelangrijk: een oplossing!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Googlebot en 10 bezoekers